Hyppää sisältöön

Vauras Qatar on yhdistelmä perinteitä ja ylitsevuotavaa luksusta

  • Mia Pennanen
Mia Pennanen Päivitetty: 28.11.2023
Arabiemiraatit ja Dubai ovat tulleet monelle suomalaismatkustajalle tutuksi, mutta viimeistään nyt on aika tutustua myös Qatariin.

Vain kahden miljoonan asukkaan Qatar on yksi maailman vauraimmista valtioista. Tämä myös näkyy, sillä Qatarin futuristiset pilvenpiirtäjät ja luksushotellit tavoittelevat taivasta anteeksipyytelemättömän pröystäilevinä. Maassa pääsee kuitenkin kokemaan myös lähi-idän eksotiikkaa ja aitoa arabitunnelmaa.

Uusi ja vanha rinta rinnan

Qatar sijaitsee Arabian niemimaan kaakkoisosassa, ja sitä rajaavat Saudi-Arabia sekä Persianlahti. Qatar tunnetaan ennen kaikkea sen merkittävistä öljy- ja kaasuvaroistaan, jotka tekevät maasta yhden maailman vauraimmista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qatarin pääkaupunki tulee suomalaisille tutuksi viimeistään Qatar Airwaysin aloittaessa suorat lentonsa Helsingistä Dohaan. Doha onkin Qatarin kiinnostavin kohde. Näyttävä pääkaupunki on kiehtova sekoitus uutuuttaan hohtavia tornitaloja ja perinteistä arabitunnelmaa, jota pääsee haistelemaan esimerkiksi perinteisillä souk-markkinoilla. Myös Al Zubarahin linnoituskaupunki on näkemisen arvoinen kohde.

Paahdetta vuoden ympäri

Kesäisin Qatarissa voi varautua paahtavaan kuumuuteen, sillä elohopea kohoaa helposti yli pökerryttävän 40 asteen, ja ilmankosteus hipoo 100 prosenttia. Kosteasta ilmasta huolimatta maassa on myös syytä varautua hiekkamyrskyihin.

Miellyttävin aika matkustaa Qatariin on talviaika. Suomen pakkasia pääsee pakoon Qatarin 20-30 asteen lämpötiloihin. Tällöin myös illat ja yöt ovat selkeästi viileämpiä. Lähtökohtaisesti Qatarissa on lämmintä ja jopa kuumaa ympäri vuoden, joten vilukissalle kohde on mainio.

Shoppailijan Qatar

Qatar ja erityisesti Doha on oivallinen kohde shoppailijalle. Kaupungista löytyy useita tasokkaita ja jopa hulppeita ostoskeskuksia. Osa keskuksista on nähtävyyksiä itsessään, mutta myös liikevalikoima tyydyttää vaativankin shoppailijan.

Tarjolla on niin luksus- kuin ketjuliikkeitäkin. Vaatekaupat eivät ole Qatarissa sen edullisempia kuin Suomessakaan, mutta tarjolla on monia liikkeitä, joita ei Suomesta löydy. Ostoskeskukset löytyvät tyypillisesti kaupungin keskustan ulkopuolelta, mutta niihin pääsee helposti ja edullisesti taksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Soukeista kannattaa ostaa matkan tuliaiset. Mainioita tuomisia ovat esimerkiksi mausteet, taatetelit, suitsukkeet sekä kupariastiat, kuten koristeelliset kahvikannut. Myös ruusuvesi on tyypillinen qatarilainen tuote, joka ilahduttaa myös tuliaisena. Tinkiä soukilla voi, mutta kaupankäynti on varsin maltillista Qatarissa moneen muuhun arabimaahan verrattuna.

Hintataso on Qatarissa vaihteleva. Hotellien ja turistien suosimien ravintoloiden hinnasto on helposti jopa korkeampi kuin Suomessa, mutta paikallisten suosimissa paikoissa vatsan täyttää helposti varsin edulliseen hintaan. Myös ruokakaupoista tekee vaivatta edullisia löytöjä, ja esimerkiksi bensan hinta on hämmästyttävän edullinen.

Eksoottisia aktiviteetteja

Qatar on hyvää vauhtia karistamassa tylsän matkakohteen maineensa. Shoppailun ja auringon lisäksi maassa on tarjolla tekemistä myös aktiivisemmalle lomailijalle.

Kokeile Qatarissa esimerkiksi autiomaaretkeä, jolla voit tutustua beduiinielämään sekä katsella metsästyshaukkoja, strutseja ja kameleita. Autiomaassa voi myös kokeilla eksoottista urheilua: hiekkadyynihiihtoa.

Perinteisempää ajanvietettä kaipaava voi yhdistää Dohan-lomaansa golfausta. Dohasta löytyy nimittäin upea 18-reikäinen golf-kenttä keskeltä erämaata.

Huomioi kulttuurierot

Qatar on arabimaa, ja tämä on otettava huomioon sinne matkustettaessa. Qatar on naapuriaan Saudi-Arabiaa vapaamielisempi, mutta toisaalta sulkeutuneempi kuin monelle tutut Arabiemiraatit.

Pukeutumisen on syytä olla konservatiivista turisteillakin. Tämä tarkoittaa sitä, että hotellin allas- ja ranta-aluetta lukuun ottamatta tulee pukeutua peittävästi. Lähtökohtaisesti etenkin naisten on tärkeää peittää olkapäät ja polvet, mutta toisinaan voidaan vaatia myös nilkkojen peittämistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholia Qatarissa ei tarjoilla muualla kuin isojen kansainvälisten hotellien yhteydessä, eikä päihtyneenä liikkuminen ole suotavaa. Myös julkisia hellyydenosoituksia tulee välttää, joten häämatkalle kohde ei ole ensisijainen valinta.

Toisaalta Qatar tunnetaan myös suhteellisen vapaamielisenä Al-Jazeera-uutiskanavan kotipaikkana.

IstockphotoIslamilaisen taiteen museo
Islamilaisen taiteen museo kuuluu Dohan tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Varsin turvallinen matkakohde

Yleinen turvallisuustilanne Qatarissa on hyvä, ja terroriuhka vähäinen. Alueen poliittista tilannetta kannattaa kuitenkin seurata ja noudattaa tervettä varovaisuutta. Myös kulttuurisia sääntöjä noudattamalla varmistaa loman sujumisen.

Lyhyillä alle 24 tunnin stopover-vierailuilla suomalainen ei tarvitse Qatariin viisumia. Pidemmäksi ajaksi suomalainen saa ostaa Qatarin 30 päivän viisumin kohdemaan lentokentältä. Tätä varten tarvitaan toimiva luottokortti.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN QATARISSA

Suorilla lennoilla Dohaan

Qatar Airwaysin avattua suoran yhteyden Helsingistä Dohaan on Qatar ollut helposti suomalaisten saavutettavissa. Suorat lennot ovat kuitenkin varsin hintavat, ja niistä saa pulittaa noin 800 euroa. Tarjoushaukka voi kuitenkin napata liput huippuluokan lentoyhtiön kampanjasta edullisemminkin.

Suorat lennot kestävät noin kuusi ja puoli tuntia. Vaihdolliset lennot vievät enemmän aikaa, mutta parhaimmillaan Helsinki–Doha -liput voi napata jopa alle 300 euron. Dohan lentokenttä on myös suosittu vaihtokenttä, ja monet viettävätkin Dohassa vain muutamia tunteja stopoverin aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luksusmajoitusta Qatarissa

Qatarista ei ole helppoa löytää varsinaista budjettimajoitusta, mutta luksusta riittää sitäkin enemmän. Viehättävät boutique-hotellit ja viiden tähden luksushuoneet pilvenpiirtäjissä saavat monen pään pyörälle.

Toisaalta Dohassa saa majoituksissa yleensä rahoilleen vastinetta, ja neljän tähden hotellistakin voi löytää huoneen varsin hyvään hintaan. Hyvää hinta-laatusuhdetta voi metsästää myös Airbnb-asunnonvuokrauspalvelusta.

Autolla ympäri Qatarin

Qatarissa liikutaan pääasiassa autoilla. Oli syynä sitten kaupunkisuunnittelu tai paahtavan kuuma sää, Qatarissa ei ole tapana kävellä paikasta toiseen. Autolla tai taksilla liikkuminen on siis paitsi näppärää, myös edullista. Taksin aloitusmaksu on noin yhden euron paikkeilla, ja bensa on myös erityisen edullista.

QATARIN MATKAKOHTEET

Doha

Qatarin pääkaupunki Doha on yhtäältä pröystäilevä luksuskohde, jonka siluetti muuttuu jatkuvasti uusien ja erikoisten pilvenpiirtäjien kohotessa kaupunkiin. Toisaalta se on myös kiehtova sekoitus perinteistä arabikulttuuria ja uusia tuulia.

Doha sopii hyvin shoppailijalle ja kaupunkilomailijalle. Vaikka lämpötilat kaupungissa pysyttelevät hellelukemissa ympäri vuoden, ei rantoja löydy käytännössä lainkaan. Kiinnostavin kulttuurikohde Dohassa on Islamilaisen taiteen museo.

Museum of Islamic art on vaikuttava museo sekä kokoelmansa että ulkomuotonsa puolesta. Koska Qatarissa ei tunnetusti pihistellä, houkuteltiin museon suunnittelijaksi Pariisin Louvren lasikolmion takaa löytyvä eläkkeelle jäänyt arkkitehti I.M. Pei.

Perinteistä arabitunnelmaa voi hakea kaupungin souk-markkinoilta, joista tunnetuin on Souk Waqif. Täällä voi aistia basaaritunnelmaa ja tehdä esimerkiksi tuliaisostoksia lukuisilta kojuilta. Alue on sekä paikallisten että turistien suosiossa.

IstockphotoQatarin matkaopas

Al Zubarah

Al Zubarahin linnoituskaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Al Zubarahin linnoituskaupunki sijaitsee 100 kilometriä länteen Dohasta. Kaupunki on kuuluisa erityisesti vanhasta linnoituksestaan, joka on myös tärkeä arkeologinen kohde.

Linnoitus on rakennettu 1930-luvun loppupuolella. Alueella on muitakin raunioita, mutta Al Zubarahin linnoitus on näistä parhaiten säilynyt, ja se koristaakin monia Qatarin postikortteja ja esitteitä. Paikka ei ole suuren suuri, mutta näkemisen arvoinen joka tapauksessa.

Khor Al Adaid

Qatarin tärkein luonnonnähtävyys on epäilemättä kuvankaunis “sisämaan merenä” tunnettu poukama, Khor Al Adaid, joka sijaitsee lähellä Saudi-Arabian rajaa. Khor Al Adaidin hiekkadyynit ovat vaikuttavuudessaan vertaansa vailla, sillä suolatasanko kimaltelee upeasti hiekan välistä. Tähtikirkas yö Khor Al Adaidin kupeessa on upea elämys, mutta moni janoaa alueelta enemmän toimintaa.

Khor Al Adaidilla pääset esimerkiksi hiihtämään hiekkadyyneillä tai kisailemaan mönkijöillä. Alueelle kannattaa suunnata asiantuntevan oppaan ja kuskin kanssa, sillä autiomaassa kokemattomana liikkuminen voi olla vaarallista. Helpoin ja turvallisin tapa kokea Khor Al Adaid on osallistua opastetulle retkelle.

QATARIN PARHAAT

Koe ainakin nämä

1. Aisti aitoa arabitunnelmaa Dohan Souk Waqifilla
2. Shoppaile lukuisissa ostoskeskuksissa
4. Tutustu Dohan Islamilaisen taiteen museeon
5. Kokeile aavikon aktiviteetteja

Teksti: Anna Mäkelä