Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Matkaopas: München

Mia Pennanen Päivitetty: 21.08.2023
Etelä-Saksassa sijaitseva München vetää vuosittain miljoonia turisteja eikä ihme: suurkaupunki on uskomattoman monipuolinen, ja siellä riittää nähtävää ja koettavaa.

Kuvankaunis kulttuurikaupunki

Baijerin osavaltion pääkaupunki München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. 1,5 miljoonan asukkaan Müncheniin lähdetään usein perinteiselle kaupunkilomalle, sillä puitteet rentoon lomanviettoon ovat kaupungissa otolliset.

Münchenin-lomalla voi nauttia paitsi miljoonakaupungin tunnelmasta myös erinomaisesta ravintola- ja shoppailutarjonnasta sekä kauniista maisemista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

München on kulttuurimatkailijalle todellinen aarreaitta, sillä kaupungista löytyy yli 60 teatteria, 80 museota, 90 elokuvateatteria sekä kolme sinfoniaorkesteria. 

Myös tekniikasta innostunut viihtyy kaupungissa. Kaupungissa sijaitsee esimerkiksi maailman suurin tekniikan museo, Deutsches Museum, sekä Bemareiden maailmaan vievä BMW-Welt. 

Urheilun ystävää kiinnostaa vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu olympiastadion ja sitä ympäröivä puisto. Kaupungissa suhtaudutaan intohimoisesti myös jalkapalloon, sillä Saksan kaikkien aikojen menestynein jalkapallojoukkue FC Bayern München on kaupungista kotoisin. 

Parhaiten München lienee kuitenkin tunnettu maailmankuulusta Oktoberfestistään, joka houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailmaa. Münchenissä rakastetaankin perinteitä, musiikkia, kulttuuria ja hauskanpitoa.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
München on kiehtova kohde myös arkkitehtuurin ja historian ystävälle.

Münchenin ilmasto

Münchenissä vallitsee lauhkea ilmasto. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lämpimät säät alkavat aikaisin keväällä ja jatkuvat pitkälle syksyyn, joten jos haluaa välttää pahimmat helteet, voi matkan hyvin ajoittaa vaikkapa touko- tai syyskuulle. Kesällä lämpötilat voivat nimittäin nousta helposti yli 30 asteeseen.

Münchenin kesät ovat paitsi lämpimiä myös sateisia. Sateita esiintyy ympäri vuoden, mutta kesäkuukausina eniten.

Talvisin lämpötilat pyörivät nollassa asteessa tai hieman sen alapuolella. Talvella sateet tulevat usein lumena, joten jos hyvä tuuri käy, voi joulumarkkinoista päästä nauttimaan ihanan valkoisen lumipeitteen ympäröimänä.

Hintataso Münchenissä

München lukeutuu koko Saksan vauraimpiin kaupunkeihin. Seudulla on paljon teollisuutta ja esimerkiksi BMW:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä.

Kaupungin vauraus heijastuu myös Münchenin yleiseen hintatasoon, ja kaupungilla onkin maine Saksan kalleimpana kaupunkina.

Turistin ei kannata kuitenkaan pelästyä kaupungin kallista mainetta, sillä Münchenissä onnistuu helposti myös budjettimatkailu.

Etenkin kuumimpien lomasesonkien ulkopuolella niin lennot kuin majoituksen voi löytää todella edullisesti. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useat Münchenin nähtävyyksistä ovat maksuttomia. Osaan museoista on ilmainen sisäänpääsy aina, ja sunnuntaisin monet suosituimmatkin museot avaavat ovensa vain euron pääsymaksua vastaan.

Ulkona syöminen on Münchenissä hieman edullisempaa kuin Suomessa.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Jos mielii shoppailemaan, kannattaa suunnaksi ottaa Marienplatz ja sitä ympäröivät ostoskadut.

Ostosmahdollisuudet ovat kaupungissa erinomaiset. Kaupungista löytyy monia ostoskeskuksia, mutta hauskinta shoppailu on keskustan tunnelmallisilla ostoskaduilla. Münchenistä löytyy niin huippumuotia, kansainvälisiä ketjuliikkeitä kuin paikallisten yrittäjien putiikkeja.

Vaikka Saksassa korttimaksaminen onnistuu nykyään useimmissa paikoissa, voi vastaan hyvin tulla tilanteita, joissa vain käteinen käy. Saksassa kannattaakin aina kantaa edes pieni summa käteistä mukanaan.

Saksassa yleisissä vessoissa käymisestä on tapana maksaa wc-tilojen siivoojalle, joten senkin takia muutama kolikko on aina hyvä olla taskun pohjalla.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Piparisydän on perinteinen tuliainen Münchenistä.

München on olutkaupunki, joten hyvä tuliainen Münchenin-lomalta on esimerkiksi jonkin paikallisen panimon olut. Suosittuja tuliaisia Münchenistä ovat myös söpöt ja värikkäät piparisydämet, Lebkuchenherzen, joihin on yleensä kirjailtu lyhyt tervehdys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Münchenissä ei voi välttyä bongaamasta Lederhosen-nahkahousuja tai Dirndl-mekkoja. Perinneasut maksavat kuitenkin satoja euroja, joten turistin saattaa olla fiksuinta tyytyä ihailemaan asuja näyteikkunoissa.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Münchenissä

München on suurkaupungiksi todella turvallinen. Turisti voi matkustaa kaupungissa huoletta, joskin väkijoukoissa kannattaa olla varuillaan taskuvarkauksien suhteen.

Liberaalin Münchenin LGBTQ+-yhteisö on yksi maan vanhimmista ja aktiivisimmista. Julkisia hellyydenosoituksia ei siis kaupungissa tarvitse vältellä.

Sateenkaariyhteisö on Münchenissä keskittynyt erityisesti trendikkääseen Glockenbachviertelin kaupunginosaan. Kaupunginosalla on pitkä historia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokoontumispaikkana, ja nykyisin sieltä löytyy lukuisia sateenkaarikahviloita ja -baareja, missä tanssia aamuun pikkutunneille asti. 

München on oiva matkakohde myös esteettömyyttä edellyttävälle matkailijalle: joukkoliikenteen asemista valtaosa on esteettömiä, ja kaupungin pääosin tasaisilla kaduilla on helppo liikkua pyörätuolilla. Münchenin matkailuneuvonnan kanssa yhteistyössä tehdyltä englanninkieliseltä sivustolta löytyy paljon tietoa ja vinkkejä esteettömään matkailuun Münchenissä.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Glockenbachviertelissä voi bongata hauskoja, rakkautta juhlistavia liikennevaloja.

Lasten kanssa

München sopii hyvin koko perheen matkakohteeksi. Kaupungista löytyy paljon hauskaa tekemistä kaikenikäisille lapsille.

Münchenin monipuolisesta museotarjonnasta löytyy lapsillekin sopivia kohteita, ja moniin museoihin lapset pääsevät ilmaiseksi. Esimerkiksi tekniikan ja luonnontieteen museo Deutsches Museumiin on lapsille rakennettu oma mielenkiintoinen osastonsa.

Jalkapallofanin kanssa hyvä kohde on FC Bayern Münchenin kotistadion Allianz-Arena. Autoista kiinnostunut kannattaa viedä BMW-Weltiin. Legojen ystävälle kaupungista löytyy peräti kolme suurta Lego-kauppaa, joissa ihmeteltävää riittää.

Ilmaisia leikkipaikkoja löytyy ympäri kaupunkia. Kouluikäisten lasten kanssa suunnaksi kannattaa ottaa ilmaiset seikkailuleikkipuistot ABIX Hasenbergl sekä Abenteuerspielplatz Neuhausen: näissä lapset pääsevät perinteisten leikkien lisäksi esimerkiksi kokeilemaan nikkarointia ja tulentekoa.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Vehreä ja turvallinen München on hauska matkakohde kaikenikäisille reissaajille.

Lastenrattaiden kanssa liikkuminen onnistuu julkisen liikenteen kulkuneuvoissa vaivatta: useimmilta metro- ja juna-asemilta löytyy hissit, ja raitiovaunut ja linja-autot ovat pääosin matalalattiaisia. Alle 6-vuotiaat matkustavat joukkoliikenteessä ilmaiseksi ja 6-14 -vuotiaille on tarjolla lastenlippu.

Matkustaminen Müncheniin

Lentoyhtiöistä Finnair ja Lufthansa tarjoavat suoria lentoja Helsingistä Müncheniin. Lentoaika on noin kaksi ja puoli tuntia, ja lentoja on päivittäin useita, joten yhteydet ovat erinomaiset. Joulukuussa 2023 Lufthansa aloittaa suoran reitin myös Oulusta.

Lennot Müncheniin voi saada todella edullisesti. Lomasesonkien ulkopuolella yhdensuuntaisten lentojen hinnat pyörivät noin 70 eurossa.

Kesäisin ja esimerkiksi Oktoberfestin aikaan yhdensuuntainen lento maksaa 100-200 euroa. 

Siirtyminen Münchenin lentoasemalta keskustaan on sujuvaa: matkan taittaa suoralla S-bahn -paikallisjunayhteydellä noin 40 minuutissa. 

Yhdensuuntainen lippu lentoasemalta keskustaan maksaa noin 15 euroa. Usein fiksuinta on kuitenkin ostaa kaikki julkisen liikenteen vyöhykkeet kattava AirportPLUS-päivälippu – sen hinta kun on lähes sama, mutta matkustaa saa seuraavan aamun kello kuuteen. 

Keskustan ja lentoaseman välillä kulkee myös Lufthansan linja-auto, joka maksaa reilu 10 euroa suuntaansa. Taksillakin voi matkan taittaa, mutta tällöin hintaa kertyy noin 80 euroa.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Müncheniin voi matkustaa myös maata pitkin.

Moni matkustaa Saksaan autolomalle. München ei ole mahdottoman matkan päässä, vaikka lomansa aloittaisikin Pohjois-Saksasta Travemünden satamasta. Autobahnaa porhaltaessa matka taittuu jouhevasti ja samalla pääsee ihailemaan saksalaista maisemaa.

München ei ole ainoastaan omatoimimatkailijoiden kohde, sillä myös monet matkatoimistot järjestävät matkoja kaupunkiin. München kuuluu esimerkiksi Aurinkomatkojen, IMT:n, Tjäreborgin sekä TUI:n kohdevalikoimaan.

Majoitus Münchenissä

Suositussa matkailukaupungissa eritasoisia ja -hintaisia majoitusvaihtoehtoja riittää, ja tarjolla on kaikkea luksushotelleista hostelleihin. 

Halvimmillaan vuodepaikan hostellista voi saada vain 20 eurolla, kun taas keskustan lähellä keskitasoisessa hotellissa yöpyminen kustantaa noin 70-80 euroa yöltä. 

Majoitusta etsiessä kannattaa huomioida myös majoitusvaihtoehdot keskustan ulkopuolella. Münchenissä on erinomainen julkisen liikenteen verkosto, joten vaikka majapaikka sijaitsisi kaupungin laitamilla, on siirtyminen keskustaan vaivatonta ja nopeaa. 

Oktoberfestin ja messujen aikaan majoitusten hinnat nousevat merkittävästi. Jos siis Oktoberfest ei innosta, kannattaa syksyn matka ajoittaa suoraan johonkin muuhun ajankohtaan.

Liikkuminen Münchenissä

Münchenin keskusta on yllättävän kompakti, joten keskustassa on helppo liikkua jalkaisin ja kauemmas pääsee näppärästi julkisilla kulkuvälineillä. Autoa Münchenissä liikkumiseen ei siis tarvitse.

Münchenin julkinen liikenne koostuu metroista, paikallisjunista, raitiovaunuista sekä linja-autoista. Julkisen liikenteen verkosto on laaja ja toimiva, ja julkisilla kulkuvälineillä pääsee edullisesti kaikkialle kaupungissa.

Münchenin julkinen liikenne on jaettu koko kaupungin keskustan käsittävään M-vyöhykkeeseen sekä kuuteen numeroituun vyöhykkeeseen. Turistille riittää useimmiten pelkkä M-vyöhykkeen lippu.

Päivälippu M-vyöhykkeelle maksaa aikuiselta noin 9 euroa. Matkalippuja saa ostettua julkisen liikenteen asemilta, lippuautomaateista, verkkokaupasta sekä puhelinsovelluksella.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Münchenissä on helppo liikkua jalkaisin. Raatihuoneelta kävelee Englischer Garten -puistolle vartissa.

Taksilla matkustaminen on Münchenissä saman hintaista kuin Suomessa. Taksit tunnistaa vaaleanbeigestä värityksestä sekä keltamustasta taxi-kyltistä auton katolla.

Ravintolat ja ruoka Münchenissä

Baijerilaisten arvostus perinteitä kohtaan näkyy myös kaupungin ruokakulttuurissa. Münchenistä löytyy lukuisia perinteiseen saksalaiseen ruokaan keskittyviä ravintoloita. 

Myös perinteinen panimoala kukoistaa Münchenissä edelleen. Monet panimot järjestävät tutustumiskierroksia ja oluenmaisteluiltoja. Vaikkei aika riittäisikään kokonaiselle kierrokselle panimossa, kannattaa silti piipahtaa tuopilla Hofbräuhausissa.

Monikulttuurisesta kaupungista löytyy myös paljon eri maiden keittiöitä. Kaupunginosista esimerkiksi Schwabing, Au-Haidhausen sekä Glockenbachviertel ovat tunnettuja monipuolisesta ravintolatarjonnastaan.

Kasvissyöjälle kaupungissa on lukuisia vegaaniravintoloita. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Saksassa ravintoloissa ja kahviloissa on tapana tipata. Kahviloissa pikkusumman voi pyöristää seuraavaan tasaeuroon, ja isommissa laskuissa hyvä tippi on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. 

Oktoberfest

München tunnetaan erityisesti railakkaasta olutfestivaali Oktoberfestistä. Joka syksy noin kuusi miljoonaa kävijää kokoontuu Theresienwiesen juhla-alueelle nauttimaan kaksi viikkoa kestävästä olutjuhlasta. 

Oktoberfestillä olut virtaa, laulu raikaa ja juhlatunnelma on katossa. Valtavien oluttelttojen lisäksi Theresienwiese täyttyy huvipuistolaitteista sekä ruokakojuista. Monelle turistille Oktoberfest on unohtumaton kerran elämässä -kokemus, jossa riittää muisteltavaa vuosiksi.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Oktoberfest houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa.

Tiukan budjetin matkailijalle Oktoberfest ei kuitenkaan ole luontevin matkakohde. Oktoberfestin aikaan hotellien hinnat pomppaavat Münchenissä pilviin ja myös lennot kallistuvat. Sisäänpääsy juhla-alueelle on ilmainen, mutta ruokaan, juomaan ja muihin huvitteluihin rahaa saa kulumaan senkin edestä.

Lue myös: Vuoden kohokohta Münchenissä: Oktoberfest kruunaa syksyn

Münchenin nähtävyydet

Münchenissä on paljon kiinnostavia kohteita museoista urheilustadioneihin ja merkittävistä rakennuksista vehreisiin puistoihin.

ShutterstockMünchenin matkaopas 2023
Olympiatornista avautuvat kaupungin upeimmat maisemat.

Münchenin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat:

  • Deutsches Museum. Maailman suurin tekniikan ja luonnontieteen museo. Mielenkiintoinen koko perheen kohde, jossa saa kulumaan vaikka koko päivän.
  • BMW-Welt. Kaikkien autoista kiinnostuneiden must-kohde, joka tarjoaa sukelluksen Bemareiden maailmaan.
  • Marienplatz. Kaupungin keskusaukio, jonka laidalla kohoaa vaikuttava raatihuone. Marienplatzilta lähtevät myös kaupungin ostoskadut.
  • Frauenkirche. Yksi Münchenin maamerkeistä. Kirkon eteläiseen torniin pääsee vierailemaan ja sieltä avautuvat mahtavat näkymät kaupunkiin.
  • Englischer Garten. Suuri ja kaunis puisto, josta löytyy muun muassa Biergarten sekä lasten leikkipaikka. Puistossa saatat bongata myös surffareita.
  • Alte Pinakothek. Taidemuseo, joka on erikoistunut eurooppalaiseen maalaustaiteeseen. Yksi Münchenin vierailluimmista museoista.
  • Viktualienmarkt. Päivittäinen ruokatori kaupungin keskustassa. Torilla voi tuliaisten ostamisen lomassa nauttia herkullista katuruokaa.
  • Olympiapark. Olympiapuisto, joka toimi vuoden 1972 olympialaisten näyttämönä. Vehreästä puistosta löytyy muun muassa 291 metriä korkea olympiatorni, johon pääsee myös vierailulle.
  • Allianz-Arena. FC Bayern Münchenin kotistadion. Stadionilla järjestetään tutustumiskierroksia ja vierailemaan pääsee jopa sinne kaikkein pyhimpään: joukkueen pukuhuoneeseen.
  • Oktoberfest. Maailmankuulu olutjuhla, joka järjestettiin Münchenissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1810.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja