hero taustakuva

Onko tässä maailman paras krapularuoka? Portugalin herkussa ei säästellä lihaa tai rasvaa

Istockphoto artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Portugalilainen francesinha on annos, joka ei taatusti jätä nälkäiseksi. Isommankin nälän tyydyttäjässä on myös ainesta kaikkien krapularuokien kuninkaaksi.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.03.2017
facebook   whatsapp

Rasvainen herkku on lähtöisin Portosta

Portugalin pohjoisosassa sijaitsevassa Portossa alun perin kehitetty maan tunnetuin krapularuoka francesinha, ”pikku ranskalainen”, on ateria, jota ei kannata jättää väliin Portugalin-matkalla.

Annoksen juuret ulottuvat Portugalin diktatuurin aikaan 1950- ja 1960-luvuille, jolloin sadat tuhannet portugalilaiset elivät maanpaossa Ranskassa, missä he oppivat arvostamaan ranskalaista arkiruokaa. Ranskalaisesta voileivästä kehittyi francesinha, krapularuoka josta hienostelu on kaukana.

Francesinha on kerrosvoileipä, jonka sisällä on pieni vuori täytteitä. Sinne kätketään tuhti määrä porsaan- ja naudanlihaa, savustettua makkaraa sekä pekonia. Koko komeus kuorrutetaan sulatetulla juustolla ja kostutetaan kuumalla kastikkeella, jossa on olutta sekä yleensä myös tomaattia. Megamättö viimeistellään annoksella ranskalaisia perunoita.

Flickr / Rui ReisFrancesinha
Rasvaa tihkuvassa portugalilaisessa francesinha-annoksessa ei säästellä lihaa tai juustoa.

Porton herkku on tätä nykyä levinnyt muuallekin Portugaliin: sitä tarjoillaan niin Lissabonissa kuin Figueira da Fozin ja Albufeiran kaltaisissa rantakohteissakin. Tyypillisimmin lihaisan leipäannoksen löytää kuitenkin maan pohjoisosan ruokapaikoista.

Francesinha-kastikkeet valmistetaan ravintoloiden omien, salaisten reseptien mukaan, ja ravintolat kiistelevät kenen versio on alkuperäisin. Myös täytteenä käytettyjen lihojen laatu ja määrä vaihtelevat ravintolan mukaan. Sen ihanteellisimman suhteen löytää vain kokeilemalla – jos vain vatsassa on tilaa!

Lähde: The Guardian
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Rui Reis

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Portugalissa lomilla oltu neljä kertaa, Estoril/Cascais/Lissabon kerran, Praia da Rocha kolme kertaa. Ystävällinen, turvallinen ja suht. edullinen lomakohde. Ihmiset rauhallisia ja mukavia. Paljon nähtävää ja koettavaa.


  2. Ja se place to go tälle annokselle on ravintola Verso em Pedra Portossa. Ja mielellään sitten se tulisempi versio!


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.