Hyppää sisältöön

Kroatia, Montenegro ja Albania – mikä näistä sopii sinulle?

Elina Venttola Päivitetty: 18.04.2019
Lämmin ilmasto, upeat maisemat ja edullinen hintataso houkuttelevat matkailijoita Balkanille. Suositut matkailumaat poikkeavat kuitenkin toisistaan merkittävästi, eikä ole aivan sama, minkä kohteen valitsee. Mikä näistä paikoista on eniten sinun makuusi?

Kroatia – lomailijoille, jotka haluavat kaiken helposti

Entisen Jugoslavian alueen matkakohteista pisimmälle kehittynyt on ehdottomasti Kroatia. Adrianmeren rannikkovaltion suosituimpiin matkakohteisiin lukeutuu niin kiehtovia ja kuvankauniita saaria kuin historiallisia kaupunkejakin.

Ranta- ja kaupunkiloman lisäksi Kroatia sopii erinomaisesti myös aktiivi- ja autolomailuun: vuoristoa ja muita näyttäviä luontokohteita on runsaasti, minkä lisäksi tieverkosto on monin paikoin erinomaisessa kunnossa ja ajaminen on helppoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kroatia on noussut viime vuosina hyvin suosituksi matkakohteeksi – ja nostanut Montenegron ja Albanian mukanaan matkailijoiden tietoisuuteen. Samalla maan matkailupalvelut ovat parantuneet vuosi vuodelta, ja nykyisin Kroatian palvelut ovat vähintään samaa luokkaa kuin muissa Välimeren suosituissa lomakohteissa. Tasokkaita hotelleja, erinomaisia ravintoloita ja hyviä lomakeskuksia riittää.

ShutterstockKroatia
Kroatia tunnetaan monipuolisena rantakohteena, joka tarjoaa hyvätasoiset palvelut.

Suosio näkyy myös maan hintatasossa, joka on selvästi naapurimaita korkeampi, mutta edelleen varsin kilpailukykyinen. Sen huomaa erityisesti suosituimman matkailukauden ulkopuolella, jolloin hinnat ovat huomattavasti Keski-Eurooppaa edullisemmat.

Kroatiaan voi matkustaa nykyisin paitsi omatoimisesti myös valmismatkalle. Perinteisiä pakettimatkoja on tarjolla lukuisiin kohteisiin, mutta Norwegianin ja Finnairin suorat lennot Helsingistä Splitiin, Dubrovnikiin ja Pulaan sekä Croatia Airlinesin yhteys Zagrebiin tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja myös omatoimimatkailijoille.

>> Haaveiletko lomasta Kroatiassa? Poimi vinkit matkallesi Rantapallon kohdeoppaasta!

Montenegro – vuoria rakastaville matkailijoille

Kroatian eteläpuolella sijaitseva Montenegro on monipuolinen matkailumaa. Sieltä löytyy rantaviivaa sekä kiinnostavia kaupunkeja, mutta parasta Montenegrossa ovat kuitenkin vuoristomaisemat ja kansallispuistot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luontokohteista tunnetuin on Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listattu Durmitorin kansallispuisto, joka tarjoaa hengästyttäviä näkymiä Pohjois-Montenegrossa. Jäätikköjen muovaama kansallispuisto pitää sisällään paitsi korkeita huippuja myös komeita jäätikköjärviä sekä syviä kanjoneita. Durmitorin korkein huippu Bobotov Kuk kohoaa 2 523 metriin.

Durmitorin lisäksi Montenegrossa on monia muita kiinnostavia kansallispuistoja. Näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi maan itäosassa sijaitseva Bjelasica-vuoriston vieressä kohoava Biogradska Goran kansallispuisto, Prokletijen kansallispuisto missä sijaitsee koko Montenegron korkein huippu Kolac-vuori sekä Kotorin ja Budvan matkailukaupunkien lähellä sijaitseva Lovćenin kansallispuisto.

ShutterstockMontenegro
Kuvankaunis Kotorinlahti on Montenegron tunnetuimpia kohteita.

Vuoriston lisäksi maa tarjoaa paljon muutakin nähtävää. Adrianmeren rannalla sijaitsevat Kotorin, Budvan ja Barin rantakohteet hemmottelevat rantalomaa kaipaavaa matkailijaa, kun taas pääkaupunki Podgorica sopii niille, jotka haluavat nähdä aitoa montenegrolaista kaupunkielämää.

Maan matkailupalvelut ovat vasta kehittymässä, eivätkä esimerkiksi hotellit ole aivan yhtä korkeatasoisia kuin Kroatiassa. Perustaso on kuitenkin melko hyvä, ja Montenegron palvelut paranevat jatkuvasti.

Paras tapa tutustua vuoristoon on vuokra-auton avulla. Teiden kunto vaihtelee erityisesti vuoristoalueilla, mikä on syytä huomioida esimerkiksi varaamalla runsaasti aikaa lyhyidenkin välimatkojen taittamiseen. Polttoaine on Montenegrossa edullista ja pääteiden varsilla on runsaasti huoltoasemia ja ruokakauppoja.

Norwegian on lentänyt huhtikuusta 2019 lähtien suorin lennoin Helsingistä Montenegron Tivatiin, minkä lisäksi maahan pääsee helposti esimerkiksi TUIn ja Tjäreborgin tarjoamilla pakettimatkoilla.

>> Aloitko jo suunnitella lomaa Montenegrossa? Nappaa parhaat vinkit Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Albania – koskemattomia rantoja kaipaavalle seikkailijalle

Balkanin alueen tuorein lomakohde on Montenegron ja Kreikan välissä sijaitseva Albania. Aivan viime vuosina suuren yleisön tietoisuuteen nousseet kuvat vitivalkoisista rannoista ja kirkkaanturkoosista vedestä ovat saaneet massat suuntaamaan lomahaaveensa Albaniaan – eikä syyttä.

Albania tarjoaa juuri sopivassa suhteessa eksotiikkaa ja aitoa paikallista elämää sekä mukavuuksia ja palveluja. Maasta on helppo löytää aitoa elämänmenoa sekä paikalliskulttuuria, mutta samalla esimerkiksi hotellit, ravintolat ja tieverkosto ovat länsimaisten standardien mukaisia. Maan suosioon vaikuttaa merkittävästi myös hintataso – Albaniassa on toistaiseksi vielä todella edullista.

Kauniit rannat ja lämmin ilmasto ovat Albanian tärkeimpiä valtteja. Parhaat rannat sijaitsevat maan eteläosassa Joonianmeren rannalla, mistä löytää yhä helposti koskemattomia postikorttirantoja.

Suosituimmat rantakohteet ovat Adrianmeren rannalla sijaitseva Durrës ja Joonianmeren rannalla oleva Sarandë. Rantakohteissa rakennetaan paljon, sillä esimerkiksi hotelleja on tekeillä jatkuvasti. Se takaa hyvätasoiset ja nykyaikaiset majoitusmahdollisuudet lomakaupungeissa.

Durrësin ja Sarandën ulkopuolella Albania on kuitenkin edelleen hyvin aito ja perinteinen, eikä autenttinen albanialainen kulttuuri ole kaukana. Rantalomailun vastapainoksi Albaniassa voi nautiskella myös vuoristomaisemista, sillä Montenegron rajan tuntumassa maan pohjoisosissa kohoaa näyttävä vuoristoalue. Albaniassa onkin helppo viettää monipuolinen seikkailuloma, jossa yhdistyvät niin rantalöhöily kuin vuoristoaktiviteetit. Myös pääkaupunki Tirana on kiinnostava kohde.

Inka KhanjiAlbania
Edullinen hintataso, ihanteellinen ilmasto ja kauniit rannat ovat nostaneet Albanian Euroopan kiinnostavimpien matkailumaiden joukkoon.

Albania oli kommunistinen maa aina vuoteen 1991 saakka, mikä näkyy katukuvassa edelleen. Tiellä liikennöivät paitsi autoilijat myös polkupyöräilijät sekä hevosvankkurit, ja erityisesti pohjoisessa liikkuessa on hyvä varautua siihen, että teiden kunto vaihtelee suuresti. Muuten ajaminen Albaniassa on melko helppoa, mutta vaatii kuskilta rentoutta ja joustavaa suhtautumista liikennesääntöihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomesta voi matkustaa Albaniaan monella eri tapaa, ja vaihtoehtoja on paitsi omatoimimatkailijoille myös pakettimatkoja arvostaville lomalaisille. Apollomatkat tarjoaa lomia Albaniaan sekä Sarandëen että Durrësiin.

Omatoimimatkailijoilla on useita vaihtoehtoja: Suomesta voi lentää maan pääkaupunkiin Tiranaan yhdellä koneenvaihdolla, Sarandëen lyhin reitti on Kreikan kautta lentämällä joko Korfulle tai Ioanninan kentälle, mutta maahan pääsee myös maitse lentämällä Kroatian Dubrovnikiin ja ajamalla autolla Montenegron läpi Albaniaan.

>> Kaipaatko lisää vinkkejä Albaniaan? Lue Rantapallon kohdeopas!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja