Hyppää sisältöön

Mitä Australiassa syödään? 5 ruokaa, joita on pakko maistaa ainakin kerran

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.10.2018
Katso viisi tyypillistä ruokaa, joihin törmäät Australian-lomalla.

1. Australialainen barbecue

Australialaista kansallisruokaa on lähes kaikki, mitä voidaan valmistaa grillissä. Pihvit, makkarat, hampurilaiset, maissit, erilaiset vartaat ja kalaruoat valmistuvat kaikki paikalliseen tapaan grillaamalla. Barbecue on Australiassa käsite, ja se kuuluu niin arkeen kuin juhlaankin.

Perinteisiä paikallisia makuja kaipaava voi kokeilla esimerkiksi grillattua kengurunlihaa tai barramundi-kalaa. Älä kieltäydy kutsusta, jos sinua pyydetään mukaan australialaisten grillijuhliin. Omakin barbecue on kuitenkin helppo laittaa pystyyn, sillä yleiseen käyttöön tarkoitettuja grillejä löytyy muun muassa puistoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vegemite

Australiassa Vegemiten maistaminen on varsinainen riitti, joka on suoritettava jossain vaiheessa. Oluen valmistuksen yhteydessä syntyvästä hiivauutteesta tehty levite on harvoin matkailijoiden mieleen – ainakaan ensi maistamalla. Australialaiset kuitenkin rakastavat Vegemitea.

Yleensä leivän päällä käytettävä Vegemite ilmestyi kauppoihin jo vuonna 1923, ja se on jakanut mielipiteitä aina siitä lähtien. Lähes mustaa levitettä myydään yli 20 miljoonaa purkkia vuodessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Tim Tam -keksit

Jos tapaat maailmalla australialaisen ja kysyt mitä herkkuja tämä kaipaa kotimaastaan, on vastaus todennäköisesti Tim Tam -keksit. Monet Australiassa lomailleet ja asuneet suomalaiset ovat myös saattaneet tutustua tähän paikallisen keksihyllyn klassikkoon, joka on maassa jostain syystä erikoisasemassa.

Alkuperäiset vuonna 1964 kehitellyt Tim Tamit muodostuvat kahdesta suklaakeksistä, joiden välissä on suklaanmakuista kreemitäytettä. Lopuksi koko komeus kuorrutetaan suklaapäällysteellä. Nykyisin kekseistä löytyy erilaisia versioita lukuisissa eri mauissa.

4. Lihapiiraat

Australiassa rakastetaan mutkattomia ruokia, joista paikallinen meat pie eli lihapiiras on erinomainen esimerkki. Rapean taikinakuoren alta paljastuu jauhelihaa, johon on saatettu sekoittaa myös esimerkiksi sipulia tai herkkusieniä. Piiraat tarjoillaan kuumina ketsupin tai gravyn kanssa.

Lihapiiraat ovat yleensä pieniä, juuri sopivasti käteen mahtuvia välipaloja, jotka nautitaan usein pikaruoan tapaan mukaan ostettuna. Lisukkeiden kanssa tarjoiltuna ne voivat olla australialaisille myös varsinainen ateria.

5. Pavlova

Australialaiset ja uusiseelantilaiset eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, kumpi maa on keksinyt marenkikakku Pavlovan. Molemmat väittävät luoneensa ja nimenneensä sen venäläisen ballerinan Anna Pavlovan kunniaksi 1920-luvulla, jolloin tämä vieraili molemmissa maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä päivänä oikealla vastauksella ei enää ole merkitystä. Vaikka jälkiruoka olisikin keksitty Uudessa-Seelannissa, on se juurtunut syvälle australialaiseen ruokakulttuuriin. Yleensä tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa tarjoiltava Pavlova löytyy edelleen lukuisten ravintoloiden ruokalistoilta.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja