Hyppää sisältöön

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Elina Venttola Päivitetty: 26.03.2024
Pidä nämä kymmenen asiaa mielessäsi ja vältä etikettivirheet aterioidessasi syömäpuikoilla.

1. Älä leiki

Syömäpuikkojen käyttäminen vaatii harjoittelua, eikä suju matkailijalta yhtä luonnostaan kuin paikallisilta. Esimerkiksi Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa puikoilla syöminen opetellaan jo lapsena.

Oli opettelu miten vaikeaa tahansa, älä sorru leikkimään puikoilla paikallisten nähden. Kulhon reunan rummuttaminen syömäpuikoilla tai puikkojen käyttäminen tahallaan väärin koetaan lapselliseksi ja huonotapaiseksi. Erityisesti rummuttamista kannattaa välttää, sillä Vietnamissa se yhdistetään kerjäläisiin, joilla oli ruokaa pyytäessään tapana herättää huomiota rummuttamalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pidä kiinni riittävän kaukaa

Kun olet oppinut pitämään puikkoja oikein, varmista, että pidät kiinni riittävän kaukaa varresta. Syy on käytännöllinen: rasvainen ruoka sotkee helpommin sormet, jos pidät kiinni liian läheltä puikkojen tyveä.

Puikkojen pituus vaihtelee maittain. Kiinassa puikot ovat useimmiten pidemmät ja paksummat kuin Japanissa tai Koreassa.

3. Älä jätä puikkoja pystyyn

Kun lasket syömäpuikot hetkeksi käsistäsi, älä missään nimessä aseta niitä pystyyn ruokaasi. Lähes kaikkialla Aasiassa pystyssä sojottavat syömäpuikot yhdistetään kuolemaan.

Tämä on etikettisäännöistä tärkein, koska se on käytössä lähes kaikkialla. Useissa Aasian maissa hautajaisissa on tapana asettaa kaksi suitsuketta pystyyn riisikulhoon. Riisikulhon kuvaannollinen tarkoitus on antaa kuolleelle eväät matkalla tuonpuoleiseen.

Ravintolassa pystyyn jätetyt syömäpuikot muistuttavat hautajaiskäytäntöjä. Oikea paikka syömäpuikoille on joko erillinen alusta pöydällä kulhon vieressä tai sen puuttuessa kulhon reuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Älä risti puikkoja

Kun lasket puikot alas, älä myöskään laita niitä ristiin. Ristissä olevat puikot liitetään monissa maissa kuolemaan, ja Vietnamissa ele tulkitaan huonon onnen manaamiseksi.

Jos erillistä alustaa puikoille ei ole, ne voi jättää vierekkäin kulhon reunalle.

Kiinassa ele voidaan tulkita myös vieraanvaraisuudesta kieltäytymiseksi, sillä ristityt puikot viestivät kieltävästä asenteesta.

5. Älä siirrä ruokaa puikoista puikkoihin

Arvaatko jo, mihin useimmat etikettivirheet viittaavat? Myös ruoan siirtäminen suoraan omista puikoista toisen puikkoihin yhdistetään kuolemaan.

Taustalla on buddhalainen perinne, jossa tuhkatun omaisen luut kerätään uurnasta tarkoitukseen käytetyillä puikoilla. Tällöin luut kiertävät puikoista toiseen läheisten ystävien ja perheenjäsenten välillä.

6. Älä hankaa puikkoja yhteen

Syömäpuikkojen hankaaminen yhteen ei ehkä käynyt mielessäsi, mutta jos kävi, älä tee sitä. Erityisesti puikkojen hierominen yhteen saattaa tulla mieleen, jos ostat eväät kaupasta ja mukana tulevat puiset kertakäyttöpuikot, joita voi hangata yhteen tikkujen tasoittamiseksi.

Japanissa puikkojen hankaamista yhteen pidetään kuitenkin huonotapaisena. Ele viestii ravintolassa siitä, että pidät syömäpuikkojen laatua heikkona, eikä ravintola mielestäsi tarjoa laadukkaita ateriointivälineitä.

7. Älä syö suoraan tarjoilulautasilta

Useissa ravintoloissa annetaan erilliset pitkät puikot sitä varten, että yhteisiltä tarjoilulautasilta voi ottaa ruokaa. Jos sellaisia ei ole tarjota ja joudut ottamaan yhteistä ruokaa omilla puikoillasi, älä syö suoraan tarjoilulautaselta, sillä se on epäkohteliasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeaoppinen tapa jakaa ruokaa on siirtää ensin ruoka tarjoilulautaselta omalle lautaselle ja syödä se vasta sitten.

8. Älä liikuta tarjoiluastioita syömäpuikoilla

Syömäpuikkoja ei ole tarkoitettu tarjoilulautasten liikutteluun, eli älä liikuta pöydällä olevia astioita puikoillasi.

Monissa kulttuureissa kuten Vietnamissa on sallittua nostaa kulho pöydältä käteen, jos puikoilla syöminen helpottuu. Etelä-Koreassa tätä kannattaa välttää.

Jos syöminen puikoilla tuottaa vaikeuksia, voit nostaa oman kulhosi pöydältä käteesi – tämä on täysin hyväksyttyä kaikkialla muualla paitsi Etelä-Koreassa, jossa kulhon paikka on pöydällä ruokailun aikana.

9. Älä lävistä ruokaa syömäpuikoilla

Houkutus seivästää ruoka syömäpuikoilla on suuri erityisesti silloin, kun puikkojen käyttäminen tuottaa ongelmia. Sitä pidetään kuitenkin monissa Aasian maissa huonotapaisena.

Japanissa näin saatetaan kuitenkin tehdä epävirallisemmissa tilanteissa, joissa tarjottavana on suuria ja pyöreitä ruokia, esimerkiksi friteerattua kanaa.

10. Pidä puikkojen päät tasan

Haluatko hienosäätää ja olla erittäin korrekti? Älä poimi eripituisia syömäpuikkoja, sillä niihin liittyy ennakkoluuloja. Esimerkiksi Kiinassa monet uskovat, että myöhästyt luultavasti seuraavasta junasta, laivasta tai lentokoneesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syömäpuikkoihin liittyy monissa kulttuurissa runsaasti ennakkoluuloja ja mielikuvia, mutta matkailijan ei onneksi tarvitse noudattaa kaikkea aivan kirjaimellisesti. Monet vanhat uskomukset haalistuvat hiljalleen. Muista myös, että tavat vaihtuvat kulttuurin ja maan mukaan.

>> Lue myös: Älä mokaa Thaimaan-lomalla – tämän virheen moni tekee ruokapöydässä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja