Kuva: Shutterstock
Kroatialainen kremšnita

Nam, mikä herkku! Tätä makeaa leivosta on maistettava Kroatian-lomalla

Kroatialainen kremšnita-leivos on suosittu herkku, jolle on jopa oma juhlapäivänsä.

Tuhti kermaleivos balkanilaiseen tyyliin

Etelä-Euroopassa sijaitseva Kroatia on suosittu matkakohde, jonne suunnataan erityisesti maan upeiden rantakaupunkien ja kiinnostavien historiallisten kohteiden vuoksi. Maalla on kuitenkin monia omia ruokaerikoisuuksiaan, joista makein on tuhti ja kermainen kremšnita-leivos.

Erityisesti makean ystävää miellyttävää herkullisen vaniljaista leivosta on saavilla kaikkialla Kroatiassa. Kahden ohuen lehtitaikinasiivun välissä on tuhti kerros keltaista ja valkoista vaniljaista kermamassaa, ja koko komeus kuorrutetaan hienojakoisella tomusokerilla – tämän syömisen jälkeen ei varmasti jää nälkä! Saatavilla on myös suklaakuorrutettuja versioita.

Kremšnita on tyypillinen balkanilainen herkku, ja vastaavia on tarjolla myös Kroatian naapurimaissa. Leivoksen alkuperä on kuitenkin Kroatiassa, sillä ensimmäinen kremšnita-resepti kehiteltiin Zagrebin lähellä sijaitsevassa Samobarin pikkukaupungissa vuonna 1950.

Kroatialaiset ovat hulluina leivokseen, ja sillä on jopa oma kansallinen päivänsä, jota vietetään toukokuun alussa. Sama leivos tunnetaan joissakin paikoissa myös krempita-nimellä.

Leivoksia myydään paitsi useimmissa kroatialaisissa kahviloissa ja leipomoissa myös paikallisissa ruokakaupoissa, joten sitä on erinomaisesti myös matkailijoiden saatavilla.

>> Haluatko päästä maistamaan kroatialaisia herkkuja? Löydä halvat lennot Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 24.10.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia