Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Montenegro

Tivat – Montenegron oma Monaco

Elina Venttola Päivitetty: 11.11.2019
Tivat on täynnä kalliin elämän glamouria, virtaviivaisia jahteja, ylellisiä hotelleja, mutta myös kauniita maisemia ja somia pikkukyliä.

Luksusjahteja ja rantoja

Tivat on pieni rantakaupunki Montenegron kuvankauniilla Kotorinlahdella. Sen pitkä rantaviiva tarjoaa loistavat puitteet rantalomailulle, eikä matkailijan ole vaikea päästä rannoilta myös luontoon tai aktiviteettien äärelle.

Tivat on erilainen kuin kaikki muut Montenegron kaupungit: Porto Montenegron vierasvenesatama uudistettiin suurella rahasummalla vastaamaan luksusjahtien toiveita, ja se ottaa vastaan varakkaita matkailijoita ympäri maailman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tivatissa voi tutustua merenkäynnin historiaan merenkulkumuseossa, käyskennellä kauniissa puistoissa ja renessanssinaikaisessa Bućan perheen kesäkodissa, joka toimii nykyään museona ja tapahtumapaikkana.

Kaupungista on helppo päästä vesiteitse myös Tivatin edustan saarille sekä maitse naapurikaupunkeihin Budvaan, Perastiin ja Kotoriin. Myös Gornja Lastvan vanha kylä on vierailun arvoinen kohde, joka sijaitsee vain kolme kilometriä Tivatista pohjoiseen.

Keväällä Tivatissa voi nauttia kukkivien puiden tuoksusta.

Kotorinlahden aurinkoisin

Tivatin sanotaan olevan Kotorinlahden aurinkoisin kaupunki, ja aurinkoisia päiviä onkin vuodessa yli 200. Myös lämpötila pysyttelee 20 asteen yläpuolella lähes puolet vuodesta, joten kaupunki on erinomainen rantalomakohde myös keväisin ja syksyisin.

Magnoliapuiden täyttämä Tivat on kaunis kohde ympäri vuoden, mutta jos haluaa nähdä upeat kukinnot, kannattaa matkaan lähteä keväällä. Lämpimän meriveden ja viipyilevän kesän perässä Tivatiin kannattaa lähteä syksyllä.

Kuuminta Montenegrossa on heinäkuussa, jolloin lämpötila nousee varmasti yli 30 asteen. Viileintä Tivatissa on joulukuusta helmikuuhun, jolloin kylmimmät lämpötilat käyvät lähellä nollaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantaa, aktiviteetteja ja päiväretkiä

Rennon rantalomailun lisäksi Tivatissa voi harrastaa lukuisia vesiurheilulajeja aina vesihiihdosta purjehtimiseen, sup-lautailuun ja sukeltamiseen.

Kaupungin keskeinen sijainti Kotorin ja Budvan välissä tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn naapurikaupungeissa. Auton vuokraaminen kannattaa, sillä kohteesta toiseen pääsee helposti ajaen.

Suomeen verrattuna Montenegron hintataso on melko edullinen. Erityisesti suosituimpien lomakuukausien ulkopuolella majoituksen voi saada edullisesti, eivätkä hinnat huimaa päätä edes kiireisimpinä matkustusaikoina, jos niitä vertaa muihin Euroopan rantakohteisiin. Montenegron valuutta on euro, joten hintojen vertailu on suomalaiselle helppoa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TIVATISSA

Suomesta lennetään Suorin lennoin Tivatiin.

Suorilla lennoilla Suomesta

Lentoyhtiöistä Norwegian lentää suorin lennoin Helsingistä Tivatiin kesäisin. Kesäkauden lennot ovat tarjolla keväästä syksyyn, jolloin matkan taittaa noin kolmessa tunnissa. Montenegron puolelle pääsee melko helposti myös naapurimaasta Kroatiasta. Lähin lentokenttä sijaitsee Dubrovnikissa, johon lentävät sekä Norwegian että Finnair.

Kesäkauden ulkopuolella suoria lentoja ei ole tarjolla, jolloin voi verrata vaihdollisia lentoyhteyksiä Montenegron pääkaupunkiin Podgoricaan.

Monet matkanjärjestäjät tarjoavat Tivatiin pakettimatkoja kesäkaudella. Tivatin lisäksi suosittu kohde on sen naapurikaupunki Budva, josta pääsee kätevästi päiväretkelle Tivatiin.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Tivatiin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullista majoitusta

Montenegron hintataso on toistaiseksi halvempi kuin Suomen hintataso, mikä näkyy myös hotellien ja muiden majoitusvaihtoehtojen hinnassa. Glamourinsa vuoksi Tivat on jonkin verran kalliimpi kuin esimerkiksi sisämaassa sijaitseva pääkaupunki Podgorica.

Tivatissa voi valita kalliiden luksushotellien ja edullisten, parhaimmillaan parikymmentä euroa maksavien hostellien väliltä.

Matkailijat voivat majoittua Montenegrossa hotellien lisäksi majataloissa ja hostelleissa, mutta Balkanin alueella suosittu kotimajoituskulttuuri toimii myös Montenegrossa.

Halvin tapa löytää hyvä majapaikka onkin varata huone tai jopa kokonainen asunto paikalliselta loman ajaksi. Asunnon varaaminen onnistuu etukäteen majoituspalvelujen, esimerkiksi Airbnbn kautta.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Tivatista

Vuokra-auto kannattaa

Montenegrossa pääsee parhaiten liikkumaan autolla tai bussilla. Myös lautat liikennöivät rannikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuokra-auton hankkiminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos liikkuu paljon paikasta toiseen ja hermot kestävät toisinaan melko kapeita ja mutkaisia vuoristoteitä. Myös balkanilainen ajotyyli vaatii tiukkoihin sääntöihin tottuneelta suomalaiselta joustavuutta.

TIVATIN NÄHTÄVYYDET

Porto Montenegrosta löytyvät kaikki luksuskohteen ominaispiirteet infinity pool -altaasta laatuhotelleihin, huviveneisiin ja tasokkaisiin ravintoloihin.

Porto Montenegro

Glamourin täyttämä Porto Montenegro on kuin kaupunki keskellä kaupunkia: huvivenesatamasta löytyvät tyylikkäät liikkeet, ravintolat ja kahvilat sekä merenkäyntimuseo.

Vaikka Porto Montenegron liikkeet ovat kalliimpia kuin muualla Montenegrossa, ne ovat silti suomalaisen näkökulmasta sopuhintaisia – syynä ovat ennemminkin laivojen miehistöille kuin jetset-elämää viettäville rikkaille suunnatut hinnat.

>> Lue myös: Kuin pala Dubain luksusta Balkanilla – joko tunnet Montenegron yllättävimmän kohteen?

Merenkäyntimuseo

Porto Montenegrossa sijaitseva Naval Heritage Collection -merenkäyntimuseo tutustuttaa kävijän aikaan, jolloin Porto Montenegron alue toimi laivastotukikohtana. Museon näyttävimmät esineet ovat liian suuria sijoitettaviksi museorakennukseen: ulkopuolella voi tutustua kahteen Jugoslavian aikaiseen sotasukellusveneeseen.

Buća-Lukovićin museogalleria

Monet aristokraatit ovat vuosien saatossa rakentaneet kesähuviloitaan aurinkoiseen Tivatiin, ja Buća-suvulle kuulunut linnoitusta muistuttava kesäasumus on yksi niistä.

Vieraile museogallerian näyttelyissä, tornissa ja asunnon omassa katolisessa kappelissa.

Tivatin monet rannat

Tivatilla on pitkä rantaviiva ja lukuisia rantoja, joista monet parhaimmat sijaitsevat kaupungin edustalla olevilla saarilla, kuten Ostrvo Cvijećalla ja Sveti Markolla.

Jos kaipaa helppoa rantaa lähellä Tivatin keskustaa, aivan sen tuntumassa sijaitsevat Zupan ja Belanin rannat, ja parin–kolmen kilometrin päässä keskustasta pääsee uimaan myös Donja Lastvan ja Opatovon rannoilla.

Gornja Lastva

Gornja Lastva on pieni asutuskeskus Vrmac-mäellä, joka sijaitsee Kotorin ja Tivatin alueiden välissä. Kylä on 300 metrin korkeudella merenpinnasta, ja sieltä avautuu upea näkymä Tivatinlahdelle ja hyvällä säällä jopa avomerelle.

Gornja Lastvassa on ollut asutusta jo kauan, minkä vuoksi siellä voi tutustua vanhoihin rakennuksiin ja raunioihin sekä alueen muinaishistoriaan. Omavaraisella kylällä oli vielä oma koulu ja hallinto toiseen maailmansotaan saakka. Sotien jälkeen kylän asukkaat alkoivat muuttaa lähemmäs merta ja kylä autioitui.

TIVATIN PARHAAT

Vanha Gornja Lastvan kylä sijaitsee muutaman kilometrin päässä Tivatista.

Tärkeimmät nähtävyydet

  1. Porto Montenegro
  2. Merenkäyntimuseo
  3. Buća-Lukovićin museogalleria
  4. Tivatin rannat
  5. Gornja Lastva

Parhaat päiväretkikohteet

  1. Kotor
  2. Budva
  3. Ostrogin luostari
  4. Perast
  5. Sveti Stefan

Lisätietoja

Montenegron virallinen matkailusivu
Tivatin matkailusivu

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock