Islanti - tulen ja jään maa

Saagojen saaren vastakohtainen luonto on koettava kerran elämässä. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.

Reykjavik on Islannin ylivoimaisesti suurin kaupunki.

Päivä Reykjavikissa – vinkit aamusta iltaan

Islannin pääkaupunki Reykjavik on kuin idyllinen kalastajakylä. Keskustassa värikkäät puutalot kohtaavat viileän designin.

Aloita kompaktista keskustasta

Reykjavikin keskusta on mukavan pieni ja parhaiten siihen tutustuu kävellen. Aloita päivä aamulenkillä keskustassa sijaitsevan Tjörnin-lammen ympäri. Reippaalla kävelyvauhdilla lenkin kiertää 20 minuutissa. Nappaa hotellin aamiaispöydästä mukaan sämpylänpala ja pysähdy ruokkimaan sorsia ja joutsenia. Lammen länsilaidalla kannattaa seisahtua ihailemaan vastarannalla piirtyvää kaupungin siluettia.

Valitse aamupäivän kohteeksi joku kaupungin lukuisista museoista ja tutustu maan syntyvaiheisiin Islannin kansallismuseossa tai kansantaruihin eli saagoihin Kulttuuritalossa. Kiinnostava on myös interaktiivinen vanhan raunion ympärille rakennettu asutusmuseo 871+/-2.

Perinteistä islantilaista maalaustaidetta voi tutkia Kansallisgalleriassa ja modernimpaa Reykjavikin taidemuseossa. Näistä löydät islantilaista taidetta, jota ei ole esillä muualla.

Kotoisa tai merellinen lounas

Vanhan keskustan värikkäät puutalot näyttävät tavallisilta islantilaisilta kotitaloilta, ja osa niistä sellaisia onkin. Monessa kuitenkin toimii galleria, putiikki tai herttainen lounaskahvila. Astu rohkeasti sisään!

Jos maltat lähteä lounastamaan vanhan keskustan ulkopuolelle, suuntaa satamaan. Siellä pienet kalaravintolat tarjoavat tuoreita merenantimia, eikä keittolounaan hinta ole paha.

Shoppaa tai vain ihaile putiikkien aarteita

Alkuiltapäivästä on suunnattava tutustumaan putiikkeihin, sillä monet menevät kiinni jo kuudelta. Parhaita shoppailukatuja pääkatu Laugavegurin lisäksi ovat Bankastraeti ja Austurstraeti. Islantilaiset nuoret suunnittelijat ovat intohimoisia ja ennakkoluulottomia.

Nykydesignissakin ollaan uskollisia maan omille raaka-aineille. Laukun tai kenkien materiaali voi olla kalan nahkaa, koruissa on käytetty huokoista laavakiveä ja neuleissa paikallisten lampaiden villaa.

Ostoskierroksen lomassa voit nousta hengähtämään Hallgrímskirkjanin torniin ihailemaan maisemia. 74-metrinen kirkko on yksi maan korkeimmista rakennuksista.

Virkisty altaalla

Ne, joita shoppailu ei houkuta, voivat suunnata iltapäiväksi uima-altaalle. Islannissa on yllin kyllin geotermisellä lämmöllä kuumennettuja altaita. Vierailemisen arvoinen kohde on myös Reykjavikin ulkopuolella sijaitseva kylpylä Blue Lagoon, jonka suolaisen ja rikinkatkuisen kuuman lähdeveden sanotaan tekevän hyvää iholle.

Shoppailijakin ehtii virkistäytyä uimalassa ennen iltarientoja. Kaupungin keskustassa sijaitsevan Sundhöllinin ulkoaltaista on näkymät kaupungille.

Herkuttele perinneruoalla ja jammaa aamunkoittoon

Reykjavikissa on pieneksi kaupungiksi paljon ravintoloita. Valitse päivälliseksi perinteisiä islantilaisruokia – voit nauttia niitä klassiseen tapaan esimerkiksi idyllisessä ravintola Lækjarbrekassa Bankastreatilla tai modernimpaan tyyliin tapaksina. Ravintola Tapas Barinnin tapaslajitelmassa on herkkupaloja muun muassa lampaasta, lunnista ja äyriäisistä.

Reykjavikin kahviloiden ulkonäkö pettää. Päivällä rauhalliset seurustelupaikat muuttuvat yökerhoiksi ja klubeiksi, kun pöydät siirretään syrjään. Monissa paikoissa on alkuillastakin livemusiikkia ja puolen yön jälkeen meiningin ottaa haltuun DJ.

Islantilaisten maine bilettäjinä ei ole myytti, tiivis jorailutunnelma jatkuu aamunkoittoon. Jammaa mukana, jos kaupunkipäivän jälkeen vielä jaksat!

Teksti: Anni Romu
Kuva: Visit Iceland

Päivitetty: 3.7.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 votes, average: 4,17 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia