Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Portugalista? 10 mielenkiintoista faktaa, jotka saattavat yllättää

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 15.10.2020
Väkevää viiniä, huimia surffiaaltoja sekä kummallisia juhannusperinteitä. Lue kymmenen faktaa Portugalista!

1. Maailman vanhin kirjakauppa

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa jokaisen lukutoukan must-kohde on maailman vanhin kirjakauppa, Bertrand. Bertrand on palvellut asiakkaita jo lähes 300 vuoden ajan. Vuonna 1732 avattu kauppa on sittemmin laajentunut kirjakauppaketjuksi, jolla on yli 50 liikettä ympäri Portugalia. Portugalia ravistelleen maanjäristyksen takia kauppa joutui muuttamaan vuonna 1755, mutta on siitä asti seisonut samalla paikalla Lissabonin keskustassa.

2. Portviiniä Portugalista

Väkevä portviini on kotoisin Portugalista, kuten viinin nimikin vihjaa. Nimi viittaa Portugalin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Portoon, ja sitä saa käyttää vain Douron laaksossa Pohjois-Portugalissa valmistetusta portviinistä. Makeaa portviiniä nautitaan tyypillisesti jälkiruokaviininä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Korkin kotimaa

Portviiniinkin sopivasti Portugali on myös maailman suurin korkin tuottaja. Jopa 70 prosenttia kaikesta maailman korkista on tuotettu Portugalissa. Maassa sijaitsee myös maailman suurin korkkipuumetsä.

ShutterstockFaktat Portugalista
Vasco da Gama on Euroopan pisin silta.

4. Euroopan pisin silta

Portugalista Lissabonin lähistöltä löytyy Vasco da Gama -silta, joka on Euroopan pisin. Portugalilaisen tutkimusmatkailijan mukaan nimetty silta on yli 17 kilometriä pitkä, ja se ylittää Tajo-joen. Tutkimusmatkailija Vasco da Gama oli ensimmäinen, joka purjehti Euroopasta Afrikan ympäri Intiaan.

5. Suojeltu perinnemusiikkilaji Fado

Portugalilainen perinnemusiikkityyli fado kuuluu Unescon aineettomien kulttuuriperintökohteiden listalle. Surumielinen fado on Portugalissa kansallisesti merkittävä musiikkilaji, jolle on jopa omistettu oma museonsa. Fado-esitykseen kuuluu tyypillisesti yksi laulaja, jota säestetään 12-kielisellä portugalilaisella kitaralla.

6. Lakkautti orjuuden ensimmäisenä

Portugali oli siirtomaavalloista ensimmäinen, joka lakkautti orjuuden. Portugalissa orjuus lakkautettiin vuonna 1761, joka on puoli vuosisataa ennen Isoa-Britanniaa, Ranskaa, Espanjaa tai Yhdysvaltoja.

7. Ennätyskorkeat surffiaallot

Portugali on oiva kohde eri tasoisille surffaajalle, mutta etenkin huimapäille. Nazarén rannikolla on jopa tehty maailmanennätys surffaamalla liki 24 metriä korkealla aallolla. Ennätyksen haltija, amerikkalainen Garret McNamara, väittää myös surffanneensa ennätyksensä jälkeen 30-metrisellä aallolla samalla alueella, mutta tätä ei ole vahvistettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockFaktat Portugalista
Portugalin rannikko on surffareiden suosiossa.

8. Muovivasaroita ja valkosipulia juhannusjuhlissa

Portugalin Portossa juhlitaan juhannusta huimassa katufestivaalissa. The Festa de São João eli Johannes Kastajan festivaali yhdistelee ennakkoluulottomasti uskonnollisia ja pakanallisia perinteitä. Porton kadut täyttyvät ihmisistä, musiikista ja tapahtumista, ja juhlat jatkuvat aamuun asti.

Älä ihmettele, mikäli sinua pamautetaan festivaalin aikaan pehmeällä muovivasaralla päähän tai pyyhkäistään valkosipulilla kasvoihin. Nämä erikoiset tavat ovat osa festivaaliperinnettä, ja ele tarkoittaa todennäköisesti, että vasaran tai sipulin haltija pitää sinua viehättävänä.

9. Tragedia Lissabonissa

Pyhäinpäivän aamu sai järkyttävän käänteen Lissabonissa vuonna 1755. Tällöin yksi historian tuhoisimmista maanjäristyksistä ja sen aiheuttamat tulipalot ja tsunami tuhosivat kaupungin lähes kokonaan, ja ihmisiä menehtyi vähintään kymmeniä tuhansia, synkimpien arvioiden mukaan jopa yli 100 000.

Kaupungin uudelleenrakentaminen käynnistyi kuitenkin tehokkaasti silloisen pääministerin, Pombalin markiisin, johdolla. Uudelleenrakentamisessa kiinnitettiin nyt uudella tapaa huomiota siihen, miten rakennuksista saadaan mahdollisimman kestäviä tulevien järistysten varalta.

10. Kymmenen valtion virallinen kieli

Portugali on maailman kuudenneksi puhutuin kieli, ja sillä on virallisen kielen asema Portugalin lisäksi peräti yhdeksässä valtiossa. Portugalia taitava pärjääkin hyvin esimerkiksi sellaisissa eksoottisissa kohteissa kuin Itä-Timor, Angola sekä Mosambik. Myös Brasilian virallinen kieli on juuri portugali.

Lue myös: Tiesitkö tämän Madeirasta? 10 erikoista faktaa lomakohteesta

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lissabon, Portugali

Päiväretket Lissabonista: nämä 5 paikkaa kannattaa kokea

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja