Hyppää sisältöön

Mitä Kroatiassa syödään? 8 ruokaa, joihin törmäät lomalla – maista ainakin muutamaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Oletko lähdössä Kroatiaan? Kokeile ainakin jotain näistä kahdeksasta paikallisesta herkusta.

1. Musta risotto

Yksi paikallisista erikoisuuksia, johon todennäköisesti törmäät Kroatiassa on crni rižot eli musta risotto. Riisin joukkoon lisätään mustekalaa, josta annos saa myös tumman värinsä. Musta risotto viimeistellään parmesanjuustolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pršut-kinkku ja Pag-juusto

Ilmakuivattu kinkku Pršut on ikään kuin kroatialainen versio Italian prosciuttosta tai Espanjan serrano-kinkusta. Pršut sopii hyvin seurueen kesken jaettavaksi alkupalaksi tai päivällä nautittavaksi välipalaksi. Kinkku tarjoillaan usein paikallisen Pag-juuston kera, joka on nimetty samannimisen saaren mukaan.

3. Burek

Yksi tyypillisimmistä katuruoista Balkanilla on burek eli filotaikinasta tehty täytetty välipala. Kroatian lisäksi burekia syödään myös Bosniassa ja Serbiassa, eikä sen alkuperästä ole päästy yksimielisyyteen. Todennäköisesti burekin jäljet johtavat kuitenkin Turkkiin. Burekia löytyy yleensä liha-, kasvis- ja juustotäytteellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mustekalasalaatti

Raikas tuoreesta mustekalasta tehty salaatti on Kroatiassa suosittu annos erityisesti kesäkuukausina. Mustekala maustetaan suolalla, pippurilla ja valkosipulilla, leikataan pieniksi paloiksi ja sekoitetaan tomaatin ja sipulin kanssa. Joukkoon lisätään tietysti myös paikallista oliiviöljyä.

5. Tryffelipasta

Kroatiassa Istrian niemimaa on yksi maailman parhaista paikoista löytää tryffeleitä. Ei siis olekaan ihme, että tryffelipasta on yleinen näky alueen ravintoloiden ruokalistoilla. Kroatiassa kannattaa kokeilla tryffeliannoksia, sillä ne ovat edullisempia kuin Italiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Peka

Yksi Kroatian tyypillisimmistä annoksista on liha- ja kasvispata, joka tunnetaan nimellä peka. Ateria valmistetaan perinteisesti kuvun alla avotulella, ja siihen voidaan käyttää erilaisia lihoja maun mukaan. Esimerkiksi lammas on suosittua Kroatiassa, jossa paikallisten ruokavalio on varsin lihapitoinen.

7. Brudet

Kroatiassa syödään paljon tuoretta kalaa, mutta yksi klassikkoannoksista on kalamuhennos brudet. Mitään yhtä tiettyä reseptiä ruokaan ei ole, vaan siihen voi käyttää erilaisia kaloja ja halutessaan myös äyriäisiä. Tärkeintä on se, että kala on tuoretta ja joukossa on useampia eri kaloja. Mukaan lisätään esimerkiksi paistettua sipulia, kasviksia, mausteita ja valkoviiniä. Rakkaalla annoksella on monta nimeä: brudet saatetaan kirjoittaa myös muodossa brodet tai brujet. Annos on suosittu erityisesti Splitin ja Zadarin alueilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Jäätelö

Kroatialainen jäätelö (sladoled) ei ehkä ole yhtä kuuluisaa kuin italialainen gelato, mutta matkailijan ei todellakaan tarvitse pettyä tarjontaan Kroatiassa. Jäätelökioskeja löytyy joka kulmasta, ja lomalla paikallista jäätelöä on pakko maistaa ainakin kerran – tai vaikka päivittäin.

Jos syöt mieluummin leivonnaisia, voit kokeilla esimerkiksi kermaista kremšnita-leivosta, jota on nautittu Kroatiassa 50-luvulta saakka.

Lue myös: Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja