Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Brasilia

Rio de Janeiro on Brasilian kiehtova klassikko

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 08.01.2020
Rio de Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki ja tärkein turistikohde.

Vastakohtien kaupunki

Rio de Janeiro koristaa Atlantin rantaa Kauriin kääntöpiirin tuntumassa. Se sijaitsee noin 450 kilometriä maan suurimmasta kaupungista São Paulosta koilliseen.

Rio tunnetaan riehakkaan samban ja maailmanluokan jalkapallon ohella upeista hiekkarannoistaan ja ikonisista nähtävyyksistään. Corcovadon Kristus-patsas ja jyrkkinä seinäminä nouseva Sokeritoppavuori ovat kukkulaisen kaupungin tunnusmerkkejä, ja toimivat kaupungin ikoneina valkokankaalla ja postikorteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rio de Janeiro on vastakohtaisuuksien kaupunki: upean arkkitehtuurin ja varakkaiden asuinalueiden lisäksi turistikaan ei voi välttyä näkemästä kodittomia ja muuten köyhempää väestöä. Rion maine vaarallisena kaupunkina ei myöskään ole tuulesta temmattu, eikä matkailijankaan kannata sitä vähätellä.

Parhaimmillaan Rio de Janeiro on kuitenkin värikäs miljoonakaupunki, jossa ei tule koskaan tylsää. Brasilialaiset osaavat nauttia elämästä, ja suurkaupungin ainutlaatuinen tunnelma tarttuu nopeasti myös matkailijaan.

Istockphoto
Rio de Janeiron rannat ovat tunnettuja ympäri maailmaa.

Trooppinen ilmasto läpi vuoden

Rio de Janeirossa lämpötilat pysyvät korkeina ympäri vuoden. Joulukuusta helmikuulle ulottuva kesäkausi on kuuma ja kuiva, ja lämpötilat nousevat helposti 30 lämpöasteen paremmalle puolelle. Heinäkuulta syyskuulle kestävä talvikausi on pilvinen, mutta tällöinkin elohopea pysyttelee +20 asteen tietämissä.

Mikäli Rion matkalta janoaa lämpöä, aurinkoa ja pehmeää hiekkaa rentouttavan rantaloman muodossa, kannattaa lennot varata Suomen talvikuukausille. Mikäli mielessä on kulttuurin ja nähtävyyksien täyteinen kaupunkiloma, kannattaa suosia viileämpiä kuukausia.

Rioon ei kannata suunnata pikavisiitille, sillä nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että viikkokin käy nopeasti lyhyeksi. Tyypillisimpien nähtävyyksien ja legendaaristen hiekkarantojen lisäksi kaupungissa kannattaa ehdottomasti käydä jalkapallo-ottelussa ja heittäytyä samban vietäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vauhtia ja vaaratilanteita

Kuten kaikilla matkoilla, myös Rio de Janeirossa matkailijan tärkein varuste on terve järki. Kaupungin taskuvarkaista ja väkivaltaisemmistakin yhteenotoista ei varoitella suotta, joten arvoesineet kannattaa suosiolla jättää kotiin tai majapaikkaan.

Iltaisin suositellaan kulkemaan taksilla, ja etenkin faveloihin, eli hökkelikyliin, päättyviä katuja suositellaan välttämään. Faveloitakin on sekä turvallisia ja rauhoitettuja että vältettäviä, levottomia faveloita. Yksin liikkumista kannattaa välttää pimeällä, etenkin juopuneena.

Taksien kanssa kannattaa myös olla tarkkana, sillä turistia yritetään usein vedättää. Omalla tarkkaavaisuudella pääsee kuitenkin pitkälle. Rio de Janeiron liikenne on myös usein kaoottista, joten tarkista, että taksista löytyy asialliset turvavyöt.

Brasilian valuutta on Brasilian real, ja 10 realia vastaa noin 2,75 euroa. Hintataso vaihtelee edullisesta hävyttömän kalliiseen etenkin merkittävien urheilutapahtumien aikaan. Tippaaminen kuuluu kulttuuriin.

Huomioi myös, että passin tulee olla voimassa vähintään puoli vuotta matkan jälkeen. Brasiliaan ei tarvita viisumia, jos matka kestää alle 90 päivää.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN RIO DE JANEIROSSA

Shutterstock
Kaupungissa voi liikkua julkisilla kulkuneuvoilla tai taksilla.

Lentäen Helsingistä Rio de Janeiroon

Rio de Janeiroon matkustamiseen on varattava aikaa, sillä suoria lentoja Suomesta ei ole. Lento Helsingistä yhdellä vaihtoyhteydellä kestää lyhyimmilläänkin 17 tuntia. Esimerkiksi KLM sekä Air France liikennöivät lentoja Helsingistä Rioon, ja vaihtoyhteys järjestyy tyypillisesti esimerkiksi Pariisin tai Amsterdamin kautta.

Edestakaiset lennot Helsingistä maksavat halvimmillaan alle 600 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Löydä edullisimmat lennot Rio de Janeiroon Rantapallon lentohausta

Yövy rannan tuntumassa

Rio de Janeiro on suosittu turistikaupunki, ja näin ollen etenkin hotelleista riittää tarjontaa. Hulppeimmat hotellit sijaitsevat maailmankuulujen Copacabanan ja Ipaneman rannalla. Jos matkasi osuu karnevaalin tietämille, varaa huone ajoissa. Varaudu myös siihen, että hinnat pomppaavat karnevaalin lähestyessä.

Myös hostellimajoitusta on tarjolla runsaasti, ja yö hostellissa kustantaa halvimmillaan noin 10 euroa. Kannattaa tarkistaa myös Airbnb-asunnonvuokrauspalvelun tarjonta, jonka kautta voit löytää persoonallisen ja edullisen majapaikan jopa rauhoitetusta favelasta.

Hyppää Rion metroon

Rion nähtävyydet tavoitat parhaiten julkisilla kulkuvälineillä, ellet ole varannut majoituspaikasta tai matkatoimistosta retkeä, johon kuuluu kuljetus.

Miljoonakaupungin kadut ovat päivisin ruuhkaisia, ja reilun kymmenen kilometrin bussimatka Copacabanalta Corcovadolle voi tavallisena tiistaina helposti kestää yli tunnin.

Bussin sijaan kannattaakin mahdollisuuksien mukaan harkita metrolla kulkemista. Metroverkosto on kattava, ja esimerkiksi matkat keskikaupungin ja Copacabanan ja Ipaneman välillä taittuvat leikiten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös taksilla matkustaminen on edullista, vaikka ruuhka-aikaan kaupunkimatkoista saattaa tietysti kertyä hintava lasku.

Yksin kävelemistä iltaisin varsinkaan faveloiden läheisyydessä ei suositella.

RIO DE JANEIRON NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Kristus-patsas on Rio de Janeiron kuuluisin nähtävyys.

Katso kaupunkia Corcovadolta

Corcovado-kukkulan laella, 710 metrin korkeudessa käsiään levittävä Kristus-patsas on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä.

Cosme Velhon kaupunginosassa kohoavalta kukkulalta on upeat näkymät kaupungin ylle. Valitse kirkas ja pilvetön päivä patsaalla vierailuun. Kuljetusta Corcovado-kukkulan huipulle järjestetään päivittäin noin aamuyhdeksästä iltakuuteen. Edestakainen matka maksaa parikymmentä euroa.

Kukkula patsaineen kuuluu useimpien Rio de Janeirossa vierailevien must-kohteisiin, ja tämä näkyy myös paikan päällä ruuhkaisuutena. Omasta rauhasta tai kuvista ilman lukuisia turisteja on turha haaveilla, mutta kukkulalta avautuvat näkymät ovat upeat.

Vaijerihissillä Sokeritopalle

Sokeritoppavuori, tai Pão de Açúcar, on toinen Rion ikonisista nähtävyyksistä. Lähes 400 metrin korkeuteen nouseva huippu on hieno nähtävyys etenkin auringonlaskun aikaan.

Perille pääsee kahdella vaijerihissillä. Puolivälissä, reilun 200 metrin korkeudessa, olevalla Morro da Urcalla vaihdetaan hissistä toiseen.

Kiipeilyharrastajan kannattaa harkita hienoa kiipeilyretkeä vuoren huipulle. Kiipeilyretkiä järjestää esimerkiksi Rio Hiking.

Santa Teresan rappuset

Yksi kaupungin värikkäimmistä nähtävyyksistä lienee Santa Teresasta Lapaan johtava Escadaria de Selarón. Kyseessä on pitkä, kohtuullisen jyrkkä portaikko, jota muuan chileläinen taiteilija on päällystänyt kaakeleilla vuodesta 1990. Täsmällistä tietoa laattojen lukumäärästä ja alkuperästä tuskin on kenelläkään.

Joidenkin lähteiden mukaan nämä reilut 200 porrasta ja niitä reunustavat seinämät ovat saaneet pinnoitteekseen yli 2 000 kaakelia tai kaakelin palasta yli 100 eri maasta. Mukaan mahtuu ainakin kaksi laattaa Suomestakin.

Copacabana ja Ipanema

Pitkät valkeat hiekkarannat voi kai nimetä Rio de Janeiron ehdottomiksi nähtävyyksiksi. Ipanema on rannoista aallokkoisempi, Copacabana taas on saanut rauhallisemman maineen.

Loma-aamu on mitä mainioin aloittaa vaikkapa pitkällä juoksulenkillä Copacabanan rannalla paikalliseen tapaan. Pituutta rannalla on lähes viisi kilometriä päästä päähän, ja molemmissa päissä on vapaasti käytettäviä lihaskuntolaitteita. Koko rannan pituudelta sitä reunustavat luksushotellit, ravintolat, baarit ja yökerhot.

Ipanema on puolestaan jaettu erilaista rantakansaa houkutteleviin alueisiin, postoihin. Posto 9 on esimerkiksi mielletään trendiväen alueeksi siinä missä posto 11 kutsuu lapsiperheitä.

Samba ja jalkapallo Riossa

Rio de Janeiron pakollisten nähtävyyksien listalle lukeutuvat myös suurten kansallistapahtumien areenat: sambadromi ja jalkapallostadion.

Helmikuussa juhlittavan sambakarnevaalin päätapahtumapaikka sambódromo sijaitsee Praça Onzen metroaseman lähettyvillä. Päätapahtuman lisäksi karnevaalien aikaan eri kaupunginosista löytyy jopa autenttisempaa sambatunnelmaa. Mikäli matka ei satu karnevaalien ajalle, voi samban vietäväksi heittäytyä esimerkiksi Lapan kaupunginosan sambaklubeilla.

Rio de Janeiro on urheilu- ja etenkin jalkapallofanille ehdoton vierailukohde. Kaupunki isännöi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuita vuonna 2014, ja on myös olympialaisten isäntäkaupunki vuonna 2016. Huippuluokan jalkapallomaa Brasiliassa vierailu ei ole täydellinen ilman jalkapallo-ottelua. Brasilialaiset suhtautuvat jalkapalloon intohimolla, ja tunnelma katsomossa on kokemisen arvoinen myös niille, jotka eivät tavallisesti lajia seuraa.

RIO DE JANEIRON PARHAAT

Shutterstock
Loma Rio de Janeirossa on täynnä unohtumattomia elämyksiä kuten tanssia ja jalkapalloa.

Rio de Janeiron kerran elämässä -kokemukset

  1. Sambakarnevaalien hulina
  2. Jalkapallo-ottelu Maracanãn stadionilla
  3. Maisemat Corcovado-kukkulalta

Rio de Janeiron vaihtoehtoiset elämykset

  1. Favela-kierros www.bealocal.com
  2. Raitiovaunumatka Santa Teresaan – pysäkki R. Lélio Gama -kadulla
  3. Lapan katujuhlat – joka perjantai Lapan kaupunginosassa
  4. Kasvitieteellinen puutarha – Jardim Botânico 920
  5. Ulkoilmakuntosali Ipanemalla

Teksti: Anne Ventelä, Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto