Kuva: Shutterstock
Kroatian tunnetuimmat juomat

Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

Tutustu etukäteen juomiin, joihin todennäköisesti törmäät lomalla Kroatiassa. Živjeli – kippis!

1. Paikalliset oluet

Olut on Kroatiassa juoma, joka sopii lähes joka tilanteeseen aterian kyytipojasta janojuomaksi. Pitkä ja kuuma kesä tekee oluesta huippusuositun, ja sitä saatetaan juoda päivittäin. Statistan suorittaman vertailun mukaan kroatialaiset ovat maailman kuudenneksi innokkaimpia oluenjuojia.

Myös enemmistö Kroatiassa lomailevista matkailijoista korkkaa jossain vaiheessa lomaa oluen. Unohda tutut kansainväliset olutmerkit ja kokeile paikallisia oluita. Suosituimpia ovat esimerkiksi Pan, Karlovačko ja Ožujsko. Pienpanimotkin ovat kuitenkin yleistymässä.

2. Kahvittelu on Kroatiassa tärkeää

Kroatialaiset rakastavat kahvia, ja se on myös tärkeä osa paikallista tapakulttuuria. Kahvikupillisen ääressä tavataan ystäviä ja liikekumppaneita, vaihdetaan kuulumisia ja kokoonnutaan yhteen perheen kesken. Kahvilassa saatetaan istuskella tuntikaupalla.

Kansainväliset ketjut eivät ole jyränneet perinteisiä kahviloita, joissa yleisin tilaus on pieni ja vahva espresso, johon voi halutessaan pyytää tilkan maitoa (macchiato). Lattea muistuttava maitokahvi tunnetaan nimellä bijela kava.

3. Kroatiassa valmistetaan viinejä

Kroatialaiset viinit ovat kaukana Euroopan tunnetuimmista, mutta viimeistään maahan saavuttuasi et voi olla maistamatta niitä: viinintuotannon perinteet ulottuvat yli 2 000 vuoden taakse. Viinejä valmistetaan Kroatiassa esimerkiksi Istrian niemimaalla, Dalmatian alueella sekä Korčulan saarella.

Tutustumisen kroatialaisiin viineihin voi aloittaa vaikkapa maan yleisimmistä rypäleistä. Jos juot mieluiten valkoviinejä, kokeile Graševina-viinejä. Punaviinin ystävä voi puolestaan tilata paikallista klassikkoa Plavac Malia.

4. Bambus eli punaviini kolajuomalla

Bambus on hauska kroatialainen erikoisuus, joka tarkoittaa punaviinin ja Coca-Colan sekoitusta. Juomaa nautitaan erityisesti kesällä, jolloin pelkkä punaviini voi tuntua tunkkaiselta. Sekoitus viimeistellään jääpaloilla.

Bambus valmistuu yleensä halvasta viinistä, joka ei välttämättä maistu kummoiselta sellaisenaan. Hieman erikoiselta kuulostavaa yhdistelmää kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti.

Tämä juoma saattaa olla monille tuttu myös Espanjasta, jossa se tunnetaan nimellä kalimotxo tai calimocho alueesta riippuen.

5. Rakija eli hedelmäbrandy

Yleisin väkevä alkoholijuoma on Kroatiassa eräänlainen hedelmäbrandy, josta käytetään nimeä rakija tai rakia. Juomasta on lukemattomia erilaisia versioita, joita saatat päästä maistamaan esimerkiksi lomahuvilan vuokraisännän tarjoamana. Monet kroatialaiset valmistavat itse omat liköörinsä, jotka tarjoillaan vieraille snapsilasista.

Hedelmäbrandy saattaa olla valmistettu esimerkiksi luumusta, päärynästä tai kirsikoista. Myös yrttiversiot ovat suosittuja. Snapsit ovat voimakkaita – yleensä vähintään 40-prosenttisia – ja niitä kannattaa nauttia varovasti.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 12.9.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia