Hyppää sisältöön

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa, jotka haluat kokea

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.03.2024
Amsterdam on kaunis kanaalikaupunki, josta ehkä puuttuvat kaikkein ikonisimmat nähtävyydet, mutta jonka tunnelma on jo itsessään kokemisen arvoinen. Tässä vinkit Amsterdamin nähtävyyksien äärelle!

Amsterdam on kaunis kanaalikaupunki, josta ehkä puuttuvat kaikkein ikonisimmat nähtävyydet, mutta jonka tunnelma on jo itsessään kokemisen arvoinen. Tässä vinkit Amsterdamin nähtävyyksien äärelle!

1. Amsterdamin kanaalit

Amsterdam on ennen kaikkea kanavakaupunki – kapeat kanaalit siltoineen ovat juuri se piirre, joka määrittää kohteen. Ehdoton ohjelmanumero Amsterdamin-lomalla onkin kanavaristeily, jonka kyydistä kaupunki avautuu uudesta persepktiivistä. Opastetulla risteilyllä näkee vilauksen kiinnostavimmista paikoista, joita voi myöhemmin tutkia jalkaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkikuvassa 1600-luvulla rakennetut kanaalit ovat hyvin merkittäviä. Unescon maailmanperintökohteeksi listatut kanaalit tuovat kaupunkiin oman tunnelmansa niin päivisin kuin myös auringon laskettua, jolloin kanaalien poikki kulkevat sillat valaistaan.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Risteilyt ovat kätevä tapa tutustua Amsterdamin kanaaleihin.

Paras tapa tutustua kanaaleihin on osallistua kanavaristeilylle tai majoittua kanavalaivassa sijaitsevassa hotellissa. Kanaaleita voi kiertää esimerkiksi hop on, hop off -tyylisesti, eli laivaan voi nousta haluamansa välimatkan ajaksi, nousta takaisin maihin ja palata myöhemmin taas laivaan.

2. Anne Frankin talo

Amsterdamilaisessa talossa toisen maailmansodan aikaan natseja piileskelleen Anne Frankin tarina on maailmankuulu.

Pysäyttävän katsauksen historiaan tarjoaakin Anne Frankin talo, jossa matkailijat pääsevät kurkistamaan Nuoren tytön päiväkirjasta tuttuihin kulisseihin. Järkyttävät kokemuksensa toisen maailmansodan aikana kirjanneen teinitytön alkuperäinen päiväkirja on esillä museossa.

Vierailijat pääsevät näkemään myös kirjasta tutun piilopaikan, jossa juutalaisperhe joutui piilottelemaan natsien vallan aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Anne Frankin entisessä kotitalossa toimii nykyisin suosittu museo.

Museossa voi tutustua Anne Frankin elämään ja siihen talon osaan, missä hän perheineen piileskeli. Museossa säilytetään myös alkuperäistä päiväkirjaa.

Anne Frankin talo on hyvin suosittu vierailukohde, mistä syystä liput kannattaa hankkia etukäteen ja vierailu ajoittaa aikaiseen aamuun.

3. Van Gogh -museo

Yksi Amsterdamin kuuluisimmista museoista – ellei jopa kaikista kuuluisin – on maailmankuulun kuvataiteilija Vincent van Goghin töille omistettu museo, jonka van Gogh -kokoelma on maailman suurin. Alankomaiden kuuluisimpien taiteilijoiden joukkoon lukeutuvan työt on nähtävä Amsterdamin-loman aikana.

Museossa on esillä taiteilijan kuuluisien postimpressionististen maalausten lisäksi viimeisinä vuosinaan mielisairaudesta kärsineen taiteilijan kirjeitä hänen veljelleen.

Kaikkiaan Museumpleinissä sijaitsevassa museossa näytillä on yli tuhat taiteilijan teosta. Teosten joukkoon lukeutuu yli 200 maalausta, 500 piirrosta ja 700 kirjettä. Mukana on useita maailmankuuluja taiteilijan teoksia.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Van Gogh -museo esittelee yli tuhat kuuluisan taiteilijan teosta.

Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä työpajoja. Myös perheen pienimmille löytyy museosta mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää, kuten aarteenmetsästystä sekä lapsille suunnattuja työpajoja.

4. Punaisten lyhtyjen alue

Amsterdamin tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon lukeutuu kaupungin punaisten lyhtyjen alue, joka sijaitsee kaupungin vanhassa osassa. Alueella toimii lukuisia bordelleja, seksikauppoja ja museoita, mutta maineestaan huolimatta punaisten lyhtyjen alue on melko turvallinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Punaisten lyhtyjen alueelle järjestetään opastettuja kävelykierroksia, mutta alueeseen voi yhtä hyvin tutustua omatoimisestikin. Puheet turvattomuudesta ovat jo historiaa, sillä alueella käy jatkuvasti lukuisia matkailijoita. Väenpaljoudessa kannattaa kuitenkin pitää silmät auki taskuvarkaiden varalta.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Punaisten lyhtyjen alue herää eloon vasta illalla.

Prostituutio on Alankomaissa laillista, mutta prostituoidut eivät saa myydä palveluitaan kaduilla. Siitä syystä he työskentelevätkin ikkunalasien takana. Alueen nimi on peräisin juuri noita ikkunoita valaisevista punaisista valoista.

Alue on eläväisimmillään iltaisin, sillä kadut täyttyvät noin iltayhdentoista aikoihin. Vaikka punaisten lyhtyjen alue onkin matkailijoiden suosiossa muista, että valokuvaaminen alueella ei ole suotavaa.

5. I amsterdam -kyltti

Klassisimpiin Amsterdam-nähtävyyksiin lukeutuu suuri I amsterdam -kyltti, jonka paikka vaihtuu tasaisin väliajoin. Kyltti houkuttaa innostuneita valokuvaajia nappaamaan hauskan kuvamuiston Amsterdamista, mutta siitä tekee kiinnostavan myös valtava koko: kyltti on yli kaksi metriä korkea nähtävyys ja 23,5 metriä leveä.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Hauska jättikyltti on Amsterdamin kiinnostavimpia nähtävyyksiä.

Kylttejä on yhteensä kolme, sillä paikkaa vaihtavan kyltin lisäksi I amsterdam -kyltin voi nähdä Schipholin lentoasemalla sekä Museumpleinissä sijaitsevan Rijksmuseumin takana.

6. Amsterdamin kelluva kukkatori

Amsterdam on tunnettu tulppaaneistaan, ja tulppaanien kukinta-ajan ulkopuolellakin kaupungista löytää kukkaloistoa. Singelin kanaalin varrella sijaitseva kelluva kukkatori Bloemenmarkt on vierailun arvoinen kohde mihin tahansa vuodenaikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1962 perustettua kukkatoria mainostetaan maailman ainoana kelluvana kukkatorina, sillä se on rakennettu proomujen päälle. Kukkien lisäksi torilta voi ostaa keväisin kukkasipuleita.

Shutterstock/FoottooAmstedamin kelluva kukkatori
Kelluva kukkatori näyttää hauskalta kanaalin puolelta katsottuna.

Tori on avoinna maanantaista lauantaihin, ja se on auki myös talvella, jolloin siellä myydään joulukuusia. Jos et halua ostaa kukkakimppua tai joulukuusta, torilta voi helposti ostaa myös tuliaiset matkaan.

Kukkien lisäksi torilla on monia kojuja ja liikkeitä, jotka myyvät kaupungin perinteisiä tuliaisia, kuten avaimenperiä ja magneetteja.

7. Rijksmuseum

Alankomaiden kansallismuseo Rijksmuseum on pakollinen vierailukohde, jos sytyt taiteesta. Museo esittelee lukuisia maan arvostetuimpien taiteilijoiden, kuten Vermeerin ja Rembrandtin, mestariteoksia. Se tarjoaa aikamatkan alankomaiseen taidehistoriaan 800 vuoden ajalta, aina 1200-luvulta tähän päivään.

Museon vakituisissa näyttelyissä on esillä kaikkiaan 8 000 teosta, minkä lisäksi siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyjä. Vakituinen näyttely keskittyy nimenomaan alankomaisten taiteilijoiden teoksiin.

Rijksmuseum/Erik SmitsRijksmuseum, Alankomaat
Taideaarteiden lisäksi Rijksmuseum on myös arkkitehtoninen nähtävyys.

Ensimmäinen versio Rijksmuseumista perustettiin vuonna 1798 Haagiin, ja museota siirreltiin paikasta toiseen, kunnes vuonna 1885 avattiin Alankomaiden uusi kansallinen museo. Rijksmuseum avasi ovensa keskeisellä paikalla Amsterdamissa, ja se sijaitseekin suositun Vondelpark-puiston vieressä.

Museo on avoinna päivittäin, ja se on ilmainen alle 18-vuotiaille. Perinteisten ohjattujen kierrosten lisäksi museo tarjoaa seikkailullisia kierroksia perheille.

8. Vondelpark

Alankomaiden suurin ja Amsterdamin tunnetuin puisto Vondelpark on kaupunkilaisten olohuone, ja sopii mainiosti rentoon puistolöhöilyyn ja kasvien joukossa rentoutumiseen.

Paikalliset tulevat puistoon piknikille, lenkille, ulkoiluttamaan koiraa ja tapaamaan ystäviään. Paras tapa tutustua suureen, 47 hehtaarin kokoiseen puistoon on tietysti periamsterdamilaiseen tapaan polkupyörän selästä käsin.

ShutterstockVondelpark, Amsterdam
Vehreiden puiden reunustama lampi on suosittu rentoutumispaikka.

Jo 150-vuotias puisto on täynnä vanhojen puiden takaamia varjopaikkoja, minkä lisäksi siellä on runsaasti kasvi- ja lintulajeja. Kesäkuukausina puiston ulkoilmateatterissa järjestetään teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä ilmaista ohjelmaa lapsille.

Puisto on erinomainen kohde kaikenikäisille. Lapsiperheille alueella on kuusi leikkialuetta ja yksi suuri leikkipuisto. Perinteisesti kuningattaren päivänä puistossa jäljestetään markkinat, jossa vain lapset saavat toimia myyjinä.

9. Heineken Experience

Jos etsit Amsterdamista tekemistä aikuiseen makuun, suuntaan Heineken Experienceen. Siellä voi tutustua 150-vuotiaan alankomaalaisoluen tarinaan kaikilla aisteilla.

Heineken Experience on k-18-kohde, eivätkä lapset pääse mukaan edes aikuisen seurassa. Heinekenin vanhan panimon tiloissa järjestettävät vierailut vievät kävijät kahden panimon tiloihin ja tutustumaan palkitun panimon toimintaan ja historiaan.

Shutterstock/Nicole KwiatkowskiHeineken Experience
Heineken Experiencen kierroksella pääsee vierailemaan vanhan panimon tiloissa.

Heinekenin tarina alkoi Amsterdamin panimolla 150 vuotta sitten, ja vuonna 1988 panimotoiminta siirtyi suurempiin tiloihin. Vanhaa panimoa ei jätetty tyhjilleen, vaan siellä alettiin järjestää vierailuja, jotka ovat nykyisin huippusuosittuja.

Kävijät pääsevät tutustumaan myös Heinekenin oluen syntyyn, ja 1,5 tunnin mittaisen kierroksen aikana saa myös nautittavakseen kaksi täydellisesti jäähdytettyä Heineken-olutta.

10. Dam-aukio

Amsterdamin keskeisin aukio Dam on suosittu kohtaamispaikka, mistä lähtevät myös kaupungin parhaat shoppailukadut. Rutkasti kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja elämää tarjoava aukio ja sen lähialueet vetävät matkailijoita puoleensa magneetin lailla.

Aukion ympärillä sijaitsevat monet Amsterdamin kuuluisimmat paikat: kuninkaallinen palatsi, Madame Tussaudsin vahakabinetti, Amsterdamin uusi kirkko sekä nykyisin konserttihallina toimiva vanha pörssirakennus Beurs van Berlage.

ShutterstockDam-aukio Amsterdamissa
Dam-aukio on suosittu kohtaamispaikka, sillä aukiolla tapahtuu aina. Jos haluat kokea aukion rauhassa, suuntaa paikalle varhain aamulla.

Aukio perustettiin vuonna 1275, kun Amsterdam oli vielä satamakaupunki. Kalastajat saapuivat veneillään aukion liepeille, ja Dam-aukiolla toimi aikanaan suositut kalamarkkinat. Aukio yhdistää lukuisia katuja, ja onkin Amsterdamin sydän – ainakin matkailjoiden näkökulmasta.

11. Tiedemuseo Nemo

Viiden kerroksen laajuinen tiedemuseo sijaitsee keskeisellä paikalla Amsterdamissa, noin kahden kilometrin päässä Dam-aukiolta. Tiedemuseo tarjoaa interaktiivisen kaikenikäisille, ja siellä voi paneutua tieteeseen ja teknologiaan eri aisteilla.

Museossa voi esimerkiksi nähdä valokuvan itsestään 20 vuoden kuluttua, pyöriä halauskoneen läpi, puhaltaa jättisaippuakuplia, olla elävä aurinkokello tai vaikkapa pukea labratakin päälle ja tehdä kokeita. Tieteen eri osa-alueet esitetään museossa aidosti hauskalla tavalla, joka houkuttaa heittäytymään iästä riippumatta.

DigiDaanTiedemuseo Nemo, Amsterdam
Tiedemuseo Nemo tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille.

Museon ravintola toimii valoisalla kattoterassilla, joka on auki hyvällä säällä. Ravintolan lisäksi museossa on myös kahvila, mutta myös omien eväiden nauttiminen paikan päällä on täysin sallittua.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Liput tulee varata ennakkoon, sillä niitä ei myydä paikan päällä.

Vierailua varten voi virittäytyä tunnelmaan museon nettisivujen hauskojen, kotona helposti tehtävien tiedetehtävien avulla. Ne on suunnattu 6–12-vuotiaille, mutta tuovat iloa myös aikuisille.

12. Jordaanin kaupunginosa

Jos etsit Amsterdamista trendikästä mutta hieman rouheaa kaupunginosaa, suuntaan entiselle työlaisalueelle Jordaaniin. Se on klassinen esimerkki työläiskorttelin suunnanmuutoksesta, ja nykyisin Jordaan tunnetaan huipputrendikkäänä kaupunginosana, joka pursuaa pikkuputiikkeja ja gallerioita.

Alue on täynnä periamsterdamilaisia postikorttimaisemia eli hieman vinoja, vieretysten seisovia värikkäitä taloja sekä kanaalien halkomia katuja. Jordaan sopiikin erinomaisesti niin päämäärättömään kaupunkikiertelyyn kuin ikonisten Amsterdam-matkakuvien ottamiseenkin.

Shutterstock/Harry BeugelinkJordaan, Amsterdam
Jordaanin kaupunginosa on Amsterdamin kuvauksellisimpia alueita.

Anne Frankin kotitalo ja museo sijaitsevat Jordaanissa, samoin kuin Amsterdamin kauneimpina kanaaleina tunnetut Prinsengracht- ja Brouwersgract-kanavat. Jos osallistut kanavaristeilylle varmista, että reitti kulkee tämän alueen kautta.

Kaikkien tositrendikkäiden alueiden tavoin myös Jordaanissa järjestetään viikottain markkinat, ja vieläpä useaan otteeseen: Lauantaisin antiikkiin ja vintagevaatteisiin erikoistunut tori Noordermarktissa ja samassa paikassa maanantaisin luomuruokatori. Lindenmarkt-ruokatori järjestetään lauantaisin, Westerstraatin ruokatori maanantaisin.

13. A’Dam Lookout ja Over the Edge -keinu

Amsterdamin paras näköalapaikka on A’Dam -tornin katolla, sadan metrin korkeudessa sijaitseva A’Dam Lookout, joka tarjoaa 360-asteisen panoraamanäkymän kaupunkiin. Näköalapaikan lisäksi katolle on rakennettu Euroopan korkein keinu Over the Edge, jolla voi keinahtaa kirjaimellisesti katon reunan yli.

A’Dam Lookout -kompleksissa on näköalatasanteen lisäksi muun muassa ravintoloita, hotelli, toimistotiloja ja yökerho. Näköalarakennus avattiin kävijöille vuonna 2016.

ShutterstockA'Dam Lookout, Amsterdam
A’Dam Lookout on osa A’Dam-tornin kompleksia.

Over the Edge -keinu roikkuu rakennuksen reunalla, ja keinuessaan kävijät voivat tuntea leijuvansa ilmassa Amsterdamin kattojen yllä. Kahdessa erillisessä keinussa on yhteensä neljä paikkaa. Mikäli keinu ei houkuttele, voi 360 asteen maisemia katsella näköalatasanteelta joko sisällä tai ulkona. Rakennus ei jää matkailijalta huomaamatta, sillä se sijaitsee aivan Amsterdamin päärautatieaseman kupeessa.

Näköalatasanteelle on ostettava pääsylippu, ja keinu puolestaan vaatii vielä erillisen lipun. Keinua voi kokeilla kuka tahansa vähintään 130-senttinen kävijä.

14. Rembrandtin talo

Amsterdamin keskustassa sijaitseva Rembrandtin kotimuseo keskittyy 1600-luvulla eläneen hollantilaistaiteilijan teoksiin ja elämän vaiheisiin. Taiteilijan kotitalona 19 vuoden ajan toimineessa rakennuksessa oleva museo tarjoaa matkan taiteilijan pään sisälle, kurkistamaan yksityisiin tiloihin, joissa hän eli ja työskenteli.

Kirsten van SantenRembrandt-museo, Amsterdam
Rembrandt-museossa voi nähdä, miten maailmankuulu taiteilija eli 1600-luvulla.

Esillä on rutkasti Rembrandtin taidetta, ja maaliskuussa 2023 museo avautui uudistustöiden jälkeen esitellen töitä viiden uuden huoneen verran. Piirrustukset, maalaukset ja lähes kaikki Rembrandtin tekemät etsaustyöt ovat näytillä tunnelmallisessa museossa.

Keskeinen sijainti ja päivittäinen aukiolo tekevät museovierailusta helppoa.

15. Kuninkaallinen palatsi

Dam-aukion laidalla sijaitseva Kuninkaallinen palatsi on yksi Alankomaiden kuningasperheen kolmesta kodista, ja avoinna myös yleisölle silloin, kun kuninkaallinen perhe ei käytä palatsia. Kuningasperhe käyttää palatsia pääasiassa edustustehtäviin.

Palatsi rakennettiin 1600-luvulla, ja sen arkkitehtuuri kuvastaa Amsterdamin valtaa ja vaurautta 1600-luvulla. Alkujaan se toimi Amsterdamin kaupungintalona, mutta pari vuosisataa myöhemmin, vuonna 1808 rakennus muokattiin kuninkaalliseksi palatsiksi, ja käyttö siirtyi kuningasperheelle.

ShutterstockKuninkaallinen palatsi, Amsterdam
Näyttävä kuninkaallinen palatsi on avoinna myös kävijöille.

Kuninkaallinen palatsi on Amsterdamin merkittävimpiä, 1600-luvulta peräisin olevia rakennuksia. Palatsi on täynnä upeita auloja, joita koristavat arvostettujen alankomaalaistaiteilijoiden teokset.

Kävijät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi, mutta aukioloajat vaihtelevat palatsin tapahtumista riippuen. Aukioloajat kannattaa tarkistaa palatsin nettisivuilta.

16. Johan Cruijff Arena

Jalkapallofanien ykköskohde Amsterdamissa on jalkapallojoukkue AFC Ajaxin kotistadion Johan Cruijff Arena, joka sijaitsee reilun seitsemän kilometrin päässä Amsterdamin keskustasta.

Jalkapallo-otteluiden lisäksi stadionilla järjestetään myös muita tapahtumia, kuten konsertteja.

Shutterstock/Vitalii VitleoJohan Cruijff ArenA
Johan Cruijff Arena on monien jalkapallofanien unelmakohde.

AFC Ajaxin faneille järjestetään stadionilla opastettuja vierailuja, joiden aikana paljastuvat kiinnostavimmat tarinat suositusta joukkueesta ja sen kotistadionista. Ellei stadionilla ole peliä, voi kierroksen aikana päästä vierailemaan jopa joukkueen pukuhuoneessa.

Areena on avoinna päivittäin, eikä etukäteisvarausta tarvita.

17. Tropenmuseum

Maailman kulttuureihin keskittyvä Tropenmuseum nostaa keskiöön eri kulttuureista tulevat ihmiset, heidän tarinansa ja peilaa niiden avulla sitä, miten paljon rikkautta eri kulttuuri tuovat. Museo käsittelee kaikkia kulttuureja ja jokaisen ihmisen elämää koskettavia yleisiä aiheita, kuten suremista ja juhlimista.

TropenmuseumTropenmuseum, Amsterdam
Tropenmuseumin näyttelyt esittävät eri kulttuurien elämää myös hyvin arkipäiväisellä tasolla, kuten vaikkapa lahjojen paketoimisen näkökulmasta.

Tropenmuseumin näyttelyt keskittyvät ihmisyyteen, ja ne suunnitellaan herättämään kävijöissä paljon tunteita ja ajatuksia sekä peilaamaan omia tapoja muihin kulttuureihin. Vierailu Tropenmuseumissa on erityisesti avartava kokemus.

Museo sijaitsee hulppeassa rakennuksessa, joka kannattaa nähdä. Tropenmuseum on avoinna tiistaista sunnuntaihin.

>> Lue lisää vinkkejä Amsterdamiin Rantapallon matkaoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin – KLM avaa uuden reitin joulukuussa

Amsterdam

Amsterdamin hotellit – lue vinkit erilaisille matkailijoille ja löydä oma suosikkisi

Kesäinen ja vehreä maisema Amsterdamin taloihin

Tampereen lentotarjonta monipuolistuu kerralla: seitsemän uutta Euroopan-kohdetta kesäksi

Alankomaat vai Hollanti?

Miksi Alankomaat tunnetaan paremmin Hollantina? Tässä syy nimisotkuun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja