Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Montenegro

Kotor on Adrianmeren kaunotar

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.07.2019
Montenegron Kotor on varsinainen kätketty helmi, jonka Lonely Planet valitsi vuoden 2016 parhaaksi matkakohteeksi kaupunkien joukosta.

Ihastu Kotorin kauneuteen

Kotorinlahtea voi hyvällä omallatunnolla kutsua yhdeksi maailman kauneimmista lahdista. Kristallinkirkas Adrianmeri välkehtii turkoosina ja korkeuksia tavoittelevat vuoret luovat sille vaikuttavat kehykset. Kaikkein vaikuttavimmat näkymät pääsee todistamaan kiipeämällä vuoristoteille tai Kotorin linnoitukselle. Korkeuksista voi myös tarkastella yhtä Balkanin alueen parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Kotorin vanhakaupunki edustaa tyypillistä keskiaikaista arkkitehtuuria, ja se onkin rakennettu 1100- ja 1300-lukujen välillä. Hyvin säilyneet keskiaikaiset rakennukset ja lukuisat kulttuuriperinnölliset muistomerkit ovat taanneet kaupungille paikan Unescon maailmanperintökohteiden listalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 13 500 asukkaan Kotor ei pursua aktiviteetteja, mutta tarjoaa ihanteelliset mahdollisuudet rentoon vaelteluun vanhankaupungin kapeilla kujilla, vuoristossa maisemia ja historiallisia kohteita metsästäen sekä satamassa luksusjahteja ihmetellen. Rappioromantiikan ystävä voi tutustua hylättyyn hotelliin, joka sijaitsee yhdellä Kotorin parhaista rantatonteista.

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorin vuoristosta aukeaa upea näkymä lahdelle ja kaupunkiin.

Milloin matkustaa?

Kotorinlahdella vallitsee välimerellinen ilmasto, joten kesät kaupungissa ovat paahteisia ja talvet leutoja. Paras aika matkustaa Kotoriin on touko-kesäkuussa sekä syys-lokakuussa, kun ilmat ovat lämpimät ja turistisesonki ei ole kuumimmillaan. Etenkin syksyllä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että osa ravintoloista tai muista palveluista on saattanut jo sulkea ovensa kauden päätteeksi.

Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia, kuivimpia ja suosituimpia kuukausia Montenegrossa. Tällöin kannattaa olla ajoissa liikenteessä esimerkiksi majoituksen varaamisessa sekä huomioida myös se, että hinnoilla on tapana nousta sesongin aikana.

Nauti suojellusta luonnosta ja edullisesta hintatasosta

Kotor vetää matkailijoita puoleensa erityisesti poikkeuksellisen upealla luonnollaan, joka tarjoaa kiehtovat puitteet niin kaupunkilomailijalle kuin vaelluksesta innostuneellekin. Varsinainen rantakohde Kotor ei ole, mutta turkoosiin mereen pääsee myös halutessaan pulahtamaan.

Montenegron valuutta on euro, ja Kotorin edullinen hintataso yllättää matkailijan positiivisesti. Vanhankaupungin muurien sisällä hinnat ovat korkeammat, mutta silti suomalaismatkailijalle kohtuullisella tasolla. Vanhankaupungin ulkopuolella voi kuitenkin nauttia esimerkiksi erinomaisia kala-aterioita viineineen huomattavasti Suomen ravintoloita edullisemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOTORISSA

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorin vanhakaupunki on poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Suoralla lennolla Montenegroon

Helpoin tapa matkustaa Suomesta Kotoriin on lentää noin 10 kilometrin päässä Kotorista sijaitsevalle Tivatin lentoasemalle. Norwegian liikennöi Helsingistä Tivatiin kerran viikossa. Tivatin lentokenttä sijaitsee vain noin 10 kilomertin päässä Kotorin vanhasta kaupungista, ja yhteydet kentän ja Kotorin välillä ovat hyvät sekä bussilla että taksilla.

Halpoja lentoja metsästävä voi valita myös vaihdolliset lennot maan pääkaupunkiin Podgoricaan, josta on bussiyhteys Kotoriin. Bussit Kotoriin lähtevät Podgorican kaupungista, mutta taksilla matkaan pääsee suoraan lentokentältä.

Kotoriin mielivä voi myös ostaa lennon Kroatian puolelle Dubrovnikiin ja hypätä siellä Kotoriin vievään bussiin. Myös taksikyydin Dubrovnikista Montenegron puolelle voi saada kohtuulliseen hintaan.

Majoitu edullisesti hotellissa tai yksityismajoituksessa

Kotorista löytyy majoitusta joka budjetille, mutta lähtökohtaisesti majoittuminen kaupungissa on edullista. Alueelta löytyy tasokkaita hotelleja sellaista kaipaavalle, mutta myös edullisia hostelleja jopa aivan vanhankaupungin ytimestä.

Balkanilaiseen tapaan paikalliset myös tarjoavat majoitusta omissa kodeissaan. Nämä yksityiset majatalot ovat tyypillisesti edullisia, ja vieraanvaraiset paikalliset tarjoavat mieluusti vinkkejä matkailijalle. Mikäli et ole varannut majoitusta etukäteen, Kotorin bussiasemalta löytyy todennäköisesti majoitusta tarjoavia paikallisia.

Kävellen ja julkisilla Kotorissa

Kotorin kiertää helposti jalan, mutta mikäli haluaa kokea esimerkiksi naapurikaupunki Budvan, pääsee sinne helposti paikallisbussilla. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa muutaman euron.

Kotorissa voi myös vuokrata auton, ja se voikin olla kannattava vaihtoehto, mikäli haluaa tutustua kaupungin ympäristöön laajemmin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vuorilla kiemurtelevat tiet ovat kapeita ja mutkaisia, ja paikallinen ajotyyli jokseenkin uhkarohkea. Kokemattoman kuskin kannattaa siis luottaa julkiseen liikenteeseen ja takseihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

KOTORIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorin vanhankaupungin punatiilikattoiset rakennukset ovat jo itsessään kiinnostava nähtävyys.

Vanhakaupunki

Unescon maailmanperintölistaan kuuluva Kotorin vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Vanhankaupungin kujilta löytyy useita keskiaikaisia kirkkoja ja katedraaleja sekä viehättäviä aukioita ja portaikkoja.

Kotorin suosio matkakohteena on jatkuvassa nousussa, ja tämä näkyy myös vanhankaupungin lukuisissa turistipuodeissa. Matkailijan kannattaa kuitenkin katsoa pintaa syvemmälle ja nauttia poikkeuksellisen hienosta arkkitehtuurista ja historian havinasta.

Kotorin muurit

Kotorin muureille kiipeäminen on jotain, mitä jokaisen kaupungissa vierailevan kannattaa kokea. Muureilta ja etenkin huipulta löytyvältä linnoitukselta avautuvat näkymät ovat henkeäsalpaavan upeat – täältä nappaat takuulla matkan parhaat maisemakuvat.

Kiipeäminen edellyttää hyvää peruskuntoa, mutta varsinainen atleetti ei tarvitse olla. Hyvät kengät helpottavat kapuamista huomattavasti. Maisemat ovat parhaimmillaan aurinkoisena päivänä, mutta kesäisin kannattaa kiipeämiseen ryhtyä aamupäivästä ennen kuumimpia tunteja. Linnoitukselle ja takaisin kapuamalla saa kulumaan pari tuntia, joten kuumana päivänä vesipullo on välttämätön varustus.

Kotorinlahti

Vuonomainen Kotorinlahti ei ole nähtävyys, jota kaupungissa tarvitsisi lähteä etsimään. Juuri se kuitenkin antaa Kotorille sen upean ilmeen. Kotorinlahdella yhdistyvät jylhän pohjoismaiset maisemat ja välimerellinen ilmasto.

Kotorinlahdelta löytyy myös saaria, joista Our Lady On the Rocks on yksi suosituimpia. Kyseessä on keinotekoinen saari, joka legendan mukaan on rakentunut merimiesten löydettyä Neitsyt Marian kuvan kallioluodon pinnasta. Merimiehet ottivat tavakseen heittää kiven tuohon samaiseen paikkaan onnistuneen merimatkan päätteeksi. Näistä kivistä saaren kerrotaan syntyneen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkullinen ruokatori

Kotor ei ole varsinainen ostoskaupunki, ja kukkaronnyörejä kannattaakin löysätä vasta ruokatorin kohdalla. Torilta löydät herkullista ilmakuivattua kinkkua, juustoja, oliiveja ja erilaisia hedelmiä, joista etenkin viikunat ovat ihanan makeita.

KOTORIN PARHAAT

ShutterstockKotor, Montenegro
Montenegro on tunnettu upeista vuoristomaisemistaan.

Kotorin parhaat kokemukset

  1. Kiipeä vanhankaupungin muureille
  2. Nauti kuppi kahvia vanhankaupungin vilskeessä
  3. Vieraile merimuseossa
  4. Herkuttele kala-aterialla paikallisessa ravintolassa
  5. Tutustu hylättyyn hotelli Fjordiin

Parhaat päiväretket Kotorista

  1. Perast
  2. Budva
  3. Skutarijärven luonnonpuisto

LISÄTIETOA

Montenegron viralliset matkailusivut – Kotor

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää