Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Bulgaria

Bulgaria on aurinkoinen ja edullinen rantalomakohde

Elina Venttola Päivitetty: 04.04.2023
Edullisena matkailumaana tunnettu Bulgaria on kuuluisa erityisesti rantalomakohteistaan.

Mustanmeren rannat houkuttavat viettämään kesää Bulgariassa

Bulgaria sijaitsee Balkanilla Euroopan kaakkoisosassa. Mustaanmereen rajoittuvan valtion rajanaapureita ovat Kreikka, Turkki, Serbia, Makedonia ja Romania. Bulgaria tunnetaan erityisesti rantalomakohteistaan. Mustanmeren rannikkokaistaleelta löytyy lukuisia lomakaupunkeja, joissa viihtyvät myös perhelomailijat. Bulgariassa voi kuitenkin viettää myös aktiivilomaa esimerkiksi vaeltamisen, vesiurheilun ja golfin parissa.

Bulgaria on kautta historiansa sijainnut monien kulttuurivaikutteiden rajapinnalla. Maan kulttuurissa voikin havaita niin slaavilaisia, turkkilaisia kuin kreikkalaisiakin vaikutteita. Värikäs kansanperinne elää erityisesti Bulgarian pikkukylissä sekä laulu- ja tanssiryhmissä, mutta yhtä lailla se näkyy myös maan pääkaupungissa Sofiassa. Onkin vähättelyä pitää Bulgariaa pelkkänä ranta- tai bilekohteena, sillä maan kaupungeista löytyy myös kiehtovia historiallisia kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnetuimpia ja suosituimpia lomakohteita Bulgariassa ovat Sunny Beach, Varnan Kultahietikko ja Albena.

Sozopol, Bulgaria
Sozopol on yksi Mustanmeren rannikon suosituista aurinkolomakohteista.

Koko perheen kesäkohde

Kesät ovat Bulgariassa kuumia, kuivia ja aurinkoisia, ja lämpöä riittää toukokuusta aina syyskuuhun asti. Kesäkauden lämpötilat pysyttelevät tyypillisesti 25–30 asteen tietämillä, mutta toisinaan elohopea voi nousta jopa yli 40 asteen. Talvet puolestaan ovat leutoja, mutta lumi ja pakkanen eivät ole tuntemattomia vieraita Bulgariassakaan. Kesäsesongin ulkopuolella Bulgariaan onkin mahdollisuus matkustaa omatoimisesti esimerkiksi kaupunki- tai laskettelulomalle.

Kirjaimellisesti kuumin turistisesonki Bulgariassa sattuu kesäkuukausille, jolloin suosituimmissa kohteissa voi olla monen mielestä turhan ruuhkaista. Kevät ja syksy ovatkin myös mainiota aikaa matkustaa Mustanmeren rannalle. Tällöin sää on edelleen lämmin, mutta tunnelma on rauhallisempi. Toisaalta aivan kaikki rantakohteiden ravintolat ja palvelut eivät välttämättä ole avoinna sesongin ulkopuolella.

Aurinkoa ja ostoksia Mustallamerellä

Mustanmeren rannalta löytyy lukuisia pitkiä, pehmeähiekkaisia ja maltillisesti syveneviä rantoja, jotka sopivat hyvin lasten kanssa lomailuun. Rantalomakohteista esimerkiksi täyden palvelun Albena ja hiljainen Sveti Konstantin ovat perheiden suosiossa. Iltaelämästä nauttivat auringonpalvojat ja vesipedot suuntaavat mielellään Varnan Kultahietikolle.

Syöminen, matkustaminen ja ostosten tekeminen on edullista, joten Bulgaria on hintatasonsa puolesta myös oiva ostosmatkakohde suomalaisille. Esimerkiksi Varnassa on paljon pieniä putiikkeja, joiden hintataso on jokaiselle kukkarolle sopiva. Sunny Beachilta voi puolestaan tehdä löytöjä Burgasin ostoskadun merkkiliikkeissä. Koti-Suomeen voi tuliaisina tuoda esimerkiksi vaatteita, mausteita, paikallisia alkoholijuomia sekä käsitöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edulliset hinnat houkuttelevat kokeilemaan myös perinteisiä balkanilaisia herkkuja sekä paikallisia viinejä. Muista kuitenkin, että Bulgariassa on kohteliasta tipata! Noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta on sopiva palvelumaksu. Iltaisin Bulgarian lomakohteiden rantakadut täyttyvät ihmisistä ja musiikista, joten yökiitäjän tarvitsee vain valita lukuisista baareista, pubeista, yökerhoista ja diskoista mieleisin.

Omatoimi- ja aktiivilomailu onnistuu ympäri vuoden

Pakettimatkoja Bulgariaan järjestetään pääsääntöisesti vain kesäkaudella. Bulgarian-lomalle voi kuitenkin suunnata myös kauden ulkopuolella. Omatoimimatkailijat ovat löytäneet myös Bulgarian talviurheilumahdollisuudet, ja Bulgaria onkin kehittynyt edulliseksi laskettelukohteeksi, joka vetää puoleensa talviurheilijoita ympäri maailmaa.

