Näillä lentoreiteillä on eniten turbulenssia – löytyykö joukosta oma suosikkikohteesi?
Missä kohteissa esiintyy eniten turbulenssia?
Vuonna 2023 turbulenssia esiintyi eniten lentoreitillä Chilen Santiagosta Bolivian Santa Cruziin, selviää turbulenssin ennustamiseen erikoistuneen Turbli-verkkosivuston vertailusta. Tuoreessa turbulenssianalyysissa oli mukana 150 000 lentoreittiä ympäri maailmaa, ja niitä vertailtiin mittaamalla turbulenssin voimakkuutta.
Useimmat reitit, joilla esiintyy eniten turbulenssia, ovat Euroopan ulkopuolella, mutta kymmenen eniten turbulenssisen reitin joukossa on myös kaksi eurooppalaista reittiä: lentoreitit Milanosta Geneveen ja Milanosta Zürichiin.
Vaikka turbulenssi ei ole vaarallista, on se epämiellyttävää sekä matkustajien että miehistön kannalta. Lentomatkustajille kokemus voi olla pelottava, eikä ihme – todella pahassa turbulenssissa koneen lentokorkeus voi heitellä jopa 30 metriä suuntaan tai toiseen.
Matkustamohenkilökunnan työ taas vaikeutuu turbulenssin aikana, jolloin tarjoilu saatetaan joutua keskeyttämään. Yllättävän turbulenssin iskiessä lentoemännät ja stuertit voivat hyödyntää koneiden piilotettua ominaisuutta, matkatavaralokeroiden alla kulkevia käsijohteita.
Yleisin syy turbulenssiin ovat sääolot. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja tuulet saavat koneen keikkumaan.
Turbulenssia voi aiheuttaa myös näkymätön jättöpyörre, jota ei voi ennustaa sään mukaan. Kyseessä on toisen lentokoneen jälkeensä jättämä ilmapyörre.
Lentomatkustaja voi varautua turbulenssiin oikeastaan vain yhdellä tavalla. Turvavyö kannattaa pitää yleisen suosituksen mukaan kiinni koko lennon ajan, vaikka turvavyövalo olisikin sammutettu. Turbulenssi saattaa yllättää missä ja milloin tahansa.
Reitit, joilla esiintyi eniten turbulenssia vuonna 2023
- Santiago (SCL)–Santa Cruz (VVI)
- 2. Almaty (ALA–Bishkek (FRU)
- Lanzhou (LHW)–Chengdu (CTU)
- Centrair (NGO)–Sendai (SDJ)
- Milano (MXP)–Geneve (GVA)
- Lanzhou (LHW)–Xianyang (XIY)
- Osaka (KIX)–Sendai (SDJ)
- Xianyang (XIY)–Chengdu (CTU)
- Xianyang (XIY)–Chongqing (CKG)
- Milano (MXP)–Zürich (ZRH)
Päiväntasaajan läheisyys lisää turbulenssiriskiä
Lentäjä Stuart Clarke analysoi brittilehti The Sunille lentoreitin vaikutusta turbulenssiin. Tiettyihin kohteisiin lennettäessä voit odottaa kuoppaisempaa kyytiä.
Monet tunnetut lomakohteet sijaitsevat lähellä päiväntasaajaa paikoissa, joissa esiintyy paljon ukkosmyrskyjä. Tällaisia ovat esimerkiksi Aasian suosikkikohteet Singapore, Bangkok, Hongkong ja Mumbai.
Samaan myrskyalttiiseen kategoriaan kuuluvat myös muun muassa Miami, Cancun ja Johannesburg, jotka ovat kaikki turistien suosimia lentokenttiä.
Clarken mukaan Euroopasta Etelä-Afrikkaan lennettäessä turbulenssi on hyvin yleistä. Päiväntasaajan ylitys tarkoittaa intertrooppisen konvergenssin sääilmiötä, matalapainetta ja ukkosmyrskyjä.
Myös Atlantin valtamerta ylitettäessä turbulenssi on yleistä suihkuvirtausten takia. Tämä näkyy esimerkiksi lennoilla Euroopasta Yhdysvaltoihin – erityisesti talvella.
– Turbulenssi on yhtä kiusallista sekä matkustajille että miehistölle. Lentäjät pyrkivät usein lentämään joko turbulenssialueen ylä- tai alapuolella, sanoo Clarke.
Turbulenssia isojen vuorten yllä
Turbulenssiin kannattaa varautua myös silloin, kun kone ylittää isoja vuoristoja. Vaikutuksen voi huomata esimerkiksi Alppien, Pyreneiden, Kalliovuorten ja Andien yläpuolella.
Aina vuorten ei tarvitse olla kovinkaan suuria. Clarken mukaan jopa Glasgow’n lentokentän lähellä sijaitsevat pienet kukkulat voivat vaikuttaa lentoon – samoin Gibraltarin lentokentän vierestä löytyvä kuuluisa Gibraltarinvuori.
Ilmiötä kutsutaan “vuoristoaalloiksi”, jotka syntyvät vuoristoon osuvista voimakkaista tuulista.
– Korkeiden vuoristojen yläpuolella on tavallista havaita voimakkaita tuulia, jotka puhaltavat jopa 80–160 kilometriä tunnissa. Tällaisissa tapauksissa lentäjä saattaa yrittää nostaa lentokorkeutta, sanoo Clarke.
Lentomatkustaja voi varautua turbulenssiin oikeastaan vain yhdellä tavalla. Turvavyö kannattaa pitää yleisen suosituksen mukaan kiinni koko lennon ajan, vaikka turvavyövalo olisikin sammutettu. Turbulenssi saattaa yllättää missä ja milloin tahansa.
Lue myös: Tiesitkö tämän turbulenssista? 5 faktaa
Lähde: The Sun ja Condé Nast Traveler
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää