Hyppää sisältöön

Näin vietät yön lentokentällä – 7 selviytymisvinkkiä matkailijalle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.10.2016
Jättikö lento tai päätitkö säästää hotellivarauksissa? Rantapallo kertoo, kuinka selviät yöstä lentokentällä.

1. Lue vinkit verkosta

Jos tiedät jo etukäteen aikovasi yöpyä lentokentällä seuraavaa lentoa odotellessa, kannattaa kohdekentästä hakea tietoa verkon kautta. Tarkista myös aina lentokentän aukioloajat, sillä osa pienemmistä kentistä sulkee ovensa yöllä muutamien tuntien ajaksi.

Lentokentällä yöpymiseen erikoistunut sivusto Sleeping in Airports kertoo mainioita vinkkejä maailman lentokentillä nukkumiseen, listaa parhaimmat ja kauheimmat paikat sekä antaa mahdollisuuden kertoa omista kokemuksista muille käyttäjille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sivustoon kannattaa tutustua jo ennen lentoa, sillä sieltä voi löytää hyviä vinkkejä lentokenttien parhaista nukkumapaikoista.

2. Pakkaa mukaan tyyny ja silmälaput

Pakkaa mukaan pieni yöpymisvarustus. Puhallettava tyyny ja iso huivi tai matkaviltti riittävät tekemään olon ainakin hieman kotoisaksi odotushallin penkillä nuokkuessa. Lentokenttien ilmastointi tekee tiloista usein hieman viileitä, joten kannattaa pukeutua lämpimästi yötä varten.

Korvatulpat ja silmälaput tai silmille vedetty pipo auttavat rauhoittumista. Älä kuitenkaan sulje itseäsi niin täysin ulkomaailmasta, että jättäisit matkatavarasi vartioimatta tai myöhästyisit jatkolennolta.

Pakkaa käsimatkatavaroihin hammasharja ja muut peseytymisvälineet, jotta voit hoitaa iltatoimet lentoaseman wc-tiloissa. Joillain lentokentillä saattaa olla myös suihkutiloja.

3. Varaa evästä tai hyödynnä lentokentän palveluita

Jos edessäsi on pitkä odotus, kannattaa siihen varautua pakkaamalla mukaan pientä evästä. Kaikilla isoilla lentokentillä on lisäksi kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat auki vuorokauden ympäri. Halpalentoyhtiöiden käyttämillä pienillä kentillä ei välttämättä ole tarjolla palveluja yöaikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos yövyt lentokentän lähtöporttien ulkopuolella ennen turvatarkastusta, voi mukaan ostaa myös pullovettä. Lentokentillä pienestäkin vesipullosta saa helposti maksaa monta euroa.

4. Etsi rauhallinen uninurkka

Etsi rauhallinen paikka, jossa pystyt asettumaan makuulle. Hakeudu kauas kauppojen ja ovensuuseutujen luota.

Rauhallisen lähtöportin odotustilat ovat paras vaihtoehto. Sellaiset löytyvät helpoimmin tutkimalla valotaululta, miltä portilta lentoja on seuraavaksi lähdössä ja valitsemalla torkkupaikaksi portin, jolta ei hetkeen ole lähdössä koneita.

Lentokenttien nukkumismahdollisuudet vaihtelevat runsaasti. Joskus matkailijoita odottavat pehmeät ja tyhjät penkit, kun taas toisinaan tarjolla on vain yksittäisiä istuimia, joiden välissä on käsinojat.

5. Huolehdi turvallisuudesta

Lentokentät ovat yleensä suhteellisen turvallisia torkkupaikkoja – erityisesti jos olet jo selvinnyt lähtöselvityksestä ja päässyt lähtöporttien tuntumaan. Kun mukanasi ovat kaikki arvotavarat passista luottokortteihin ja elektroniikkaan, kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta.

Kiepauta käsilaukun tai repun hihna käden ympärille tai käytä laukkua tyynynä. Siten huomaat ja havahdut, jos joku yrittää liikutella niitä. Jos mukanasi on viltti tai iso huivi, peitä laukut ohikulkijoilta ja pidä ne itseäsi vasten.

Tärkeimmät arvotavarat kuten passi, puhelin ja luottokortit sekä käteisrahat kannattaa sujauttaa esimerkiksi takin alle tai povitaskuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Hyödynnä kanta-asiakaskortteja

Oletko jonkin lentoyhtiön kanta-asiakas? Käytä hyväksesi lounge-edut ja vetäydy torkuille kanta-asiakkaiden omiin tiloihin. Tähän tosin tarjoutuu yleensä mahdollisuus vasta silloin, kun kerättyjä pisteitä tai lentomaileja on rekisterissä erikoisjäsenyyteen oikeuttava määrä.

Sisäänpääsyn loungeen voi myös ostaa maksua vastaan – lukuun ottamatta erityisille tasoasiakkaille suunnattuja loungeja. Rauhallinen lepohetki loungessa ruoka- ja juomatarjoiluineen toimii erityisesti silloin, kun edessäsi on pitkä odotus päiväaikaan. Isommilla lentokentillä saattaa olla myös ympäri vuorokauden avoinna olevia loungeja.

7. Siirry hotellin rauhaan

Mikäli odotus näyttää muodostuvan pitkäksi, kannattaa harkita hotellin varaamista. Lähes kaikilta lentokentiltä tai niiden välittömästä läheisyydestä löytyy eri tasoisia hotelleja, joiden joukossa on lähes aina kohtuuhintaisia vaihtoehtoja keskustamajoitukseen verrattuna.

Joiltain lentokentiltä saattaa löytyä myös esimerkiksi Helsinki-Vantaaltakin tuttuja “unimunia”, joihin voi vetäytyä nokosille maksua vastaan valitsemakseen ajaksi. Isommilla lentokentillä saattaa olla myös kapselihuoneita tuntitaksalla tarjoavia hotelleja.

Jos odottelu ei ole vapaaehtoista, pidä oikeuksistasi kiinni ja vaadi lentoyhtiötä järjestämään ja kustantamaan majoitukset.

Lue myös: Näin majoitut Helsinki-Vantaan lentoasemalla – katso lista lähellä sijaitsevista hotelleista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn, Maria Hietala
Kuva: iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja