Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Vietnam

Vietnamissa voit kokea aitoa Aasiaa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 21.09.2018
Kiehtova kulttuuri, maailmanluokan nähtävyydet ja kohtuullinen hintataso ovat nostaneet Vietnamin yhdeksi Kaakkois-Aasian kiinnostavimmista matkakohteista juuri nyt.

Luontoa, rantoja ja kuhisevia kaupunkeja

Yli 94 miljoonan asukkaan Vietnam on laaja ja vaihteleva maa, jota on vaikea asettaa yhteen muottiin. Sen värikäs kulttuuri ja monipolvinen historia näyttävät kullekin matkailijalle omanlaisensa kasvot. Luksuslomailijan Vietnam itärannikon rantakohteissa on hyvin erilainen kuin Mekong-jokea pitkin risteillessä tai reppureissulla koettu Vietnam.

Vietnam muodostuu maantieteellisesti kolmesta hyvin erilaisesta alueesta. Luontoa voi ihailla vuoristossa samoillen, trooppisissa metsissä vaellellen tai hiekkarannoilla rentoutuen. Kaikkiaan kahdeksan kohdetta Vietnamissa on päässyt Unescon maaailmanperintölistalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eteläistä Vietnamia hallitsee yli 4 000 kilometrin pituinen Mekong, joka on yksi maailman suurimmista joista. Mekongilla on valtava suistoalue, johon on muodostunut näyttäviä rantavalleja ja syvänteitä. Suiston pohjoispuolella sijaitsee maan tiheimmin asuttu asutuskeskittymä Saigon, eli virallisemmin Ho Chi Minh City.

Pohjoisesta osaa värittää vuoristo, jonka korkeimmat huiput nousevat yli kolmeen kilometriin. Sen syvissä rotkoissa virtaa Kiinan Yunnanista laskeva yli tuhatkilometrinen Punainenjoki, jonka suistoalueella asuu yli 90 prosenttia Vietnamin väestöstä.

Vietnamin keskiosan hallitseva elementti on puolestaan Annamin ylänkö, joka kohoaa lähes kahden kilometrin korkeuteen. Ylängön ja meren väliin jäävällä kaistaleella on rantaa, jonka dyynit ja laguunit tarjoavat täydellisiä rentoutumispaikkoja.

ShutterstockVietnam
Vietnamissa onnistuu rento rantaloma upeissa maisemissa.

Vilkkaat ja värikkäät suurkaupungit

Vietnamin väenpaljoutta ja vilskettä pääsee parhaiten aistimaan maan suurimmissa kaupungeissa Hanoissa ja Saigonina yleisesti tunnetussa Ho Chi Minh Cityn kaupungissa.

Punaisenjoen suistoalueella sijaitseva Hanoi on Vietnamin pääkaupunki, jolla on yli tuhatvuotinen historia. Kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus, joka koostuu yli kolmen miljoonan asukkaan hallitusta kaaoksesta, kommunistisesta perinnöstä sekä näkemisen arvoisista lähiseudun kohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ho Chi Minh City puolestaan on Etelä-Vietnamin suurin kaupunki ja tärkein liike-elämän keskus. Asukkaita on seitsemisen miljoonaa. Hanoista poiketen Ho Chi Minh City on altistunut huomattavasti enemmän länsimaisille vaikutteille – tämän huomaa niin arkkitehtuurissa kuin avoimemmassa ilmapiirissäkin.

Ilmasto vaihtelee alueittain

Vietnamin ilmasto jakautuu niin trooppiseen kuin lauhempaan vyöhykkeeseen, joten ilmasto pohjoisen ja etelän välillä vaihtelee merkittävästi etelän ollessa jatkuvasti kuumaa vyöhykettä.

Monsuuni on vahvasti osa vuosittaista sykliä, mutta myös aurinkoisten aikojen ja sateen määrä ynnättynä korkeaan kosteusprosenttiin ovat osa ilmastollisia piirteitä. Trooppinen monsuuni kestää pohjoisessa ja etelässä toukokuusta lokakuuhun ja syyskuusta tammikuuhun maan keskiosissa. Toisaalta muut kuukaudet ovat pitkälti kuivaa kautta.

Maassa maan tavalla

Vietnam on sosialistinen tasavalta, jonka kaduilla näkyvät edelleen iskulauseet ja ideologiaa välittävät julisteet. Maata hallitsee sosialistinen puolue, jonka valtaa käyttävät pääsihteeri ja 15-jäseninen politbyroo. Markkinatalous on kuitenkin kurottanut kätensä jo Vietnamiinkin saakka ja maan talouselämä joutuu yhä enemmän mukautumaan sen vaatimuksiin.

Vietnamin valuuttaa dongia (VND) voi vaihtaa käteisvaraksi jo ennen lähtöä, mutta sitä on helppo nostaa myös automaateista suoraan paikan päällä. Jos suuntaat maaseudulle, ota riittävästi käteistä rahaa mukaan, sillä automaatteja ei pienimmiltä paikkakunniltä välttämättä löydy.

Yhdysvaltain dollaria käytetään Vietnamissa melko paljon, ja esimerkiksi hotelleissa on mahdollista maksaa dollareilla. Myös matkailijoiden suosimilla markkinoilla hinnat ilmoitetaan tyypillisesti suoraan dollareina ja monissa tilanteissa voi olla sujuvampaa maksaa suoraan niillä. Varaa dollareita mukaan pieninä seteleinä.

Sodan jäljet ovat yhä näkyvissä

Hyvässä ja pahassa Vietnamin sota on vielä vuosikymmenten jälkeenkin osa maan identiteettiä. Vuosien 1954 ja 1975 välillä käydyn konfliktin taistelut keskittyivät monilta osin ensimmäisen Indokiinan sodan aikana luodulle viiden kilometrin levyiselle demilitarisoidulle vyöhykkeelle, jossa Pohjois-Vietnamin kommunistit ottivat yhteen länsimaita myötäilevien joukkojen ja amerikkalaisten kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sodan käännekohta oli juuri täällä: kun Pohjois-Vietnamin joukot lopulta murtautuivat läpi rajavyöhykkeen, vyöryivät ne täydellä voimalla Saigoniin asti julistautuen lopulta sodan voittajiksi. Sodan haavat Vietnamissa eivät vieläkään ole täysin parantuneet. Näkyvimmin ne tulevat matkailijan eteen miinojen maisemaan jättämien kuoppien kautta – sekä vastaantulijoissa, joiden vammat viittaavat joko sodanaikaisiin kärsimyksiin tai epäonneen konfliktin jäljiltä maahan jääneillä miinakentillä.

Vietnamissa on edelleen sodanaikaista nähtävää maanalaisista Vietkongin tunneleista tankkien raatoihin, ilmantorjuntahylsyihin, pommitettuihin siltoihin ja loputtomiin hautuumaihin. Joillekin matkailijoille nämä ovat kiinnostavia käyntikohteita. Monet sotahistoriallisista paikoista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa, hyvä esimerkki ovat Vinh Moc -tunnelit, jotka ovat edelleen lähes alkuperäisessä asussaan. Matkailulle on tehty myös myönnytyksiä: Saigonin ulkopuolella sijaitsevaa vastaavaa Chu Chi -tunneliverkostoa on jouduttu levittämään useita kymmeniä senttejä, jotta länsimaiset turistit mahtuvat tutustumaan tunneleihin.

Paras tapa alueen tutkimiseen on vuokrata moottoripyörä ja kuljettaja, joka esittelee sodan keskeisiä taistelutantereita ja kertoo mitä hämmästyttävimpiä tarinoita – usein omien kokemustensa pohjalta. Opas pitää samalla huolen siitä, etteivät matkailijat eksy vaaravyöhykkeille, joilla saattaa edelleen olla räjähtämätöntä materiaalia. Matkat alkavat useimmiten Huésta tai Dong Hasta ja kestävät kokonaisen päivän.

[rp_social]

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VIETNAMISSA

ShutterstockVietnam
Vietnamin suurkaupungeissa liikenne voi olla ajoittain kaoottista.

Valmismatka tai omatoimiloma

Useat suomalaiset matkatoimistot, kuten Apollomatkat ja Aurinkomatkat, järjestävät valmismatkoja Vietnamin lomakohteisiin. Ho Chi Minh Cityyn pääsee Helsingistä kätevästi Finnairin suorilla lennoilla talvikuukausina. Vaihdollisia yhteyksiä tarjoaa esimerkiksi Vietnam Airlines Pariisin, Lontoon tai Frankfurtin kautta.

Omatoimimatkailijalle hyvä tapa matkata Vietnamiin on myös vaihdollinen yhteys esimerkiksi Bangkokin kautta. Halpalentoyhtiöiden liikennöimillä reiteillä voi jatkaa sieltä hyvin edullisesti joko Ho Chi Minh Cityyn tai Hanoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vietnamin lomakohteisiin on mahdollista löytää myös kohtuuhintaisia äkkilähtöjä. Kohteen suosio on kuitenkin ollut viime vuosina nousussa, joten äkkilähtöjen tarjonta ei ole yhtä laajaa kuin moniin muihin valmismatkakohteisiin.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia alle 15 päivän matkoille Vietnamiin. Vietnamin viranomaiset vaativat kuitenkin voimassaolevan paluulipun, josta näkyy tuleva maasta poistuminen. 15 päivää ylittävä matka vaatii viisumin, jonka saa Helsingissä sijaitsevasta Vietnamin suurlähetystöstä. Ajantasaiset viisumiohjeet kannattaa aina varmistaa ennen matkaa suurlähetystön kautta.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Vietnamiin

Majoitus Vietnamissa on edullista

Asuminen on edelleen halpaa huvia Vietnamissa, hyvä guesthouse tai alemman hintaskaalan hotelli maksaa noin kymmenen euroa yöltä, ja kahdellakymmenellä pääsee jo paremman keskiluokan hotelliin. Laadukkaammat hotellit ovat hinnaltaan tietenkin reilusti korkeampia, mutta niissäkin hinta-laatusuhde pysyy kohtuullisena.

Rantakohteissa on tarjolla laajoja resort-alueita kaikkine palveluineen. Mekong-joen risteilyllä puolestaan voi majoittua kätevästi laivassa. Laadukkaita Mekongin risteilyjä tarjoaa muun muassa Mekong Eyes -yritys.
>> Vertaile hinnat ja varaa majoitus Vietnamista

Junalla tai bussilla ympäri maata

Bussi on Vietnamissa yleisin pitkän matkan matkustusväline ja välillä saattaa tuntua, että jokainen vastaantulija myy lippuja kaikkiin mahdollisiin maan sisäisiin ja ulkomaisiin kohteisiin.

Vietnamin tiestö on viime vuosien aikana kohentunut merkittävästi ja suuri osasyy tähän on ulkomaisilla yrityksillä, jotka ovat siirtäneet tuotantolaitoksiaan maahan. Bussien taso on kuitenkin usein vaatimaton ja monesti jalkatila länsimaiseen makuun hyvin pieni.

Toinen kustannustehokas liikkumisvaihtoehto on juna. Raiteita pitkin matkatessa kannattaa investoida parhaimpaan vaunukategoriaan – ellet sitten satu nauttimaan suunnattomasti rätisevistä stereoista ja täyteen ahdetuista junavaunuista.

[rp_social]

VIETNAMIN MATKAKOHTEET

ShutterstockVietnam
Vietnamista löytyy niin kiehtovia kaupunkeja, upeita rantoja kuin kauniita luontokohteita.

Hanoin hurmaava kaaos

Hanoi kuuluu kohteisiin, josta joko suuresti nauttii tai jonne ei yhden kerran jälkeen halua uudelleen palata. Ensikertalaiselle liikenteen kaaos ja yli-innokkaat myyjät saattavat aiheuttaa ahdistusta. Toisaalta mielenkiintoiset nähtävyydet, kylmän sodan propagandahenki ja idylliset kahvilat tuovat kaupunkiin oman väriänsä.

Vietnamin sosialistinen liike alkoi alun perin Hanoin alueelta, joka oli myös sodan aikana idealismin kehto. Vielä tänäkin päivänä Vietnamin kommunistisuus on parhaiten havaittavissa juuri Hanoissa. Leninin patsas koristaa puistoa, tiet ovat teipattu täyteen propagandamateriaalia ja tärkeimpänä kansan ikoni Ho Chi Minh, tuttavallisemmin setä Ho, lepää mausoleumissaan kävijöiden kummasteltavana. Tämä kokemus onkin vertaansa vailla: parijonossa liikutaan miliisien silmien alla, setä Ho makaa pleksilasin takana vasaran ja sirpin koristaessa muuten paljaita seiniä. Rakennuksesta vihdoin ulos päästyään tuntuu kuin olisi tehnyt lyhyen mutta vaikuttavan aikamatkan kylmän sodan tantereelle.

Hanoista on mahdollista lähteä esimerkiksi päivän retkelle Unescon maailmanperintökohteeseen Halonginlahdelle, jossa kaljuunoiden kyydissä voi ihastella ympäröiviä merestä nousevia sokeritoppavuoria. Jos aikaa on useampi päivä, kannattaa harkita myös Sapan vuoristoaluetta, jossa pääset ihailemaan alueen alkuperäiskansojen elämää.

>> Lue lisää Hanoista

Saigonin vilinä kannattaa kokea

Viralliselta nimeltään Ho Chi Minh City, mutta yleisesti Saigonina tunnettu kaupunki on pitkälti Pohjoisen veljensä Hanoin vastakohta. Yksi syy tähän on se, että Vietnamin sodan aikana alue oli vahvasti länsimaalaisvaikutteinen, mikä näkyy myös nykyisin ihmisten positiivisempana suhtautumisena turisteihin. Nykyään Ho Chi Minh City on myös liike-elämän keskus.

Saigonissa on useamman päivän verran nähtävää museoista markkinoihin. Majesteettisen kokoinen Independence Palace on lähestulkoon siinä kunnossa, mihin se jätettiin pohjoisvietnamilaisten joukkojen vallatessa Saigonin vuonna 1975. Kymmenet juhlalliset huoneet huokuvat arvoaan ja pohjakerroksen sotahuone on varsinainen aarreaitta.

Toinen merkittävä nähtävyys on sotamuseo. Se kertoo sodan inhimillisestä puolesta valokuvien, videoiden ja esineiden voimin. Museon edustan tankkien ja pommihylsyjen takana on halli, jossa on esillä yhdysvaltalaisten toimittajien sodanaikaisia valokuvia. Museo on kokemuksena monelle järkyttävä, mutta samalla silmiä avaava.

>> Lue lisää Ho Chi Minh Citystä

Tunnelmallinen Hoi An edustaa entistä aikaa

Usean mielestä Vietnamin kaunein ja tunnelmallisin kaupunki, joen rannalla lepäävä Unescon maailmanperintökohde Hoi An, on kuin elävä museo. Pienet värikkäät sivukadut, vuosisatojen takainen arkkitehtuuri, kymmenet galleriat ja rento elämäntyyli eroavat suuresti maan muista osista.

Koska Vietnamin sota ei juuri vaikuttanut kaupunkiin, toimii Hoi An myös erinomaisena läpiluotauksena Vietnamin historiaan. Vanhojen rakennusten ja kapeiden kujien ympäröimänä tuntuu kuin olisi palannut ajassa pari vuosisataa taaksepäin.

Historiallinen Hoi An on myös vaatevalmistuksen keskus ja sen keskustassa on satoja kutomoita, räätäleitä ja vaatekauppoja, joissa kaikki valmistetaan mittatilauksena uskomattoman nopeasti. Hinnat ovat todella halpoja joten kannattaa matkalaukkuun varata tilaa muutamalle teetetylle puvulle tai kenkäparille. Kannattaa kysyä kanssamatkustajilta suosituksia hyvistä vaatekaupoista, sillä variaatiota löytyy niin laadussa kuin hinnoissakin.

>> Näin onnistut mittatilauspuvun teettämisessä – 10 vinkkiä

Hoi Anin läheltä löytyy myös 80-luvun lopun sarjastaan kuuluisa China Beach, joka jatkuu aina 30 kilometrin päähän Da Nangiin. Muuten kuvankaunis ranta on valitettavan kuuluisa myös erityisen sisukkaista myyjistään, jotka vastaanotosta riippumatta viettävät hyvän tovin luonasi myyden kaikkea hieronnasta ananaksiin.

Toisaalla kaupungin ulkopuolella on Keski-Vietnamissa 1100 – 1400- luvuilla vallinneen Champa-dynastian keskus, mielenkiintoinen My Sonin temppelialue. Sodan aikana Vietkong piti täällä päämajaa ja amerikkalaiset pommittivat temppelialueen lähes maan tasalle. Restaurointi on kuitenkin täydessä vauhdissa ja temppelit alkavat taas nousta vanhaan loistoonsa ulkomaisten arkeologien johdolla.

Da Nang on rantaelämän keskus

Miljoonakaupunki Da Nang on malliesimerkki suurkaupungista, jossa voit citylomailun ohessa kokea myös täysveristä rantaelämää. Alueella on kaikkiaan kuudenkymmenen kilometrin verran leveää vaaleahiekkaista rantaa, jota reunustavat tuulessa huojuvat palmupuut ja lukuisat rantabaarit, hotellit ja turistiresortit. Osa hotelleista on selkeästi eurooppalaiseen makuun suunnattu, osa puolestaan kohdistaa tarjontansa kiinalaisille tai venäläisille matkailijoille.

Alueelta on mahdollista löytää todellista luksusmajoitusta yksityisaltaineen ja huippuravintoloineen, mutta yhtä lailla reppureissaajat ja budjettilomailijat löytävät Da Nangista paikkansa. Päiväretket esimerkiksi Etelä-Vietnamin Unesco-kohteisiin onnistuvat täältä hyvin.

>> Lue lisää Da Nangista

Halonginlahti täyttyy jo turisteista

Kuuluisa Halong Bay eli Halonginlahti lienee koko Vietnamin tunnetuin yksittäinen matkakohde ja maan kuvatuin maisema. Kyseessä on noin 150 kilometrin päässä Hanoista sijaitseva kalkkikivisaarten täyttämä lahti, jonka ainutlaatuinen maisema on nostanut paikan maailmanmaineeseen.

Maine on jo niin suuri, että Halonginlahden luonto on alkanut kärsiä turistien valtavasta määrästä. Unescon maailmanperintölistalle se on kuulunut vuodesta 1994 asti ja kävijämäärät vain kasvavat vuosi vuodelta. Upea maisema on ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta muista, että tuhansien ja taas tuhansien muiden matkailijoiden laumaan ei ole pakko liittyä ja Halonginlahti ei suinkaan ole Vietnamin ainoa must-kohde. Tämä värikäs maa tarjoaa runsaasti muita aivan yhtä hienoja elämyksiä.

>> Lue lisää Halonginlahdesta

[rp_social]

VIETNAMIN PARHAAT

ShutterstockVietnam
Halongin lahti on Vietnamin upeimpia luontokohteita.

Koe nämä Vietnamissa

 1. Käy Hanoissa tapaamassa setä Hota jättimäisessä mausoleumissa
 2. Nauti kaljuunan kannella Halong Bayn majesteettisista sokeritoppavuorista
 3. Ihastu Hoi Anin historialliseen tunnelmaan ja teetä pilkkahintaan viimeisimmät trendivaatteet
 4. Hyppää moottoripyörän selkään ja tutustu paikallisten kanssa Vietnamin sodan taistelutantereille
 5. Pysähdy rentoutumaan Mui Ne Beachille dyynien, surffaajien ja taivaallisen kalaruoan keskelle

Vietnamin upeimmat Unesco-kohteet

 1. Hoi Anin vanhakaupunki
 2. My Sonin temppelialue
 3. Halong Bay

Maista ainakin näitä

 1. Aito paikallinen Pho-keitto
 2. Kevät- ja kesärullat
 3. Dalatin kuuluisa kahvi

Lisätietoa

Vietnam Tourism

Teksti: Kalle Jokinen, Daniel Stöckli ja Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Halvat lennot Hanoihin

Halvat lennot Hanoihin

Ho Chi Minh, Vietnam

Halvat lennot Ho Chi Minh Cityyn

Hoi An, Vietnam

Tämä on nähtävä omin silmin! Katso kuvat Vietnamin idyllisimmästä kaupungista


Vinkkejä ja ideoita

Vietnamin parhaat rantakohteet

Yli tuhat merestä nousevaa kivistä saarta – tämä kohde on nähtävä Vietnamissa

My Son

Mystinen temppelialue täynnä Vietnamin sodan kuoppia – tältä näyttää My Son nykyisin

Ho Chi Minh City, Vietnam

Uskomaton hotelli! Tältä näyttää kun 20 italialaiselle annetaan vapaat kädet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Tee kotikeittiössä makumatka Vietnamiin – näin valmistat herkullisen pho-keiton

Nauti luksuksesta ilman valtavaa matkabudjettia – kolme ihanaa hotellivaihtoehtoa Vietnamissa

Kahdeksan hotellivaihtoehtoa Ho Chi Minh Cityyn – löydä sopiva majoitus matkabudjetillesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja