Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Kroatiassa syödään? 8 ruokaa, joihin törmäät lomalla – maista ainakin muutamaa

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Oletko lähdössä Kroatiaan? Kokeile ainakin jotain näistä kahdeksasta paikallisesta herkusta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.04.2022
facebook   whatsapp

1. Musta risotto

Yksi paikallisista erikoisuuksia, johon todennäköisesti törmäät Kroatiassa on crni rižot eli musta risotto. Riisin joukkoon lisätään mustekalaa, josta annos saa myös tumman värinsä. Musta risotto viimeistellään parmesanjuustolla.

2. Pršut-kinkku ja Pag-juusto

Ilmakuivattu kinkku Pršut on ikään kuin kroatialainen versio Italian prosciuttosta tai Espanjan serrano-kinkusta. Pršut sopii hyvin seurueen kesken jaettavaksi alkupalaksi tai päivällä nautittavaksi välipalaksi. Kinkku tarjoillaan usein paikallisen Pag-juuston kera, joka on nimetty samannimisen saaren mukaan.

3. Burek

Yksi tyypillisimmistä katuruoista Balkanilla on burek eli filotaikinasta tehty täytetty välipala. Kroatian lisäksi burekia syödään myös Bosniassa ja Serbiassa, eikä sen alkuperästä ole päästy yksimielisyyteen. Todennäköisesti burekin jäljet johtavat kuitenkin Turkkiin. Burekia löytyy yleensä liha-, kasvis- ja juustotäytteellä.

4. Mustekalasalaatti

Raikas tuoreesta mustekalasta tehty salaatti on Kroatiassa suosittu annos erityisesti kesäkuukausina. Mustekala maustetaan suolalla, pippurilla ja valkosipulilla, leikataan pieniksi paloiksi ja sekoitetaan tomaatin ja sipulin kanssa. Joukkoon lisätään tietysti myös paikallista oliiviöljyä.

5. Tryffelipasta

Kroatiassa Istrian niemimaa on yksi maailman parhaista paikoista löytää tryffeleitä. Ei siis olekaan ihme, että tryffelipasta on yleinen näky alueen ravintoloiden ruokalistoilla. Kroatiassa kannattaa kokeilla tryffeliannoksia, sillä ne ovat edullisempia kuin Italiassa.

6. Peka

Yksi Kroatian tyypillisimmistä annoksista on liha- ja kasvispata, joka tunnetaan nimellä peka. Ateria valmistetaan perinteisesti kuvun alla avotulella, ja siihen voidaan käyttää erilaisia lihoja maun mukaan. Esimerkiksi lammas on suosittua Kroatiassa, jossa paikallisten ruokavalio on varsin lihapitoinen.

7. Brudet

Kroatiassa syödään paljon tuoretta kalaa, mutta yksi klassikkoannoksista on kalamuhennos brudet. Mitään yhtä tiettyä reseptiä ruokaan ei ole, vaan siihen voi käyttää erilaisia kaloja ja halutessaan myös äyriäisiä. Tärkeintä on se, että kala on tuoretta ja joukossa on useampia eri kaloja. Mukaan lisätään esimerkiksi paistettua sipulia, kasviksia, mausteita ja valkoviiniä. Rakkaalla annoksella on monta nimeä: brudet saatetaan kirjoittaa myös muodossa brodet tai brujet. Annos on suosittu erityisesti Splitin ja Zadarin alueilla.

8. Jäätelö

Kroatialainen jäätelö (sladoled) ei ehkä ole yhtä kuuluisaa kuin italialainen gelato, mutta matkailijan ei todellakaan tarvitse pettyä tarjontaan Kroatiassa. Jäätelökioskeja löytyy joka kulmasta, ja lomalla paikallista jäätelöä on pakko maistaa ainakin kerran – tai vaikka päivittäin.

Jos syöt mieluummin leivonnaisia, voit kokeilla esimerkiksi kermaista kremšnita-leivosta, jota on nautittu Kroatiassa 50-luvulta saakka.

Lue myös: Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Mustekala on kuvottavaa samoin mustarisotto, kelvotonta roskaruokaa.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.