Hyppää sisältöön

Koe unohtumaton luontoseikkailu Montenegrossa – nämä kansallispuistot on koettava!

Elina Venttola Päivitetty: 25.07.2019
Montenegrossa on viisi kansallispuistoa, jotka kaikki levittävät matkailijan silmien eteen maisemia, joita ei ensimmäisenä uskoisi näkevänsä Balkanin alueella. Tutustu kansallispuistoihin, katso kuvat ja ala suunnitella Montenegron-luontomatkaa!

1. Durmitorin kansallispuisto

Montenegron tunnetuin luontokohde on maan pohjoisosassa, lähellä Bosnia-Hertsegovinan rajaa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto. Jäätikköjen muovaama luontokohde on täynnä syviä kanjoneita, näyttäviä jäätikköjärviä ja korkeita huippuja. Durmitorin korkein kohta on 2 523 metriin nouseva Bobotov Kuk, mistä avautuu mahtipontinen näkymä muualle kansallispuistoon.

Durmitor on loistava paikka aktiivilomailijalle, sillä se on talvisin suosittu laskukohde. Kesäisin kansallispuistossa on mainiot mahdollisuudet muun muassa vaeltamiselle ja koskenlaskulle. Lisäksi se tarjoaa rutkasti näkemistä lintu-, perhos- ja eläinbongaajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuiston suosituimmat kohteet ovat Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajalla kulkevan Tara-joen muodostama 1 300 metrin syvyinen Tara-kanjoni sekä kansallispuistoa halkova, 150 metriä korkea ja 365 metriä pitkä Tara-silta. Lisäksi mustaksi järveksi kutsuttu Durmitorin kansallispuiston suurin järvi Crno jezero on useiden vierailijoiden suosikki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Biogradska Goran kansallispuisto

Maan itäosassa sijaitsevan Bjelasica-vuoriston vieressä sijaitseva Biogradska Goran kansallispuisto käsittää 1 600 hehtaaria koskematonta metsää. Kansallispuisto on itsessään 5 650 hehtaarin kokoinen, mikä tekee siitä Montenegron pienimmän kansallispuiston. Monet kansallispuiston puut ovat yli tuhat vuotta vanhoja ja jopa 60 metriä korkeita, joten ne luovat hyvin taianomaisen tunnelman kansallispuistoon.

Biogradska Goran kansallispuistossa on lisäksi viisi lähes kahden tuhannen metrin korkeudessa sijaitsevaa jäätikköjärveä. Biogradska Goran tunnetuin järvi on Biogradsko jezero, joka on erityisesti tyynellä säällä huikean kaunis näky.

Kansallispuisto sopii mainiosti vaeltajille, sillä siellä on lukuisia kyltein merkittyjä vaellusreittejä. Tarjolla on monia eri mittaisia reittejä aina 3,5 kilometristä 35 kilometriin. Vaeltamisen lisäksi vierailijat voivat esimerkiksi soudella tai meloa järvillä, joten luontoon pääsee tutustumaan monella eri tavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Prokletijen kansallispuisto

Prokletije on Montenegron nuorin kansallispuisto, sillä siitä tehtiin virallinen kansallispuisto vasta vuonna 2009. Prokletijen kansallispuisto sijaitsee vuoristoalueella Albanian ja Kosovon rajojen tuntumassa.

Kansallispuisto on osa Dinaarisia Alppeja, ja on vuoristojonon eteläisin ja korkein kohta. Siellä sijaitseekin muun muassa Montenegron korkein huippu, 2 534 metriin kohoava Kolac.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Prokletijen kansallispuisto sijaitsee kaukana maan muista suosituista matkakohteista, mistä syystä siellä on hyvin eristäytynyt tunnelma. Mahtipontiset vuoristomaisemat ovat kuitenkin useimpien matkailijoiden mielestä vaivalloisen matkan arvoiset.

4. Lovćenin kansallispuisto

Adrianmeren rannikon tuntumassa sijaitseva Lovćenin kansallispuisto on monille matkailijoille helpoin Montenegron kansallispuisto vierailla, sillä se sijaitsee aivan Kotorin ja Budvan matkailukaupunkien lähellä. Kansallispuistossa yhdistyvät kulttuuriset ja luontokohteet, sillä vuoriston syleilyssä on monia historiallisia kohteita, esimerkiksi mausoleumeja eli merkkihenkilöiden kunniaksi pystytettyjä hautarakennuksia.

Lovćenin kansallispuisto korkein ja komein kohta on Lovćen-vuori, joka kohoaa 1 749 metrin korkeuteen. Vuorella on merkittävä rooli montenegrolaisten kansallisessa itsetunnossa, sillä sen rinteillä kasvavat tiheät mustat pyökkimetsät ovat tuoneet vuorelle lempinimen musta vuori. Montenegro tarkoittaakin mustaa vuorta, ja maa on nimetty juuri Lovćen-vuoren mukaan.

Lovćenin kansallispuistossa on monia vaellus- ja maastopyöräilyreittejä.

5. Skutarijärven kansallispuisto

Etelä-Euroopan suurimman järven Skutarijärven ympärillä oleva Skutarijärven kansallispuisto sijaitsee Montenegron ja Albanian rajan tuntumassa. Kansallispuistossa on monia kukkuloita, mutta virallisesti se on Montenegron ainoa ei-vuoristoinen kansallispuisto.

Skutarijärvi on kansallispuiston sydän, jonka ympärille kansallispuisto on kasvanut. Delfiininmuotoisen järven valkoiset ja keltaiset vesililjat sekä harvinaiset orkideat luovat kauniin järvimaiseman, jossa voi nähdä myös monia eri lintulajeja. Esimerkiksi pelikaanit ovat tuttu näky Skutarijärvellä, joka on Euroopan suurimpia lintujen pesimäalueita.

Rannikolla on runsaasti pieniä tunnelmallisia kyliä. Kiinnostavia ovat myös Skutarijärven saarilla sijaitsevat luostarit.

>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Nick Savchenko ja Instagram

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Montenegron nähtävyydet

Montenegron parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja