Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Romania

Jännittävä Transilvania on Romanian kiinnostavin matkakohde

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Romanialle kuuluva Transilvanian alue sijaitsee Karpaattien vuoriston reunustamassa maan keskiosassa, jota ovat vuosisatojen varrella ennen romanialaisia hallinneet sekä unkarilaiset että saksit.

Transilvania kannattaa kokea ennen muita

Transilvania edustaa Romanian modernia ja kehittyneitä seutua, sillä alueen rikkaat luonnonvarat – mineraalit ja metsät – ovat mahdollistaneet vaurastumisen. Asukkaita alueella on hieman yli seitsemän miljoonaa. Kaupungeissa eletään nykyaikaa, mutta kaupunkien ulkopuolella maisema on edelleen hyvin perinteinen. Maaseudun elämäntapa keskittyy maanviljelyyn ja kyläelämään. Hevoskärryt, traktorit ja aasit liikkuvat kapeilla teillä siinä, missä autot ja motoristitkin.

Transilvania on viime vuosina panostanut vahvasti alueen matkailun kehittämiseen ja rakenteita uudistetaan reippaasti EU-varoin. Transilvania kannattaakin kokea juuri nyt, kun suuret turistimassat eivät vielä ole pilanneet sen autenttista persoonaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennTransilvania
Transilvanian maaseudulla elämäntapa on rauhallinen ja edelleen hyvin perinteinen.

Matkailu Romaniassa on edullista

Transilvania on hyvin edullinen matkakohde, jossa sekä majoitus että ruokailu ja muut matkailijan tarvitsemat palvelut järjestyvät huomattavan halvoin hinnoin. Aivan kaikki infrastruktuuri ei tosin ole vielä läntisen Euroopan tasolla, ja esimerkiksi tiestön kunto jättää toivomisen varaa. Silti peruspalvelut toimivat ja tarjolla on myös laadukkaita hotelleja ja ravintoloita, joissa hinta-laatusuhde peittoaa kotimaan mennen tullen.

Paras aika matkustaa Transilvaniaan on lämmin kesäkausi, jolloin myös vuoriston luonto on kauneimmillaan. Kielen puolesta englannilla pärjää kohtalaisen hyvin, joskin vanhempi polvi osaa usein saksaa sujuvammin.

Romanian valuutta on leu, jota voi vaihtaa joko jo Suomessa ennen lähtöä tai nostaa paikan päällä automaatista. Jos otat mukaasi euroja, niiden kannattaa olla pieninä seteleinä, sillä isompien käyttäminen tai vaihtaminen voi olla erityisesti maaseudulla vaikeampaa.

Onko Dracula-tarinoilla yhteyttä todellisuuteen?

Transilvanian suurin kuuluisuus lienee kreivi Dracula, jonka kotiseudusta on tarinan mukaan kyse. Maisemat jylhine vuoristoineen ja sokkeloisine kylineen muistuttavatkin monin paikoin vampyyritarinoiden hämyistä maaseutua, mutta muilta osin yhtymäkohdat todellisuuteen ovat vähäiset. Draculan luoja, irlantilainen Bram Stoker, ei koskaan itse vieraillut Romaniassa. Hän kirjoitti teoksensa täysin muiden kirjailijoiden kuvausten ja oman mielikuvituksensa perusteella. Draculan nimen hän lainasi 1400-luvulla eläneeltä transilvanialaishallitsijalta Vlad “Tepes” Draculalta eli Vlad Seivästäjältä, joka kyllä tunnettiin verenhimoisuudesta, mutta joka tuskin oli todellisuudessa vampyyri.

Brasovin lähellä sijaitsevaa Branin linnaa mainostetaan Draculan linnana ja paikka on suosittu turistikohde. 1200-luvulla rakennettu linna sopii kauhutarinoiden kulissiksi, mutta tämäkin yhteys on keinotekoinen, sillä aito Vlad Tepes ei koskaan edes käynyt täällä. Tosielämän Draculan synnyintalossa Sighisoarassa sijaitsee nykyisin Dracula-teemainen ravintola. Samaa teemaa hyödynnetään muuallakin Transilvaniassa. Esimerkiksi Turdan kaupungissa on kokonainen Draculalle omistettu hotelli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TRANSILVANIASSA

Riikka KrennOradea, Transilvania
Oradean kaupungissa voit ihailla kaunista jugend-arkkitehtuuria ja nauttia monipuolisesta ravintolatarjonnasta.

Lennot Suomesta Romaniaan

Transilvanian tärkein lentoasema on Cluj-Napocassa, josta on helppo siirtyä myös lähikaupunkeihin. Suomesta ei ole lentoja Cluj-Napocaann, mutta Blue Air tarjoaa suoria lentoja Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin. Matka Bukarestista Transilvaniaan on kuitenkin melko pitkä. Sen taittaminen vuokra-autolla toki on mukavaa ja kiinnostavaa matkantekoa hienoissa maisemissa, mutta silti moni valitsee reitikseen lennon Unkarin Budapestiin ja jatkaa sieltä autolla muutaman tunnin matkan Transilvaniaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot matkallesi

Majoitus Transilvaniassa

Transilvanian kaupungeissa on paljon moderneja ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä hotelleja. Jo muutaman kymmenen euron hinnalla saa hyvätasoisen huoneen. Asiakasarviot kannattaa lukea läpi ennen varauksen tekemistä, sillä joukossa on edelleen myös paljon sellaisia hotelleja, joiden taso ei vastaa suomalaismatkailijan odotuksia. Hyviä paikkoja Transilvanian-matkan tukikohdiksi ovat muun muassa Cluj-Napoca, Oradea, Baile Felix, Sighisoara ja Brasov.

Pienemmissä maaseutukylissä kaupunkien ja turistikohteiden ulkopuolella majoitus on lähinnä majatalomuotoista – näissä paikoissa kannattaa pitää omat odotukset hillittyinä ja yllättyä positiivisesti jos siihen on aihetta.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Transilvaniasta

Liikkuminen Transilvaniassa

Transilvanian julkinen liikenne perustuu juniin ja busseihin, jotka kulkevat melko säännöllisesti kaupunkien välillä. Hinnat ovat edulliset ja liikkuminen julkisilla Romaniassa suhteellisen vaivatonta. Ehdottomasti parempi tapa on kuitenkin autonvuokraus, sillä siten voit aikatauluttaa matkasi vapaammin ja pääset tutustumaan myös sellaisiin seutuihin, joita bussit ja junat eivät tavoita.

>> Lue lisää autoilusta Romaniassa
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[rp_social]

TRANSILVANIAN MATKAKOHTEET

Riikka KrennBaile Felix, Hotel President
Baile Felixin kylpyläkaupungissa voit viettää hemmottelulomaa edullisesti.

Cluj-Napocalla on keskieurooppalainen sielu

Cluj-Napoca on Transilvanian keskus, joka henkii keskieurooppalaista kaupunkitunnelmaa. Katukahvilat ja historialliset rakennukset limittyvät vilkkaaseen ostoskeskustaan, jossa näkyy nykyisin myös paljon matkailijoita.

Cluj-Napocan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat esimerkiksi komea goottilainen Pyhän Mikaelin kirkko, kasvitieteellinen puutarha ja taidekeskus Fabrica de Pensule. Kaupungissa on mahdollista syödä erittäin hyvin ja erittäin edullisin hinnoin, joten varaa aikaa pitkään illalliseen.

Oradean arkkitehtuuri ja Baile Felixin parantavat vedet

Oradean kaupungilla ja erityisesti sen pienemmällä naapurilla Baile Felixillä on pitkät kylpyläperinteet. Veden on tutkittu täällä olevan jopa parempaa kuin Unkarin kuuluisissa kylpyläkaupungeissa. Baile Felixin kuumat lähteet tuottavat mineraalikoostumukseltaan poikkeuksellista termaalista vettä, jolla hoidetaan esimerkiksi reumaa ja psoriasista. Baile Felixin kylpylöissä, joista tunnetuin on hotelli President, voi antaa hemmotella itseään myös erilaisilla muta- ja yrttikylvyillä sekä kauneushoidoilla.

Oradean kaupunki tunnetaan näyttävästä jugendarkkitehtuuristaan. Kaupungin keskustaa on kunnostettu viime vuosina ja paikka on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen Transilvanian-lomalla. Lapsiperheiden makuun Oradeassa on tuliterä vesipuisto.

Ota kaikki irti Karpaateista

Karpaattien vuoristomaisemista voi nauttia patikoiden, pyöräillen, ratsastusvaelluksella tai auton ikkunasta katsellen – kukin omalla tyylillään. Tarjonta on monipuolinen ja merkittyjä vaelluspolkuja runsaasti. Luonto on täällä villi ja vehreä. Karpaateilla elää runsaslukuinen ja -lajinen villieläinpopulaatio, johon kuuluu muun muassa hyvinvoiva karhukanta. Runsaslukuisuuden jäljet johtavat Romaniaa pitkään hallinneen diktaattori Nikolae Ceaucescun aikaan. Ceausescun hallinnon aikana diktaattori itse oli ainoa, jolla oli lupa kaataa karhuja. Kanta pääsi kasvamaan kaikessa rauhassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karpaattien ominaispiirteisiin kuuluvat myös lukuisat jännittävät luolat. Luolamaailmaan pääsee tutustumaan esimerkiksi Meziadin luolassa, joka on avattu matkailijoiden käyntikohteeksi. Luolassa elää kaikkiaan kuusitoista eri lepakkolajia ja niiden yhteenlaskettu yksilömäärä nousee kymmeniintuhansiin. Valtavassa luolassa kulkiessa niitä ei välttämättä näe kuin vilaukselta, mutta lepakkojen synnyttämä ääni- ja tuoksumaailma on vaikuttava.

>> Lue lisää Romanian luontokohteista

Vietä päivä suolakaivoksessa

Yksi Transilvanian erikoisimmista matkailunähtävyyksistä on Turdan suolakaivos, joka on peräisin jo roomalaisten ajalta. Paikka ei enää nykyisin ole kaivoskäytössä, mutta sen kuiluihin on rakennettu jättimäinen viihdekompleksi, jossa kävijät pääsevät paitsi tutustumaan paikan historiaan, myös pelaamaan pelejä, tekemään ostoksia, soutelemaan maanalaisella järvellä ja jopa kiikkumaan maanalaisessa maailmanpyörässä.

Kaivoksen syvimmät kohdat ovat noin 125 metriä maanpinnan alla. Tunneleita on kaikkiaan noin 900 metrin verran. Oleskelu suolakaivoksessa on hyvin terveellistä – jo parin tunnin jälkeen huomaa, kuinka hengitystiet avautuvat ja iho pehmenee.

Keskiaikainen Sighișoara on Unesco-kohde

Sighișoaran tukevat muurit ovat suojanneet asukkaita jo satojen vuosien ajan. Paikka on vanha saksalaiskaupunki, joka on kuulunut Romaniaan vuodesta 1920 lähtien. Kiinnostavan historiansa ja ainutlaatuisen miljöönsä ansiosta paikka liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1999.

Monet Draculan jäljillä Romaniaa kiertävät reppureissaajat ja autolomailijat vierailevat kaupungissa, sillä Dracula-hahmon esikuva Vlad Tepes on tiettävästi syntynyt Sighișoarassa. Hänen synnyintalonsa sijaitsee muurien suojaamassa vanhassakaupungissa ja rakennuksessa toimii nykyisin Dracula-teemainen ravintola, jonka ruokalistalla on esimerkiksi lampaanaivoja.

Sighișoaran muita käyntikohteita ovat muun muassa 64-metrinen kellotorni, vanha ortodoksikirkko, asemuseo ja kidutusmuseo.

Uskallatko ajaa läpi Transfăgărășanin?

Top Gear -ohjelman maailman parhaaksi tieksi tituleeraama Transilvanian Transfăgărășan on unohtumaton elämys kokeneellekin autoilijalle. Tämä uskomattoman mutkainen serpentiinitie kulkee Karpaattien halki yhdistäen Transilvanian Muntenian alueeseen. 90-kilometrinen reitti on diktaattori Nikolae Ceausescun vuonna 1970 rakennuttama ja se luotiin ajan hengen mukaisesti puolustustarkoituksiin Neuvostoliiton mahdollista hyökkäystä silmällä pitäen. Korkein kohta sijaitsee 2 034 metrin korkeudella. Tie on avoinna vain kesäkaudella kesäkuusta lokakuuhun.

[rp_social]

TRANSILVANIAN PARHAAT

IstockphotoTransfagarasan-reitti Romaniassa
Transfagarasan tarkoittaa tiukkoja mutkia, jyrkkiä nousuja ja upeita maisemia. Reittiin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä eteneminen on näillä teillä hyvin hidasta.

Koe ainakin nämä Transilvaniassa

  1. Karpaattien hienot maisemapaikat
  2. Maaseudun ajaton tunnelma
  3. Kylpyläpäivä Baile Felixissä
  4. Tuhti romanialaisillallinen
  5. Cluj Napocan keskieurooppalainen miljöö
  6. Oradean jugend-arkkitehtuuri

Kiinnostavimmat kaupungit

  1. Cluj Napoca
  2. Sighisoara
  3. Oradea

Hienoimmat luontokohteet

  1. Bâlea Lac -järvi Transfăgărășanin varrella
  2. Lacul Roșu eli punainen järvi
  3. Bicazin kanjoni ja Bicazin pato
  4. Meziadin luola

Lisätietoa

Romania Tourism

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto

[rp_social]