Hyppää sisältöön

Mitä tuliaisiksi Kroatiasta? Kymmenen vinkkiä tuliaisostoksiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.07.2019
Näin löydät persoonalliset tuliaiset – lue kymmenen vinkkiä Kroatian tunnetuimpiin tuliaisiin.

Mistä parhaat tuliaiset?

Jos olet jättänyt tuliaisostokset viimeiseen lomapäivään ja etsit paikkaa, josta voit löytää helposti tyypillisiä Kroatia-tuliaisia, lähde viettämään viimeinen päivä suosittujen matkailunähtävyyksien läheisyyteen. Erityisen hyviä ostospaikkoja ovat vanhankaupungin torit, joita löytää muun muassa Dubrovnikista ja Splitistä. Myös monien museoiden yhteydessä toimii matkamuistomyymälä, josta voi ostaa tuliaisia.

Jos etsit edullisia paikallisia tuliaisia tai omaperäisiä ideoita, käy ostoskeskuksissa ja tavallisissa ruokakaupoissa sekä suuntaa paikkoihin, joissa paikalliset liikkuvat. Myös paikalliset erikoisliikkeet tarjoavat laadukkaita tuotteita, jos tiedät jo etukäteen, millaista tuliaista olet etsimässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue kymmenen vinkkiä kroatialaisiin tuliaisiin!

Tuliaisia voi löytää myös vanhankaupungin toreilta.

1. Laventeli

Koko Kroatia on tunnettu laventelistaan, mutta erityisesti Hvarin saari tunnetaan laventelisaarena. Kaunis vaaleanvioletti kukka ja siitä valmistetut erilaiset tuliaiset ovat yksi Kroatian suosituimmista tuliaisista.

Kroatiassa myydään muun muassa kuivattua laventelia pienissä tuoksupusseissa, laventelia sisältävää kosmetiikkaa, saippuaa ja laventeliöljyä. Jos tunnet jonkun, joka pitää laventelin tuoksusta, käy paikallisissa kosmetiikkaliikkeissä ja tuliaispuodeissa etsimässä tuoksuvia tuliaisia.

2. Kroatialainen solmio

Kun haluat yllättää tuttavasi Suomessa, vie tuliaiseksi kroatialainen solmio. Harva yhdistää Kroatiaa kravatteihin, mutta yleinen miesten asuste saattaa hyvinkin olla peräisin 1600-luvun Kroatiasta.

Tarinan mukaan kroatialaiset palkkasotilaat lähtivät taistelemaan Ranskaan 1600-luvulla. Sotilailla oli yllään siihen aikaan tunnettu kroatialainen asuste: solmittu liina kaulassa. Trendikkäät pariisilaiset poimivat idean ja muunsivat asusteen omaan muotiinsa sopivaksi. Uskotaankin, että käsite “kravatti” juontuu ranskan kielen sanasta Croates, kroatialainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Solmioiden lisäksi Kroatiasta voi löytää muun muassa jalkapalloaiheisia tuliaisia.

Erilaisia solmioita löytyy Kroatiasta moneen makuun, ja materiaalit vaihtelevat silkistä edullisempiin kankaisiin.

3. Pitsi

Pitsinnypläys on vanha kroatialainen kulttuuriperinne, joka kuuluu myös Unescon kulttuuriperinteen listalle. Kauniit pitsiliinat ja muut käsityöt ovat upea tuliainen, sillä pitsiä on käytetty myös Kroatian hovissa. Alun perin taito kehittyi benediktiiniäisnunnien tarkoissa käsissä.

Tunnetuimpia ovat Lepoglavan, Pagin ja Hvarin pitsit. Erityisesti Pagin pitsi tunnetaan koristeellisuudestaan ja siitä, että pitsi on nyplätty hyvin ohuista langoista. Hvarin pitsi puolestaan nyplätään piikikkään agaavekasvin rihmoista.

4. Šestine-sateenvarjo

Punainen Šestinen sateenvarjo on osa Šestinen alueen kansallispukua. Šestine on yksi Zagrebin vanhimmista osista, ja se sijaitsee Medvednican vuorenrinteillä. Nykyisin varjoja näkee muun muassa Dolacin torilla Zagrebissa, jossa niitä käytetään auringonvarjoina.

Dolac-torilla Zagrebissa voi nähdä auringonvarjoina Šestine-varjoja, joita voi myös ostaa tuliaisiksi pienemmässä koossa.

Sateenvarjossa on punainen kangas värikkäillä raidoilla ja kastanjapuinen kahva. Legenda kertoo, että punainen väri symboloi rakkautta kahden rakastavaisen välillä, sillä tarinan mukaan kaksi mustan sateenvarjon alla kohdannutta rakastavaista suutelivat toisiaan niin intohimoisesti, että sateenvarjo muuttui punaiseksi.

5. Puiset lelut

Kroatia on hyvin tunnettu puisista leluistaan, jotka ovat alun perin kotoisin Pohjois-Kroatiasta. Leluja tekivät alueiden miehet käsitöinä, minkä jälkeen naiset maalasivat ne värikkäin kuvioin. Nykyisin puisia leluja on noin 50 erilaista, ja niitä myydään monilla toreilla.

Myös puiset lelut on listattu Unescon listalle Kroatian kulttuuriperinnöstä, ja ne sopivat tuliaisiksi perheen pienimmille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Licitar-keksi

Etsitkö tuliaisiksi ennemminkin jotakin maistettavaa? Osta mukaan suloinen sydämenmuotoinen licitar-keksi. Yksinkertainen pikkuleipä on tehty vedestä, jauhoista ja sokerista, ja sitä käytetään monesti myös joulukuusen koristeena. Jo keskiajalla valmistettu pikkuleipä on yksi suosituimmista ja helpoimmista tuliaisista.

7. Juotavat

Kukapa ei tuntisi Balkanin hedelmäbrandyä rakijaa? Jokaisessa kroatialaisessa talossa on varmuuden vuoksi piilotettuna yksi pullo polttelevaa rakija-juomaa, jotta yllätysvieraiden saapumista tai muita yllättäviä tilanteita voidaan juhlistaa asianmukaisesti lämmittävällä lasillisella. Rakijan uskotaan auttavan niin fyysisiin kuin henkisiinkin vaivoihin, joten se on lyömätön tuliainen vietäväksi myös kotiin.

Kroatiasta voi tulla maistiaisiksi muun muassa paikallista olutta.

Lisäksi Kroatiasta voi viedä tuliaisiksi paikallista viiniä tai olutta.

>> Lue myös: Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

8. Juustot

Jos uskot juuston säilyvän kotiin saakka, osta tuliaisiksi kroatialaista Paški sir -juustoa, joka on palkittu juusto Pagin saarelta. Herkullinen lampaanmaitojuusto on yksi Kroatian tunnetuimpia, mutta pidä silmät auki myös muiden paikallisten juustolaatujen varalta.

Jos pelkäät juuston säilymisen puolesta, osta se vasta lentokentältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Game of Thrones -tuliaiset

Tunnetko jonkun, joka suhtautuu intohimoisesti HBO:n Game of Thrones -sarjaan? Kroatia toimii näyttämönä monille sarjan kohtauksille, minkä vuoksi Game of Thrones -aiheisia tuliaisia ei ole vaikeaa löytää. Erityisen helposti tuliaiset saa Dubrovnikin vanhastakaupungista, joka tunnetaan fanien keskuudessa Kuninkaansatamana.

Dubrovnikin vanhakaupunki sopii sekä perinteisten tuliaisten ostajille että Game of Thrones -aiheisia tuliaisia etsiville.

10. Oliiviöljy

Koska Kroatia sijaitsee Välimeren rannalla, kroatialaisessa ruoassa käytetään paljon oliiviöljyä. Toisinaan myös oliiviöljyn valmistajilla on tapana pestä oliivit meressä, jolloin käytännössä voit maistaa Välimeren maun ruoassa. Kroatialainen oliiviöljy sopii tuliaiseksi erityisesti Välimeren ruokaa ja kokkaamista rakastaville tutuille.

Tunnetuimmat ja levinneimmät kroatialaisen oliiviöljyn laadut ovat buža ja oblica.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan

Lähde: Kroatian matkailu
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja