Hyppää sisältöön

Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.09.2018
Tutustu etukäteen juomiin, joihin todennäköisesti törmäät lomalla Kroatiassa. Živjeli - kippis!

1. Paikalliset oluet

Olut on Kroatiassa juoma, joka sopii lähes joka tilanteeseen aterian kyytipojasta janojuomaksi. Pitkä ja kuuma kesä tekee oluesta huippusuositun, ja sitä saatetaan juoda päivittäin. Statistan suorittaman vertailun mukaan kroatialaiset ovat maailman kuudenneksi innokkaimpia oluenjuojia.

Myös enemmistö Kroatiassa lomailevista matkailijoista korkkaa jossain vaiheessa lomaa oluen. Unohda tutut kansainväliset olutmerkit ja kokeile paikallisia oluita. Suosituimpia ovat esimerkiksi Pan, Karlovačko ja Ožujsko. Pienpanimotkin ovat kuitenkin yleistymässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kahvittelu on Kroatiassa tärkeää

Kroatialaiset rakastavat kahvia, ja se on myös tärkeä osa paikallista tapakulttuuria. Kahvikupillisen ääressä tavataan ystäviä ja liikekumppaneita, vaihdetaan kuulumisia ja kokoonnutaan yhteen perheen kesken. Kahvilassa saatetaan istuskella tuntikaupalla.

Kansainväliset ketjut eivät ole jyränneet perinteisiä kahviloita, joissa yleisin tilaus on pieni ja vahva espresso, johon voi halutessaan pyytää tilkan maitoa (macchiato). Lattea muistuttava maitokahvi tunnetaan nimellä bijela kava.

3. Kroatiassa valmistetaan viinejä

Kroatialaiset viinit ovat kaukana Euroopan tunnetuimmista, mutta viimeistään maahan saavuttuasi et voi olla maistamatta niitä: viinintuotannon perinteet ulottuvat yli 2 000 vuoden taakse. Viinejä valmistetaan Kroatiassa esimerkiksi Istrian niemimaalla, Dalmatian alueella sekä Korčulan saarella.

Tutustumisen kroatialaisiin viineihin voi aloittaa vaikkapa maan yleisimmistä rypäleistä. Jos juot mieluiten valkoviinejä, kokeile Graševina-viinejä. Punaviinin ystävä voi puolestaan tilata paikallista klassikkoa Plavac Malia.

4. Bambus eli punaviini kolajuomalla

Bambus on hauska kroatialainen erikoisuus, joka tarkoittaa punaviinin ja Coca-Colan sekoitusta. Juomaa nautitaan erityisesti kesällä, jolloin pelkkä punaviini voi tuntua tunkkaiselta. Sekoitus viimeistellään jääpaloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bambus valmistuu yleensä halvasta viinistä, joka ei välttämättä maistu kummoiselta sellaisenaan. Hieman erikoiselta kuulostavaa yhdistelmää kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti.

Tämä juoma saattaa olla monille tuttu myös Espanjasta, jossa se tunnetaan nimellä kalimotxo tai calimocho alueesta riippuen.

5. Rakija eli hedelmäbrandy

Yleisin väkevä alkoholijuoma on Kroatiassa eräänlainen hedelmäbrandy, josta käytetään nimeä rakija tai rakia. Juomasta on lukemattomia erilaisia versioita, joita saatat päästä maistamaan esimerkiksi lomahuvilan vuokraisännän tarjoamana. Monet kroatialaiset valmistavat itse omat liköörinsä, jotka tarjoillaan vieraille snapsilasista.

Hedelmäbrandy saattaa olla valmistettu esimerkiksi luumusta, päärynästä tai kirsikoista. Myös yrttiversiot ovat suosittuja. Snapsit ovat voimakkaita – yleensä vähintään 40-prosenttisia – ja niitä kannattaa nauttia varovasti.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kroatian tapakulttuuri

Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista

Ensikertalaisen Kroatia

Oletko lähdössä Kroatiaan? Kymmenen vinkkiä ensikertalaiselle

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja