hero taustakuva

Nam, mikä herkku! Maista tätä Portugalissa – tunnettu myös muualla maailmalla

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Herkulliset vanukasleivonnaiset ovat monelle syy palata Portugaliin, ja monet matkailijat herkuttelevat leivoksilla loman jokaisena päivänä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.04.2019
facebook   whatsapp

Vain yksi alkuperäinen resepti

Portugalin-lomalla ei kannata jättää maistamatta maan kuuluisaa vanukasleivosta, herkullista pastel de nataa. Leivos on hyvin yksinkertainen: rapea, kuppimainen voitaikinapohja on täytetty makealla vanukkaalla, koko komeus paistetaan uunissa ja valmiin herkun päälle voi halutessaan sirotella vielä kanelia.

Näitä leivoksia rakastaa koko Portugali ja muu maailma on samaa mieltä, sillä erilaisia pastel de nata -versioita myydään ympäri maailmaa. Ne ovat hyvin suosittuja paitsi eteläisessä Euroopassa sijaitsevassa Portugalissa myös esimerkiksi Aasiassa.

Leivoksen synnystä on useita tarinoita, mutta yhden kertomuksen mukaan portugalilaisissa luostareissa ja kirkoissa käytettiin kananmunan valkuaisia pyykin tärkkäämiseen, ja jäljelle jääville keltuaisille oli keksittävä jokin järkevä käyttötapa. Se johti lopulta vanukasleivoksen syntyyn.

Leivoksia etsivä matkailija löytää Lissabonista samalta näyttäviä herkkuja kahdella eri nimellä. Pastel de natan lisäksi myydään myös pastel de Belém -leivosta. Jälkimmäisten sanotaan olevan valmistettu aidolla alkuperäisellä reseptillä, joka on ainoastaan kolmen leipurin hallussa. Ainoastaan tietyn leipomon valmistamaa herkkua voidaan kutsua pastel de Belémiksi.

Vuodesta 1837 lähtien toiminnassa ollut, herkun nimeä kantava leipomo, on tunnetuin vanukasleivoksia myyvä paikka. Alkuperäisinä pidettyjä leivonnaisia myydään Lissabonin keskustassa sijaitsevassa leipomossa, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Leivoksiin ovat hullaantuneet paitsi paikalliset myös matkailijat, ja pelkästään jo pastel de Belém -leivosta myydään päivittäin 8–14 tuhatta kappaletta. Yhden leipomon sijaan kuuluisia leivonnaisia valmistetaan sadoissa leipomoissa, joten vanukaslevosten menekki on valtava – Lissabonissa on jopa öisin toimivia leipomoita, jotka tarjoavat baarikansalle mahdollisuuden nauttia aamuyön tunteina uunituoreista vanukasleivonnaisista.

>> Lue lisää vinkkejä Portugaliin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.