Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tansania

Tansania kutsuu rannalle ja safarille

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Tansania on valkoisten hiekkarantojen, häkellyttävien vuoristojen ja upeiden kansallispuistojen maa.

Villiä luontoa etsimässä

Tansania on noin 38 miljoonan asukkaan maa itäisessä Afrikassa. Hengästyttävän upean luonnon Tansania on yksi Afrikan suosituimpia matkailumaita – löytyyhän samojen rajojen sisältä niin mahtavia kansallispuistoja kuin pitkiä hiekkarantoja ja vuoristomaisemiakin.

Monet reissaajat matkustavat Tansaniaan kansallispuistojen perässä osallistuakseen safarille. Savanneilla kirmaavien villieläinten näkeminen läheltä on kokemus, joka ei unohdu milloinkaan. Seikkailulomaa Tansaniassa voi jatkaa vaikkapa vaellusretkellä Kilimanjaron vuoristossa – tiesitkö, että alueelta löytyy helppoja reittejä myös aloittelijoille?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun seikkailu alkaa viedä voimia, akkuja voi ladata parin päivän makoilulla valkohiekkaisilla rannoilla esimerkiksi Sansibarin saarella. Hienohiekkaisten rantojen lisäksi Tansaniasta löytää rauhaa – massaturismi ei ole jyrännyt kauniin maan yli.

Tansania matkailumaana

Trooppinen sää vuoden ympäri

Tansaniassa on ympäri vuoden miellyttävän lämmin sää, joka kuitenkin vaihtelee alueittain. Vaikka maahan matkustetaankin kaikkina vuodenaikoina, kannattaa maalis- ja toukokuun välisiä sateisia kuukausia välttää.

Kuumin matkailusesonki ajoittuu joululomien aikaan, jolloin lentojen ja majoituksen hinnat nousevat huomattavasti. Paras aika matkustaa Tansaniaan on syksy, jolloin sää on miellyttävä eikä turisteja ole ruuhkaksi asti.

Safarien ja vaelluksen lisäksi Tansanian suosituimpia harrastuksia ovat muun muassa sukellus, kiipeily ja kalastus. Monet matkailijat haluavat myös ihailla maan harvinaislaatuista luontoa kuumailmapallon kyydistä. Parhaita paikkoja shoppailuun ovat Dar es Salaamin ja Arushan kaltaiset kaupungit, joissa myydään loistavasti matkamuistoiksi sopivia paikallisia käsitöitä, koruja ja sisustusesineitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Tansaniasta

Tansania sopii matkakohteeksi luonnosta ja aktiviteeteista nauttiville aikuisille lomailijoille. Sansibarin kaltaisissa kohteissa onnistuu toki myös rento rantaloma.

Suomalaismatkailijat tarvitsevat Tansaniaan viisumin, jonka voi hankkia joko Ruotsissa sijaitsevan suurlähetystön kautta tai lentokentällä jonottamalla. Afrikkaan matkustettaessa tulee huolehtia myös tarvittavista rokotuksista ja malarialääkityksestä.

Tansania on suhteellisen turvallinen matkakohde, jossa tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta. Taskuvarkauksia ja ryöstöjä esiintyy etenkin suurimmissa kaupungeissa ja turistikohteissa, mutta väkivaltainen rikollisuus harvemmin kohdistuu matkailijoihin. Yksin liikkuminen pimeän aikaan ei ole suositeltavaa. Ulkoministeriö on varoittanut suomalaisia matkustamasta Länsi-Tansanian rajaseuduille.

Ennen matkaa kannattaa aina tutustua Ulkoministeriön ajantasaiseen matkustustiedotteeseen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TANSANIASSA

Vaellus Kilimanjarolla on Tansanian kohokohtia

Pitkä lento perille

Pakettimatkoja Tansaniaan voi kysellä rantalomia Sansibariin tarjoavilta matkanjärjestäjiltä – maa ei kuitenkaan yleensä kuulu opaspalveluita tarjoavien lomakohteiden joukkoon, vaan sopii parhaiten omatoimisille reissaajille. Kiertomatkoja puolestaan voi tiedustella esimerkiksi kaukomatkoihin erikoistuneilta matkatoimistoilta.

Omatoimimatkaajat voivat etsiä reittilentoja Tansanian suurimpaan kaupunkiin Dar es Salaamiin. Suomesta ei ole maahan suoraa lentoyhteyttä. Edestakaiset välilaskulliset lennot Tansaniaan maksavat noin 1 000 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolista majoitusta tarjolla

Tansaniasta löytyy majoitusta kaikenlaisille budjeteille. Rantakohteista löytyy luksusluokan resortteja ja vaatimattomampia hotelleja, suurissa kaupungeissa majoituksen kirjo on vieläkin laajempi. Hotellien tähtiluokitus ei Tansaniassa yleensä vastaa länsimaista käsitystä – yhden tai kahden tähden hotellit voivat olla erittäin yksinkertaisia.

Safarimatkailijoille löytyy niin ikään monenlaisia vaihtoehtoja. Kansallispuistoissa on nykyään valittavana huipputasoisia hotelleja ja niin kutsuttuja luksustelttoja, mutta rahaa voi säästää majoittumalla vaatimattomasti perustelttaan.

Liikkuminen Tansaniassa

Helpoin ja nopein tapa liikkua Tansanian sisällä on lentäminen. Maansisäiset lennot voivat kuitenkin olla varsin hintavia, ja osalla lentoyhtiöistä on kyseenalainen maine.

Autonvuokraukseen Tansaniassa tulee suhtautua varauksella, sillä tiet ovat paikoin huonossa kunnossa, eikä liikennesääntöihin kiinnitetä huomiota länsimaisella tavalla. Autoilun hankaluutta lisää vasemmanpuolinen liikenne. Monille matkailijoille mieluisampi vaihtoehto on palkata paikallinen kuljettaja.

Tansaniassa voi liikkua myös junalla tai bussilla. Molempia menopelejä käytettäessä tavaroista tulee pitää erityisen hyvää huolta, sillä varkaudet ovat yleisiä.

TANSANIAN MATKAKOHTEET

Tansanian parhaat matkakohteet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantaloma Sansibarissa

Sansibar on Tansanian itärannikon kupeessa Intian valtamerellä sijaitseva trooppinen saariryhmä, jonka suosituimmat rantalomakohteet ovat Unguja ja Pemba. Sansibarin saaresta puhuttaessa tarkoitetaan usein Ungujaa, joka on onnistunut säilyttämän koskemattomuutensa ihailtavalla tavalla – saarelta löytyy hiljaisia rantoja ja aitoa afrikkalaistunnelmaa.

Saaren pääkaupungin Sansibar Cityn vanha osa Stone Town kuuluu Unescon perintölistalle. Sen kapeilla kaduilla on aistittavissa historiaa noin 200 vuoden ajalta. Se on sekoitus afrikkaa, arabialaisen kaupankäynnin kulta-aikoja sekä eurooppalaisten valloittajien perintoä. Kaupunki vanhoine rakennuksineen ja taidokkaine kaiverruksineen on puuseppien taidonnäyte. Matkailijaa kiinnostavia kohteita ovat myös vanha orjatori, Tohtori Livingstonen asuinrakennus ja Darajanin tori. Saaren pääelinkeinoon eli maustetuotantoon pääsee myös tutustumaan lukuisilla opastetuilla kierroksilla.

Sansibar on mainio kohde myös esimerkiksi sukellusta silmällä pitäen. Vedenalainen elämä on runsasta ja kirkkaat vedet takaavat hyvän näkyvyyden. Sukelluksellasi voit nähdä muun muassa paholaisrauskuja, kilpikonnia, haita ja värikkäitä riuttakaloja. Sukellusretkille pääset kätevästi Stone Townista.

Safari on kerran elämässä -kokemus

Tansania on yksi Afrikan suosituimmista safarikohteista, jossa reissaajia odottaa the big five eli leijonat, leopardit, elefantit, biisonit ja sarvikuonot. Retki savanneille uljaiden villipetojen keskelle on monelle matkailijalle unelma, joka on toteutettava kerran elämässä. Retken suunnitteluun kannattaakin varata runsaasti aikaa, sillä vaihtoehtoja on paljon. Suositeltavaa on ottaa osaa opastetuille retkille, vaikka kansallispuistoihin voi tutustua myös omatoimisesti.

Maan parhaimpiin lukeutuvat kansallispuistot ovat Serengeti, Ngorongoro ja Tarangire.

Serengenti on suurin ja kuuluisin kansallispuistoista. Parhaimmat ajat katsella eläinten muuttovaelluksia ovat loka-marraskuussa sekä huhti-kesäkuussa, mutta Serengeti tarjoaa matkailijalle nähtävää ympäri vuoden. Erikoisin tapa tutustua kansallispuistoon on lentää kuumailmapallolla sen yli. Kuumailmapallolennon järjestäjän valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sekä tarkistaa oma vakuutusturva etukäteen. Kaikki vakuutukset eivät automaattisesti kata kuumailmapallolentoja.

Ngorongoron suojelualue kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Alueen runsas eläinkunta elää levittäytyneenä tulivuoren kraaterin ympäristöön sulassa sovussa Masai-heimon kanssa. Suojelualueella on myös varhaisen ihmisen jäännösten löytöpaikka Oldupain rotko. Nähtävää on ympäri vuoden, mutta helpoiten eläimet näkee kuivan kauden aikana toukokuusta lokakuuhun.

Tarangiren kansallispuistoon pääsee helpoiten Arushasta. Paras aika tarkkailla alueen eläimistöä on kesäkuusta syyskuuhun. Alueella elää noin 550 lintulajia, joista osaa ei tavata missään muualla maailmassa.

Kilimanjaron vaellus

Kilimanjaro on yksi maailman kuuluisimmista huipuista ja Afrikan korkein vuori. Se on muodostunut kolmesta tulivuoresta Kibosta, Mawenzista ja Shirasta, joista Kibolla on vulkaanista toimintaa. Se on nukkuva tulivuori, jonka huippua peittää lumi ja jää.

Kilimanjaron korkein huippu Uhuru kohoaa noin 5 895 metriin. Sen päälle uskaltautuakseen ei tarvitse olla himopatikoija, sillä alueella on reittejä, joita voi kulkea kuka tahansa hyvässä peruskunnossa oleva reissaaja. Vaikka aiempaa vaelluskokemusta ei Kilimanjaron helpoimmilla reiteillä vaadita, on korkeasta paikasta johtuvaan pahoinvointiin varauduttava. Aikaa vuoren valloitamiseen on hyvä varata noin viikko.

Paras aika nousta huipulle on joulukuun lopusta maaliskuun puoleen väliin, jolloin sää on selkää ja lämmintä. Myös heinäkuusta syyskuuhun on kuivaa, mutta huomattavasti kylmempää.

Kilimanjarolle kiipeämistä suunnittelevan kannattaa varata retki hyvissä ajoin. Kiipeäminen oppaineen, majoituksineen ja puistomaksuineen maksaa 500-1000 euroa. Matkanjärjestäjän valinnassa kannattaa olla tarkkana. Lisäksi on hyvä huomioida, että opas on alueella liikuttaessa pakollinen.

Talouselämän keskus Dar es Salaam

Dar es Salaam on Tansanian suurin kaupunki, jonne matkailijoita vetää lähinnä lentoyhteys. Suurkaupungissa on suhteellisen paljon rikollisuutta, eikä se vedä kohteena vertoja Tansanian upeille rannoille ja savanneille. Dar es Salaam on maan talouselämän keskus ja entinen pääkaupunki, josta hallinto päätettiin siirtää Dodomaan maantieteellisistä syistä.

Kaupungissa poikkeavien matkailijoiden kannattaa tutustua Dar es Salaamin viehättävään satama-alueeseen ja historiallisiin rakennuksiin, mutta paria päivää kauempaa ei kaupungissa kannata tuhlata.

TANSANIAN PARHAAT

Parhaat elämykset Tansaniassa

Koe nämä Tansaniassa

  1. Rentoudu Sansibarin valkoisilla hiekkarannoilla.
  2. Osallistu ikimuistoiselle safarille.
  3. Vaella Kilimanjaron vuoristossa.
  4. Koe tansanialaisen suurkaupungin tunnelma Dar es Salaamissa.
  5. Nauti paikallisen keittiön antimia ja shoppaile markkinoilla.

Tansanian miinukset

  • Suomesta ei ole Tansaniaan suoria lentoja.
  • Tansaniassa saattaa esiintyä taskuvarkauksia ja ryöstöjä.
  • Tiet ovat paikoin huonossa kunnossa.

Lisätietoja

Tansanian viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Son of Groucho, Flickr / wwerby, Flickr / Radmila Kerl Photography, Flickr / Ali Damji, Flickr / wwarby

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Tutustu Sansibarin luontokohteisiin ja historiaan – viisi nähtävyysvinkkiä paratiisirannoista tunnetulle saarelle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja