Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Bosnia-Hertsegovina

Sarajevo on tunnelmallinen sekoitus itää ja länttä

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 25.05.2016
Sarajevosta tulevat monelle ensimmäisenä mieleen kuuluisat laukaukset ja sota.

Bosnia-Hertsegovinan Sarajevo on eksoottinen ja vieraanvarainen pääkaupunki, jonka joka kulmalla on jotain nähtävää. Kapeat ja sokkeloiset kadut täyttyvät ihmisistä, puheensorinasta ja toisiinsa sekoittuvista tuoksuista. Sarajevossa kulttuurit, kansalaisuudet ja uskonnot sekoittuvat suloiseksi sekamelskaksi, jossa matkailijalla riittää ihmeteltävää.

Sodan jäljet kohtaavat rikkaan kulttuurielämän

Sarajevo on Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunki. Noin 300 000 asukkaan kaupunkia ympäröivät vuoret, joiden luolista saa alkunsa myös keskustaa halkova Miljacka-joki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäiseen maailmansotaan johtanut tapahtumaketju sai alkunsa Sarajevon laukauksista, kun nuori opiskelija ampui Itävalta-Unkarin kruununperillisen Ferdinandin ja tämän vaimon kesäkuussa 1914. Vuosisadan lopulla sota tuli jälleen kaupunkiin, kun serbijoukot piirittivät ja pommittivat Sarajevoa vuosina 1992–1995 osana Jugoslavian sotaa. Nykyään rauhallisessa kaupungissa sodan jäljet ovat edelleen läsnä, eikä kaupungissa vieraileva matkailijakaan voi olla niitä huomioimatta.

Itse asiassa Sarajevon kiinnostavimmat käyntikohteet liittyvät juuri sotahistoriaan. Kaupungista löytyy maan menneisyydestä ja kulttuurista kertova Kansallismuseo sekä tuoreempaan historiaan perehdyttävä Historiallinen museo. Erikoisin on kuitenkin kaupungin laidalla sijaitseva Tunnelimuseo, jonka alitse kulkeva maahan kaivettu tunneli piti sarajevolaiset hengissä piirityksen aikana.

Sotahistoriaan törmää myös kaduilla, kunhan vain pitää silmänsä auki. Tiellä näkee siellä täällä punaiseksi maalattuja kuoppia, niin sanottuja Sarajevon ruusuja, jotka merkitsevät paikkoja, joihin kranaatti on jättänyt jälkensä. Kaupunkia ympäröivät valtavat muslimihautausmaat muistuttavat nekin sotaisasta historiasta.

Kaupunki on ehdoton kohde Euroopan lähihistoriasta kiinnostuneille. Sarajevo ei kuitenkaan vello vain sotamuistoissa, vaan rinnalla kukkii elävä kulttuurielämä.

Vastakohtaisuuksien kaupungissa päivän voi aloittaa käyskentelemällä värikkäissä turkkilaiskortteleissa ja jatkaa vierailemalla yhdessä kaupungin taidegallerioissa. Illalla loput energiat kuluvat joko trendikkäällä klubilla tanssien tai vaihtoehtoväen kansoittamassa kuppilassa rentoutuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / PericaBosnian sodan uhrien hautausmaa on yksi Sarajevon maamerkeistä.
Hautausmaa muistuttaa Bosnian sodan uhreista.

Vieraanvaraisuutta vailla vertaa

Sarajevon maine matkailukohteena on kasvussa, mutta paikalliset ovat edelleen innoissaan ulkomaalaisista matkailijoista. Vieraanvaraiset ja ystävälliset paikalliset kertovat mielellään kokemuksistaan ja kaupungistaan kaupunkiin saapuneelle matkailijalle. Myös Sarajevon hinnat ovat suomalaiselle kukkarolle ystävällisiä.

Valuuttana toimii vaihdettava markka, jonka arvo on sidottu euroon niin, että kaksi markkaa vastaa yhtä euroa.

Bosnian ja Hertsegovinan puhutuin kieli on serbokroatia, johon viitataan nykyään myös nimillä bosnian, serbian ja kroatian kieli. Etenkin nuoremmat osaavat kuitenkin myös englantia, joten kansainvälinen matkaaja pärjää ilman sen suurempia ongelmia. Myös kieltä taitamattomat paikalliset pyrkivät aina parhaansa mukaan auttamaan, joten pulmatilanteessa ei kannata epäröidä avun pyytämistä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SARAJEVOSSA

Flickr / Luigi GuarinoBosnia-Hertsegovinan Sarajevon kapeita katuja.
Sarajevon kadut ovat kapeita ja mutkaisia.

Suomesta Sarajevoon

Sarajevon kansainvälinen lentoasema sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kentälle ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta muun muassa Lufthansa ja Austrian Airlines liikennöivät kaupunkiin. Vaihtamalla konetta esimerkiksi Saksan Münchenissa kahdensuuntaisen lennon hinta Helsingistä Sarajevoon alkaa noin 300 eurosta.

Suomesta lennetään myös suoraan eteläiseen Kroatiaan, esimerkiksi Splitiin, josta on bussiyhteys Sarajevoon sekä kaunis reitti Mostarin kautta bussilla ja junalla Sarajevoon.

Junalla suoraan Sarajevoon pääsee myös Kroatian Zagrebista ja Serbian Belgradista.

Majoitus Sarajevossa

Sarajevon kuuluisin hotelli on ehdottomasti Holiday Inn, jonne ulkomaalaiset toimittajat majoittuivat kaupungin piirityksen aikana. Hotelli palvelee matkalaisia edelleen, mutta sittemmin kaupunkiin on noussut myös lukuisia kilpailevia majoitusliikkeitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten eurooppalaisissa pääkaupungeissa yleensäkin, Sarajevon majoitustarjonta vaihtelee tyylikkäistä ja tasokkaista hotelleista yhteisöllisiin hostelleihin. Hotellien hinnat saattavat nousta melko korkeiksi, mutta hostellit ja yksityismajoitus ovat edullisempia, minkä lisäksi ne vielä yleensä sijaitsevat keskustassa.

Kätevästi kävellen

Sarajevon kompaktissa keskustassa on helpointa kulkea kävellen. Muista kulkuvälineistä käteviä ja edullisia ovat niin raitiovaunut, johdin- ja linja-autot kuin taksitkin. Itä–länsi-suunnassa kulkevilla raitiovaunuilla pääsee muun muassa rautatie- ja linja-autoasemalle.

Kaupunkia halkova joki monine siltoineen helpottaa suunnistamista.

SARAJEVON NÄHTÄVYYDET

Flickr / xinemSarajevon kuuluisin hotelli on Holiday Inn.
Sarajevon piirityksen aikaan ulkomaalaiset toimittajat majoittuivat Holiday Inn -hotellissa.

Vanhaa ja entisöityä

Sarajevo ei pullistele maailmankuuluja nähtävyyksiä, mutta kaupungin tunnelmasta nauttiessa vierähtää helposti useampikin päivä. Paras paikka aloittaa tutustuminen Sarajevoon on Baščaršija, keskeinen alue kaupungin vanhassa turkkilaisosassa. Basaareissa aika kuluu nopeasti tunnelmallisissa kahviloissa istuskellessa, kauniita moskeijoita ihaillessa, turkkilaistyylisissä pikaruokaloissa aterioidessa ja ennen kaikkea kaupungin kiireetöntä tunnelmaa hengittäessä.

Basaarien lisäksi keskustaan mahtuu myös kaupunkimaisempaa rakentamista. Vaikka monet rakennukset tuhoutuivatkin Bosnian sodan aikana, löytyy kaupungista myös säilyneitä ja entisöityjä maamerkkejä. Upein niistä on Sarajevon kaupungintalo joen varrella. Baščaršijan läheltä löytyy myös kuuluisa Latinalainen silta, jolla Itävalta-Unkarin kruununperillinen vaimoineen kuoli Sarajevon laukauksiin.

Tunnelimuseo – Sarajevon pelastus

Tunnelimuseo tuo sota-ajan konkreettiseksi myös huvimatkailijalle. Museossa pääsee tutustumaan “Toivon tunneliin”, joka kaivettiin lentokentän ali sodan aikana vuonna 1993. Tunneli on suurimmaksi osaksi romahtanut, mutta turisti pääsee yhä ryömimään ahtaan tunnelin alkupäässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnelin avulla piiritettyyn Sarajevoon saatiin ruokaa, lääkkeitä ja sähköä. Moni myös onnistui pakenemaan sodan jaloista tunnelia pitkin. Museossa on mahdollista katsoa parinkymmenen minuutin sanaton dokumenttielokuva tunnelin käytöstä.

Tunnelissa voi vierailla joko osana opastettua kierrosta tai omatoimisesti. Tunnelin nähdäkseen joutuu julkista liikennettä suosiva matkailija istumaan sekä raitiovaunussa että bussissa. Yhteydet ovat kuitenkin varsin hyvät, ja kärsimätön voi valita myös taksin.

Gallerija 11/07/95 – riipaiseva valokuvanäyttely

Gallerija 11/07/95 on pysäyttävä valokuvanäyttely Srbrenican joukkomurhan uhreista. Yli 8000 ihmistä sai surmansa vuoden 1995 heinäkuussa Srbrenican kaupungissa. Vaikuttavat valokuvat pakottavat katsojan kohtaamaan verisen totuuden maan historiasta. Näyttelyn ei ole tarkoitus olla vain muistutus Bosnian sodasta, vaan myös vastustaa jokaista väkivallan muotoa.

Gallerija 11/07/95:ssa on mahdollisuus osallistua englannin kieliselle opastetulle kierrokselle tai kierrellä näyttelyä omassa tahdissa. Näyttelyyn kuuluu myös kiinnostavia noin puolen tunnin mittaisia videoita aiheesta. Galleriassa saa ajan kulumaan, mutta lasten kanssa tämä vierailu kannattaa jättää väliin.

Hyvää mieltä näyttelystä on turha mennä hakemaan, mutta se antaa konkreettisen muistutuksen siitä, millainen tilanne maassa on ollut vain parikymmentä vuotta sitten.

SARAJEVON PARHAAT

Flickr / Andreas LehnerSarajevon vanhastakaupungista löytyy kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.
Vanhakaupunki on Sarajevon eläväinen keskus.

Sarajevon tärkeimmät nähtävyydet

1. Baščaršija
2. Holiday Inn
3. Tunnelimuseo
4. Latinalainen silta
5. Gallerija 11/07/95

Koe Sarajevossa

1. Kiipeä kukkulalle katsomaan auringonlaskua
2. Nauti kupillinen bosnialaista kahvia basaarissa
3. Herkuttele paikallisella cevapilla tai burekilla
4. Osallistu opastetulle kaupunkikierrokselle

Lisätietoa

Sarajevon viralliset matkailusivut
Sarajevon kaupungin verkkosivusto

Teksti: Laura Uotila, Anna Mäkelä
Kuvat: Flickr / xinem, Flickr / Perica, Flickr / xinem, Flickr / Andreas Lehner

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja