Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Bosnia-Hertsegovina

Sodan runtelema Mostar on Bosnian kiehtova lomakohde

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.06.2016
Karunkaunis Mostar on tunnettu Stari Most -sillastaan.

Vieraanvarainen Mostar ihastuttaa

Sota on jättänyt jälkensä Bosnia-Hertsegovinan Mostariin. Mostarin vanhakaupunki sekä ikoninen Stari Most -silta pommitettiin 1990-luvun alussa hajalle, mutta molemmat on sittemmin entisöity. Luodinreiät ja rapistuneet rakennukset ovat karu vastakohta kohteen upealle luonnolle.

Viehättävä Mostar sijaitsee turkoosinsinisenä kimaltavan Neretva-joen varrella. Monet Sarajevossa tai Dubrovnikissa vierailevat tekevät päiväretken Mostariin, mutta kaupungissa riittää nähtävää useammaksikin päiväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkkilaistyylinen vanhakaupunki, lukuisat kuppilat ja ravintolat sekä kaupungin ulkopuolella aukeavat vaellusmahdollisuudet tekevät Mostarista mainion kohteen niin perheille, pariskunnille kuin yksin matkustavillekin.

Hämmästyttävän vieraanvaraiset paikalliset ottavat turistit avosylin vastaan ja ovat valmiita kiillottamaan monen pölyttyneitä käsityksiä kaupungista.

Flickr / xiquinhosilvaTurkkilaistyylisen vanhankaupungin kujat ovat kapeita.
Mostarin vanhakaupunki hehkuu iltavalaistuksessa.

Kaupunki hellii keväällä ja syksyllä

Mostarin ilmasto on välimerellinen, joten kesät ovat kuumia ja kuivia, ja talvet viileitä. Kesä-heinäkuussa lämpötilat kohoavat helposti lähemmäs neljääkymmentä astetta, jolloin kaupunkilomailu voi käydä tukalaksi.

Paras aika matkustaa kaupunkiin onkin keväällä ja syksyllä, jolloin kaupungissa on lämmintä, mutta ei tukahduttavan kuumaa. Tällöin on myös turistien osalta rauhallisempaa. Talvet Bosnia-Hertsegovinassa ovat lumisia, joten talvimatkailun mahdollisuuttakaan ei kannata sulkea pois.

Historiallinen kaupunki on kokemisen arvoinen

Päivä Mostarissa kuluu helposti ihastellen vanhankaupungin turkkilaisia taloja, Star Most -sillan hurjapäiden hyppyjä sekä postikorttimaista Neretva-jokea. Kannattaa myös istahtaa jollekin kaupungin lukuisista terasseista nauttimaan vahvuudestaan tunnettua bosnialaista kahvia ja katsella paikallisten menoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungista löytyy myös useita vaikuttavia kirkkoja ja moskeijoita, ja museoista esimerkiksi Hertsegovinan museo on vierailun arvoinen. Historiallinen kaupunki tarjoaa kuitenkin itsessään upeat puitteet, jotka vetävät vertoja monelle museolle. Kaupungin historiasta saa parhaiten irti opastetulla kävelykierroksella.

Mainio kohde budjettimatkailijalle

Maan valuutta on vaihdettava markka (KM), joka on sidottu euroon. Kaksi paikallista markkaa vastaa yhtä euroa. Mostarissa pärjää kuitenkin varsin hyvin myös euroilla ja Kroatian kunilla.

Mostarin edullinen hintataso ilahduttaa matkailijaa, ja tekee tuhlaamisesta lähes mahdotonta. Paikalliset herkut kuten burekit ja cevapit irtoavat muutamilla euroilla, eikä fiinimpikään ravintolaillallinen tee suurta lovea lompakkoon.

Sodan jäljistä huolimatta turvallinen

Monet suhtautuvat entisen Jugoslavian maihin varauksella ja muistavat Bosnia-Hertsegovinan lähinnä Bosnian sodasta. Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä maa on varsin turvallinen.

Kaupunkien ulkopuolelle tai asuttamattomille alueille ei kuitenkaan kannata lähteä omin päin samoilemaan, sillä maasta löytyy yhä räjähtämättömiä miinoja ja ammuksia. Järki kannattaa pitää mielessä myös rappioromanttisia vanhoja rakennuksia tutkiessa, sillä romahdusvaara on olemassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MOSTARISSA

Flickr / Jrwooley6Kravicen vesiputousten vesi on viileää ympäri vuoden.
Kravicen vesiputoukset sijaitsevat vain 40 kilometrin päässä Mostarista.

Sarajevon kautta Mostariin

Mostarilla on oma lentokenttä, mutta Suomesta kaupunkiin pääsee helpoiten lentämällä Sarajevoon. Kumpaankaan kaupunkiin ei ole suoria lentoja, mutta Sarajevoon selviää Helsingistä yhdellä välilaskulla. Sarajevosta Mostariin voi puolestaan matkustaa bussilla, joka maksaa noin kymmenen euroa.

Yövy edullisesti yksityismajoituksessa

Majoittuminen Mostarissa on edullista. Tasokkaan hotellihuoneen aamiaisineen saa läntiseen Eurooppaan verrattuna erittäin kilpailukykyiseen hintaan, mutta kannattaa myös kokeilla Balkanilla suosittua yksityismajoitusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisten kotonaan tarjoamat huoneet ovat parhaimmillaan erittäin edullisia ja kotoisia, mutta kannattaa varautua siihen, että huoneiden taso vaihtelee suuresti. Mikäli paikallisen majoittajan kanssa löytyy yhteinen kieli, kannattaa antaa aikaa hänen kertomuksilleen ja vinkeilleen.

Kaupunki tutuksi jalkaisin

Mostarissa liikkuminen on vaivatonta, ja sujuu helposti jalkaisin kaupunkia tutkaillen. Liukkaiden mukulakivien takia kannattaa valita matalat kengät, joissa on myös pitoa.

Mikäli kaupungin ympäristöä on tarkoitus tutkia tarkemminkin, ovat taksit ja bussit edullisia. Päiväretkiä varten voi myös vuokrata auton.

MOSTARIN NÄHTÄVYYDET

Jrwooley6Islamilainen arkkitehtuuri ja vihreänä hohtava vesi luovat Mostarille sen uniikin ilmeen.
Neretva-joki virtaa Bosnian halki.

Stari Most

Mostarin tunnetuin maamerkki on ottomaanityylinen Stari Most -silta. Vaaleakivinen silta kurottautuu turkoosin Neretva-joen ylitse kauniina kaarena. Alunperin silta rakennettiin jo 1500-luvulla, mutta se pommitettiin hajalle 1993 Balkanin sodan aikana.

Nykyään silta on entistä ehompi, sillä se entisöitiin ja avattiin yleisölle vuonna 2004. Stari Most tarkoittaa “vanhaa siltaa”, mikä ei siis nykyään täysin pidä paikkaansa. Kaunista siltaa pidetään myös rauhan symbolina.

Sillan kupeessa voi todistaa, miten paikalliset hurjapäät ottavat toisistaan mittaa tekemällä hurjannäköisiä uimahyppyjä sillalta lahjoituksia vastaan. Silta on myös suojeltu Unescon maailmanperintökohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhakaupunki

Turkkilaistyylisessä vanhassakaupungissa voi arkkitehtuurin ihailemisen lisäksi tehdä esimerkiksi tuliaisostoksia. Kujilta löytyy lukuisia kojuja, joista löytyviä tyypillisiä matkamuistoja ovat paikalliset käsityöt, korut ja kupariset astiat.

Vanhankaupungin mukulakivisillä kaduilla kannattaa vierailla sekä päivällä että illan hämärtyessä. Illalla ravintoloiden terassit täyttyvät ihmisistä ja musiikista, ja tunnelma on riehakkaampi kuin valoisana aikana.

Kravicen vesiputoukset

Vain 40 kilometrin päässä Mostarista sijaisevat Kravicen upeat vesiputoukset. Putousten vehreä ympäristö ja turkoosi vesi luovat satumaista tunnelmaa, ja tämä onkin paikallisten suosikkikohde aurinkoisena kesäpäivänä. Putousten vesi on yllättävän viileää, joten pulahdus putouksilla virkistää takuuvarmasti hellettä pakoilevaa matkailijaa.

Putouksille järjestetään opastettuja retkiä, mutta paikalle pääsee nauttimaan myös vuokraamalla auton. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alueen kartat eivät välttämättä ole aivan ajan tasalla, ja paikallinen liikenne ja tieverkosto sopivat parhaiten kokeneelle kuskille.

MOSTARIN PARHAAT

Flickr / Kevin BottoMostar on kaunis, mutta osittain sodan ränsistämä.
Sodan jäljet näkyvät yhtä Mostarin rakennuksissa.

Parhaat päiväretkikohteet Mostarista

1. Kravicen vesiputoukset
2. Blagajn kylä
3. Pyhiinvaelluskohde Medjugorje
4. Dubrovnik

Maista Mostarissa ainakin näitä

1. Cevapi
2. Burek
3. Bosnialainen kahvi

LISÄTIETOA

Bosnia-Hertsegovinan virallinen matkailusivusto – Mostar

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, Flickr / xiquinhosilva, Flickr / Jrwooley6, Flickr / Jrwooley6, Flickr / Kevin Botto