Hiihtokausi alkaa joulukuun puolivälissä ja jatkuu huhtikuulle. Muun muassa Borovets, Pamporovo, Vitosha ja Bansko ovat hyviä ja edullisia laskettelukeskuksia. Esimerkiksi Bansko soveltuu erinomaisesti koko perheen talvilomakohteeksi, joka haastaa jo kalliimpia kilpailijoitaan Alpeilla.

Kesäisin vehreä luonto tarjoaa puolestaan upeat puitteet patikoinnille. Bulgariasta löytyy kunnioitettavat 37 000 kilometriä merkittyjä polkuja, joista suurin osa alkaa ja päättyy retkeilymajoihin. Patikointikohteista kannattaa kokeilla Pirinin vuoristoalue sekä lukuisat kansallispuistot.

Turvallisuus ja yöelämä

Bulgariaan voi matkustaa turvallisin mielin, mutta terve varovaisuus takaa onnistuneen matkan. Bulgarian kaltaisessa lomakohteessa kannattaa muistaa, että katukaupustelu, kerjääminen, taskuvarkaudet ja rahanvaihto ovat usein järjestäytyneen rikollisuuden organisoimaa.

Bulgarian suurissa lomakohteissa matkailija pärjää englannin kielellä, mutta erityisesti suurempien kaupunkien ulkopuolella paikallisten kielitaito voi rajoittua bulgariaan. Vanhemmat ihmiset osaavat lisäksi usein venäjää ja nuoremmat puolestaan englantia, saksaa tai ranskaa. Elekieleen turvautuvan on väärinkäsitysten varalta hyvä muistaa, että Bulgariassa pään nyökyttäminen tarkoittaa kieltoa ja pään ravistaminen myöntymistä.

Myös yöelämässä kannattaa pitää järki päässä ja alkoholinkäyttö kohtuullisena. Päihtyneiden matkailijoiden huijaukset ja ryöstöt nousevat säännöllisesti otsikoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BULGARIASSA

Burgas, Bulgaria
Burgasiin pääsee kesäaikaan muun muassa suorin reittilennoin.

Lennot ja äkkilähdöt Bulgariaan

Matkatoimistot järjestävät Bulgarian aurinkoon suoria lomalentoja, ja matka-aika on tällöin vain noin kolme tuntia. Kesäisin myös Norwegian lentään suorin reittilennoin Helsingistä Bulgarian Burgasiin ja Varnaan.

Lennot Bulgariaan maksavat halvimmillaan noin 100–150 euroa. Bulgariasta löytyy peräti neljä kansainvälistä lentokenttää: Sofiasta, Varnasta, Burgasista sekä Plovdivista. Kentistä vilkkaimpia ovat Varnan ja Sofian kentät.

Useat matkatoimistot järjestävät kesäkaudella pakettimatkoja Bulgarian lomakohteisiin. Tarjolla on sekä all-inclusive -matkoja että myös omatoimimatkailijoille sopivia paketteja, joihin kuuluvat lennot ja majoitus.

>> Löydä lennot Bulgariaan helposti Rantapallon lentohaun avulla

Hotellit ja majoitus

Bulgariasta löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja, erityisesti suurimmista lomakohteista ja kaupungeista. Suuria hotellialueita löytyy esimerkiksi Sunny Beachilta, Varnasta, Sozopolista ja Sveti Konstantinista. Monet lomakohteiden hotelleista ovat uusia ja sijaitsevat lähellä rantaa tai lomakohteen keskustaa.

Hotellit ovat verrattain edullisia. Hyvän tai keskitasoisen hotellihuoneen saa noin 20–80 eurolla per yö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa majoitus Bulgariasta

Liikkuminen ja autonvuokraus

Bulgariassa on helppo matkustaa kaupungista toiseen julkisilla kulkuvälineillä, sillä esimerkiksi linja-autoverkosto on hyvä ja toimiva. Joukkoliikenne on myös todella edullinen tapa liikkua, ja esimerkiksi Sofiassa voi bussien lisäksi käyttää myös metroa, raitiovaunua ja johdinautoa.

Julkisten liikennevälineiden ohella myös taksilla kulkeminen on Bulgariassa edullista. Jos maahan haluaa tutustua laajemmin ja kaupunkien ulkopuolelta, on auton vuokraaminen hyvä vaihtoehto. Kansainväliset autovuokraamot toimivat myös Bulgariassa. Arvoesineitä ei kannata jättää vartioimattomaan autoon.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Bulgariasta

[rp_social]

BULGARIAN MATKAKOHTEET

Sunny Beach, Bulgaria
Sunny Beach on nimensä mukaisesti aurinkoinen ranta Mustanmeren rannalla.

Suosittu Sunny Beach

Sunny Beach on yksi Bulgarian suosituimmista rantalomakohteista. Melko nuori lomakylä on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana moderniksi rantalomakohteeksi. Sunny Beach on erityisen tunnettu pitkästä valkeasta rannastaan, jonka varrella voi poiketa tutkimaan myyntikojujen antimia tai istahtaa kahville rantakahvilassa. Sunny Beachilla voi harrastaa myös vesiurheilua tai lähteä ostoksille.

Sunny Beach sopii mainiosti myös lapsille, sillä aktiviteetteja löytyy myös perheen pienimmille. Rannalla on useita vesiliukumäkiä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Päivä läheisessä Action Aquapark -vesipuistossa on usein lasten mielestä yksi loman kohokohdista. Myös loivasti syvenevä ranta on lapsiperheille etu.

Ranta- ja ostoslomailijan Varna

Varnaa kutsutaan usein Bulgarian kesäpääkaupungiksi ja Varnan Kultahietikkoa maan upeimmaksi rannaksi. Noin 17 kilometrin päässä Varnan kaupungin keskustasta sijaitseva Varnan Kultahietikko on neljän kilometrin mittainen kaistale kullankeltaista hiekkaa ja hotelleja. Kultahietikko tarjoaa rannalla loikoilun lisäksi myös runsaasti harrastusmahdollisuuksia, kuten vesiurheilua.

Kultahietikon lähellä sijaitseva Varnan kaupunki on moderni keskus, jonka leveät kadut tarjoavat paljon ostosmahdollisuuksia. Markkinoilta voi tehdä edullisia löytöjä ja eräät Varnan suurimmista markkinoista löytyvät Marian taivaaseenastumisen katedraalin vierestä. Varna tarjoaakin siis erinomaiset mahdollisuudet kaupunki- ja rantaloman yhdistämiseen.

Perhelomailijoiden Albena

Matkakohteista erityisesti Albena on perhelomailijoiden suosiossa. Albena tarjoaa tekemistä koko perheelle siistissä ja rauhallisessa ympäristössä. Mikäli kaipaa vilkasta yöelämää, kannattaa Bulgarian kohteista valita levollisen Albenan sijasta vilkkaampi Varna tai Sunny Beach.

Albenan valkohiekkainen ja loivasti syvenevä ranta sopii koko perheelle, myös pienemmille lapsille. Kun rantaelämä kyllästyttää, vesipuisto ja pieni huvipuisto ovat lasten suosikkikohteita.

Lisäksi Albenassa järjestetään poniratsastusta ja patikointia Bulgarian vehreissä maisemissa.

Kulttuurinystävän Nessebar

Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneen kannattaa tutustua Nessebarin kaupunkiin, joka on nostettu Unescon maailmanperintölistalle. Kaupunki on erityisen tunnettu sokkeloisista mukulakivikujistaan ja nähtävyyksistään. Nessebarin rakennukset ja vanhat muurit ovat peräisin myöhäiskeskiajalta ja 1700-luvulta. Yksi Nessebarin upeimmista kohteista on Basilika, joka sijaitsee lähes keskellä kaupunkia. Nessebarissa voi vierailla myös esimerkiksi Apollon temppelissä ja Johannes Kastajan kirkossa.

Nessebar sijaitsee noin kilometrin päässä Sunny Beachilta ja 12 kilometrin päässä Albenasta, joten kulttuurin lisäksi Nessebariin matkaavakin pääsee nauttimaan rannalla löhöilystä.

Pääkaupunki Sofia

Bulgarian pääkaupungin Sofian läpi virtaa jokia ja puroja, ja kaupunki on tunnettu mineraalilähteistään. Keskustan puistot ja bulevardit tekevät kaupungista viihtyisän ja kodikkaan, mutta myös Sofian lukuisat kirkot kiinnittävät matkailijan huomion.

Sofia tulee parhaiten tutuksi, kun siihen tutustuu jalkaisin, ja se on oivallinen kohde viikonloppulomalle. Mikäli maassa viipyy pidempään, kannattaa pääkaupungin lisäksi viettää muutama päivä myös Mustanmeren kuuluisilla hiekkarannoilla.

Sofiasta löytyy rantakohteita enemmän tekemistä ostosten, museoiden ja muiden kulttuurikohteiden parissa. Myös kaupungin ravintola- ja baaritarjonta on kattava, ja hintataso bulgarialaiseen tyyliin edullinen.

[rp_social]

BULGARIAN PARHAAT

Nessebar, Bulgaria
Nessebarissa on sekä rantaa että historiallisia nähtävyyksiä.

Bulgarian parhaat rantalomakohteet

  1. Varnan Kultahietikko
  2. Sunny Beach
  3. Albena
  4. Sozopol
  5. Sveti Konstantin

Lisätietoa

Bulgaria Travel: Bulgarian virallinen matkailusivusto

Teksti: Anni Moilanen, Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

[rp_social]