Hyppää sisältöön

Namibia tunnetaan safarikohteistaan

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Kahden autiomaan liepeillä sijaitseva Namibia hurmaa matkailijan dramaattisilla maisemilla.

Safarikohteiden klassikko

Namibia sijaitsee eteläisessä Afrikassa Angolan, Botswanan, Etelä-Afrikan tasavallan ja Sambian naapurissa. Mantereen lounaiskulmauksessa sijaitseva maa rajautuu länsilaidaltaan Atlantin valtamereen.

Namibian pitkä ja monivaiheinen historia näkyy yhä nykypäivänä. Maan väestö on etnisesti monimuotoista ja esimerkiksi saksalaisen kolonisaation vaikutteet näkyvät etenkin maan pääkaupungissa Windhoekissa. Namibia itsenäistyi Etelä-Afrikan alaisuudesta vuonna 1990.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Namibian maisemat ovat monen mielestä vertaansa vailla ja maa tunnetaan erityisesti safari- ja luontomatkakohteena. Namibiassa sijaitsee useita luonnonpuistoja ja suojelualueita, kuten Fisher River Canyon ja arvostettu Etoshan kansallispuisto.

Namibiassa voi tutustua myös muinaisiin kulttuureihin esimerkiksi Twyfelfonteinin kalliopiirrosalueella.

Namibia

Kuumuutta ja kuivuutta

Namibia on ilmastoltaan pääasiassa kuuma ja kuiva, keskimääräisen päivälämpötilan kavutessa 30 asteeseen. Maasta löytyykin kaksi aavikkoaluetta: Namibin ja Kalaharin autiomaat.

Kuuma sadekausi kestää tammikuusta maaliskuulle. Kuivinta puolestaan on heinäkuusta syyskuuhun. Miellyttävin matkustusaika ajoittuu usein näiden kausien väliin. Safarimatkailun kannalta paras matkustusaika ajoittuu kuivaan kauteen toukokuulta syyskuulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Satumainen safarikohde

Luontomatkailijat viihtyvät Namibiassa, sillä maa tunnetaan erityisesti upeista safarikohteistaan. Maassa on useita luonnonpuistoja, kuten aavikkoinen Namib-Naukluftin kansallispuisto ja eläimistään tunnettu Waterbergin kansallispuisto.

Namibian tunnetuin luonnonpuisto on kuitenkin Etoshan kansallispuisto, jolla on ikää yli sata vuotta. Mittava puisto on yksi Afrikan merkittävimpiä suojelualueita ja suosittu luontomatkailukohde.

Suosittu kohde on myös 160 kilometriä pitkä ja jopa 550 metriä syvä Fish River -kanjoni, joka on maailman suurimpia kanjoneita.

Namibiaan ja sen luonnonihmeisiin tutustuminen on suomalaiselle edullista.

Kulttuurien kirjoa

Vuoriston ympäröimä Windhoekin kaupunki on Namibian keskus – niin maantieteellisesti kuin kulttuurisesti. Namibiassa elää 11 etnistä ryhmää, joiden kulttuuriset vaikutteet näkyvät Windhoekin katukuvassa. Kulttuurien erityispiirteisiin voi tutustua vierailemalla Namibian kansallismuseossa.

Historiasta kiinnostuneet voivat retkeillä myös Twyfelfonteinin kalliopiirrosalueelle. Kalliopiirrosalue on yksi Namibian tunnetuimmista nähtävyyksistä, joka sijaitsee Kunene alueella Luoteis-Namibiassa. Muun muassa villieläimiä esittävät piirrokset ovat tuhansia vuosia vanhoja. Alue on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2007.

LENNOT, HOTELLIT JA LIIKKUMINEN NAMIBIASSA

Seeprat Namibiassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentäen Windhoekiin

Suurin osa matkailijoista saapuu maahan Hosea Kutakon kansainvälisen lentokentän kautta. Lentokenttä sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Windhoekin itäpuolella.

Suomesta ei ole Namibiaan suoria lentoja, mutta maahan voi lentää esimerkiksi Frankfurtin kautta. Meno-paluu lennot maksavat yleensä reilut 1 000 euroa.

Majoitusta hotellissa ja teltassa

Matkailijoille on tarjolla kohtuullinen valikoima eritasoisia majoitusvaihtoehtoja etenkin Namibian suosituimmissa matkailukaupungeissa. Infrastruktuurin taso maaseudulla ei ole korkea ja laadukasta hotellia voi olla ajoittain haastavaa löytää.

Safariretkillä esimerkiksi Etoshan kansallispuistossa yöpyminen tapahtuu leireissä. Osassa leireistä voi yöpyä majoissa kun taas osa on tarkoitettu telttailuun. Majoitus kansallispuistojen alueelle on varattava etukäteen.

Bussilla, junalla tai lentäen

Bussilla liikkuminen on Namibiassa edullista. Linja-autoja liikennöi etenkin suurten kaupunkien ja naapurimaiden pääkaupunkien välillä. Esimerkiksi Intercape Mainilener tarjoaa matkoja myös naapurimaihin.

Namibiaan voi tutustua myös esimerkiksi vuokra-autolla. Maan tieverkosto on varsin hyväkuntoinen. Kaupunkialueella autoillessa on kuitenkin hyvä muistaa pitää ovet lukittuna ja käyttää päivälläkin ajovaloja. Maaseudulla etenkin iltahämärässä on noudatettava erityistä varovaisuutta, sillä villieläimet saattavat juosta tielle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Namibiassa voi liikkua myös junalla. Trans-Namib Railways liikennöi suurien kaupunkien välillä ja pysähtelee matkan varrella lukuisilla pienillä asemilla. Turisteille suunnattu luksusjuna Desert Express liikkuu Swakopmundinja Windhoekin kaupunkien välillä.

Air Namibia tarjoaa monia maan sisäisiä lentoreittejä. Reittiverkostoon kuuluvia kaupunkeja ovat esimerkiksi Tsumeb, Rundu, Katima Mulilo, Luderitz, Swakopmund, Oshakati ja Ondangwa.

NAMIBIAN MATKAKOHTEET

Kirahvit savannilla

Pääkaupunki Windhoek

Namibian pääkaupunki Windhoek sijaitsee maan keskiosassa. Kaupungissa näkyvät yhä voimakkaana saksalaisen siirtomaavallan vaikutteet. Merkejä historian vaiheista näkyy etenkin arkkitehtuurissa, mutta myös ruokakulttuurissa ja kielessä.

Windhoekissa voi viettää aikaansa tutustumalla erilaisiin museoihin. Namibian kansallismuseo sijaitsee Windhoekin vanhimmassa rakennuksessa. 1890-luvulla rakennetussa talossa on kattavasti esillä maan itsenäisyyspyrkimyksiin liittyvää aineistoa. Toinen tutustumisen arvoinen kohde on Owela museo, jossa pääsee tutustumaan Namibian luonnonhistoriaan.

Pääkaupunki tarjoilee nälkäiselle matkailijalle paikallisten herkkujen lisäksi myös kansainvälisiä ruokaelämyksiä. Erikoisin ravintola lienee Joe´s Beer House, jossa on mahdollisuus päästä maistamaan joitain luonnonpuistoissa eläviä eläimiä. Tarjolla on ainakin strutsia, seepraa, antilooppia sekä krokotiilia.

Windhoekissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet. Tarjolla on runsaasti paikallisia käsitöitä nahkatuotteista koruihin. Safarivarusteet on myös helppo täydentää Windhoekin ostoskeskuksissa.

Windhoek on yleisesti ottaen turvallinen kaupunki. Matkailijoita kuitenkin kehoitetaan välttämään liikkumista yksin öiseen aikaan.

Etoshan kansallispuisto

Etoshan kansallispuisto on Namibian tunnetuin luonnonpuisto. Alueen erikoisuus on suuri järvi, joka täyttyy vedestä sadekauden aikana ja kuivuu suurimmaksi osaksi vuotta kimaltavaksi suola-aavikoksi.

Etoshassa on tusinoittain juomapaikkoja, jotka ovat mainioita paikkoja eläinten pongailuun ja valokuvaamiseen. Luonnonpuistossa asustaa lukuisia eläinlajeja flamingoista ja muista linnuista norsuihin ja kirahveihin. Luonnonpuistossa voi nähdä myös harvinaisen suippohuulisarvikuonon.

Puiston alueella on viisi leiriä. Ne tarjoavat majoitusvaihtoehtoja luksusmajoista telttailuun. Osassa leireistä löytyy myös muita palveluita kuten ravintoloita. Majoitukset on hyvä varata etukäteen.

Lisätietoa:Etosha National Park

Fisher River Canyon

Fisher River Canyon on maailman suurimpia kanjoneita. Se on myös yksi Namibian suosituimmista luontomatkakohteista.

Kanjonissa kulkee 85 kilometrin mittainen vaellusreitti, jonka voi kulkea talvikuukausina eli huhtikuusta syyskuuhun. Reitin vaeltamiseen kuluu noin viisi päivää ja sitä suositellaan vain hyvässä kunnossa oleville. Huomioitavaa on, että puistoon mentäessä on rekisteröidyttävä ennakkoon. Lisäksi vaeltaminen on sallittu vain vähintään kolmen hengen ryhmissä, johtuen heikoista hätäpelastusmahdollisuuksista.

Kanjonia pääsee ihastelemaan myös näköalapaikoilta, joilla voi nauttia piknikin. Suosituin näköalapaikka on noin 10 kilometrin päässä puiston pääsisäänkäynnistä Hobasista. Sieltä aukeaa uskomattomat näkymät kanjoniin ja Hell´s Bendiin, joka on alueen valokuvatuin kohta.

Kanjonin eteläpäässä sijaitsevat Ai-Aisin kuumat lähteet, joiden 60 asteisella vedellä uskotaan olevan terapeuttisia vaikutuksia. Matkailijan on hyvä huomioida, että Ai-Aisin alue on suljettu kesäkuukausina eli marraskuusta helmikuun loppuun.

Swakopmund

Namibian suurin rannikkokaupunki Swakopmund on suosittu matkakohde etenkin adrenaliinin nälkäisten keskuudessa. Surffilaudan kanssa voi suunnata meren lisäksi läheiselle aavikolle. Hiekkadyyneillä voi myös lasketella sekä ajaa mönkijällä. Suosittuja ovat myös laskuvarjohypyt aavikon yllä.

Rannoilla voi auringon palvomisen lisäksi kokeilla liitovarjoa. Mikäli auringossa lojuminen ei houkuttele, rannalta voi myös vuokrata kanootin tai lähteä risteilylle ihailemaan delfiinejä.

Swapkopumud tarjoaa näkemistä myös kulttuuria kaipaaville. Saksalaisvaikutteet näkyvät erittäin voimakkaasti niin arkkitehtuurissa kuin ruokatarjonnassakin. Historiaan pääsee tutustumaan merimuseossa sekä kaupungin nimeä kantavassa museossa.

NAMIBIAN PARHAAT

Namibialaiset markkinat

Kokeile näitä Namibiassa

  1. Valokuvaa villieläimiä Etoshassa
  2. Vaella Fisher River Canyonissa
  3. Museo- ja shoppailukierros Windhoekissa
  4. Hiekkasurffaus Swakopmundissa

Namibian miinukset

Linkit

Virallinen matkailusivusto
Namibian valtion sivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo
Kuvat: Namibia Tourism, M. Castro