Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?
Matkoja kohteeseen Kroatia
1. Liian paljon turisteja
Kroatia ei hukannut aikaa noustessaan parissakymmenessä vuodessa sodan raunioilta Euroopan johtavien matkailumaiden joukkoon. Myös suomalaismatkailijoiden keskuudessa Kroatian suosio liikkuu jo samassa sarjassa Espanjan ja Kreikan kaltaisten jättien kanssa.
Kääntöpuolena on tietysti se, että turisteja alkaa olla Kroatiassa jo liikaakin. Dubrovnik on yksi Euroopan ruuhkaisimpia matkakohteita, joka venyy kesäkuukausina äärirajoilleen. Upeiden puitteiden lisäksi Dubrovnikin megasuosioon ovat vaikuttaneet risteilyalukset sekä maine hittisarja Game of Thronesin kuvauspaikkana.
Yksinkertaisin tapa välttää ruuhkia ja muita liikaturismin tuomia ilmiöitä on matkustaa suosittuihin kohteisiin huippusesongin ulkopuolella. Tai vielä parempi: valitse Kroatiasta kohteita, jotka eivät ole vielä nousseet massojen suosioon.
2. Kapeat kivirannat
Kroatian rannat ovat houkuttelevia – reunustaahan niitä upean kirkas ja turkoosi vesi. Jos mielessäsi ovat pehmeät hiekkarannat, kannattaa kuitenkin huomioida, että suuri osa Kroatian rannoista on kivirantoja. Juuri tämän takia vesi näyttääkin niin kirkkaalta!
Usein Kroatian rannat ovat myös pieniä ja kapeita, mikä tekee niistä huippusesongin aikaan helposti ruuhkaisia. Maan kauneimpana rantana pidetään Zlatni Ratin erikoisen muotoista, teräväkärkistä rantaa, joka löytyy Bracin saarelta.
3. Asiakaspalvelun kahdet kasvot
Kroatiassa voit törmätä kahdenlaiseen asiakaspalveluun. Kotimajoituksessa ja muissa henkilökohtaisissa kohtaamisissa paikalliset näyttäytyvät vieraanvaraisina ja sydämellisinä ihmisinä, jotka tekevät kaikkensa vieraidensa eteen.
Monissa turistikohteissa palvelu on kuitenkin kaupoissa ja ravintoloissa hieman tympeää ja hymytöntä. Aina asiakaspalvelutiskillä on turha odottaa edes vastausta tervehdykseen. Paikoin tuntuu, että matkailijoiden tuomaa rahavirtaa on alettu pitää itsestäänselvyytenä, eikä palveluun viitsitä panostaa.
Nuoremmat sukupolvet puhuvat Kroatiassa järjestäen sujuvaa englantia. Iäkkäämpien paikallisten kanssa voi olla hankalampi päästä juttusille kielimuurin takia.
4. Vaihteleva hintataso
Kroatiaan ei kannata matkustaa odottaen superhalpaa hintatasoa. Dubrovnikin ja Hvarin kaltaisissa kohteissa paraatipaikalla sijaitsevissa ravintoloissa saa pulittaa annoksesta saman verran kuin Suomessakin. Matkailijoiden rahapusseista otetaan – toki ymmärrettävästi – kaikki irti.
Majoitus keskeisellä paikalla on kroatialaisissa hittikohteissa jo melko hintavaa. Räikein esimerkki on Dubrovnikin vanhakaupunki, jossa paikallisten asukkaiden osuus on laskenut dramaattisesti. Turisteilta vuokrarahat saa moninkertaisina.
Suosituimpien kohteiden ja turistireitin ulkopuolelta löytyvien paikkojen välisissä hinnoissa on isoja eroja. Maan ykköskohteista poikkeamalla hinnatkin laskevat välittömästi. Sama koskee matalaa sesonkia, jos ajoitat reissusi kevääseen tai syksyyn.
Selkeimmin Kroatian korkean hintatason huomaa Balkanin kiertomatkalla, jolla vieraillaan myös naapurimaissa. Bosnian, Albanian, Serbian ja Kosovon hintataso on vain murto-osa siitä, mitä Kroatian ja paikoin myös Montenegron rantakohteissa voidaan pyytää.
5. Ruoka jakaa mielipiteitä
Kroatiassa voi onnistua saamaan todella herkullista ruokaa. Tuoretta kalaa ja mereneläviä, tryffelipastaa, paikallista jäätelöä, kinkkua ja juustoja. Kroatiassa valmistetaan myös viiniä.
Rannikolla kroatialainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita Italiasta. Pizzaa ja pastaa löytyy lähes joka ravintolasta, välillä oikein hyvin lopputuloksin.
Toisaalta turistikohteissa moni ateria päättyy pettymykseen. Kun asiakaskunta vaihtuu tiuhaan tahtiin, on ravintoloiden helppo tarjoilla keskinkertaisia ja ylihintaisia annoksia. Kroatialaisten lomakohteiden ravintoloissa ruokaa ei voi kutsua pahaksi, mutta usein ei millään tavalla mieleenpainuvaksikaan. Leipomoissa samat taikinanyytit alkavat pidemmällä lomalla kyllästyttää.
Kroatiassa ruokakulttuuri on lihapainotteinen, mutta onneksi kasvissyöjillekin löytyy nykyään vaihtoehtoja. Lisäksi kaupungeissa ja turistikohteissa on jo ravintoloita, joissa tarjotaan pelkästään kasvis- tai vegaaniannoksia.
Lue myös: Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää