Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Funchal on Madeiran eloisa pääkaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Vihreyttä, viiniä ja vaivatonta kaupunkilomaa – Funchalissa voi nauttia Madeiran saaren parhaista paloista.

Vehreä satamakaupunki

Funchal sijaitsee Portugalin autonomiseen alueeseen kuuluvalla Madeiran saarella Pohjois-Atlantilla. Funchal on Madeiran pääkaupunki, jossa asuu suurin osa saaren noin 250 000 asukkaasta. Keidasmaisessa kaupungissa voi harrastaa esimerkiksi golfia, kalastusta tai ratsastusta, tai lähetä vaellukselle pitkin kastelukanavia.

Madeiran etelärannikolla sijaitseva Funchal perustettiin 1400-luvun alussa luonnon muovaaman satama-altaan reunalle, ja kaupunki on historian aikana ollut tärkeä satamapaikka Atlantin ylitystä yrittäville aluksille. Funchal on myös nykyään suosittu ja tärkeä satamakaupunki, jonka rannoilla monet risteilyalukset viihtyvät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Madeiran uskomattoman vihreät maisemat ovat ainutlaatuinen elämys, ja saaren vehreydestä pääsee nauttimaan myös Funchalin kaupungissa. Funchalissa sijatsee esimerkiksi Madeiran kuuluisa Kasvitieteellinen puutarha.

Madeira tunnetaan erityisesti aktiivi- ja luontokohteena. Suosikkiharrastuksia Funchalissa ovat levadavaellukset ja golf. Funchalin kaupungissa on myös paljon nähtävyyksiä, joista tunnetuimpia ovat Vanhakaupunki ja lukuisat viinikellarit.

Kaunis näkyvyys Funchaliin

Miellyttävä ilmasto suomalaiseen makuun

Madeira on tunnettu miellyttävästä ja ympäri vuoden leppeästä ilmastostaan. Kesät ovat Funchalissa vuoden lämpimintä aikaa, jolloin päivälämpötilat kohoavat keksimäärin 25 asteeseen. Talvella päivälämpötilat putoavat 20 asteen tuntumaan ja sateita saadaan tiuhempaan tahtiin kuin kesällä.

Sää on etenkin talvikuukausina Funchalissa vaihtelevaa ja kaupungissa voi myös tuulla paljon. Matkaan kannattaakin varautua myös lämpimän vaatekerran ja sateenvarjon kera. Etenkin retket sisämaahan ja vuoristoon vaativat usein pitkähihaisempaa ja -lahkeisempaa vaatetusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnonystävän unelma

Madeiran saari tunnetaan erityisesti upeasta luonnostaan ja myös Funchal tarjoaa luonnonystäville paljon nähtävää ja tehtävää. Jo itse kaupunki on todella vehreä ja kukkaistutusten kirjoma, mutta lisää kasvillisuutta löytyy puutarhoista ja lähialueilta. Kasvitieteellinen puutarha on yksi Funchalin suosituimmista nähtävyyksistä, jossa voi ihastella saaren lajikirjon runsautta.

Ympäröivään maastoon ja luontoon voi Funchalista lähteä tutustumaan esimerkiksi patikoimalla tai osallistumalla kastelukanavia myötäileville levadavaelluksille. Patikointireittejä on Madeiralla yhteensä jopa pari tuhatta kilometriä.

Vesiurheilu ja kalastus ovat nekin suosittuja aktiviteetteja Madeiralla, joten Funchalissa voi osallistua monien matkanjärjestäjien meriretkille. Funchal tunnetaan myös hyvänä golfkohteena, sillä saaren vehreillä viheriöillä voi puttailla ympäri vuoden.

Viinejä ja huvittelua

Funchal on Madeiran huvielämän keskus ja kaupungista löytyy runsaasti ravintoloita ja baareja. Idyllisiä ruokapaikkoja sijaitsee myös lähialueen kylissä, joissa etenkin tuoreista merenelävistä valmistetut ateriat ovat makuelämyksiä parhaimmillaan.

Kaupungin viinituvissa kannattaa maistella saaren erikoisuutta: Madeira-viiniä. Monet viinitalot tarjoavat maisteltavaksi erilaatuisia viinejä, ja samalla matkailija voi tutustua myös viininvalmistukseen. Viinejä voi ja kannattaa ostaa myös tuliaisiksi.

Iltaelämästä nauttivat viihtyvät Madeiralla Funchalin keskustassa, mistä löytyy monia illanviettopaikkoja diskoista ja yökerhoista baareihin ja musiikkiklubeihin. Casino on yksi kaupungin tunnetuimmista illanviettopaikoista.

Muodikas Madeira

Funchalia voi pitää paitsi Madeiran saaren, myös Portugalin muodikkaimpiin kuuluvana ostospaikkana, jossa ostoskassit täyttyvät taatusti trendikkäällä huippumuodilla. Hyviä ostoksia Funchalissa ovat kengät, joiden suhteen valikoimaa on runsaasti. Paikalliset käsityöt, kuten kirjontatyöt, ovat nekin hyvä tuliainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppoja on Funchalissa runsaasti ja kaupungissa sijaitsee myös pari ostoskeskusta. Pikkuputiikkeja on ripoteltu sinne tänne katujen ja kujien varsille, mutta suurimmat ostosparatiisit sijaitsevat Funchalin ulkopuolella. Hintatasoltaan Funchal on lähellä suomalaista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FUNCHALISSA

Suomesta Funchaliin ei ole suoria lentoja

Lomalennolla kohteeseen

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Funchaliin, mutta esimerkiksi Tjäreborgin valikoimissa on suoria tilauslentoja lomakohteeseen.

Madeiran lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Funchalista. Lennot Funchaliin maksavat välilaskullisina halpalennoilla noin 500–700 euroa ja tilauslentona noin 1000–1200 euroa. Funchal on myös suosittu pakettimatkakohde.

Hotellit ja majoitus Madeiralla

Funchal on Madeiran matkailun keskus, joten kaupungista löytyy suurin osa saaren hotelleista ja lisää rakennetaan jatkuvasti. Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti vaatimattomammista hotelleista luksusluokan majapaikkoihin.

Hotelleja löytyy etenkin kaupungin keskustan tuntumasta ja rannan viereen ripoteltuina, mutta myös keskusta-alueen ulkopuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullisimmillaan majoitus Funchalissa maksaa noin 30–40 euroa yöltä ja kalleimmillaan jopa parisataa euroa. Keskimäärin hotelliyö Funchalissa maksaa noin 70–80 euroa.

Liikkuminen on kohteessa helppoa

Kätevin tapa liikkua Funchalissa on paikallisbussi. Linja-autoverkosto on kaupungissa kattava ja matkat ovat edullisia: edestakainen bussimatka kaupunkialueella maksaa noin pari-kolme euroa. Bussit ovat hyvä vaihtoehto myös pidemmille matkoille, sillä matka Madeiran muihin kohteisiin maksaa noin 5-6 euroa.

Taksilla liikkuminen on kohtuullisen edullista Funchalin kaupunkialueen lyhyillä matkoilla, mutta hinta on hyvä sopia etukäteen. Funchalin alueella taksimatka maksaa noin 5-7 euroa.

FUNCHALIN NÄHTÄVYYDET

Funchalissa vanhan kaupunkin idylliä

Kasvitieteellinen puutarha

Aivan Funchalin keskustan tuntumassa sijaitseva Kasvitieteellinen puutarha on yksi kaupungin ehdottomista käyntikohteista. Puutarhasta löytyy lukemattomien kasvilajien lisäksi myös upea näköala kaupungin yli merelle. Sisäänpääsymaksu Kasvitieteelliseen puutarhaan on noin 3 euroa.

Jardins Botânicos da Madeira

Kädentaitoja koruommelmuseossa

Koruompeleet ovat olennainen osa Madeiran kulttuuria ja saarella kirjotut käsityöt ovat tunnettuja ja arvostettuja myös maailmalla. Koruommelmuseossa matkailija voi tutustua käsityölajin historiaan ja tuotoksiin, ja kenties samalla napata muutamia vinkkejä myös omaan harrastukseen.

Koruommelmueso sijaitsee Rua Visconde de Anadia –kadun varrella.

Vanhankaupungin idylliä

Vanhakaupunki on idyllinen osa Funchalia. Kaupungin vanha osa on peräisin 1600- ja 1700-luvuilta, ja menneiltä ajanjaksoilta on asuinrakennusten lisäksi säästynyt myös muun muassa kirkkoja ja kappeleita. Vanhassakaupungissa on myös paljon puoteja ja pikkuravintoloita.

Funchalin tuomiokirkko

Funchalin tuomiokirkko Sé sijaitsee aivan kaupungin keskiössä Vanhankaupungin tuntumassa. Kirkko valmistui vuonna 1514.

FUNCHALIN PARHAAT

Funchal on hyvä rantakohde

Funchalin parhaat aktiviteetit

  1. Vierailu kasvitieteellisessä puutarhassa
  2. Levadaveallus
  3. Golf
  4. Kalastus
  5. Shoppailu

Lisätietoa

Madeiran virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flickr / , Porto Bay Trade , Paul Stephenson , ppz

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää