Hyppää sisältöön

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.11.2022
Kap Verden saariryhmään kuuluu kymmenen tuliperäistä saarta Atlantin valtamerellä. Lue esittelyt ja valitse itsellesi sopiva lomakohde!

Rantalomailijan Sal

Salin saari on saariryhmän suosituin lomakohde Kap Verdellä. Sal tunnetaan parhaiten pitkistä hiekkarannoistaan – varsinaisia nähtävyyksiä saarella on vähän.

Salilta löytyy myös Kap Verden ykköslomakeskus Santa Maria, joka on kaupungeista turismin suhteen kehittynein. Santa Marian hotellivalikoimaan kuuluu korkeatasoisia hotelleja ja täyden palvelun lomakeskuksia, jotka sopivat vaativammallekin matkailijalle. Kohteessa on myös hyvät vesiurheilumahdollisuudet esimerkiksi sukeltajille ja surffaajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKap Verde
Santa Marian ranta on Salin suosituimpia uimapaikkoja.

Sal sopii rauhallista rantalomaa etsivälle matkailijalle, joka etsii eksoottisia maisemia ja varmaa aurinkoa kohtuullisen lentomatkan päästä. Kohteeseen järjestetään pakettimatkoja Suomesta.

Helppo ja rauhallinen lomakohde Boa Vista

Boa Vista sijaitsee Kap Verden saarista lähimpänä Afrikan mantereen Senegalia. Naapurisaari Salin tapaan myös Boa Vista tunnetaan kauniista rannoistaan – ei olekaan sattumaa, että juuri nämä kaksi saarta ovat nousseet Kap Verden tunnetuimmiksi matkailuvalteiksi. Boa Vistalta löytyy yli 50 kilometrin verran rantaviivaa.

ShutterstockKap Verde
Boa Vistan saari tarjoaa hyvin tyypillisiä kapverdeläismaisemia: pitkiä hiekkarantoja ja turkoosia vettä.

Nähtävyydet ovat Boa Vistalla harvassa, ja saarelle tullaankin yleensä joko rentoutumaan rannalla tai harrastamaan vesiurheilua. Santa Marian rantaan huuhtoutunut historiallinen hylky on kuitenkin kiinnostava näky, jonka matkailijat käyvät usein valokuvaamassa.

Boa Vistalle tehdään pakettimatkoja myös Suomesta. Rantalomaan kannattaa yhdistää myös saarihyppelyä Kap Verden muilla saarilla.

Santiago – saariryhmän suurin

Santiagon saari on Kap Verden suurin. Ensimmäisenä asutettu saari on myös asukasluvultaan maan suurin: täällä asuu lähes puolet Kap Verden asukkaista. Saarivaltion noin 100 000 asukkaan pääkaupunki ja hallinnollinen keskus Praia sijaitsee myös Santiagon saarella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKap Verde
Pitkien hiekkarantojen lisäksi Santiagolla näkee myös toisenlaisia maisemia.

Santiagon ylpeys on Kap Verden ainoa Unescon maailmanperintökohde. Ribeira Granden vanhakaupunki, joka tunnettiin aiemmin myös nimellä Cidade Velha, lisättiin listalle vuonna 2009. Esimerkiksi kaupungin linnoitus ja kirkot kuuluvat parhaiten säilyneisiin historiallisiin kohteisiin.

Vahvan paikallistunnelmansa ansiosta Santiago sopii retkikohteeksi matkailijalle, joka haluaa tutustua tavalliseen kapverdeläiseen elämään kiillotettujen lomakeskusten ulkopuolella.

Vaeltajan Santo Antão

Kap Verden toiseksi suurin saari Santo Antão on suosittu erityisesti vaeltajien keskuudessa. Vuoristoisen saaren dramaattisiin maisemiin voi tutustua myös autoretkillä. Jylhien vuoristojen kontrastina saarelta löytyy myös yllättävän vihreitä paikkoja metsineen ja hedelmäpuineen.

ShutterstockKap Verde
Santo Antãon saaren maisemat monipuolistavat Kap Verden näkymätarjontaa.

Santo Antãon pääkaupungissa Ribeira Grandessa voi aistia eloisaa markkinatunnelmaa, mutta pienemmät kohteet ovat saaren todellisia helmiä. Ehdottomiin vierailukohteisiin kuuluu jyrkänteen harjalla keikkuva Fontainhasin kylä, josta saa upeita valokuvia. Myös Ponta do Solin kalastajakylä on viehättävä pysähdyspaikka.

Musiikin ja kulttuurin São Vicente

São Vicentea pidetään Kap Verden kulttuurisaarena, joka tunnetaan erityisesti musiikkikeskuksena. Eläväisen kulttuuritarjonnan takana on saaren menneisyys merkittävänä satamana: laivat toivat São Vicentelle huvituksia kaipaavia merimiehiä ja vaikutteita maailmalta.

Suurin osa saarelaisista asuu Mindelon kaupungissa. Mindelosta oli kotoisin myös Kap Verden kansainvälisesti tunnetuin tähti, laulaja Cesária Évora. Vuonna 2011 kuolleen Évoran musiikki ja muisto elävät saarella vahvana.

São Vicentella kannattaakin tutustua perinteiseen kapverdeläiseen morna-musiikkityyliin. Saarella järjestetään myös vuosittain karnevaalit helmi-maaliskuussa ja musiikkifestivaalit elokuussa. Rantojen perässä São Vicentelle ei kannata matkustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tulivuorisaari Fogo

Fogo on Kap Verden tulivuorisaari, jonka yli 2 800 metriä korkea vuorenhuippu Pico de Fogo on saariryhmän korkein kohta. Viimeksi vuosina 2014 ja 2015 purkautunut tulivuori on muös suosittu vaelluspaikka matkailijoiden keskuudessa.

Vulkaanisen saaren maisemia määrittävät mustahiekkaiset rannat ja kivinen maasto. Saaren pääkaupunki São Filipe on sievä vierailukohde värikkäine taloineen. Fogon saarella valmistetaan sekä kahvia että viiniä, joita kannattaa kokeilla visiitin aikana.

Retkiä pikkusaarille

Kap Verden suosituimpien lomakohteiden lisäksi matkailijat voivat tehdä päiväretkiä myös piskuisimmille saarille. Säännöllisiä lauttayhteyksiä ei yleensä kuitenkaan ole – saarille liikennöiviä ajankohtaisia yhteyksiä on parasta tiedustella paikan päällä Kap Verdellä.

Kap Verden pienin saari Santa Luzia on kokonaan asumaton, eikä saarelle ole tarjolla julkista liikennettä. Autiosaaren etsijät voivat yrittää järjestää venekyydin São Vicentelta.

Maio, Brava ja São Nicolau ovat puolestaan asuttuja, mutta turismi ei saarilla näy. Kap Verden kuvaillaan usein muistuttavan Kanariansaaria ennen massaturismin saapumista – näillä rauhallisilla saarilla kävijä kohtaakin lähinnä luontoa ja paikallista elämänmenoa.

>> Lue lisää vinkkejä Kap Verdelle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Boa Vistan vanha hylky Kap Verdellä

Vielä ehdit kokea Kap Verden aavemaisimman nähtävyyden – odotetaan katoavan lopulta kokonaan

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Kap Verde

Tältä näyttää Kap Verde – katso kuvasarja eksoottisilta lomasaarilta

Fuerteventura

Nopeat esittelyt suosikkisaarista – mikä lomasaariryhmä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja