Kuva: Inka Khanji
Çıralı, Turkki

Rauhallinen rantakohde Antalyan lähellä – viisi syytä matkustaa Turkin Çıralıin

Etelä-Turkissa sijaitseva Çıralın pieni rantakylä tarjoaa rauhallisen vaihtoehdon matkailijoiden täyttämiin lomakeskuksiin.

1. Helppo matkustaa Antalyasta

Turkkilaisten ja ulkomaalaistenkin matkailijoiden suosima Çıralı on rauhallinen rantakohde, jonne on helppo matkustaa monien suomalaisten suosimasta Antalyan kaupungista. Välimatka on noin 90 kilometriä ja vuokra-autolla tai taksilla sen taittaa noin puolessatoista tunnista. Julkisen liikenteen busseilla matka-aika on hieman pidempi, noin kaksi tuntia.

Bussiyhteydet Antalyasta Çıralıin ovat hyvät, sillä rantakaupungin suuntaan kulkee linja-autoja noin puolen tunnin välein. Bussit pysähtyvät maantiellä rantakaupungin risteyksessä, missä odottaa jatkokuljetus rannalle tai majapaikkaan. Suosituimman matkailukauden aikana eli huhtikuusta marraskuulle jatkokuljetuksen tarjoava auto odottaa risteyksessä aina bussin saapuessa, mutta matkailukauden ulkopuolella matkustaessa kuljetus on syytä varmistaa ilmoittamalla bussikuskille jatkokuljetuksen tarpeesta.

Bussimatka Antalyasta perille Çıralıin maksaa hieman alle kymmenen euroa.

2. Rauhaa ja rantoja

Suurin syy, miksi matkailijat suuntaavat Çıralıin on rantakaupungin rauha. Siinä missä monet muut Etelä-Turkin rannikon kaupungit ovat täynnä kansainvälisten hotellien suuria lomakeskuksia ja valtavia turistimassoja, Çıralıssa on vain pieniä majataloja, sillä lomakeskusten rakentaminen suojellulle alueelle on kielletty.

Çıralı, Turkki
Kuva: Inka Khanji
Çıralın kiviranta on mukavan rauhallinen ajanviettopaikka.

Çıralın rannikko on noin seitsemän kilometrin mittainen, ja koko matka on uimarantaa. Kiviranta on sileäksi kuluneiden kivien peittämä, joten siellä on miellyttävää makoilla myös tuulisella säällä. Suoraan rannan edustalla on vain noin kymmenisen rantaa, joten keskikesälläkin sieltä löytää helposti rauhallisen paikan. Koska hotellien koko ja määrä on rajattu, matkailijoitakin on rannalla melko vähän.

3. Kivat hotellit

Turkin rantakaupungille tyypillisten lomakeskusten sijaan Çıralıssa majoitutaan tunnelmallisissa, pääosin perheomisteisissa mökkikylissä. Mökeissä on majapaikan tasosta riippuen hyvät puitteet. Mökkien taso kuitenkin vaihtelee, mutta parhaiden mökkikylien tarjontaan lukeutuvat esimerkiksi riippumatto mökin edustalla, mukava kuisti ja hauska sisustus.

Çıralı, Turkki
Kuva: Inka Khanji
Esimerkiksi Arcadia Beach -hotelli tarjoaa mukavaa majoitusta aivan Çıralın rannan edustalla. Idylliset mökit sijaitsevat appelsiini- ja sitruunapuiden ympäröiminä.

Çıralın valtti on sen rauhallisuus, ja tunnelmallisissa hotelleissa lomapäivät sujuvat todella rennosti. Oman mökin terassilta tai riippumatosta käsin voi nauttia eteläisen Turkin kauniista säästä. Mökkihotelleissa on päärakennus, missä tarjoillaan aamiainen sekä muut mahdolliset ateriat ja ne voi syödä aivan meren rannalla olevissa pöydissä.

4. Palavat kalliot

Miltä kuulostaisi vierailu kalliolla, jonka uumenista nousee lähes aina palavia liekkejä? Çıralın kiinnostavin luontonähtävyys on Chimaera Yanartaş, tarun Chimaera-lohikäärmeen mukaan nimetty liekehtivä kallio. Tarujen mukaan kalliosta nousevien liekkien takana on maan alla asuva lohikäärme. Tarinan päähenkilö surmasi lohikäärmeen päästäkseen naimisiin rakastamansa naisen kanssa, mutta sankaritekonsa jälkeen ylpistyi ja menetti sen vuoksi kaiken saavuttamansa.

Çıralı, Turkki
Kuva: Inka Khanji
Palavat kalliot ovat erikoinen nähtävyys, joka on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan.

Todellinen syy kalliosta nouseviin liekkeihin on järkiperäinen: Turkissa on runsaasti maakaasua, joka palaa ympäri vuoden.

5. Olympoksen historialliset rauniot

Etelä-Turkki on täynnä kohteita, joissa on helppo yhdistää intohimo kulttuuriin ja luontoon. Aivan Çıralın rannan päädyssä sijaitsevat Olympoksen kaupungin rauniot ovat peräisin 200-luvulta eaa aina 500–600-luvuille saakka. Rauniot sijaitsevat keskellä luontoa, joten kulttuurikokemuksesta pääsee nauttimaan valtavien mäntyjen ympäröimänä.

Çıralı, Turkki
Kuva: Inka Khanji
Olympoksen rauniot ovat mainio tapa yhdistää kulttuuri- ja luontoloma Turkissa.

Olympos on suosittu kohde niin matkailijoiden kuin paikallistenkin keskuudessa, ja raunioiden yhteydessä onkin erinomaiset palvelut: ravintoloita ja majapaikkoja on runsaasti.

>> Lue lisää vinkkejä Antalyaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 6.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia