Hyppää sisältöön

Uusi pikavuororeportteri valmiina – edessä bussimatka Afrikan halki

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.11.2014
Saammeko esitellä: Rantapallon uusi pikavuororeportteri Anu Vaheristo!

Kymmenen maan kautta halki Afrikan

Kun pikavuorokippari Jani Laine pyysi Anu Vaheristoa mukaan reportteriksi Pikavuoro maailman ympäri -projektin Afrikan osuuteen, oli Vaheriston vastaus selvä. Matkailusta innostunut nainen oli mukana heti.

– Olen varma siitä, että tästä tulee aivan huikea reissu. Tietysti se jännittää, sillä Afrikka on minulle täysin uusi manner, sanoo tuore pikavuororeportteri Vaheristo, joka tulee päivittämään Pikavuoro maailman ympäri -blogia tulevan talven ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pikavuoron Afrikan-etappi alkaa 1. joulukuuta 2014, mutta Vaheristo aloittaa matkansa marraskuun puolivälin jälkeen. Pikavuorokippari Laineen suunnitelmissa on ajaa aikaisemmilla matkoilla kulkupelinä toiminut 26-vuotias Ajokki Royal Etelä-Afrikan itärannikolla sijaitsevasta Durbanin satamasta maan pääkaupunkiin Kapkaupunkiin.

– Ajokki on laivattu Malesiasta Singaporen kautta Durbaniin, ja sen siirto Kapkaupunkiin on tarkoitus aloittaa 22. marraskuuta. Hyppään bussin kyytiin jo viiden päivän mittaisen siirron ajaksi, ja minun ja Janin mukaan siirrolle on lähdössä vielä neljä muuta ihmistä, Vaheristo kertoo.

Matka alkaa Etelä-Afrikasta ja jatkuu Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Sambian, Malawin, Tansanian, Kenian, Etiopian kautta Sudaniin.

Pikavuoro siirtyy Pohjois-Amerikasta Afrikkaan

Vuonna 2011 matkan aloittanut Pikavuoro on jo matkustanut Venäjän halki Suomesta Thaimaahan, minkä jälkeen matka jatkui Singaporen kautta Australiaan, Etelä-Koreaan, ja Pohjois-Amerikkaan. Viimeisin, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan suuntautunut matka päättyi lokakuun 2014 lopussa.

Vaheristo ei ole ensimmäistä kertaa mukana Pikavuorolla, sillä hän osallistui jo maailmanympärimatkan Australian-etapille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Olin vuonna 2012 mukana Australiassa koko virallisen reitin Darwinista Melbourneen, mutta lähdin vielä Janin mukaan palauttamaan autoa, ja jäin kyydistä Adelaidessa.

Pikavuoro Afrikassa
Anu Vaheristo toivoo näkevänsä Afrikassa myös seeproja.

Positiivinen kokemus Pikavuorosta sai Vaheriston innostumaan matkasta myös Afrikassa, ja matka opetti hänelle myös, että kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan.

– Afrikan-etapin kokonaiskesto on kolme ja puoli kuukautta, ja se käsittää yhteensä kymmenen maata alustavan suunnitelman mukaan, mutta pikavuorolla ei koskaan tiedä mitä tapahtuu. Reitti voi muuttua erityisesti pohjoisissa kohteissa teiden ja auton kunnosta tai maiden turvallisuustilanteesta riippuen.

Apua karttuneesta matkailukokemuksesta

Vaheristo aloitti bussimatkailun 15-vuotiaana osallistumalla kotipaikkakuntansa vapaa-aikatoimen järjestämälle Keski-Euroopan bussimatkalle. Sen jälkeen hän on asunut Malesiassa ja matkustanut runsaasti muun muassa Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa. Afrikassa hän ei ole aikaisemmin käynyt.

– Matkaan lähteminen jännittää aika paljon, mutta hyvällä tavalla. En yleensä halua asettaa hirveästi odotuksia, mutta olen tutustunut tuleviin matkakohteisiin ja sitä kautta vastaan on tullut paikkoja, jotka kiinnostavat todella paljon. Olen myös aika huono pelkäämään, mutta tietysti terveyteen liittyvät asiat huolettavat. Vaikka olen ottanut tarvittavat rokotteet ja hankkinut malarialääkkeet, niin jotain tulee varmasti valmistautumisesta huolimatta.

Pikavuoro maailman ympäri
Pikavuoron kyydissä päästään tänä talvena myös elefantteja tervehtimään.

Matkakohteisiin hän on tutustunut melko tarkasti.

– Olen lukenut oikeastaan kaikista muista kohdemaista paitsi Sudanista. Se on vielä mysteeri listalla, mutta aion tutustua siihen vielä ennen matkaa. Myös Malawi on jäänyt vähäiselle huomiolle mutta kaikki muut maat on kyllä jo tutkittu, mutta eivät ne vielä ole kuitenkaan hallussa, Vaheristo virnistää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaheristo on Suomessa vielä noin viikon ennen matkaa, ja jäljellä on vielä muutamia viime hetken hankintoja.

– Hyttysverkko ja adapteri täytyy vielä hankkia ja pakata kaikki tavarat. Lisäksi suoritan koulussa vielä viisi kurssia loppuun viimeisen viikon aikana, ja olen valmiina kolmen ja puolen kuukauden Afrikan-seikkailulle!

>> Lue Anun esittely ja lisää Afrikan-etapista Pikavuoro maailman ympäri -blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Sonja Kokko, iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja