Kuva: Istockphoto
Mikä tekee merestä turkoosin?

Miksi vesi on turkoosia tropiikin lomakohteissa? Tämän takia meret ovat eri värisiä

Välimerellä vesi on turkoosia, kun taas Atlantti näyttää tummansiniseltä. Miten meret saavat värinsä?

Miksi meret ovat eri värisiä?

Jokainen matkailija on varmasti joskus ihmetellyt merten värejä. Kotoinen Itämeri on usein tumma tai synkällä säällä jopa likaisen harmaa, kun taas etelän lomakohteisiin yhdistetään kirkas vesi ja turkoosina säihkyvä meri.

Karibian lomakohteet ja Malediivit ovat esimerkkejä paikoista, joihin matkustetaan nimenomaan turkoosin veden perässä. Atlantin valtamerellä sijaitsevissa lomakohteissa kuten Kanariansaarilla ja Madeiralla vesi on tummansinistä.

Turkoosi vesi ei rajoitu pelkästään tripiikkiin. Suomalaisen ei tarvitse matkustaa kuin Välimerelle saakka löytääksen hätkähdyttävän väristä vettä esimerkiksi Espanjalle kuuluvilta Baleaarien saarilta.

Kaikki tietävät, ettei vesi itsessään ole sinistä. Sen näkee helposti ihan vain kaatamalla itselleen lasillisen vettä tai käymällä suihkussa. Vesi on väritöntä ja läpinäkyvää.

Lasissa valo läpäisee veden, ja pitää sen värittömänä. Meressä vesi on kuitenkin niin syvää, ettei valo heijastu sen pohjasta. Tällöin se näyttää siniseltä, selittää How Stuff Works -sivusto. Näkyvän valon väreistä sininen korostuu, sillä punainen ja vihreä sulautuvat veteen helpommin.

Usein sanotaan veden saavan värinsä siihen heijastuvasta taivaasta. Osittain se onkin totta: pilvisenä tai sateisena päivänä vesi ei näytä yhtä turkoosilta tropiikissakaan. Vain pieni osa väristä tulee kuitenkin taivaalta.

– Veden väriin vaikuttaa syvyyden lisäksi se, mitä kaikkea vedessä ja sen alla on, kertoo Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASA:n meritutkija Gene Carl Feldman.

Tutkijan mukaan merenpohjalla on iso vaikutus veden väriin.

Kreikassa vesi on kauniin turkoosia, sillä merenpohja on joko valkoista hiekkaa tai valkoisia kiviä, sanoo Feldman.

Meret ovat täynnä kasveja ja eläimiä, jotka niin ikään vaikuttavan veden väriin. Meritutkijat tarkkailevat vesistöjen värejä lähes lääkärien tapaan pitääkseen silmällä, mitä niissä tapahtuu. Esimerkiksi runsas määrä kasviplanktonia voi muuttaa värin vihertäväksi.

Entä mistä sitten kannattaisi etsiä kirkasta vettä? Feldman nostaa esiin eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Pääsiäissaaren. Meren syvyys, veden puhtaus ja sijainti keskellä voimakasta pyörrettä saa tutkijan mukaan veden näyttämään syvemmän siniseltä kuin missään muualla.

Lue myös: Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys turistien ihailemaan näkyyn

Lähde: How Stuff Works
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 24.6.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia