Onko tässä maailman paras krapularuoka? Portugalin herkussa ei säästellä lihaa tai rasvaa

Rasvainen herkku on lähtöisin Portosta
Portugalin pohjoisosassa sijaitsevassa Portossa alun perin kehitetty maan tunnetuin krapularuoka francesinha, “pikku ranskalainen”, on ateria, jota ei kannata jättää väliin Portugalin-matkalla.
Annoksen juuret ulottuvat Portugalin diktatuurin aikaan 1950- ja 1960-luvuille, jolloin sadat tuhannet portugalilaiset elivät maanpaossa Ranskassa, missä he oppivat arvostamaan ranskalaista arkiruokaa. Ranskalaisesta voileivästä kehittyi francesinha, krapularuoka josta hienostelu on kaukana.
Francesinha on kerrosvoileipä, jonka sisällä on pieni vuori täytteitä. Sinne kätketään tuhti määrä porsaan- ja naudanlihaa, savustettua makkaraa sekä pekonia. Koko komeus kuorrutetaan sulatetulla juustolla ja kostutetaan kuumalla kastikkeella, jossa on olutta sekä yleensä myös tomaattia. Megamättö viimeistellään annoksella ranskalaisia perunoita.

Porton herkku on tätä nykyä levinnyt muuallekin Portugaliin: sitä tarjoillaan niin Lissabonissa kuin Figueira da Fozin ja Albufeiran kaltaisissa rantakohteissakin. Tyypillisimmin lihaisan leipäannoksen löytää kuitenkin maan pohjoisosan ruokapaikoista.
Francesinha-kastikkeet valmistetaan ravintoloiden omien, salaisten reseptien mukaan, ja ravintolat kiistelevät kenen versio on alkuperäisin. Myös täytteenä käytettyjen lihojen laatu ja määrä vaihtelevat ravintolan mukaan. Sen ihanteellisimman suhteen löytää vain kokeilemalla – jos vain vatsassa on tilaa!
Lähde: The Guardian
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Rui Reis
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







