Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Puola

Gdansk tarjoaa matkailijalle hansakaupungin historiaa ja pitkiä hiekkarantoja

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Värikkäiden talojen kaunistama Gdansk on mutkaton matkakohde, sillä matka Suomesta on lyhyt ja lentotarjonta hinnoiltaan edullinen.

Gdansk on helppo ja edullinen kaupunkikohde

Gdanskin ykkösnähtävyys on Mariankirkko, joka näkyy pitkälle kaupungin siluetissa. Gdanskin satamassa ja vanhassakaupungissa värikkäät hansatalot sekoittuvat koristeellisiin punatiilisiin kirkkoihin, portteihin ja muihin vanhoihin rakennuksiin. Historiallisessa keskustassa liikkuu vain vähän autoja, ja alueen mutkaisilla ja kapeilla kaduilla on mukava vaellella kiireettömästi. Välillä voit pysähtyä johonkin vanhankaupungin lukuisista kahviloista tai ravintoloista, jotka houkuttelevat kesäaikaan terasseilleen istuskelemaan. Gdansk on kaunis hansakaupunki, jonka näyttävä arkkitehtuuri ja tunnelmallinen vanhakaupunki yhdistettynä edulliseen hintatasoon saavat matkailijat palaamaan kaupunkiin kerta toisensa jälkeen.

ShutterstockGdansk, Puola
Puolan Gdansk on suomalaiselle helppo ja edullinen matkakohde.

Lämpimintä on kesällä

Paras aika matkustaa Gdanskiin on kesällä, jolloin keskilämpötila pysyy noin 20 asteen tuntumassa. Talvet ovat viileitä, ja kevät antaa odottaa itseään pitkälle. Yleensä viimeistään toukokuussa lämpötilat nousevat 15 asteen paremmalle puolelle. Heinäkuu on vuoden lämpimin kuukausi. Talvisin lämpötilat laskevat reippaasti pakkasen puolelle, mutta eivät kuitenkaan Suomen tasolle, sillä kylmimmillään lämpömittari laskee vain noin viiteen pakkasasteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kenelle Gdansk sopii?

Gdanskiin matkustetaan tyypillisimmin kaupunkilomalle. Suomeen verrattuna hyvin edullinen hintataso houkuttelee matkailijoita rentoutumaan hyvissä hotelleissa ja nautiskelemaan kaupungin monipuolisesta ravintolatarjonnasta.

Myös shoppailumahdollisuudet Gdanskissa ovat hyvät, sillä kaupungin tuntumassa on lukuisia suuria ostoskeskuksia. Monet matkailijat yhdistävät Gdanskin-lomaan myös vierailun muissa kolmoiskaupungin kohteissa Gdyniassa ja Sopotissa.

Gdanskissa on Suomeen verrattuna edullinen hintataso, mikä lisää kohteen kiinnostavuutta suomalaisten näkökulmasta. Paikallinen valuutta on Puolan zloty. Puolassa puhutaan puolaa, mutta matkailija pärjää Gdanskissa mainiosti myös englannin kielellä. Ennen matkaa on kannattaa kohteliaisuussyistä opetella perusfraasit puolaksi. Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin hyvin ystävällisesti, ja Gdansk on muun Puolan tavoin muutenkin melko turvallinen matkakohde. Ruuhkissa kannattaa kuitenkin varoa taskuvarkaita, mutta muita turvallisuusriskejä kaupungissa ei juuri ole.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PUOLASSA

ShutterstockGdansk, Puola
Gdanskin maisemapaikat takaavat onnistuneet lomakuvat.

Suorilla lennoilla Gdanskiin

Matkustaminen Suomesta Gdanskiin sujuu varsin näppärästi suorilla lennoilla. Monista muista ulkomaan kohteista poiketen Gdanskiin on tarjolla suoria lentoja paitsi Helsingistä myös Turusta.

Finnair liikennöi Helsingistä suorilla lennoilla Gdanskiin kesäkauden ajan. Matka-aika on noin kaksi tuntia, ja lennot maksavat halvimmillaan lentoyhtiön light-luokassa eli pelkillä käsimatkatavaroilla noin 150 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turusta liikennöivä halpalentoyhtiö Wizz Air kuljettaa matkustajat suorilla lennoilla Gdanskiin noin puolessatoista tunnissa. Menopaluulennot voi saada jopa 40 eurolla jos mukana on vain pieni käsimatkatavaralaukku.

Gdanskin Lech Wałęsa -lentokenttä sijaitsee 16 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka Gdanskin päärautatieasemalle taittuu bussilla numero 210. Matka kestää noin 40 minuuttia, ja noin euron hintaisen lipun voi ostaa kuljettajalta.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Gdanskiin

Hotellit Gdanskissa

Gdanskin kasvava suosio matkakohteena näkyy kaupungin monipuolisessa majoitustarjonnassa. Etenkin keskitasoisia kolmen–neljän tähden hotelleja on runsaasti tarjolla, mutta myös kansainväliset ketjut kuten Hilton ja Radisson ovat edustettuina.

Gdanskissa on myös jonkin verran edullisia hotelleja sekä hostelleja, joiden tarjonta ei kuitenkaan vastaa kysyntää. Hostellimajoitusta Gdanskissa harkitsevien onkin syytä tehdä varaukset ajoissa etukäteen etenkin kesäkaudella.

Useimmille matkailijoille sopivin vaihtoehto on majoittua Gdanskin keskustassa kävelyetäisyyden päässä tärkeistä nähtävyyksistä ja hyvistä ravintoloista. Keskustasta pääsee nopeasti myös juna-asemalle, josta voi liikkua kolmoiskaupungin muihin osiin helposti päiväsaikaan.

Jos ei aio liikkua yöaikaan Gdanskin keskustassa, voi hyvin majoittautua myös kauempana sijaitseville alueille, joille pääsee raitiovaunuilla tai busseilla. Historiallisen keskustan ulkopuolella majoittuminen on luonnollisesti edullisempaa. Ranta- ja yöelämän ystävät voivat hyvin yöpyä Sopotissa, jonka hotellivalikoima myös on kohtalaisen runsas: kaikki majoitusluokat hostelleista luksukseen ovat edustettuina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmoiskaupunkia ristiin rastiin koluaville hyviä majoitusvaihtoehtoja löytyy Oliwan alueelta, joka sijaitsee Gdanskin ja Sopotin välimaastossa. Oliwan asemalta on lyhyt matka kaikkiin kolmoiskaupungin kohteisiin junalla, ja alue itsessään on miellyttävän puistomainen.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Gdanskista

Liikkuminen Gdanskissa

Gdanskissa on muiden Puolan kaupunkien tapaan hyvä raitiovaunuverkosto, ja myös bussilinjoja on paljon. Liikennevälineiden käyttötarve riippuu pitkälti majoituspaikan sijainnista. Mikäli majoittuu Gdanskin keskustassa, ei julkisia liikennevälineitä tarvitse juuri käyttää muuhun kuin siirtymiseen kolmoiskaupungin eri osien välillä.

Gdyniaan ja Sopotiin kulkee myöhäistä iltaa ja yötä lukuun ottamatta lukuisia paikallisjunia joka tunti. Lippuja voi ostaa asemien automaateista. Matka-aika Sopotiin on 20 minuuttia ja Gdyniaan noin 40 minuuttia.

Taksit Gdanskissa ovat suhteellisen edullisia. Hyvä ja luotettava yhtiö on City Plus Neptun. Kannattaa kuitenkin huomioida, että taksiajossa kaupunkien rajojen ylitykset voivat tulla yllättävän kalliiksi rajanylityslisien vuoksi.

GDANSKIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockGdansk, Puola
Gdanskin vanhakaupunki ja satama-alue ovat suosituimpia kohteita.

Värikäs vanhakaupunki

Gdanskin elinvoimainen keskusta on punatiilisten kirkkojen, porttien ja linnoitusten hallitsemaa aluetta, jonka vierellä kohoavat entisten hansakauppiaiden värikkäät talot. Historiallisen keskustan tärkeimmät nähtävyydet sijoittuvat Kuninkaantien varrelle. Sisään astutaan vanhankaupungin portista, josta pitkä suora tie kuljettaa aina joelle saakka. Joella reitti päättyy Vihreään porttiin. Matkan varrella nähdään muun muassa näyttävä kaupungintalo korkeine torneineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tiilinen Mariankirkko

Mariankirkko on maailman suurin tiilestä rakennettu kirkko. Rakennukseen mahtuu jopa 25 000 ihmistä yhtä aikaa. Kirkkoa rakennettiin 1300-luvulta 1500-luvun alkuun.

Kirkon ulkoasussa huomiota herättävät valtava astrologinen kello sekä lukuisat tornit. Yhteen torneista pääsee myös kiipeämään, ja 78 metrin korkeudesta avautuu hieno panoraamanäkymä yli kolmoiskaupungin.

Gdanskin merimuseo

Gdanskin merimuseo sijaitsee kaikkiaan kolmessa eri rakennuksessa Gdanskin keskustaa halkovan joen ympäristössä. Laajin ja suurin näyttely sijaitsee joella olevan Ołowianka-saaren vanhoissa varastoissa.

Merimuseossa on esillä upeat valikoimat sekä merenkäyntiä että satamatyötä esittelevää aineistoa, ja museoiden eri osien välillä kulkee lauttana vanha Gdanskissa rakennettu laiva.

Puolan riviera Sopot

Sopotia on jopa kutsuttu Puolan rivieraksi. Ennen toista maailmansotaa Sopot olikin Itämeren ykköslomakohteita. Sosialismin kauden hiljaiselon jälkeen Sopot on jälleen nostanut päätään matkakohteena, ja kaupunki on tunnettu paitsi hienohiekkaisista rannoistaan myös vilkkaasta yöelämästään.

Sopotin nelisen kilometriä pitkät hiekkarannat ovat mainioita auringonpalvontaan kesällä. Varsinaisista nähtävyyksistä tärkeimpiä ovat Euroopan pisin puulaituri, julkisivultaan vääntyneen näköinen Krzywy domek -talo sekä Sopotin Grand-hotellin rakennus, jossa sijaitsee myös kasino.

Satamakeskus Gdynia

Ennen 1900-luvun alkua Gdynia oli vain pieni kalastajakylä. Puolan itsesnäistyttyä uudelleen ensimmäisen maailmansodan jälkeen Gdyniasta päätettiin rakentaa maan uusi satamakeskus.

Gdyniassa ei ole juuri historiallisia rakennuksia, mutta monet matkailijat pitävät tätäkin kolmoiskaupungin osaa vierailemisen arvoisena. Tärkeintä nähtävää Gdyniassa ovat alueen lukuisat hiekkarannat ja satama. Hyvät ravintolat ja ostosmahdollisuudet sekä näyttävä akvaariomaailma houkuttelevat käymään myös Gdyniassa.

GDANSKIN PARHAAT

ShuttersockGdansk, Puola
Hansakaupungin tunnelma on vahvasti läsnä Gdanskissa.

Koe nämä Gdanskissa

  1. Kävele läpi Kuninkaantie Gdanskin historiallisessa keskustassa.
  2. Kiipeä Mariankirkon torniin nauttimaan huikeista näkymistä yli Gdanskin.
  3. Kävele maailman pisin laituri Sopotissa päästä päähän.
  4. Käy Gdynian akvaariomaailmassa ihailemassa erilaisia mereneläviä.

Gdansk lasten kanssa

  1. Vietä rantapäivä Sopotissa
  2. Vieraile leikkikalumuseossa
  3. Tutustu Centrun Hewelianum -tiedekeskukseen

Lisätietoja

Puolan valtion matkailutoimiston Gdansk-sivusto
Gdanskin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Panu Lempiäinen, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää