Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Etelä-Korea

Etelä-Korea on Aasian tiikeri

Elina Venttola Päivitetty: 18.09.2019
Etelä-Korea tunnetaan erityisesti tulisesta ruoastaan ja populaarikulttuuristaan, mutta pieneen maahan mahtuu myös monenlaista muuta nähtävää rannoista suurkaupunkeihin.

ETELÄ-KOREA MATKAILUMAANA

Vaiheikas historia ja vahva talousnousu

Etelä-Korea, viralliselta nimeltään Korean tasavalta, on historiansa aikana käynyt läpi moninaisia vaiheita, joita ovat pitkälti leimanneet läheisten suurvaltojen, erityisesti Kiinan ja Japanin laajentumispyrkimykset. Japanlaismiehitys päättyi vasta toisen maailmansodan loputtua.

Julistauduttuaan itsenäiseksi vuonna 1950 Etelä-Korea sai kimppuunsa pohjoisen naapurinsa, Neuvostoliiton tukeman Pohjois-Korean, jonka joukot eteläkorealaiset saivat YK:n ja erityisesti Yhdysvaltojen avittamana torjuttua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sotien jälkeen Etelä-Koreassa koettiin talousihme. Yhtenä Aasian neljästä tiikeristä tunnettu Etelä- Korea onkin noussut maailman rikkaimpien valtioiden joukkoon. Nykyään Etelä-Korea tunnetaan suurena elektroniikka- ja teknologiakeskittymänä, minkä huomaa matkailijakin huomaa erityisesti maan huippumodernissa pääkaupungissa Soulissa.

Soulissa pääsee hyppäämään historiassa taaksepäin vanhoissa hanok-kaupunginosissa.

Suuren Soulin ja perinteisen kulttuurin Etelä-Korea

Lähestulkoon puolet Etelä-Korean yli 50 miljoonasta asukkaasta asustaa pääkaupunki Soulin metropolialueella. Siispä kauppakeskusten ja korkeiden rakennusten kyllästyttämän kaupungin loputtomaan vilskeeseen on syytä varautua jo etukäteen.

Vastapainoksi on toki tarjolla myös toisenlaista kulttuuria. Erilaista elämänmenoa löytyy jopa suurkaupungin keskeltä perinteisten markkinoiden tuodessa Souliin oman charminsa. Pidemmällekin pääsee vielä – rauhaa kaipaavan kannattaa suunnata buddhalaistemppeliin nauttimaan munkkien askeettisesta elämäntavasta ja vehreistä näkymistä.

Länsimaisesta oravanpyörästä pääsee pois myös helpommalla. Korealaisen keittiön antimet vievät ajatukset varmasti kauas kotikonnuilta. Tuoreita mustekalanlonkeroita kun kotimaisilla markkinoilla tulee harvemmin vastaan.

Etelä-Korean ilmasto

Vaikka meri ympäröi Etelä-Koreaa kolmelta sivulta, vallitsee maassa mannermainen ilmasto. Talvet ovat kuivia ja kylmiä, kun taas kesäisin on kosteaa ja kuumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka Etelä-Koreaan kannattaakin ajoittaa näiden väliin. Keväisin, huhti- ja kesäkuun välisenä aikana, talven kylmyyden kaikottua, lämpötila on miellyttävä eikä sateista muodostu riesaa. Myös kirsikankukat kukkivat Etelä-Koreassa keväisin, ja syksyllä maassa pääsee ihailemaan ruskaa.

Turvallisuus Etelä-Koreassa

Etelä-Korea on tällä hetkellä turvallinen matkakohde, kunhan maalaisjärki kulkee matkassa mukana. Liikenteessä on syytä pitää silmät auki, ja taifuunikaudella on syytä seurata paikallisia uutisia.

Englannin kielellä pärjää pääkaupungissa varsin hyvin, joskin paikallista kieltä kannattaa opetella varmuudeksi vähintään muutama fraasi. Maaseudulla tilanne on yleensä toinen, ja kielimuuri saattaa tuottaa hienoisia ongelmia. Korealaiset ovat ylipäätään kuitenkin hyvin avuliasta kansaa, eikä yhteisen kielen puuttuminen todennäköisesti aiheuta ylitsepääsemättömiä esteitä.

Korean niemimaan poliittista tilaa on myös hyvä seurata, sillä tilanne Pohjois- ja Etelä-Korean välillä kärjistyy aika ajoin. Ajankohtaisen matkustustiedotteen voi tarkistaa Suomen ulkoministeriön sivuilta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ETELÄ-KOREASSA

Finnair lentää suorin lennoin Busaniin vuodesta 2020 alkaen.

Lennot Etelä-Koreaan

Vaikka matkaa Etelä-Koreaan kertyy runsaasti, pääsee nykypäivänä paikan päälle varsin helposti, sillä Finnair lentää suoraan Helsingistä Souliin ja vuodesta 2020 alkaen Helsingistä Busaniin.

Matkaan kuluu kymmenisen tuntia, ja hyvissä ajoin varatut lennot ovat halvimmillaan noin 500–700 euroa. Suorat lennot ovat tyypillisesti hieman hintavampia.

Majoitus Etelä-Koreassa

Majoitustarjonta etenkin Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa on laaja kattaen kaiken vaatimattomista majataloista aina yltäkylläisiin viiden tähden hotelleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppalaiseen hintatasoon tottuneelle yöpyminen on kohtuuhintaista. Halvimmillaan katon saa päällensä noin 20-30 eurolla yöksi, kun taas hulppeammista huoneista voi joutua pulittamaan satasia. Kolmen tähden perushotellit pyytävät kahden hengen huoneesta yleensä 50–100 euroa.

Liikkuminen Etelä-Koreassa

Liikkuminen Etelä-Koreassa on pääosin hyvin mutkatonta. Rautatie- ja maantieverkosto on erittäin kattava, ja junat sekä bussit kulkevat varsin tihein vuorovälein.

Etenkin kaupungeissa joukkoliikenne on sujuvaa, ja erityisesti metroilla kulkeminen on vaivatonta ja helppoa. Asemilla on useimmiten englanninkieliset kyltit ja kuulutukset. Taksitkin ovat varsin kohtuuhintaisia, joskin niiden käyttöä kannattaa pahimpien ruuhkahuippujen aikaan välttää.

ETELÄ-KOREAN MATKAKOHTEET

Jejun saari on myös paikallisten keskuudessa suosittu lomakohde.

Soul on Etelä-Korean sykkivä sielu

Soul on Aasian New Yorkiksikin tituleerattu megapoli, jonka metropolialueella asuu likipitäen puolet koko Etelä-Korean asukkaista. Lentäen saapuville tämä yksi maailman suurimmista kaupungeista on ensimmäinen kosketus maahan.

Ihmismassat, korkeat pilvenpiirtäjät ja maailmanluokan ostoskeskukset iskevät tajuntaan täydellä voimalla. Massiivisuudestaan huolimatta Soul on nimensä mukaisesti sielukas. Erityisesti korealaisten palvelualttius ja ystävällisyys lämmittävät suurkaupungissa matkailevan mieltä.

Pääkaupunki on oikea paikka tutustua korealaiseen keittiöön. Markkinoilla maistellaan perinteisiä herkkuja aina mustekalan lonkeroista lähtien, kun taas Soulin huippuravintoloissa voi tutustua eurooppalaista ja paikallista kulinaariperintöä yhdisteleviin fuusiokeittiöihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusimpien elektroniikkatuotteiden ja lukuisten liikemiesten lisäksi Soul on myös Etelä-Korean kulttuurillinen keskus, joka ilahduttaa matkailijaa hulppealla museo- ja taidetarjonnallaan. Palatsien ja perinteisen Kansallismuseon historiallisten näyttelyiden lisäksi Soulissa voi nauttia kulttuurista myös urbaanimmassa ympäristössä muun muassa Hanjoen varrella.

Luotijunalla Busaniin

Toisin kuin monesti kuvitellaan, Etelä-Korea on muutakin kuin vain Soul. Muutaman tunnin luotijunamatka Kaakkois-Korean Busaniin on varmasti matkansa väärti.

Vaikka Busankin on väkiluvultaan suuri ja satamakaupunkina yksi maailman vilkkaimmista, tarjoaa se tervettä vastinetta Soulin sykkeelle.

Esimerkiksi Haeundaen ranta on hankalasta nimestään huolimatta oivallinen paikka rentoutua – vaikka se korealaiseen tapaan on säiden suosiessa hyvinkin tiivisti täytetty. Vaihtoehtoisesti itsestään voi huolehtia myös jossain kaupungin monista kylpylöistä.

Kylmän sodan henkeä Panmunjeomissa

Korean-kävijän kannattaa suunnata Soulista myös pohjoiseen. Vaikka rajavyöhykkeelle matkaaminen saattaa Pohjois-Korean arvaamattoman poliittisen agendan ansiosta tuntua hieman kyseenalaiselta idealta, järjestävät monet toimistot Soulista käsin vierailuja demilitarisoituun Panmunjeomiin.

Maailman vartioiduimmalla rajavyöhykkeellä sijaitseva kylä toimi vuoden 1953 aseleposopimuksen näyttämönä, jota pääsee tiukasti opastetulla kierroksella ihailemaan. Sooloilla ei kuitenkaan kannata: alueella päteviä pukeutumissääntöjä ja oppaan ohjeita on noudatettava ehdottomasti.

Historiallisen merkittävyytensä lisäksi Panmunjeom on mielenkiintoinen myös luontonsa vuoksi. Alue on ollut asumattomana yli puoli vuosisataa, mistä johtuen eläin- ja kasvikunta on saanut kehittyä häiriöttä. Nykyään se onkin turvasatama monille harvinaisille lajeille, ja vuonna 2019 sinne avattiin muutama tarkasti valvottu vaellusreitti, joille niin ikään pääsee oppaan johdolla.

ETELÄ-KOREAN PARHAAT

Soulia pääsee ihailemaan yläilmoista N Seoul Towerin huipulta.

Etelä-Korean suosituimmat kohteet

  1. Soul
  2. Panmunjeom
  3. Busan
  4. Jeju
  5. Daegu

Lisätietoa

Korean virallinen matkailusivusto

Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto