Hyppää sisältöön

Etiopia

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Afrikan sydämen kohdalla sijaitsevalla Etiopialla on pitkä historia.

Etiopialaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan, eivätkä suotta. Etiopialaisia on 88 miljoonaa. He ottavat turistin lämpimästi vastaan, ja esittelevät hyvin tietoisina ja ylpeinä maataan ja historiaansa.

ETIOPIA MATKAILUMAANA

Etiopiassa sää on yleisesti lämmin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Afrikan sydän

Afrikan itäpuolella niin sanotusti Afrikan sydämen kohdalla sijaitsevaa Etiopiaa ympäröivät Somalia, Kenia, Sudan ja Eritrea. Maalla ei ole rantaviivaa, mutta muutama järvi Etiopiassa on. Suurin järvistä on Tana, joka sijaitsee maan pohjoisosassa.

Rantaloman sijaan Etiopia on maana kulttuurinen nähtävyys. Etiopiassa voi kohdata niin koptikristittyjä munkkeja, kallioon kaivettuja kirkkoja kuin syvän Afrikan eläimiäkin.

Keväällä ja kesällä sataa

Etiopian ilmastoon vaikuttavat maan suuret korkeuserot. Itäpuoli maasta on ylänköä, jolla sijaitsee muun muassa pääkaupunki Addis Abeba. Sadekausi osuu täällä heinä–syyskuuhun.

Maan länsipuoli on alankoa, josta osa on jopa merenpinnan alapuolella. Omo-joen laaksoalue on rehevää ja siellä elää suurin osa Etiopian eläimistä. Sateet tulevat maalis–toukokuussa. Sadekaudella matkustamista kannattaa välttää, sillä teillä liikkuminen on silloin erittäin hankalaa.

Yleisesti sää on erittäin lämmin ja aurinko paistaa suoraan yläpuolelta ja usein pilvettömältä taivaalta. Aurinkosuojan varmistamiseksi varaa mukaan huivi, rasvaa ja pellavavaatteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuivuudesta lajien runsauteen

Etiopian luonto on hyvin jakautunutta ja niin ovat maan nähtävydetkin. Ylängöllä on kuivaa ja hedelmätöntä maata.

Laaksoalueella on luonnonnähtävyyksiä. 1960–70 –luvuilla rakennettiin useita luonnonsuojelualueita, joilla voi nähdä Afrikan eläimiä. Norsut, leijonat ja muut luontodokumenteista tutut eläimet asuvat täällä. Abijatta Shalla Lakes -kansallispuisto on yksi varma nähtävyys.

Pohjoisosissa on paljon Etiopian ortodoksikristittyjen kirkkoja. Ne on usein tehty kivestä tai jopa kaiverrettu kalliosta. Kirkot ovat ristinmuotoisia, ja useimmat on rakennettu keskiajalla. Kaupungeista ainakin Gondar ja Fasilides ovat vierailun arvoisia.

Hintataso on suomalaisittain halpa. Olut maksaa noin yhden euron, ruoka-annos paikallisessa kahvilassa noin viisi euroa. Käteinen on varmin maksuväline Etiopiassa, mutta suuremmissa kaupungeissa käyvät myös luottokortit. Maan valuuttaa, birrejä, ei saa viedä ulos maasta.

LENNOT MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ETIOPIASSA

Etiopiassa on edullista

Euroopan kautta lentäen

Suomesta ei ole Etiopiaan suoria lentoja vaan konetta joutuu vaihtamaan kerran tai kaksi. Useat lentoyhtiöt lentävät Addis Abebaan euroopan suurimpien kaupunkien kautta. Lennot maksavat 700-1000 euroa. Etiopian kansallisella lentoyhtiöllä Ethiopian Airlinesilla on hyvät yhteydet Afrikan sisällä ja vakituisia lentoja myös Eurooppaan.

Etiopiaan vaaditaan viisumi, jonka voi hankkia Addis Abeban lentokentältä tai Etiopian lähetystöstä Tukholmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellit Etiopiassa

Pääkaupunki Addis Abebassa on paljon hyväntasoisia hotelleja sekä reppumatkaajille sopivia edullisempia vaihtoehtoja. Isojen kaupunkien ulkopuolella turisteille tarkoitetut palvelut ovat kuitenkin varsin kehittymättömiä. Pienemmissä paikoissa majoitusta tarjoavat pienet majatalot.

Suomen ulkoministeriö suosittelee majoituksen varaamista ennen maahan matkustamista.

Liikkuminen

Etiopian tiet ovat kurjassa kunnossa ja ajaminen hidasta ja turvatonta. Ajoneuvot eivät käytä yölläkään valoja ja teillä saattaa olla karjaa.

Auton vuokraamista ja ajamista ei voi suositella matkailijalle. Sen sijaan kuskin palkkaaminen on helpoin tapa liikkua maan sisällä. Etiopiassa kulkee myös linja-autoja. Pitkät etäisyydet on hyvä huomioida bussimatkaa suunnitellessa.

ETIOPIAN MATKAKOHTEET

Etiopian luontoa

Etiopian pääkaupunki Addis Abeba

Etiopian pääkaupunki sijaitsee maan keskellä. Vajaan 3 miljoonan asukkaan kaupunki on maan taloudellinen ja sosiaalinen keskus. Afrikan unionin ja YK:n päämajat sijaitsevat Addis Abebassa, mikä tuo kaupunkiin paljon liikematkustajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungissa on useita etiopialaista kulttuuria esitteleviä museoita. Etnologinen museo esittelee Etiopian rikasta kulttuuria ja on lisäksi yksi Afrikan parhaimmista museoista. Etiopian tärkeimmän pyhimyksen Pyhän Yrjön katedraali on paikallisille tärkeä paikka ja suosittu vierailukohde.

Ostoksia voi tehdä Piazzan ympäristössä sekä Merkato -nimisellä markkina-alueella. Tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin. Merkatossa on hyvä pitää huolta arvoesineistään, sillä taskuvarkaudet ovat alueella yleisiä.

Tana-järven alue

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevalta Tana-järvi on Etiopian suurin vesistö. Sieltä alkaa myös Niili. Alue on suosittu paikka lintuharrastajien keskuudessa. Alueella elää paljon paikallisia lintuja, mutta se on myös muuttolintujen suosima pysähdyspaikka.

Osassa järven 37 saaresta sijaitsee luostareita, jonne munkit soutavat kaislaveneillään. Joihinkin luostareista pääsee tutustumaan, mutta suurin osa on suljettuja. Lisäksi huomioitavaa on, että useimpiin vain miehet ovat tervetulleita.

Tana-järveltä hiukan pohjoiseen sijaitsee Gondarin kaupunki, joka oli aikoinaan Etiopian pääkaupunki yli 200 vuotta. Kaupugissa on paljon tutustumisen arvoisia keskiaikaisia rakennuksia.

Nechisarin kansallispuisto

Etiopiassa on monia kansallispuistoja, yksi niistä on Nechisarin luonnonsuojelualue.

Arba Minchin kaupunkia lähellä sijaitseva puisto on noin 510 kilometrin matkan päässä Addis Abebasta. Yli 180 lintulajin lisäksi alueella elää seeproja, gaselleja ja kuduja.

ETIOPIAN PARHAAT

Etiopia-pelikaani-Flickr-David-Stanley

Koe nämä Etiopiassa

  1. Tutustu kulttuurihistoriaan Addis Abebassa
  2. Bongaile pelikaaneja Tana-järvellä

Etiopian miinukset

  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Turismi Varsin kehittymätöntä

Lisätietoa

Tourism Ethiopia

Teksti: Anna Lehto, Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Marc Veraart, A.Davey, Rod Waddington, David Stanley

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja