Hyppää sisältöön

Miksi vesi on turkoosia tropiikin lomakohteissa? Tämän takia meret ovat eri värisiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2022
Välimerellä vesi on turkoosia, kun taas Atlantti näyttää tummansiniseltä. Miten meret saavat värinsä?

Miksi meret ovat eri värisiä?

Jokainen matkailija on varmasti joskus ihmetellyt merten värejä. Kotoinen Itämeri on usein tumma tai synkällä säällä jopa likaisen harmaa, kun taas etelän lomakohteisiin yhdistetään kirkas vesi ja turkoosina säihkyvä meri.

Karibian lomakohteet ja Malediivit ovat esimerkkejä paikoista, joihin matkustetaan nimenomaan turkoosin veden perässä. Atlantin valtamerellä sijaitsevissa lomakohteissa kuten Kanariansaarilla ja Madeiralla vesi on tummansinistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkoosi vesi ei rajoitu pelkästään tripiikkiin. Suomalaisen ei tarvitse matkustaa kuin Välimerelle saakka löytääksen hätkähdyttävän väristä vettä esimerkiksi Espanjalle kuuluvilta Baleaarien saarilta.

Kaikki tietävät, ettei vesi itsessään ole sinistä. Sen näkee helposti ihan vain kaatamalla itselleen lasillisen vettä tai käymällä suihkussa. Vesi on väritöntä ja läpinäkyvää.

Lasissa valo läpäisee veden, ja pitää sen värittömänä. Meressä vesi on kuitenkin niin syvää, ettei valo heijastu sen pohjasta. Tällöin se näyttää siniseltä, selittää How Stuff Works -sivusto. Näkyvän valon väreistä sininen korostuu, sillä punainen ja vihreä sulautuvat veteen helpommin.

Usein sanotaan veden saavan värinsä siihen heijastuvasta taivaasta. Osittain se onkin totta: pilvisenä tai sateisena päivänä vesi ei näytä yhtä turkoosilta tropiikissakaan. Vain pieni osa väristä tulee kuitenkin taivaalta.

– Veden väriin vaikuttaa syvyyden lisäksi se, mitä kaikkea vedessä ja sen alla on, kertoo Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASA:n meritutkija Gene Carl Feldman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijan mukaan merenpohjalla on iso vaikutus veden väriin.

Kreikassa vesi on kauniin turkoosia, sillä merenpohja on joko valkoista hiekkaa tai valkoisia kiviä, sanoo Feldman.

Meret ovat täynnä kasveja ja eläimiä, jotka niin ikään vaikuttavan veden väriin. Meritutkijat tarkkailevat vesistöjen värejä lähes lääkärien tapaan pitääkseen silmällä, mitä niissä tapahtuu. Esimerkiksi runsas määrä kasviplanktonia voi muuttaa värin vihertäväksi.

Entä mistä sitten kannattaisi etsiä kirkasta vettä? Feldman nostaa esiin eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevan Pääsiäissaaren. Meren syvyys, veden puhtaus ja sijainti keskellä voimakasta pyörrettä saa tutkijan mukaan veden näyttämään syvemmän siniseltä kuin missään muualla.

Lue myös: Miksi Kreikan saarten talot ovat sinivalkoisia? Tässä selitys turistien ihailemaan näkyyn

Lähde: How Stuff Works
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aloita aamu lomalta tutuilla herkuilla – tällaisia ovat aamiaiset suosituissa matkakohteissa

Pitääkö risteilyaluksen odottaa myöhästyneitä matkustajia?

Oletko sinäkin miettinyt tätä: mitä tapahtuu, kun saavut myöhässä satamaan ja laiva on lähtenyt tavaroidesi kanssa?

Dominikaaninen tasavalta

Karibian rytmejä Dominikaanisessa Tasavallassa – nauti lomasta näissä kohteissa

Missä nähdä flamingoja?

Haaveiletko flamingojen näkemisestä? Paina mieleesi nämä paikat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja