Hyppää sisältöön

Mitä tuliaisia Suomesta kannattaa viedä ulkomaille? 8 helppoa vinkkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.03.2022
Ulkomaalaisten ystävien ja isäntäperheiden tuliaiset voivat joskus aiheuttaa päänvaivaa. Kokeile näitä!

Mitä tuliaisiksi Suomesta?

Monet suomalaiset joutuvat joskus miettimään, millaisia tuliaisia veisivät ulkomaille. Kyseessä voi olla vaihto-oppilaan isäntäperhe, ulkomaalaiset ystävät tai sukulaiset, työelämän yhteistyökumppanit tai vaikka vain tutun majapaikan henkilökunta lomakohteessa.

Omat haasteensa tuo se, että tuliaisten on mahduttava matkalaukkuun ja saavuttava kohdemaahan ehjänä. Ja tietysti edustettava kotimaata ja miellytettävä lahjansaajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue alta kahdeksan helppoa tuliaisvinkkiä!

1. Suomalaiset herkut

Suomalainen suklaa on ehkä klassisin ja helpoin tuliainen, minkä kotimaasta voi viedä. Valitse rohkeasti muutakin kuin perinteistä Fazerin sinistä – suomalainen suklaa ja makeiset ovat yleensä pidettyjä maailmalla. Onko joku joskus löytänyt maan, jossa makeishylly on pidempi kuin Suomessa?

Huomioi hauskat kausituotteet. Jos matkustat pääsiäisen aikaan, nappaa mukaan Mignon-munia. Kananmunan kuoren alla piilotteleva suklaamuna on jotain, mitä ei muualta löydy. Joulun alla suomalaiset joulukalenterit ovat hauskoja tuliaisia erityisesti lapsille. Monissa maissa joulukalentereita ei ole ollenkaan tai valikoima on vaatimattomampi.

Monet haluavat viedä ulkomaille maistiaisiksi myös salmiakkia, mutta määrä kannattaa pitää pienenä. Fakta on se, etteivät lahjansaajan makunystyrät totu tuotteeseen hetkessä. Kokeilu jää usein yhteen palaan.

2. Pienet design-tavarat

Pieni tai kevyt suomalainen design-tuote on helppo sujauttaa matkalaukkuun. Esimerkiksi Marimekko, Iittala ja Arabia ovat perinteisiä merkkejä, joilta löytyy laaja valikoima tuotteita – edullisimmillaan voit ostaa vaikka lautasliinoja ruokakaupasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mariskoolit, Muumimukit, Aalto-maljakot, tuikkualustat ja erilaiset tekstiilit ovat tyypillisiä tuliaisia. Jos haluat ostaa lahjaksi koruja, on Kalevala Koru suomalainen klassikko. Tai ehkä haluat tutustua nuorten nousevien suunnittelijoiden tuotteisiin?

Visit Finland / MarimekkoParhaat tuliaiset Suomesta
Suomalaiset design-tuotteet ovat suosittuja tuliaisia. Erilaisia tekstiilejä on helppo pakata mukaan.

Joskus käytännölliset lahjat ovat parhaita. Esimerkiksi suomalaisen brändin patalappu ja -kinnas voivat olla hittejä, joille tulee varmasti käyttöä.

Jos lahjan valitseminen tuntuu vaikealta, suuntaa suomalaista designia myyvään liikkeeseen ja pyydä apua henkilökunnalta. Työntekijät ovat todennäköisesti valinneet ulkomaan tuliaisia ennenkin.

3. Kotimainen kosmetiikka

Älä unohda suomalaista kosmetiikkaa tuliaisia miettiessäsi. Käytännöllisille lahjoille kuten ihonhoitotuotteille on kaikilla tarvetta, ja parhaassa tapauksessa tuotteissa on hyödynnetty Suomen luontoa.

Esimerkiksi Lumenen tuotteita löytyy helposti kaikista isoista marketeista, ja osa sarjoista on pakattu nykyään ihastuttaviin pakkauksiin, joita kelpaa asetella esille kylpyhuoneessa.

Suomessa tehdään paljon luonnonmukaista kosmetiikkaa, jota voi ylpeänä viedä maailmalle. Tuliaisiksi sopivia merkkejä ovat esimerkiksi tyylikkäästi pakatut Flow Cosmetics, Taika ja Laponie of Scandinavia.

4. Kirja Suomesta

Suomi-aiheinen kirja on hyödyllinen lahja erityisesti silloin, kun matkustat maahan, jossa Suomea ei todennäköisesti tunneta kovin hyvin. Valitse englanninkielinen tai lahjansaajan omalla kielellä kirjoitettu kirja, jonka avulla ystäväsi tai tuttavasi voivat tutustua kotimaahasi ja nähdä sen parhaat palat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valokuvakirjojen lisäksi Suomesta on julkaistu humoristisia ja asiapitoisia kirjoja englanniksi. Sopisiko tuliaiseksi esimerkiksi suomalaisuuden ytimen tavoittava sarjakuvakirja Finnish Nightmares tai toimittaja Anu Partasen asiantunteva The Nordic Theory of Everything? Suomalaista hyvinvointivaltiota Yhdysvaltoihin vertaava kirja on julkaistu myös suomeksi nimellä Pohjoinen teoria kaikesta.

Lukemisesta nauttivalle ulkomaalaiselle ystävälle voit hankkia myös tämän omalle kielelle käännetyn romaanin suomalaiselta kirjailijalta.

5. Suomalaiset vaatemerkit

Vaatteet ovat astetta henkilökohtaisempia tuliaisia, mutta jos tunnet lahjansaajan hyvin, harkitse tuotteita suomalaiselta vaatemerkiltä. Vaihtoehtoja ei ole koskaan ollut niin paljon kuin nyt! Helpoimpia tuliaisia ovat t-paidat, sukat tai asusteet.

Isompien merkkien kuten Marimekon, Nanson, Ivana Helsingin, Makian ja Samujin lisäksi Suomessa on lukematon määrä pieniä itsenäisiä vaatemerkkejä, joita voi löytää esimerkiksi kotimaista designia myyvistä liikkeistä. Lapsille voi ostaa esimerkiksi Gugguun, Papun tai Metsolan tuotteita.

Balmuirin huivit ovat yksinkertaisen tyylikkäitä ja sopivat kaikille – lahjan ostajan ei tarvitse vaivata päätään muuta kuin värin valinnalla. Lumin nahkalaukut ovat niin ikään suomalaista designia.

6. Tuliaisia lapsille

Oletko hankkimassa tuliaisia perheelle, jossa on pieniä lapsia? Viemisiksi sopivat esimerkiksi suomalaiset satuhahmot Muumeista Rölliin ja Mauri Kunnaksen kirjojen hahmoihin. Erityisesti pohjoisessa asuvien kannattaa harkita terveisiä joulupukilta vuodenajasta riippumatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Finland / Jussi HellsténTuliaisia joulupukin kotimaasta
Joulupukin kotimaasta voi viedä jouluaiheisia tuliaisia vuoden ympäri.

Pihapeli Mölkky on suomalainen keksintö, joka sopii viihdykkeeksi koko perheelle. Valitse pelistä kevyt versio, joka on helppo pakata matkalaukkuun.

7. Ruisleipä ja muut ruokatuotteet

Ruisleipä on suomalainen klassikko, jota on pakattava mukaan ainakin ulkomailla asuville suomalaisille. Kotimainen herkku maistuu usein myös valkoiseen leipään tottuneille ulkomaalaisille.

Tarkasta aina etukäteen, mitä ruokatuotteita saat viedä kohdemaahan. EU-maissa säännöt ovat löyhemmät, mutta esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Australiaan matkustettaessa ruokien kanssa voi joutua ongelmiin.

Muista rajoitukset myös alkoholijuomien kanssa, jos päätät viedä tuliaisiksi kotimaisia alkoholituotteita.

8. Perinnetuotteet ja käsityöt

Kun valitset tuliaisia, mieti ensimmäisenä onko omalla kotiseudullasi perinnetuotteita, jotka voisivat olla kiinnostavia ulkomailla. Esimerkiksi perinteinen kuksa on sympaattinen lahja, jonka kylkeen voi ostaa pienen pullon suomalaista juomaa.

Entä mikä voisi olla suomalaisempi tuliainen kuin villasukat? Itse kudotut tai käsityöläisliikkeestä ostetut villasukat sopivat viemisiksi kaikenikäisille.

Erilaiset markkinat ovat yleensä hyviä paikkoja bongata uniikkeja käsitöitä, joita et välttämättä löydä kivijalkaliikkeistä.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland / Katja Hagelstam, Marimekko, Jussi Hellstén

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 6 faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja