Hyppää sisältöön

Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.02.2022
Balkanin vaihtelevat maisemat, jylhät vuoristot ja sinisenä houkutteleva Adrianmeri ovat matkailuvaltteja, joiden ansiosta seudun suosio matkakohteena nousee juuri nyt kohisten.

Vieraanvaraisella Balkanilla riittää nähtävää

Balkan on nouseva matkailualue, jossa edullinen hintataso mahdollistaa hemmottelun ja uudet kokemukset. Balkanilla matkaava tuntee itsensä aina tervetulleeksi, sillä paikalliset ovat uskomattoman vieraanvaraisia.

Balkanilla itä kohtaa lännen sekoittaen erilaisia kulttuureja toisiinsa kiehtovalla tavalla. Rantapallo listasi kymmenen kohdetta, joita ei kannata jättää väliin!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Kotor

Montenegron Kotorin sijainti on varsinainen maantieteellinen lottopotti. Kaupunkia kehystää kunnioitusta herättävä vuoristo, ja turkoosi Adrianmeri on henkeäsalpaavan upea.

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorinlahdella sijaitseva Kotorin kaupunki tarjoaa upeita maisemia.

Kotorissa lomaillessa historia, arkkitehtuuri ja maisemat varmistavat matkailijalle unohtumattoman kokemuksen. Kotorin kävijän kannattaa ehdottomasti kiivetä vuorenrinnettä ylös kohti linnoitusta ja ihailla korkeuksista poikkeuksellisen hyvin säilynyttä historiallista vanhaakaupunkia.

2. Mostar ja Stari Most

Bosnia-Hertsegovinan Mostar on tunnettu vanhastakaupungistaan ja Neretva-joen ylitse kaartuvasta Stari Most -sillastaan. Suuri osa vanhasta kaupungista ja 1500-luvulla rakennetusta sillasta tuhoutui Bosnian sodan aikana 90-luvun alussa, mutta molemmat on sittemmin entisöity.

ShutterstockMostar, Bosnia ja Hertsegovina
Ottomaanityylinen Stari Most -silta on Mostarin symboli.

Vanhankaupungin kujilla voi tarkastella turkkilaisia taloja, tehdä pieniä ostoksia tai istahtaa kupilliselle vahvaa bosnialaista kahvia. Pieneen kaupunkiin tehdään paljon päiväretkiä Kroatiasta, mutta myös kesäiltaisin kaupunki sykkii elämää. Mostarissa sodan runtelema karuus kohtaa luonnon kauneuden.

3. Rantaloma Sarandëssa

Albania ei ole rantakohteista tyypillisin, mutta Sarandën kaupunkia kannattaa harkita lomakuumeen iskiessä. Sarandën kaunis luonto, sinisenä hehkuva meri ja edullinen hintataso haastavat monia perinteisempiä kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSarandë, Albania
Sarandë hemmottelee upeilla rannoilla ja turkoosilla merivedellä.

Sarandën rannoilla lomailija voi katsella Korfun saaren piirtymistä horisonttiin tai hypätä lautalle, joka kuljettaa saarelle parhaimmillaan puolessa tunnissa. Sarandëssa rannat ovat tyypillisesti kivisiä, mutta hienoakin rantahiekkaa löytyy Ksamilin rannalta parinkymmenen kilometrin päässä Sarandën keskustasta. Mikäli auringonpalvonta alkaa kyllästyttää, tarjoavat Butrintin arkeologiset rauniot sekä Syri i kaltër eli sinisilmälähde kiinnostavaa nähtävää.

4. Ohridjärvi

Ohridjärvi on Makedoniassa matkaajan pakollinen kohde. Uskomattoman kirkasvetinen 150 metriä syvä järvi ja samanniminen kaupunki sen rannalla ovat kuin suoraan postikortista.

ShutterstockOhridjärvi, Makedonia
Ohridjärvi on Makedonian helmi.

Päivä Ohridissa kuluu vanhoja rakennuksia ja lukuisia kirkkoja ihaillen. Järveen voi pulahtaa uimaan, joskaan Ohrid ei ole varsinainen rantakohde. Majoituksen kaupungista saa parhailta paikoiltakin vain muutamalla kymmenellä eurolla.

5. Matka-kanjoni

Makedonian pääkaupungissa Skopjessa matkustavan kannattaa poiketa satumaiselle Matka-kanjonille. Matkan pysäyttävät maisemat ovat jo itsessään syitä vierailulle, mutta sieltä löytyy myös mukava hotelli ja oivallinen ravintola. Skopjesta Matkalle pääsee vain puolessa tunnissa bussilla, autolla tai taksilla.

ShutterstockMatka-kanjoni, Pohjois-Makedonia
Matka-kanjoni on Skopjen alueen vaikuttavin luontonähtävyys.

6. Dubrovnik

Kroatian maailmanperintökaupunki Dubrovnik on yksi Balkanin paremmin tunnettuja helmiä. Dubrovnik yhdistää tyylikkäästi historiallisen kaupunki- ja rantaloman, ja sinne pääsee Suomesta kätevästi suoralla lennolla.

ShutterstockDubrovnik, Kroatia
Tunnelmallinen Dubrovnik hehkuu iltahämärässä.

Vanhakaupunki Grad, upeat auringonlaskut ja herkullinen ruoka tekevät Dubrovnikista houkuttelevan matkakohteen. Kävely vanhankaupungin muureilla antaa kattavan kuvan kaupungista, mutta ei myöskään kannata jättää väliin ajelua 405 metrin korkeudessa kulkevalla kaapelikärryllä. Dubrovnik näyttää parhaat puolensa sitä yläilmoista ihailevalle matkailijalle.

7. Kravicen vesiputoukset

Balkanilla matkustavan ei missään nimessä kannata ohittaa mahdollisuutta vierailla Kravicen vesiputouksilla. Putoukset sijaitsevat vain 40 kilometriä Mostarista, mutta myös Sarajevossa tai Kroatiassa matkustavien kannattaa harkita retkeä tälle upealle luonnonpaikalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKravice, Bosnia ja Hertsegovina
Kaikki tuntevat Kroatiassa sijaitsevat vesiputoukset, mutta paina mieleen myös Bosnia ja Hertsegovinan hulppea Kravicen vesiputous.

Putousten vesi on viileää, joten etenkin kesällä se tarjoaa täydellisen virkistyksen hellepäivään. Putoukset luovat upeat puitteet piknikille tai lounaalle paikallisessa ravintolassa. Kravicen putousten ympäristö on myös bosnialaisten ykköskohde kauniina kesäpäivänä.

8. Pristina

Kosovon pääkaupungilla Pristinalla ei ole juuri mainetta lomakohteena, mutta kyseessä on jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä kaupunki. Pristina on idän ja lännen kohtauspaikka, jossa vallitsee kansainvälinen ilmapiiri.

ShutterstockPristina, Kosovo
Kosovon pääkaupunki on kiinnostava kaupunkikohde, jonne pääsee Suomesta suorilla lennoilla.

Pristinassa työskentelee paljon ulkomaalaisia YK:n ja EU:n tehtävissä. Samasta syystä kaupungin ravintola- ja kahvilatarjonta on mainio, ja kesällä kadut ja pihat täyttyvät terasseista ja ihmisistä. Pristinasta kannattaa tehdä päiväretki Pejan kaupunkiin, josta käsin voi tutustua suojeltuun Dečanin luostariin ja ostaa tuliaisiksi serbialaisten munkkien tuottamaa viiniä tai hunajaa.

9. Kalemegdanin linnoitus

Serbian pääkaupunki Belgrad on eläväinen pääkaupunki, jonka kaduilla ei ole koskaan hiljaista. Kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, ja yksi kiinnostavimmista kohteista on Kalemegdanin linnoitus. Linnoituksella on käyty yli 100 taistelua, ja Kalemegdan onkin tuhottu kymmeniä kertoja vuosikymmenten aikana.

ShutterstockBelgrad, Serbia
Linnoituksesta avautuu myös mainio näkymä Belgradiin.

Nykyään linnoitus on muutakin kuin sotaisia muistomerkkejä, ja paikalliset ovat ottaneet alueen puistokäyttöön. Päivällä linnoitukset tarjoavat kiinnostavan historiallisen tutustumiskierroksen, mutta auringonlaskun aikaan sieltä avautuvat tunnelmalliset näkymät kaupunkiin.

10. Sofia

Bulgaria on tuttu lomakohde suomalaismatkailijoille, mutta enemmän ranta- kuin kaupunkikohteistaan. Pääkaupunki Sofia on kuitenkin kaikessa kodikkuudessaan kokemisen arvoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSofia, Bulgaria
Sofian katukuvassa kohoaa useita vaikuttavia rakennuksia.

Paras tapa tutustua kaupunkiin on jalkaisin, näin voi rauhassa tutkailla arkkitehtuuria ja pysähtyä ihmettelemään eri uskontokuntien vaikuttavia kirkkoja. Näyttävin kirkoista on Aleksanteri Nevskin katedraali. Upeat ulkoilumaastot löytyvät puolestaan Vitosha-vuoren rinteiltä, josta avautuvat myös uskomattomat näkymät kaupunkiin.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja