Hyppää sisältöön

Vuoden 2019 kiinnostavimmat kaupungit top 10 – koe klassikot ja jännittävimmät uutuuskohteet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.11.2018
Minne kannattaa matkustaa vuonna 2019? Ajankohtaiset kaupunkikohteet tarjoavat vaihtoehtoja erilaisille matkailijoille, ja suorat lennot helpottavat matkustamista. Tutustu kohteisiin!

1. Kööpenhamina, Tanska

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina sijaitsee vain reilun puolentoista tunnin lentomatkan päässä Helsingistä ja on kohde, mihin on jatkuvasti tarjolla hyvin edullisia lentoja: Kööpenhaminaan lentää halvimmillaan 60 eurolla!

Kiinnostavinta Kööpenhaminassa on kaupungin tunnelma: värikkäät talot, erinomainen pyöräilyverkosto, hyvät shoppailumahdollisuudet ja tunnetut nähtävyydet – maailmaluokan ravintolatarjonnasta puhumattakaan. Maineensa mukaisesti Kööpenhamina on erinomainen pyöräilykaupunki, joten jos haluat kokea kaupungin paikallisten tavoin, hyppää pyörän selkään!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Kööpenhamina on helppo matkailukaupunki, missä voi vierailla vaikka vain yhden yön mittaisella lomalla.

Erityisen paljon Kööpenhamina kiinnostaa vuonna 2019 juuri kaupungin tasokkaan ruokatarjonnan vuoksi. Maailman parhaaksi ravintolaksi äänestetty Noma on avannut jälleen ovensa uudessa sijainnissa, minkä lisäksi Refshaleøenissa sijaitseva kaupungin katuruokataivas löytyy lyhyen pyöräilymatkan päässä kaupungin keskustasta.

>> Lue lisää vinkkejä Kööpenhaminaan Rantapallon kohdeoppaasta!

2. Gdansk, Puola

Puolan pohjoisin matkailukaupunki Gdansk on erityisesti edullista kaupunkilomaa kaipaavien suosikkikohde, sillä Gdanskiin pääsee todella edullisesti sekä Helsingistä että Turusta. Kun huomioon otetaan vielä maan halpa hintataso, on kyseessä todellinen budjettikohde.

Gdanskin valttikortti on tunnelmallinen vanhakaupunki, jonka kauniit ja värikkäät hansarakennukset sijaitsevat vieri vieressä Kuninkaantien varrella. Arkkitehtuuri on kaupungin vetonaula, ja matkalla kannattaa vierailla myös tunnelmallisessa Mariankirkossa.

ShutterstockGdansk, Puola
Edullisen hintatason lisäksi Gdanskissa houkuttaa helppous.

Vanhankaupungin ulkopuolella pääsee näkemään myös tavallista puolalaista arkkitehtuuria ja kokemaan perinteisen neuvostotyylin kaikessa erikoisuudessaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhden kaupungin sijaan Gdanskin-kaupunkilomalla voi kokea kolme, sillä lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös niin ikään kiinnostavat Sopot ja Gdynia. Sopotissa sijaitsee monien matkailijoiden yllätykseksi myös pitkä hiekkaranta sekä reilut 500 metriä pitkä puusilta.

>> Lue lisää vinkkejä Gdanskiin Rantapallon kohdeoppaasta!

3. Dublin, Irlanti

Tunnelmallinen Dublin tunnetaan erityisesti maaliskuussa juhlittavan pyhän Patrikin päivän juhlallisuuksista, mutta Irlannin pääkaupunki on erinomainen matkakohde vuoden ympäri. Kapeat kadut, hyvät kulkuyhteydet ja kaunis arkkitehtuuri tekevät kaupungista kiinnostavan kaupunkikohteen.

Dublin tunnetaan erityisesti olutkohteena, ja kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvatkin keskustassa sijaitseva Temple Bar sekä koko Irlannin suosituin käyntikohde Guinness Storehouse.

ShutterstockDublin, Irlanti
Ha’Pennyn silta on Dublinin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Dublinista on hyvät yhteydet muualle maahan, ja kaupunkilomaan on helppo lisätä päiväretki maan luontokohteisiin. Esimerkiksi näyttävät Cliffs of Moher -kalliot onnistuu näkemään päiväseltään Dublinista käsin, mutta sen lisäksi muun muassa maan Game of Thrones -kohteet ovat hyvin suosittuja.

Irlannin pääkaupunki on suomalaisesta näkökulmasta erityisen kiinnostava nyt, sillä kaupunkiin on tarjolla aika ajoin häkellyttävänkin edullisia lentoja. Helsingistä Dubliniin liikennöivät sekä Finnair että Norwegian. Lentoaika on noin kolme tuntia, ja halvimmillaan lennot maksavat alle sata euroa.

>> Lue lisää vinkkejä Dubliniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Amsterdam, Alankomaat

Alankomaiden suosituin matkailukohde Amsterdam on täynnä rentoa tunnelmaa, johon on helppo uppoutua. Kanaalien lävistämä kaupunki tunnetaan Pohjois-Euroopan Venetsiana, ja kaupunkikuvaa värittävät kanaalien lisäksi myös rakennukset, jotka paikoitellen näyttävät olevan aivan vinossa.

Amsterdamissa on läsnä kiehtovan ristiriitainen tunnelma, sillä päivänvalossa huomio kiinnittyy värikkäisiin taloihin, pyöräileviin paikallisiin ja siellä täällä väriä tuoviin kukkiin. Auringon laskettua henkiin herää maailmankuulu punaisten lyhtyjen alue, joka on edelleen täydessä toiminnassa. Suomalaismatkailijan näkökulmasta jännittävää on myös se, että Amsterdamin coffee shopeissa myydään laillisesti kannabista.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Amsterdamin kauneus hurmaa ensikertalaisen. Kanaalikaupungissa näppärin tapa liikkua on hypätä pyörän selkään.

Kaupunkiloman aikana kannattaa tutustua näyttävän arkkitehtuurin lisäksi myös Amsterdamin shoppailutarjontaan, lukuisiin aukioihin ja nähtävyyksiin. Amsterdamin ykköskohteita ovat muun muassa Van Gogh -museo, Anne Frankin kotitalo, kansallismuseo Rijksmuseum sekä aika ajoin paikka vaihtava I amsterdam-kyltti.

Suomesta pääsee Amsterdamiin entistä helpommin, sillä kaupunkien välillä liikennöi kolme lentoyhtiötä: Finnair, Norwegian ja Transavia. Matka-aika on noin kaksi ja puoli tuntia, joten kaupunki soveltuu mainiosti viikonloppuloman kohteeksi.

>> Lue lisää vinkkejä Amsterdamiin Rantapallon kohdeoppaasta!

5. Ljubljana, Slovenia

Slovenian pääkaupunki Ljubljana ei ole tyypillisin kaupunkikohde suomalaismatkailijalle, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen. Ljubljanica-joen halkoman kaupungin shoppailumahdollisuudet, arkkitehtuuri sekä ravintolatarjonta takaavat onnistuneen kaupunkiloman. Myös kaupungin kiinnostavat nähtävyydet, kuten esimerkiksi kaupungin parhaaksi maisemapaikaksi kehuttu Ljubljanan linna hurmaavat kävijän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ljubljana on kulinaarimatkailijan suosikkikohde, sillä edullinen hintataso yhdistettynä tasokkaisiin ravintoloihin takaa unohtumattomia herkutteluhetkiä. Slovenialainen ruoka on perinteisesti melko tuhtia ja esimerkiksi sian ihraa käytetään jälkiruoissakin, mutta pääkaupungissa voi nautiskella myös trendikkäissä vegaaniravintoloissa ja smoothiebaareissa.

ShutterstockLjubljana, Slovenia
Ljubljana on kompakti mutta monipuolinen matkailukaupunki.

Ljubljana sijaitsee näppärästi keskellä Sloveniaa, ja pienten etäisyyksien maassa kaupunki on kätevä tukikohta päiväretkille. Pääkaupungista käsin voi vierailla esimerkiksi kuvankauniilla Bled-järvellä, Postojnan kiehtovassa tippukiviluolassa tai maan pohjoisosissa sijaitsevilla vuoristoalueilla.

Suomesta on hyvät yhteydet Ljubljanaan, sillä Finnair liikennöi Helsingistä Slovenian pääkaupunkiin kesäkaudella jopa neljä kertaa viikossa. Suora lento kestää noin kaksi tuntia ja 40 minuuttia.

>> Lue lisää vinkkejä Ljubljanaan Rantapallon kohdeoppaasta!

6. Edinburgh, Iso-Britannia

Kuvankaunis Edinburgh on kaupunki, jonka maine ei ole kaupungin veroinen. Matkailukohteena Skotlannin pääkaupunki on monipuolinen, kiinnostava ja näyttävä, mutta siitä huolimatta se on jäänyt selvästi useiden muiden eurooppalaiskaupunkien varjoon.

Vuonna 2019 Edinburgh kiinnostaa erityisesti parantuneiden matkustusmahdollisuuksien vuoksi. Finnair aloitti marraskuussa 2018 ympärivuotisen reitin Helsinki-Vantaalta Edinburghiin. Reittiä lennetään jopa kolme kertaa viikossa. Lentoaika suoralla lennolla on noin kolme tuntia.

ShutterstockEdinburgh, Iso-Britannia
Edinburghin arkkitehtuuri on kaupungin kiinnostavimpia nähtävyyksiä.

Edinburghin kiinnostavimmat nähtävyydet ovat kaupungin klassiset kohteet: Edinburghin linna, Holyroodhousen palatsi, Skotlannin kansallismuseo, Arthur’s Seat -näköalapaikka sekä tietysti Royal Mile ja vanhakaupunki. Edinburghissa ihastuttaa erityisesti kaupungin kaunis arkkitehtuuri.

Jos kaipaat jännitystä ja seikkailua, suuntaa Edinburghiin suorien lentojen sijaan road tripin päätteeksi. Vuokraa auto esimerkiksi Lontoosta ja aja Ison-Britannian halki aina Edinburghiin saakka.

>> Löydä halvat lennot Edinburghiin Rantapallon lentohaun avulla!

7. Bukarest, Romania

Itä-Euroopan kaupunkikohteet ovat pikkuhiljaa avautumassa matkailijoille yhä enemmän samaan aikaan, kun kaupunkien palvelutaso paranee. Yksi kiinnostavimpia itäisen Euroopan pääkaupunkeja on Romanian pääkaupunki Bukarest.

Rosoista kaupunkitunnelmaa ja rentoa lomaa kaipaavalle matkailijalle Bukarest on erinomainen kohde, sillä rappioromantiikkaa henkivän kaupungin nähtävyydet on nopeasti nähty. Sen jälkeen loppuloman voi keskittyä kahviloissa ja ravintoloissa rentoutumiseen, mikä kaupungin varsin edullisen hintatason ansiosta onnistuu myös pienellä budjetilla matkaileville.

ShutterstockBukarest, Romania
Bukarest on edullinen kaupunkikohde, mihin pääsee Suomesta suorilla lennoilla.

Bukarest onkin oivallinen kohde matkailijalle, joka haluaa nauttia luksuspuitteista pikkurahalla.

Bukarest tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet päiväretkille, sillä Romanian näyttävät luontokohteet sijaitsevat parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista. Kiinnostavia päiväretkikohteita ovat muun muassa Transilvaniassa sijaitsevat linnat, Slanic Prahovan suolakaivokset sekä Mustanmeren rantakohteet.

Suomesta pääsee Bukarestiin helposti Blue Airin suorilla lennoilla. Ympärivuotista reittiä liikennöidään kolme kertaa viikossa, ja matka-aika on noin kolme tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Romaniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

8. Krakova, Puola

Puolan kauneimpiin kaupunkeihin lukeutuva historiallinen Krakova on matkakohde, joka ei jätä kylmäksi. Vanhankaupungin tunnelma, juutalaiskorttelien historia ja kauniit linnat tekevät Krakovasta hyvin sympaattisen matkakohteen. Kaupunki toimi Puolan pääkaupunkina 1500-luvun lopulle asti, ja ajasta muistuttavat edelleen hulppeat rakennukset kuten linnat.

Kiinnostavinta Krakovassa onkin juuri kaupungin historia: toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat yhä läsnä vahvasti, ja Auschwitzin keskitysleirin läheinen sijainti tekee historian muistamisesta erityisen tärkeää.

ShutterstockKrakova, Puola
Puolan entinen pääkaupunki on täynnä historiaa.

Historia ei kuitenkaan ole ainoa Krakovaa määrittävä tekijä, sillä kaupunki tarjoaa myös monia nautintoja: shoppailumahdollisuudet ovat erinomaiset, ravintoloita yllin kyllin ja hotellitarjontakin varsin tasokasta. Puolan edullinen hintataso tekee kaupungista nauttimisesta helppoa myös budjettimatkailijalle.

Krakovaan on juuri nyt erinomaiset yhteydet Helsinki-Vantaan lentoasemalta, sillä sekä Norwegian että Finnair tarjoavat suoria lentoja kaupunkiin. Lentoaika on noin kaksi tuntia, joten Krakovassa ehtii vierailla myös viikonlopun aikana. Lisäksi Wizz Air aloittaa suorat lennot Turusta Krakovaan vuoden 2019 toukokuussa.

>> Lue lisää vinkkejä Krakovaan Rantapallon kohdeoppaasta!

9. Wien, Itävalta

Kulttuuria, historiaa ja kaunista arkkitehtuuria tarjoava Itävallan pääkaupunki Wien soveltuu erinomaisesti juuri kaupunkiloman kohteeksi, sillä siellä täyttyvät kaikki kriteerit: on shoppailutarjontaa, tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita, hyviä hotelleja sekä rutkasti tapahtumia.

Kaupunki on juuri sopivan kokoinen muutaman päivän mittaiselle matkalle. Kun keskustan Mariahifer Strassen shoppailukatu sekä vanhankaupungin tärkeimmät nähtävyydet on koettu, voi suunnata seuraavaksi ydinpaikkojen ulkopuolelle. Muun muassa upeat Schönbrunnin ja Belvederen linnat, vehreä Donauinsel-saari, huvipusto Prater ja erikoinen Hundertwasser-talo tarjoavat kiinnostavia elämyksiä kaupunkilomalle.

ShutterstockWien, Itävalta
Wien on todellinen kulttuurikohde, mutta kaupungissa on paljon muutakin tekemistä.

Parasta Wienissä on kuitenkin vain olla ja seikkailla, tutustua eri kaupunginosiin, olla ensin historiallisen arkkitehtuurin ympäröimänä ja seuraavassa hetkessä pilvenpiirtäjien keskellä. Wienin-lomaa ei kannata missään nimessä aikatauluttaa täyteen, vaan lomapäiviin on syytä mahduttaa myös rauhallista oleskelua ja kaupungin tunnelmointia.

Finnair liikennöi Helsingistä suorilla lennoilla Wieniin parhaimmillaan neljä kertaa viikossa. Lentoaika on noin kaksi ja puoli tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Wieniin Rantapallon kohdeoppaasta!

10. Zagreb, Kroatia

Kun Kroatian suosituimmat rantakaupungit on jo koettu, on siitä helppo siirtyä sisämaan kohteisiin. Maan pääkaupunki Zagreb tuo kiinnostavaa vaihtelua esimerkiksi Splitin ja Dubrovnikin kaltaisiin supersuosittuihin matkailukaupunkeihin, ja sinne pääsee Helsingistä näppärästi Croatia Airlinesin suoran lentoyhteyden avulla.

Punatiilikattoisten rakennusten täyttämä Zagreb jakautuu selvästi ylä- ja alakaupunkeihin, joilla molemmilla on omat erityispiirteensä. Yläkaupungille voi matkata jalan tai vaihtoehtoisesti kiskoköysiradan kyydissä. Matkan päätteeksi yläkaupungin harjalta avautuu vaikuttava näkymä alakaupunkiin ja muualle Zagrebiin.

ShutterstockZagreb, Kroatia
Kroatia on paljon muutakin kuin rannikon suosikkikaupungit.

Zagreb sijaitsee Kroatian pohjoisosassa lähellä Slovenian rajaa, joten kaupunkiloman aikana voi piipahtaa helposti myös Slovenian puolella. Muita hyviä päiväretkikohteita ovat muun muassa upeista vesiputouksista tunnettu Plitvicen kansallispuisto ja Rijekan rantakaupunki.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa, jotka haluat kokea

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja