Kuva: Shutterstock
Maailman oudoimmat ruokaelämykset

10 yököttävää makua, joita voit maistaa maailmalla – paitsi yhtä, joka on kielletty lailla

Ruotsin Malmössä on maailman oksettavimmille makuelämyksille omistettu museo. Museo esittelee 80 ällöttävää ruokaa – tässä niistä kymmenen.

1. Durian – lemuava hedelmä

Durian on suuri, kermaiselta maistuva hedelmä, jonka voi ostaa torilta Thaimaassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Malesiassa. Älä kuitenkaan erehdy ottamaan duriania julkisiin kulkuneuvoihin, sillä se on monissa paikoissa kielletty. Syynä on durianin pistävä haju, joka ei haihdu sisätiloista helposti.

Vaikka hedelmä on suosittu paikallisten keskuudessa, sitä viedään harvoin ulkomaille. Testaa, niin ymmärrät syyn!

2. Natto – limainen terveysruoka

Japanilaisten suosima herkku on käyneistä soijapavuista valmistettu natto. Soijapapuja peittää kevyt limakerros, joka syntyy natto-bakteerien hajoamisesta käymisen aikana.

Jos limaisuus ei vielä karkota maistajia, voi papujen voimakas haju jo tehdä sen. Hajustaan ja koostumuksestaan huolimatta natto on Japanissa todellinen terveysruoka: pavuissa on paljon hyviä ravinteita. Natton sanotaan myös suojaavan sydänvaivoilta sekä auttavan painonhallintaan ja stressiin.

3. Hapansilakka – haiseva herkku

Ruotsalainen surströmming eli hapansilakka lienee useimmille suomalaisille tuttu. Karmealta haiseva silakka säilötään ja myydään tölkeissä. Hapansilakan kammottava haju johtuu siitä, että keväällä pyydettyä silakkaa hapatetaan puoli vuotta.

Tarinan mukaan hapansilakka keksittiin vahingossa. Ruotsalaisten kalastajien saalis alkoi mädäntyä, koska heiltä loppui suola. Niinpä kalastajat laittoivat silakkansa myytiin suomalaisessa satamassa. Seuraavana vuonna suomalaiset pyysivät lisää herkullista kalaa, mikä johti hapansilakkaperinteen syntyyn.

4. Balut – suosittu ankkasnägäri

Yököttävyyden huipentuma on Filippiineillä syötävä perinneruoka balut, eli hedelmöitetty ankan muna. Munan kuori rikotaan ja sen sisältö syödään. Sikiö on ehtinyt kehittyä munan sisällä 18 päivää ennen kuin se tarjoillaan syötäväksi, ja se muistuttaa muodoltaan jo ankanpoikasta.

Siinä missä suomalaiset suunnistavat baari-illan jälkeen nakkikioskille, filippiiniläiset hakevat lähikojusta balutin. Proteiinipitoinen, suolainen ja halpa pikkupurtava on suosittu ruokalaji alkuillasta aina aamun pikkutunneille saakka. Ulkomaalaisiin herkku ei uppoa: sitä on muun muassa käytetty Pelkokerroin-sarjan tehtävänä.

5. Cuy – lemmikki lautasella

Jos omistit lapsena marsun etkä halua sitä grillattuna lautasellesi, unohda perulainen herkku cuy. Perussa kasvatetaan marsuja farmeilla, jotta tasokkaiden ravintoloiden kasvanut kysyntä saataisiin tyydytettyä.

Perussa marsua ei ole totuttu pitämään lemmikkinä, joten se valmistetaan ravintoloissa surutta makuelämykseksi.

6. Salmiakki – suomalainen suosikki

Suomalaisten suosima salmiakki ei esittelyitä kaipaa. Mielipiteitä jakava makeinen on maustettu ammoniumkloridilla ja maistuu suolaiselta, mikä karkottaa monet ulkomaalaiset herkuttelijat.

Salmiakin ajatellaan olevan peräisin apteekeista, joissa yskänlääkkeissä käytettyä ammoniumkloridia sekoitettiin makeisiin.

7. Casu marzu – toukkia juustossa

Kuvittele, että lomamatkalla Sardiniassa upotat veitsen ihanaan, täydellisesti ikääntyneeseen pecorino-juustoon ja huomaat sen olevan täynnä toukkia. Ennen kuin menet valittamaan myyjälle, varmista, ettei se ole tunnettu paikallinen makuelämys casu marzu.

Sardiniassa juusto fermentoidaan toukkien avulla. Kun toukat kuoriutuvat juuston sisällä, niiden eritteet rikkovat juuston rasvoja ja proteiineja saaden aikaan pehmeän, kermaisen tekstuurin.

Casu marzun tarjoaminen on nykyisin lailla kiellettyä, eikä sitä siksi voi ostaa mistä tahansa. Jos juuston mukana syö vahingossa elävän toukan, seurauksena voi olla pahoinvointia ja muita sivuoireita.

8. Vegemite – olutta levitteenä

Tummanruskea Vegemite-levite on herkku, jota jokaisen Australian-kävijän on maistettava ainakin kerran. Useimmilla maistaminen jääkin yhteen kertaan, sillä levite on harvoin matkailijoiden mieleen. Levite tehdään oluen valmistuksessa syntyvästä hiivauutteesta.

Asemaltaan Vegemite on hieman kuin salmiakki Suomessa: Australiassa se on erittäin suosittu, mutta makuun tottumattomia ulkomaalaisia se ei ihastuta.

9. Kopi luwak – kalliin kahvin häiritsevä salaisuus

Maailman kallein kahvi kopi luwak on tunnettu erikoisesta valmistusmenetelmästään. Kahvi valmistetaan kahvipavuista, jotka sivettikissa syö ja sulattaa puoliksi vatsassaan. Kahvi on käytännössä katsoen valmistettu sivettikissan ulosteesta.

Kuppi kopi luwakia voi parhaimmillaan maksaa jopa yli 50 euroa.

10. Hákarl

Islantilainen hákarl on fermentoitua eli hapatettua hainlihaa. Hákarl valmistetaan Grönlannin haikaloista, joiden raaka liha on myrkyllistä. Viikingit hautasivat lihan kivien ja mullan alle hapattumaan ja ikääntymään myrkkyjen neutraloimiseksi. Nykyisin liha hapatetaan säiliöissä.

Uskaliaimmat maistajat löytävät perinneherkun ruokakaupoista, jos Islannissa liikkuu matkailijoiden suosimilla alueilla. Hain maku muistuttaa voimakasta juustoa. Paikallisherkun syömisen voi kuitenkin keskeyttää siitä lähtevä ulosteen haju. Jälkimaku huuhdotaan alas islantilaisella Brennivín-viinalla.

>> Lue myös: Voiko vessateemainen ravintola olla liian yököttävä? Aasian 5+1 oudointa teemaravintolaa

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Päivitetty: 29.1.2020

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Siis kammottava maku??? Eihän nuo maistu pahalta vaan haju tai suutuntuma ym yököttää. Esim.hapansilakan maku on ihan ok.