Kuva: Istockphoto
Istanbul, Turkki

Tiesitkö tämän Turkista? Lue 10 faktaa kahden mantereen maasta

Tuhat kuumaa lähdettä ja uinuva tulivuori – tiesitkö tämän Turkista?

1. Ainoa kahden mantereen kaupunki

Turkin Istanbul on maailman ainoa kahden mantereen kaupunki. Osa kaupungista sijaitsee maantieteellisesti Euroopassa ja toinen osa Aasiassa. Välissä on Bosporinsalmi, joka yhdistää Mustanmeren ja Marmaranmeren.

2. Jättimäinen basaari

Istanbulin Katetussa basaarissa, Kapali Carsissa, on noin 3 600 kauppaa, jotka levittäytyvät yli kuudenkymmenen kadun alueelle. Muista tinkiä ostoksilla! Tyypillisiä ostoksia ovat esimerkiksi mausteet, kauniiit huivit, koriste-esineet ja matot.

3. Tuhat kuumaa lähdettä

Turkissa on yli tuhat kuumaa lähdettä. Niiden lämpötila vaihtelee 20 asteesta jopa 110 asteeseen. Lähteitä on paljon esimerkiksi Marmaran ja Egean alueilla. Lähteitä käytetään paitsi rentoutumiseen, myös reumatismin ja ihovaivojen hoitoon.

4. Pyyhe päällä Hammamiin

Turkkilaiseen saunaan eli hammamiin mennään joko uima-asussa tai pyyhkeeseen kietoutuneena. Miehet ja naiset saunovat erillään. Turkkilainen sauna on erittäin kostea ja höyryinen. Lämpötila on suomalaista saunaa matalampi.

5. Alanyan suomalaiset

Nelosen Matkaoppaat-televisiosarjastakin tunnetussa suositussa turistikohteessa Alanyassa on noin 100 000 asukasta. Heistä 1 500 on suomalaisia. Suomenkielisiä palveluja arvostaville matkailijoille Alanya on helppo ja turvallinen matkakohde.

Alanya, Turkki
Kuva: Istockphoto
Alanya on perinteinen rantakohde Turkissa, jonne on tarjolla rutkasti edullisia matkoja.

6. Leijonanmaitoa palanpainikkeeksi

Rakia eli turkkilaista anisviinaa kutsutaan Turkissa leijonanmaidoksi. Pullossa raki on väriltään kirkasta, mutta tarjoillessa siihen sekoitetaan vettä, jolloin väri muuttuu samean valkoiseksi.

7. Yli kaksi kertaa Suomen kokoinen

Turkki on pinta-alaltaan hyvin suuri maa, sillä se kattaa 783 562 neliömetrin kokoisen alueen. Se on yli kaksi kertaa Suomen pinta-ala.

8. Ei aikaeroa

Suomen ja Turkin välillä ei ole aikaeroa. Jetlagista ei siis ole pelkoa Turkkiin matkustaessa – lento tuo mukaan korkeintaan istumisen tuoman puutumuksen. Lento Helsingistä Istanbuliin kestää noin neljä tuntia.

9. Paljon muutakin kuin rantakohteita

Turkki on monille suomalaisille ensisijaisesti rantakaupunkien maa, mutta vaikka Turkissa onkin rutkasti rantaviivaa tarjoaa maa matkailijoille myös paljon muuta. Esimerkiksi Kappadokian upeat maisemat ja Istanbulin vaikuttavat moskeijat tekevät Turkin-lomasta monipuolisen.

10. Ararat uinuu

Turkin korkein vuori on uinuva tulivuori Ararat. Yli viiteen kilometriin kohoava Ararat sijaitsee Iranin ja Armenian rajojen tuntumassa. Vuori on ollut vulkaanisesti aktiivinen viimeksi 1840-luvulla. Turkissa kulkee kaksi suurta vuorijonoa: Pohjois-Anatolian vuorijono pohjoisessa ja Taurus-vuoristo etelässä. Vuoristojen väliin jää Keski-Anatolian tasanko.

>> Lue lisää vinkkejä Turkkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 31.1.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (17 votes, average: 4,06 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

7 kommenttia

Moi
Voisitte muuttaa sivuillenne Turkin uuden aikavyöhykkeen +3 ja eivät siirry enää kesäaikaan, eli Suomen normaali normaaliajassa (Talvi aika) Turkissa kelle on tunnin enemmän kuin Suomessa ja kesäajassa ollaan molemmat samassa ajassa ( +3).

Terveisin

Jyri

Canakkale on kaupunki , joka myös sijaitsee kahdella maanterella. Eli Istanbul ei ole ainut Turkkilainen kaupunki.

Canakkale on kaupunki , joka myös sijaitsee kahdella maanterella. Eli Istanbul ei ole ainut Turkkilainen kaupunki.

Kyseessä taitaa olla sama juoma, Turkissa sen nimi on Raki ja Kreikassa Ouzo. Myös ruokakulttuurissa Turkilla ja Kreikalla on paljon yhteistä yhteisen historian takia- välissä oleva meri on menneisyydessä ollut ennemminkin yhdistävä kuin erottava tekijä…

Eikös Ouzo ole kreikkalaista…Raki on turkkilaisten epävirallinen kansallisjuoma