Hyppää sisältöön

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.02.2024
Tanskan pääkaupunki tarjoaa rutkasti nähtävää, ja monipuoliset nähtävyydet takaavat onnistuneen loman. Koe matkan aikana ainakin nämä paikat!

1. Nyhavn

Kukapa ei tunnistaisi Kööpenhaminan ikonista maisemaa, jossa värikkäät talot kohoavat vieri vieressä veneiden täyttämässä satamassa? Nyhavnin näkymä onkin ikuistettu lukuisiin postikortteihin ja lomakuviin, ja se on paikka, jonne useimmat matkailijat suuntaavat usein heti Kööpenhaminan-loman alkajaisiksi.

ShutterstockVärikkäitä taloja satamassa
Nyhavnin postikorttimaisema on tuttu useimmille, vaikka Kööpenhaminassa ei olisi koskaan käynytkään.

Nyhavn on niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosiossa, ja sataman edustan terassit täyttyvät aurinkoisina päivinä oluen ystävistä vauhdilla. Satamalla on pitkä historia kansainvälisen kaupankäynnin näyttämönä, ja nykyisinkin alueen lukuisissa ravintoloissa ja pubeissa voi nautiskella monikulttuurisesta tunnelmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tivoli

Kööpenhaminan rautatieaseman kupeessa sijaitseva huvipuisto Tivoli on kuin suoraan satumaailmasta: kiehtova arkkitehtuuri, vehreät puutarhat, värikkäät valot, yksityiskohtaiset koristelut sekä tietenkin huvipuistolaitteet tekevät Tivolista maagisen kohteen ja kiinnostavan paikan kaikenikäisille.

Siriporn KorwiwattanakulHuvipuiston palatsi ja vehreä nurmikenttä
Tivolin arkkitehtuuri on jo itsessään nähtävyys.

Vuonna 1843 perustettu koko kansan huvipuisto on tarkkaan suunniteltu jokaista yksityiskohtaa myöten, mikä takaa sen, että Tivolin porteista kuljettuaan vieraat kokevat astuvansa satukirjan sivuille. Huvipuistossa on kaikkiaan 25 laitetta, joista vanhin on vuodelta 1914 peräisin oleva puinen vuoristorata. Huvipuistolaitteiden lisäksi Tivolissa on runsas ravintola- ja tapahtumatarjonta.

Alueelle on noin 20 euron suuruinen sisäänpääsymaksu, mikä kattaa koko Tivolin alueen puutarhoineen, huvipuistolaitteita lukuun ottamatta.

3. Pieni merenneito

Tanskalaisen Hans Christian Andersenin Pieni merenneito on maailmankuulu, ja rakastettuun satuun pohjautuva patsas Kööpenhaminan tunnetuimpia vierailukohteita. Vuonna 1913 paljastettu patsas oli lahja Kööpenhaminan kaupungille tanskalaiselta Carl Jakobsenilta, joka oli ihastunut pienen merenneidon tarinaan nähtyään siitä balettiesityksen Tanskan kuninkaallisessa teatterissa.

Shutterstock / TodamoPieni merenneito -patsas kuvattuna läheltä
Pienen merenneidon patsas houkuttelee kaikenikäisiä kävijöitä.

Pienen merenneidon patsas sijaitsee Kastelletin linnoituksen vieressä Kööpenhaminan keskustan koillispuolella. Patsas on matkailijoiden suosima kohde, ja se on niin pieni, että se hukkuu helposti väenpaljouteen. Paikan päälle kannattaa siis suunnata joko aamulla tai illalla väkijoukkojen välttämiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kastellet

Jo 1600-luvulta peräisin oleva Kastellet on viisisakaraisen tähden muotoon rakennettu näyttävä linnoitus. Nykyisin Kastellet toimii julkisena puistona ja nähtävyytenä, joka houkuttaa niin paikallisia kuin matkailijoitakin nautiskelemaan vehreästä ympäristöstä ja historiallisesta kohteesta.

ShutterstockLinnoituksen punainen tiilirakennus
Kastelletissa on yhä armeijan toimintaa, mutta se on myös kaupunkilaisten vehreä olohuone.

Kastelletia ympäröivät vallihaudat, ja alueella on yhä armeijan toimintaa: siellä toimii kasarmi ja lukuisia armeijan toimistoja.

5. Christiania

Vapaakaupunki Christiania on Kööpenhaminan kohteista eniten mielipiteitä jakava, mutta siitä huolimatta se on koko Tanskan suosituimpia matkailunähtävyyksiä. Vuonna 1971 perustettu Christiania tunnetaan erityisesti sen vapaamielisestä suhtautumisesta marihuanaan, ja monet vapaakaupungin perustajat asuvat alueella yhä.

ShutterstockTiilirakennus jonka edustalla pensas
Christianian vapaakaupungissa on rento hippitunnelma, jota ei löydy muualta.

Christianiassa asuu noin tuhat ihmistä, ja siellä vierailee jopa puoli miljoonaa kävijää vuosittain. Alueen rakennukset ovat valtaosin asukkaiden itsensä rakentamia, joten arkkitehtuuri on hyvin vaihtelevaa. Jo itse alue on näkemisen arvoinen, mutta Christianiassa toimii myös lukuisia luomuravintoloita, gallerioita ja keikkapaikkoja.

6. Strøget

Kööpenhaminan tärkein ostoskatu Strøget halkoo kaupungin keskustan lävitse, ja 1,1 kilometrin mittainen katu tarjoaa rutkasti shoppailuvalikoimaa kaikenkokoisille budjeteille. Kadun varsilta löytyvät sekä luksuspuodit että ketjuliikkeet sekä omintakeisia Kööpenhaminan-tuliaisia myyvät paikat – ravintoloita, kahviloita ja kioskeja unohtamatta.

Shutterstock / ArcadyIhmisiä kävelemässä aurinkoisena päivänä ostoskadulla
Suosittu ostoskatu sopii kaikille budjeteille.

Strøgetin varrella sijaitsee useita nähtävyyksiä ja aukioita, minkä lisäksi katu toimii tukikohtana myös monille katutaiteilijoille.

7. Assistensin hautausmaa

Tanskan pääkaupungin erikoisimpiin kohteisiin lukeutuu Assistensin hautausmaa, joka on vuosien varrella muotoutunut perinteisestä hautausmaasta suosituksi ja vehreäksi puistoalueeksi. Niin paikalliset kuin matkailijatkin suuntaavat hyvällä säällä viettämään aikaa Assistensin hautakivien viereisille nurmialueille ja penkeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockNainen ja vauva lekottelemassa hautausmaalla
Assistensin hautausmaalla on tavallista nähdä ihmisiä nauttimassa auringosta hautakivien joukossa.

Nørrebron alueella sijaitseva Assistensin hautausmaa on perustettu 250 vuotta sitten, ja siellä on tuhansia hautakiviä. Hautausmaalla lepää lukuisia tunnettuja tanskalaisia, muun muassa Hans Christian Andersen ja Søren Kierkegaard.

8. Rundetårn

Kööpenhaminan ytimessä sijaitseva Rundetårn-torni on rakennettu 1600-luvulla alun perin tähtitieteilijä Tycho Brahen työn jatkamiseksi. Nykyisin rakennus on edelleen amatööritähtitieteilijöiden käytössä, ja se on Euroopan vanhimpia yhä käytössä olevia observatorioita. Rundetårn on myös suosittu vierailukohde.

ShutterstockPyöreä torni kuvattuna sisältä, ei portaita vaan pitkä luiska
Tornin erikoisuus on se, että siellä ei ole lainkaan portaita.

Historiallinen 25-metrinen torni kätkee sisäänsä erikoisen ominaisuuden, sillä perinteisten portaiden sijaan tornia kiertää luiska aina pohjalta huipulle saakka. Rundetårn on mainio näköalapaikka, minkä lisäksi tornissa järjestetään säännöllisesti myös näyttelyjä.

9. Amalienborgin palatsi

Kuninkaanlinnan vahdinvaihdon seuraaminen on klassikko-ohjelmanumero monissa monarkioissa, ja niin myös Tanskassa. Kööpenhaminan sydämessä sijaitseva Amalienborgin palatsi on paikka, joka toimii Tanskan kruunuperheen tukikohtana, ja missä suoritetaan päivittäin näyttävä vahdinvaihto.

Keskipäivän aikaan särmiin univormuihin sonnustautuneet vartijat marssivat – usein musiikin siivittäminä – Rosenborgin linnan kasarmilta kaupungin halki Amalienborgin palatsille. Näyttävä vahdinvaihto kannattaa nähdä ainakin kerran matkan aikana.

Shutterstock / EvikkaUnivormuihin pukeutuneet vartijat linnan edustalla
Kööpenhaminan-lomalla kannattaa seurata vahdinvaihtoa ainakin kerran matkan aikana.

Neljästä samanlaisesta rakennuksesta koostuva palatsi pitää sisällään muun muassa kuningattaren ja kruunuprinssin kotipalatsit myös museon, missä kävijät pääsevät tutustumaan kuningasperheen elämään ja historiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Glyptoteket

Glyproteketin talvipuutarhan taide- ja veistosmuseo on takuuvarma vierailukohde säällä kuin säällä. Kauniit arkkitehtoniset yksityiskohdat ja vehreät kasvit tuovat ripauksen tropiikkia keskelle Kööpenhaminaa.

Shutterstock / Foto-selectKaunis rakennus ulkoa, punainen julkisivu
Glpytoteket on arkkitehtonisesti kiinnostava, mutta myös näyttelyt houkuttelevat kävijöitä.

Vuonna 1888 perustettu talvipuutarha ja museo esittelevät teoksia 3 500 vuoden ajalta alkaen aina egyptiläisistä ja kreikkalaisista teoksista moderniin taiteeseen. Glyptoteketissä sijaitsee myös kahvila ja museokauppa.

>> Lue lisää vinkkejä Kööpenhaminaan Rantapallon matkaoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kööpenhamina, Tanska

Penninvenyttäjän Kööpenhamina – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Kööpenhamina, Tanska

Tämä lumoava uima-allas tekee tutusta Kööpenhaminasta trooppisen kohteen – tunnet olevasi jossain paljon kauempana

Kööpenhaminan ravintolavinkit

Ravintolavinkit Kööpenhaminaan – 7 paikkaa, joissa herkuttelua et unohda

Kaksi lasta katselemassa legoista rakennettua kaupunkia

Tällainen on Tanskan Legoland – poimi vinkit perhelomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja