Hyppää sisältöön

Mitä Portugalissa syödään? Sinäkin olet saattanut maistaa portugalilaisia herkkuja tietämättä niistä

Elina Venttola Päivitetty: 28.11.2023
Portugali tunnetaan parhaiten jälkiruoistaan ja viineistään, mutta paikallinen keittiö on mainettaan monipuolisempi. Tiesitkö, että monen maan ruokaperinne on saanut vaikutteita juuri Portugalista?

Mikä portugalilainen ruoka?

Kulinaristin maailmankartalla Portugali loistaa usein poissaolollaan. Maailmalla tunnetaan Espanjan tapakset ja paella, hienostunut ranskalainen keittiö sekä italialaiset risotot ja pitsat, mutta missä ovat portugalilaiset ravintolat ja portugalilaiset reseptit?

Juuri portugalilaiset ovat maailmanmatkoillaan tuoneet teen Englantiin, tempuran Japaniin ja chilin Intiaan. Silti maan rikasta ruokakulttuuria ei tunneta kovinkaan hyvin maailmalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syy saattaa olla yksinkertainen: paikallinen portugalilainen ruoka maistuu parhaalta ainoastaan Portugalissa. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi portugalilaiset tuottavat paljon raaka-aineita omaan käyttöönsä, ja raaka-aineet etsitään läheltä kunkin vuodenajan tarjonnan mukaan.

Ruoan salaisuus ovat tuoreet ainesosat, ja portugalilaisten valmistama ruoka vaihtelee myös alueittain. Pohjoisessa syödään tukevammin ja lihaisammin, etelässä puolestaan ruoat ovat tutun välimerellisiä. Lähes jokaisessa portugalilaisessa kaupungissa on myös oma, erikoinen herkku, jota matkailijan kannattaa kysyä paikallisilta.

Kerää klassikot: viini, juusto ja oliiviöljy

Erityisesti Etelä-Portugalissa ruoka kokataan oliiviöljyyn, joka on tavallinen välimerellisen keittiön tunnusmerkki. Portugalissa valmistetaan myös monia hyviä juustoja, jotka eivät syystä tai toisesta ole niittäneet mainetta maailmalla.

Madeira, Portugali
Muun muassa Madeiralla on mahdollisuus päästä maistamaan portugalilaista juustoa, joka on paikallisen keittiön salaisena pysynyt aarre.

Portugalilaisella keittiöllä on myöhäisten ruoka-aikojen, oliiviöljyn ja juustojen lisäksi muutakin yhteistä Välimeren muiden maiden kanssa: ruoka syödään monesti viinin kanssa.

Eron muihin Välimeren maihin tekee sen, että Portugalissa valmistetaan vihreää viiniä, vinho verdeä, joka on muita viinilaatuja hapokkaampi. Vihreä viini valmistetaan Portugalin luoteisosassa, jossa viileä ja kostea sää antaa viinille sen ominaismaun. Erään teorian mukaan vihreän viinin nimi saattaa liittyä siihen, että viinin valmistuksessa käytettiin raakoja rypäleitä, sillä ennen vanhaan sato jouduttiin monesti korjaamaan etuajassa Atlantin ilmaston ja perinteisen viljelyn vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

101 tapaa valmistaa turskaa

Sanotaan, että portugalilaiset osaavat valmistaa turskaa 365 eri tavalla – eli maassa on yksi turskaresepti vuoden jokaiselle päivälle.

Piti sanonta paikkaansa tai ei, Portugalissa pääsee maistamaan turskaa hyvin erilaisissa ruoissa. Turska voidaan tarjoilla munakokkelin, oliivien ja ranskanperunoiden kanssa tai sitä voidaan tarjoilla kalakakkuina. Turska sopii myös grillaamiseen sekä kaalin ja porkkanoiden lisukkeeksi.

Vaikka turska on portugalilaisen keittiön ydin, saa maasta myös monia muita kalaruokia ja makkaraa. Monissa ruoissa käytetään myös sianlihaa erityisesti maan pohjoisosissa.

Kasvisruokaa on suhteellisen vaikea löytää Portugalista, ellei selvitä vegaaniruokia tarjoavia ravintoloita etukäteen.

Kysy paikallista erikoisuutta

Portugali on paikallisten ruoka-aarteiden aarrearkku, jossa parhaat ruokavinkit saa kysymällä vinkkejä paikallisilta.

Yksi esimerkki paikallisista ruokaelämyksistä ovat Porton kaupungin paikalliset herkut, kuten tripas a moda do Porto, joka on isoissa kasareissa muhinutta sisälmyspataa. Vanhan tarinan mukaan ruoka kuvaa portolaista anteliaisuutta, koska kertomuksen mukaan portolaiset lahjoittivat 1400-luvulla kaikki lihavarastonsa Henrik Purjehtijan retkikunnalle, kun tämä purjehti sotimaan Marokkoon.

Porto, Portugali
Porton kaupungilla on monia paikallisia herkkuja, joita matkailijan kannattaa maistaa.

Lihan teurasjätteistä valmistettiin ruokaa, joka yhä tunnetaan nimellä tripas a moda do Porto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sisälmykset iljettävät, Porto tunnetaan myös uppopaistetusta mustekalasta ja pikkuranskalaisista – toisin sanoen maan tunnetuimmasta krapularuoasta francesinhasta.

Portugalin ihanat jälkiruoat

Kaikkein tunnetuin Portugali on kuitenkin jälkiruoistaan, jotka vievät kielen mennessään. Maailmalle levinnyt pastel de nata -leivos on vaniljakreemillä täytetty lehtitaikinaleivos, jota ei kannata jättää väliin Portugalin-matkalla.

Koska Portugalin jokaisessa kolkassa on omanlaisensa ruokakulttuuri, Madeiran-matkaaja ilahtuu paikallisesta hunajakakusta ja Algraveen lennähtänyt puolestaan voi maistaa viikunoista ja manteleista valmistettua queijo de figo -leivosta.

>> Herahtiko vesi kielelle? Suunnittele matka Portugaliin!

Lähteet: CNN, Eater, Alko
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja