Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Krakova

Krakova

Krakova on kaunis ja historiallinen kaupunkikohde

Krakovan kaupunki hurmaa kauneudellaan ja monipuolisuudellaan.
Päivitetty: 16.03.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Krakova sopii pitkän viikonlopun matkakohteeksi

Etelä-Puolassa sijaitseva Krakova on kaunis kaupunkikohde, jonka historia ulottuu aina keskiajalle asti. Krakova oli Puolan pääkaupunki 1500-luvun lopulle saakka ja tuon ajan upeat rakennukset loistavat edelleen Krakovan maamerkkeinä. Historiallisen kaupungin arkkitehtuuri on poikkeuksellisen upea, ja Krakovan läpi virtaava Veiksel-joki tuo kaupunkiin oman tunnelmansa.

Krakovassa riittää nähtävää ja koettavaa pitkäksikin aikaa. Toisen maailmansodan ja juutalaisten historia on vahvasti läsnä, mutta vastapainoksi kaupunki tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös hyvään ruokaan, juomaan ja ostoksiin. Krakova on erinomainen pitkän viikonlopun kaupunkikohde, mutta kaupungissa ja sen ympäristössä on niin paljon nähtävää, että matkaan voi hyvin varata pidemmänkin ajan. Näkemisen arvoisia ovat ainakin Wawelin kukkula ja siellä sijaitseva kuninkaanlinna, vanhakaupunki, Kazimierzin juutalaiskaupunginosa sekä Wieliczkan suolakaivokset.

Krakova sopii erinomaisesti kaupunkilomailijalle, joka kaipaa kohteelta hyvän shoppailu- ja ravintolatarjonnan lisäksi myös arkkitehtonisia sekä historiallisia nähtävyyksiä. Kiinnostavin nähtävyys ei monen mielestä ole kuitenkaan itse Krakovan kaupungissa, vaan noin 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Oświęcimissä. Siellä sijaitsevat Auschwitzin keskitysleirit. Monelle Krakovaan matkustavalle Auschwitzin keskitysleirit ovatkin pakollinen vierailukohde.

Flickr / Pawel PacholecKrakova, Puola
Wawelin kukkula kuuluu Krakovan kiinnostavimpiin nähtävyyksiin.

Paras matkustusssesonki kesällä

Paras aika matkustaa Krakovaan on toukokuusta syyskuulle, jolloin keskilämpötila on yli 15 astetta. Kesäisin lämmintä voi olla yli 30 astetta, mutta vastapainoksi talvikuukausina mittari painuu pitkästi pakkasen puolelle: tammikuusta pakkasta saattaa olla jopa 20 astetta. Krakovan sijainti laaksossa mahdollistaa kuitenkin pääosin leudon ilmaston, ja tekee kesistä kosteita ja helteisiä.

Kiehtovia kohteita ympäri kaupunkia

Krakovaan matkustetaan pääasiassa kaupunkilomalle. Historiallinen kaupunki on pullollaan mielenkiintoisia museoita, kaunista arkkitehtuuria sekä mieleenpainuvia vierailukohteita. Krakovan toiseen maailmansotaan sidottu historia tuo vierailuun oman säväyksensä ja saa näkemään vierailukohteet, kuten vaikkapa kaupungin juutalaiskortteli Kazimierzin, täysin uudessa valossa.

Kulttuurin ja historian lisäksi Krakovassa on loistava shoppailu- ja ravintolatarjonta. Puolalaisia perinneruokia tarjoilevia halpoja ravintoloita on runsaasti, minkä lisäksi kaupungin ostoskeskukset takaavat, ettei kaupunkilomailija palaa kotiin tyhjin käsin. Krakovan edullinen hintataso houkuttelee kaupunkiin runsaasti matkailijoita, ja hinnat ovatkin huomattavasti Suomen hintatasoa alhaisemmat. Halpa hintataso näkyy kaikkialla, mutta tuntuu matkailijan kukkarossa erityisesti majoitusten osalta.

Krakova on turvallinen kohde

Krakova on muun Puolan tavoin turvallinen matkakohde, eikä matkailijan tarvitse kantaa huolta turvallisuudestaan. Matkailijoiden suosimilla alueilla on syytä olla valppaana turistihuijareiden ja taskuvarkaiden osalta, mutta muuten kaupungissa voi lomailla hyvin turvallisesti.

Krakovassa puhutaan Puolaa, mutta matkailija pärjää mainiosti myös englannin kielellä. Erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa palvelu sujuu myös englanniksi. Ennen matkaa kannattaa kohteliaisuussyistä opetella perusfraasit paikallisella kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KRAKOVASSA

Flickr / Pawel PacholecKrakova, Puola
Vanhankaupungin arkkitehtuuri hurmaa kävijät.

Lentäen kätevästi Krakovaan

Helsingistä voi matkustaa Krakovaan kätevästi Finnairin tai Norwegianin suorilla lennoilla. Vaihdollisia yhteyksiä tarjoavat myös useat muut lentoyhtiöt. Edestakaiset lennot Krakovaan maksavat halvimmillaan alle 100 euroa.

Krakovan lentokenttä sijaitse reilun kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä on bussiyhteys keskustaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Krakovaan

Majoitus hyvä varata etukäteen

Krakova on suosittu matkailukohde ja siitä syystä myös hotellien hinnat ovat muuta Puolaa korkeammat. Etenkin keskikesällä majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä kaupunki on tuolloin täynnä turisteja.

Majoitusvaihtoehtoja on kuitenkin paljon ja hyviä hostelleja ja hotelleja löytyy ympäri kaupunkia. Tarjolla on valikoimaa kaikista hintaluokista, ja halvimman majapaikan saa helposti jopa kymmenellä eurolla yölle.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Krakovasta

Raitiovaunut ja bussit vievät vanhankaupungin ulkopuolelle

Julkinen liikenne toimii Krakovassa hyvin ja bussien ja raitiovaunujen käyttäminen on selkeää. Krakovan ydinkeskusta ja vanhakaupunki ovat kohtuullisen pieniä, joten kävely on kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Esimerkiksi Kazimierzin juutalaiskaupunginosaan on kuitenkin kätevää mennä raitiovaunulla.

Vanhaakaupunkia ympäröi puistoalue ja sen laidalla kulkeva katu ympäröi kehämäisesti vanhankaupungin. Krakovan keskustan hahmottaminen on helppoa. Liikenne on Puolan suurin turvallisuusriski, joten Krakovan-lomalla on syytä pohtia kahteen kertaan lähteäkö auton rattiin. Tiet ovat melko huonokuntoisia ja kapeita, ja liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta, sillä liikennesääntöjä noudatetaan usein vain löyhästi.

Taksilla matkustaminen on Puolassa todella edullista, mutta kyytiä valitessa kannattaa huomoida, että myös Krakovassa on paljon epävirallisia takseja. Turvallisimman taksikyydin saat hyppäämällä vain virallisen taksin kyytiin.

KRAKOVAN NÄHTÄVYYDET

Flickr / Pawel PacholecKrakova, Puola
Krakovassa on runsaasti tunnelmallisia aukioita.

Auschwitz pysäyttää

Vaikka Auschwitzin keskitysleiri sijaitseekin Oświęcimissä noin 50 kilometrin päässä Krakovasta, on se monille tärkein syy matkustaa Krakovaan. Auschwitziin pääsee Krakovasta kätevimmin bussilla, mutta myös junalla pääsee noin kahden kilometrin päähän. Auschwitz koostuu kahdesta osasta Auschwitz I:stä ja parin kilometrin päässä sijaitsevasta Auschwitz II -Birkenausta. Leirien välillä on bussikuljetus.

Kierrokselle voi lähteä ilman opastusta tai oppaan johtaman ryhmän matkassa. Auschwitz I on paremmin säilynyt kuin Auschwitz-Birkenau ja suurin osa turisteista vierailee nimenomaan Auschwitz I:ssä. Auschwitz-Birkenau on kuitenkin laajempi ja monella tapaa pysäyttävämpi, joten jos aika riittää, sitäkään ei kannata jättää väliin.

Kuninkaallista loistoa Wawelin kukkulalla

Wawelin kukkula on Krakovan suosituin turistinähtävyys ja sinne kannattaakin suunnata heti aamusta, sillä joihinkin alueen kohteisiin päästetään päivittäin vain tietty määrä vierailijoita. Wawelin kukkula sijaitsee heti vanhankaupungin ulkopuolella ja sisäänpääsy alueella maksaa muutaman euron.

Wawelin kukkulan tärkeimmät nähtävyydet ovat kuninkaanlinna, jossa on mahdollista tutustua sekä edustustiloihin että kuninkaallisten yksityisiin asuintiloihin, sekä katedraali ja sen kuninkaalliset haudat. Alueella on lisäksi myös pari museota.

Keskiaikainen vanhakaupunki yksi Euroopan parhaiten säilyneistä

Krakovan vanhakaupunki keskittyy Rynek Główny -aukion ympärille, jonka keskellä kohoaa renessanssin ajalta peräisin oleva Verkahalli. Hallista löytyy muun muassa paljon matkamuistoja. Aukion laidalla kohoaa kuuluisa Pyhän Marian kirkko. Vanhastakaupungista löytyy myös monia muita kauniita kirkkoja.

Krakovan keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja se on säilynyt erittäin hyvin. Suurimmassa osassa vanhaakaupunkia voi liikkua vain kävellen, sillä autolla ajo on kielletty.

Kazimierzin juutalaiskaupunginosa

Kazimierz on täynnä Puolan juutalaisten historiaa. Kazimierzin juutalaiskaupunginosa sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella ja omien jalkojen lisäksi sinne pääsee helposti bussilla ja raitiovaunulla.

Juutalaiset pakotettiin muuttamaan Krakovasta Kazimierziin 1400-luvulla ja myöhemmin alueesta muodostui muualta Euroopasta karkotettujen juutalaisten koti. Toisen maailmansodan aikaan juutalaiset siirrettiin Podgórzen ghettoon sekä keskitysleireille ja alue autioitui kymmeniksi vuosiksi.

Nykyään Kazimierzista löytyy useita juutalaisten ja alueen historiasta kertovia museoita sekä monia synagogia. Kazimierz on tunnelmaltaan ja arkkitehtuuriltaan aivan erityinen, ja siellä kannattaa myös maistella perinteisiä juutalaisia ruokia.

Wieliczkan suolakaivokset vievät syvälle maan alle

Niin ikään Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat Wieliczkan suolakaivokset ovat huikea kokemus. Kaivoksiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla ja pääsymaksu on hieman alle 20 euroa. Vierailijat pääsevät näkemään vain noin prosentin koko kaivoksen pinta-alasta, mutta tuokin osuus on jo valtava.

Ahtaan paikan kammoisille kaivosvierailua ei voi suositella, sillä matka vie satojen metrien syvyyteen maan alle. Huikein kokemus on valtavaan maanalaiseen saliin rakennettu kappeli, jonka kaikki esineet kristallikruunuja ja patsaita myöten on rakennettu suolasta.

KRAKOVAN PARHAAT

Flickr / Pawel PacholecKrakova, Puola
Krakovan vanhassakaupungissa riittää nähtävää.

Krakovan tärkeimmät nähtävyydet

 1. Vanhakaupunki
 2. Wawelin linna
 3. Kazimierzin juutalaiskaupunginosa
 4. Wieliczkan suolakaivokset

Parhaat päiväretkikohteet

 1. Auschwitz
 2. Zakopane
 3. Wieliczka

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä.

Lisätietoa

Krakovan kaupungin kotisivut
Auschwitz-Birkenau
Wieliczkan suolakaivokset

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Pawel Pacholec, Shutterstock

Lue kommentit (14) Jätä kommentti

 1. Eräs taloutemme jäsen osallistui etänä paikalliseen konferenssiin 2021.


 2. Onhan tuo vaan niin hieno paikka että huh huh =)


 3. Krakova ja Puola muutenkin on jäänyt itsellä liian vähälle käynnille vaikka lennotkin jutun mukaan saisi alle satasella. Pitääpä katsella millä hinnalla kesällä pääsisi :)


 4. Upeita kuvia kerrassaan :) Minulla olisi lähtö parin kuukauden kuluttua :)


 5. Ei taskuvarkaista tarvitse olla huolissaan. Muutaman kerran olen käynyt ja ikinä ei ole kukaan vienyt mitään. Toki kun tämän tietää ennalta, niin tietää laittaa tavarat sellaiseen paikkaan ettei kukaan saa vietyä :)


 6. Nuo kuvat ovat kyllä upeita! :) Ei muuta kuin säästämään matkarahaa. :)


 7. Krakova kyllä kiinnostaisi, mutta olen kuullut paljon palautetta taskuvarkaista…. :(

  Vanha kaupunki kyllä näyttäisi aivan mielettömältä paikalta. Täytyy varmaan vain kerätä rohkeutta ja varata seuraava matka sinne. Taskuvarkaista huolimatta.


 8. Palattiin muutama päivä sitten Krakovan 10 pv:n reissulta Krakovasta ja ympäristöstä, siitä muutama kommentti. Ensinnäkin junamatka kentältä kaupunkiin, maksaa 8 zl (~2 €) tai eläkeläiseltä puolet siitä. Liput voi ostaa junasta, ei tarvitse etsiä mitään lippuautomaatteja. Raitiovaunussa 20 min. lippu maksoi 1,40 zl ja 60 min. lippu 2,50 zl. Isoista matkatavaroista ei peritty mitään lisämaksua (en tiedä miten isot niitten pitäisi olla, jotta lisämaksu perittäisiin).
  Bussimatka Auschwitziin mkasoi 12 zl (3 €). Auschwitzin ja Birkenaun väluillä ilmainen bussikuljetus. Auschwitz kyllä mielenkiintoinen kohde, samoin Birkenau, kannattaa käydä.
  Wieliczka kaivoksineen sitten taas eri juttu.Junamatka sinne maksaa todella vähän ja asemalta lyhyt kävelymatka
  Alue kaikkine muine nähtävyyksineen todella käymisen arvoinen. Vaan kaivokseen meno sitten jäi kokematta. Portaita on alas 800 kpl ja ylös kiivettävää saman verran. Hissillä pääsee kyllä ylös ja alaskin lisähintaan, mutta vain 2 kertaa päivässä, klo 9 tai 17.
  Liikkuminen Krakovassa ja lähialueella on todella edullista, esim. +30 km:n matka paikallisbussilla vain 5.50 zl (vajaa 1,40 €)
  Vielä rahan vaihdosta, lentokenttä ensinnäkin kallis. Rahanvaihtopisteitä kaupungilla on vieri vieressä, mutta kannattaa todella olla varovainen. Pisteiden ulkopuolella olevat hinnat hämäystä, niissä ilmoitetaan se hinta, jolla piste myy valuttaa, ei sitä hintaa, jolla se ostaa (tämä hinta paljon pienempi). Itse vaihdoimme aina postissa, jossa kurssit selvästi näkyvissä, eikä tarvinnut pelätä tulevansa huijatuksi.
  Kaiken kaikkiaan Krakova on (turistille) edullinen paikka, nähtävää on todella paljon, varatkaa vähintään viikon matka sinne, niin ehditte näkemäänkin jotain.


 9. Nätti kaupunki ja kauniita naisia, mutta epäystävällinen palvelu. Ei ole asiakaspalvelua ollenkaan. Ja ihmiset ovat katkeria, kateellisia ja tylyjä.


 10. Ja ei missään nimessä kannata mennä masentamaan itseään Audwitchiin miljoonien joukkohautaan. Historia oli ikävä mutta parempaakin kulttuuria löytyy.


 11. Älä unohda tehdä ulkoministeriölle ilmoitusta että matkustat Puolaan. UM.n sivuilta löytyy muutakin Asiallista ja ajankohtaista tietoa. Varo taskuvarkaita !!! Pidä kortit ja rshat erillään ja useassa eri paikassa. Jos kaikki menee niin kusessa oot ja loma pilalla. Nii ja eurot kannattaa vaihtaa vasta Puolassa saa paremman vaihtokurssin. Nimim. Kokrmusta on kun kaikki menee pieleensilloin aikuiseltakin pääsee itku.


 12. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.