Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Matkaopas: Madeira

  • Marjo Hämäläinen
Marjo Hämäläinen Päivitetty: 03.10.2023
Atlantin kelluvaksi puutarhaksikin kutsuttu Madeira tarjoaa kukkaloistoa, patikointipolkuja sekä upeita maisemia.

Aktiivilomailijan vihreä paratiisi

Portugalille kuuluva Madeiran saari – tai oikeammin saariryhmä – sijaitsee Pohjois-Atlantilla noin tuhat kilometriä Lissabonista lounaaseen. Seitsemästä tuliperäisestä saaresta asuttuja ovat Madeira ja Porto Santo.

Madeira tunnetaan erityisesti ainutlaatuisesta luonnostaan ja vehreistä maisemistaan. Noin kolme neljäsosaa saaren pinta-alasta on luonnonsuojelualuetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Madeira houkuttelee ennen kaikkea aktiivilomailijoita, sillä saari tarjoaa erinomaiset puitteet liikunnalliseen tekemiseen etenkin patikoinnin, mutta myös esimerkiksi golfin merkeissä. 

ShutterstockVaellus Madeiralla
Madeiran parhaat maisemat aukeavat vaellusreiteiltä.

Luonnon ystäviä houkuttelevat myös Madeiran lukuisat puutarhat. Kulinaristeja taas hemmotellaan Madeiran omaleimaisella ja maukkaalla ruoalla ja juomalla.

Madeiran saari on itä-länsisuunnassa noin 55 kilometriä pitkä ja pohjois-eteläsuunnassa noin 22 kilometriä leveä. Asukkaita Madeiralla on nykyisin reilut 250 000, ja pääkaupungin Funchalin alueella heistä asuu noin 106 000.

Luonnonkaunis Madeira houkuttelee tutustumaan saareen monipuolisesti, vaikkakin myös tunnelmallisessa Funchalissa on paljon nähtävää. Osa lomasta kannattaakin ehdottomasti varata myös pääkaupunkiin tutustumiseen.

ShutterstockMadeiran merivesialtaat
Madeiralla uidaan usein merivesialtaissa. Kuvssa Porto Monizin altaat.

Rannalla makoilun sijaan Madeiralle tullaan useimmiten viettämään aktiivista lomaa esimerkiksi patikoinnin, lenkkeilyn, golfin, sukelluksen tai pyöräilyn parissa. Etenkin patikointi levadojen eli vanhojen kastelukanavien varrella on suosittu harrastus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Golfkenttiä on kaksi, Palheiro Golf ja Santo da Serra Golf Club, joissa molemmissa on tarjolla ainutlaatuisen upeat maisemat golfkierrokselle.

On hyvä ottaa huomioon, että suurten korkeuserojen ja paikoin vaikeakulkuisen maaston vuoksi Madeira on haasteellinen lomakohde liikuntaesteiselle matkailijalle.

Madeiran ilmasto

Madeiralla on miellyttävä ilmasto läpi vuoden, joten se sopii mainiosti ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Finnair lentää Helsingistä Madeiralle viikoittain, tosin matkanjärjestäjien valmismatkat painottuvat talvikaudelle.

Talvella sateet – tai ainakin sadekuurot – ovat yleisiä, mutta lämpötila pysyttelee useimmiten mukavissa vajaan 20 asteen lukemissa kylmimpänäkin vuodenaikana. Vuoristossa ilma voi olla huomattavasti viileämpää kuin etelärannikolla, mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi levada- tai vuoristovaelluksia suunnitellessa. 

ShutterstockMadeiran ilmasto
Madeiran dramaattinen luonto näyttäytyy komeana jokaisena vuodenaikana.

Sateenpitävä varustus on paikallaan etenkin talviaikaan. Kesällä lämpötila pysyy yleensä mukavissa lukemissa alle 30 asteessa.

Suomesta valmismatkoja Madeiralle tehdään pääosin talvikaudella, mutta esimerkiksi Aurinkomatkoilla tarjontaa on vuoden ympäri Finnairin suorilla reittilennoilla.

Madeiran laurisilvametsä kuuluu ekologisten ansioidensa vuoksi Unescon maailmanperintökohteisiin. Aikoinaan lähes koko eteläistä Eurooppaa peittänyttä metsää löytyy enää Azoreilta, Kanariansaarilta ja Madeiralta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Madeiran hintataso

Madeiralla hintataso esimerkiksi ravintoloissa on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa, tosin tarjontaa on edullisista ruokapaikoista kalliimpiin fine dining -ravintoloihin. 

Valuuttana on euro, ja juomarahaa on tapana jättää hyvästä palvelusta noin 5–10 prosenttia laskun loppusummasta. Pakollista tippaaminen ei kuitenkaan ole. Taksimaksun voi halutessaan pyöristää hieman ylöspäin. 

Luottokortti käy maksuvälineeksi useimmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Jonkin verran käteistä rahaa on toki hyvä varata matkalle mukaan yllättäviä tilanteita varten.

ShutterstockHintataso ja ostokset Madeiralla
Madeiralla on suomalaiseen makuun kohtuullinen hintataso.

Suosittuja Madeiran-tuliaisia ovat esimerkiksi madeiraviini, hyvin säilyvä bolo de mel -kakku, koruommel- ja koripunostuotteet sekä paikalliset villatuotteet. 

Etenkin pääkaupungissa Funchalissa on paljon ostosmahdollisuuksia pienistä muotiliikkeistä isompiin ostoskeskuksiin niin keskustassa kuin Lidon alueella. Suosittu paikka shoppailuun on esimerkiksi Forum Madeira -ostoskeskus Lidon alueella pääkadun varrella.  

Madeiran erityispiirteet

Madeiralle matkustetaan useimmiten viettämään aktiivilomaa ja etenkin patikoimaan levadavaelluksille. Reittejä on eri puolella saarta, ja niiden vaikeusaste vaihtelee huomattavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Madeiran levadat eli saaren kastelukanavaverkosto kattaa yhteensä noin 2 000 kilometrin matkan. Kanavien huoltoa varten rakennettujen polkujen varsia reunustavat vuoroin kukkapenkit, tiheät metsät sekä syvät rotkot.

Suosituimpia reittejä ovat esimerkiksi keskivaikeat Rabaçal ja 25 Fontes, Caldeirão Verde ja Ribeiro Frio sekä helpommat reitit Serra de Agua ja Referta. Levadareittien lisäksi Madeiralla on myös vuoristovaellusreittejä, kuten huikeat maisemat tarjoava Pico do Areeiro–Pico Ruivo-reitti.

Kaikki reitit eivät sovi korkeanpaikankammoisille, ja myös hyvä peruskunto on tarpeen monella reitillä. Vaelluksille niin levadoille kuin vuoristoon on suositeltavaa lähteä oppaan johdolla. Voit lukea lisää Madeiran parhaista patikointireiteistä tästä artikkelista.

ShutterstockMadeiran vaellusreit
Levadareitti Madeiralla saattaa näyttää esimerkiksi tällaiselta.

Varsinaisia hiekkarantoja Madeiralla ei liiemmin ole. Calhetassa ja Machicossa on tarjolla keinotekoiset, tuontihiekasta tehdyt rannat. 

Luonnonhiekkaranta löytyy esimerkiksi Caniçalista sekä Seixalista, jossa ranta on mustaa laavahiekkaa. Kivikkoisia rantoja saarella on enemmänkin, esimerkiksi Praia do Vigário Camara de Loboksen kalastajakylässä Funchalin vieressä sekä Praia Formosa Funchalissa – osa Praia Formosasta on tosin mustaa laavahiekkaa.

Madeiran naapurisaarella Porto Santolla on monen kilometrin pituinen vaaleahiekkainen ranta. Lauttamatka Funchalista Porto Santolle kestää pari tuntia.

Inka KhanjiMadeiran rannat
Porto Santon saarella on madeiralaisittain harvinainen hiekkaranta.

Hiekkarantojen sijaan Madeiralla uimaan pääsee kätevämmin merivesialtaissa. Funchalin alueella sijaitsee esimerkiksi Lidon merivesiuimala, jossa on pääsy uimaan myös mereen. Niin ikään Funhcalissa sijaitsevissa Ponta Gorda, Doca do Cavacas ja Barreirinha-merivesiuimaloissa voi uida meressä.

Yksi saaren kuuluisimmista merivesialtaista on saaren luoteiskolkassa Porto Monizissa sijaitseva allasalue. Myös Seixalissa saaren pohjoisrannikolla lähellä Porto Monizia on merivesiallas.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Madeiralla

Katolilaisuus näkyy Madeiralla etenkin juhlapyhien aikaan. Pääsiäistä ja joulua vietetään näyttävästi.

Joulun ja uudenvuoden aikaan etenkin Funchalissa kadut koristellaan upein jouluvaloin, ja Funchalin uudenvuoden ilotulitukset ovat maailmankuulut. Helmi-maaliskuussa juhlitaan karnevaaleja, joihin osallistuu koko saari.

Shutterstock / Castro CiceroMadeiran tapahtumat
Madeiran karnevaaleihin kuuluvat näyttävät asut ja koristeet sekä isot kulkueet.

Madeiralaiset vaalivat mielellään perinteitä ja ovat muiden portugalilaisten tapaan melko perhekeskeisiä.

Madeira on turvallinen lomakohde, jossa rikollisuus on vähäistä. Turvallisuusriskit liittyvätkin enemmän aktiviteetteihin haasteellisessa maastossa. Tarkkaavaisuus ja sopiva varustus on tarpeen esimerkiksi levada- ja vuoristovaelluksilla. Liikuntaesteiselle Madeira on hyvin haastava matkakohde. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan Madeiralla myönteisesti, mutta esimerkiksi varsinaisia gay-baareja Madeiralla ei ole.

Portugalille kuuluvilla saarilla puhutaan portugalia, mutta matkailijoiden suosimassa kohteessa pärjää mainiosti myös englanniksi. Jos haluat tehdä vaikutuksen paikallisiin, on siihen varmin keino opetella muutamat perusfraasit paikallisella kielellä.

Lennot Madeiralle

Finnair lentää suoraan Helsingistä Madeiran pääkaupunkiin Funchaliin kerran viikossa vuoden ympäri. Myös useampi matkanjärjestäjä, kuten Aurinkomatkat, Apollomatkat ja TUI, käyttävät näitä Finnairin suoria reittilentoja.

Tjäreborgin valmismatkoilla tilauslennot operoi Sunclass Airlines. Suora lento Helsingistä Madeiralle kestää 5,5–6 tuntia.

Vaihtoyhteydellä Madeiralle pääsee Helsingistä esimerkiksi Frankfurtin kautta Lufthansan lennoilla tai Lissabonin kautta TAP Air Portugalin lennoilla.

ShutterstockLennot Madeiralle
Madeiran lentokenttä tunnetaan poikkeuksellisen lyhyestä kiitoradasta aivan meren ääressä.

Reittilentojen menopaluuhinnat lähtevät noin 500 eurosta ylöspäin. Käytännössä matkanjärjestäjien pakettimatka Madeiralle voi tulla monesti edullisemmaksi kuin omatoimimatka.

Matka Funchalin lentoasemalta kaupungin keskustaan on noin 20 kilometriä ja kestää reilut puoli tuntia. 

Valmismatkan bussikuljetuksiin osallistuvien matkalaukut kuljetetaan lentoasemalta hotelleihin ja takaisin lentoasemalle matkalaukkukuljetuksella, sillä isot turistibussit eivät useinkaan pääse ajamaan Funchalin kapeilla kaduilla aivan hotellin viereen. 

Taksi lentoasemalta Funchaliin maksaa noin 25 euroa ja lentokenttäbussi viisi euroa. Bussilippu ostetaan suoraan kuljettajalta käteisellä.

Majoitus Madeiralla

Suurin osa Madeiralle matkaavista majoittuu Funchalin alueella, mutta majoitustarjontaa on myös etenkin Calhetassa, Santa Cruzissa ja Caniçossa sekä muissa pienemmissä paikoissa. 

Tarjolla on monen tasoisia hotelleja eri tarpeisiin. Etenkin laadukkaiden 4–5 tähden hotellien tarjonta runsas, ja Madeira onkin suosittu kohde merkkipäivien tai häämatkan viettoon.

Inka KhanjiMajoitus Madeiralla
Madeiralla on paljon täyden palvelun hotelleja.

Hotellien lisäksi tarjolla on airbnb-majoitusta etenkin Funchalissa, sekä majatalotyyppistä majoitusta maaseudulla.

Majoituskohteiden hintahaarukka on yhtä laaja kuin erilaisten majoitusvaihtoehtojen määräkin. Pääpiirteissään majoituksen hintataso on suunnilleen samaa luokkaa kuin vastaavan tasoisessa majoituksessa Suomessa.

Liikkuminen Madeiralla

Auton vuokraaminen on ehdottomasti paras tapa liikkua saarella, jos haluaa kokea Madeiran monet erilaiset seudut. 

Kapeilla ja mutkaisilla teillä ajaminen edellyttää hyvää ajotaitoa ja -kokemusta. Jos auton rattiin ei tee mieli, saaren suosituimmat kohteet näkee hyvin myös valmisretkillä, joita myyvät niin matkanjärjestäjät kuin paikalliset matkatoimistotkin.

Esimerkiksi Lidon alueella on useita toimistoja, jotka myyvät retkiä niin levadavaelluksille kuin muihinkin kohteisiin.

ShutterstockLiikkuminen Madeiralla
Madeiran kapeat serpentiinitiet vaativat kuskilta kylmiä hermoja.

Bussilla pääsee liikkumaan etenkin Funchalissa ja sen lähialueilla, mutta bussiverkosto ulottuu myös saaren muihin osiin. Reittiverkosto ei kuitenkaan ole niin kattava, että koko saarta pääsisi kätevästi kiertämään paikallisbusseilla.

Ympäri saarta voi liikkua tarvittaessa myös taksilla, mutta kaupungin ulkopuolella taksimatkan hinta on hyvä sopia etukäteen. Kaupunkialueella sen sijaan käytetään taksimittaria, ja taksilla liikkuminen on melko edullista. Funchalissa toimii myös taksia edullisempi Bolt.

Ruoka ja ravintolat Madeiralla

Madeira on oiva kohde kulinaristeille. Saarella on monipuolinen ravintolatarjonta perinteikkäistä maaseuturavintoloista ja teehuoneista rentoihin kalaravintoloihin ja Funchalin tyylikkäisiin fine dining -paikkoihin.

Funchalissa ravintolatarjontaa on runsaasti niin keskustan kuin Lidonkin alueella.

Madeiralainen keittiö on omaleimainen, ja saarella on tarjolla runsaasti omia erikoisuuksia, joita ei juurikaan ole tarjolla edes esimerkiksi manner-Portugalissa. 

Kalaruoan ystävien kannattaa ehdottomasti maistaa espadaa, joka tarjoillaan usein banaanin kera, passionhedelmäkastikkeella kruunattuna. Liharuoista perinteisin on espetada eli grillattu lihavarras, joka tuodaan pöytään varrastelineessä.

Inka KhanjiMadeiran ravintolat
Madeiralla syödään paljon kalaa ja mereneläviä.

Espetadan lisukkeeksi sopii erinomaisesti milho frito, friteeratut polenta- eli maissipuurokuutiot. Alkuruoaksi ehdoton valinta on bolo de caco eli madeiralainen pyöreä maalaisleipä, joka tarjoillaan valkosipulivoin kera.

Juomapuolella maistelemisen arvoisia ovat paikallinen passionhedelmälimonadi brisa maracujá, paikallinen olut Coral sekä tietenkin madeiraviini.

Unohtaa ei sovi myöskään ponchaa, joka valmistetaan perinteisesti sokeriruokoviinasta, hunajasta, sokerista ja sitruunasta. Kesällä poncha voidaan tarjoilla jäiden kera.

ShutterstockMadeiran juomat
Madeiralla kannattaa maistaa paikallista poncha-juomaa.

Madeiraviini on ollut saarten päätuote jo noin 400 vuoden ajan. Tarinan mukaan makea ja väkevä viini syntyi sattumalta portugalilaisen laivan ruumassa. Aikoinaan laivamatkat saattoivat kestää monia kuukausia, ja vahingossa hapen kanssa tekemisiin joutunut viini kypsyi ruuman trooppisessa lämmössä. Toisin kuin oletettiin, viini ei ollutkaan matkan aikana pilaantunut.

Nykyisin viini valmistetaan käymisteitse ja käyminen keskeytetään lisäämällä siihen brandya. Tämän jälkeen viini sijoitetaan lämmitettyyn tilaan jopa puoleksi vuodeksi. Juuri lämpökäsittely antaa viinille sen ominaisen maun.

Erikoisruokavalioita ei Madeiralla ole otettu erityisen hyvin huomioon, mutta hotellien ja ravintoloiden henkilökunta on avuliasta ja tekee aina parhaansa, jotta myös erikoisruokavaliota noudattavalle löytyy sopiva vaihtoehto.

Madeiran nähtävyydet

Funchalissa yksi suosituimpia nähtävyyksiä on vanha ja perinteikäs kauppahalli Mercado dos Lavradores, jossa on myynnissä esimerkiksi värikkäitä kukkia, eksoottisia hedelmiä sekä korituotteita. Näkemisen arvoinen on myös kauppahallin kalatori, jonne kannattaa suunnata alkupäivästä.

Inka KhanjiFunchalin nähtävyydet
Kauppahallista voi ostaa esimerkiksi hedelmiä.

Funchalin tunnetuimpia rakennuksia ovat 1500-luvulla alun perin rakennetut tuomiokirkko Sé sekä Pyhän Laurentiuksen linnoitus.

Jalkapallofanien suosikkikohde on CR7-museo eli Cristiano Ronaldon museo lähellä Funchalin satamaa. Ronaldo on kotoisin Madeiralta ja Portugalin kansallissankari.

Funchalin yläpuolella rinteessä sijaitsevaan Monteen kannattaa suunnata Funchalin vanhastakaupungista lähtevällä kaapelihissillä. Montessa voi kokeilla perinteistä korikelkka-ajelua ja vierailla upeissa puutarhoissa. Myös Funchalin keskustan ulkopuolella sijaitseva Jardim Botánico -puutarha tarjoaa värikästä kukkaloistoa.

Funchalista Lidon alueelta lähtee ihastuttava rantaraitti, joka vie aina naapurikylään Camara de Lobokseen asti. Perillä voi nauttia virvokkeeksi vaikkapa perinteikkään kalastajakylän paikallisen erikoisjuoman nikitan. Jos reippailu takaisin Funchaliin ei huokuttele, takaisin päin pääsee niin bussilla kuin taksillakin.

ShutterstockMadeiran nähtävyydet
Cama de Lobosin idyllinen kylä on suosittu vierailukohde.

Funchalin ulkopuolella Madeiran ehdottomia suosikkinähtävyyksiä ovat Cabo Girão -näköalatasanne etelärannikon kalliojyrkänteellä, pohjoisrannikolla sijaitseva vesiputous Véu da Noiva eli Morsiushuntu sekä Santanan perinteiset olkikattotalot.

ShutterstockMadeiran nähtävyydet
Cabo Girão on Madeiran hienoimpia luonnonpaikkoja.

Näkemisen arvoisia ovat myös saaren keskiosassa sijaitseva näköalatasanne Encumeada sekä Paul da Serran tasankoalue näköalapaikkoineen, joista maininnan ansaitsee esimerkiksi hulppeat maisemat pohjoisrannikon suuntaan tarjoava Bica da Cana.

ShutterstockMadeiran nähtävyydet
Santanan perinteiset talot kuuluvat Madeiran symboleihin.

Saaren keskiosassa sijaitseva Curral das Freiras eli Nunnienlaakso on niin ikään visiitin arvoinen paikka, samoin sen eteläpuolella sijaitseva näköalatasanne Eira do Serrado, josta avautuu huima näköala alas Nunnienlaaksoon.

Marjolle matkailu on suurin intohimo elämässä. Viestinnän ammattilainen on työskennellyt aiemmin niin matkaoppaana kuin ilmailualalla.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja