Hyppää sisältöön

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.03.2024
Kätevät lentoyhteydet ja edullinen hintataso ovat tehneet Gdanskista suositun kohteen suomalaisten keskuudessa. Kaupungissa riittää näkemistä pidemmällekin lomalle. 

Matkoja kohteeseen Gdansk

Valmismatkat alk. 109 € Näytä matkat

1. Gdanskin vanhakaupunki

Suuri osa Gdanskin viehätyksestä syntyy kaupungin historiasta, joka on läsnä erityisesti vanhassakaupungissa ja satama-alueella. Vanhankaupungin sydämen muodostavat Droga Królewska eli Kuninkaan tie, pääkatu Ulica Długa sekä Długi Targ -aukio.

Lyhyellä viikonloppulomalla monelle matkailijalle riittää tutustuminen Gdanskin vanhaankaupunkiin ja sen moniin komeisiin rakennuksiin. Alueella on myös viihtyisiä terasseja, joilta voi seurata katujen kuhinaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockGdanskin vanhakaupunki
Pääkatu Długan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti pitkää katua.

Yksi vanhankaupungin kuuluisimmista kaduista on Mariacka, jota reunustavat upeat rakennukset pienine putiikkeineen. Täältä voi ostaa esimerkiksi Gdanskin suosituimpia matkamuistoja, meripihkasta tehtyjä tuotteita.

Vanhassakaupungissa on yllättäviäkin nähtävyyksiä. Tiesitkö, että Gdansk on muun muassa Yhdysvalloissa käytössä olevan Fahrenheit-lämpöasteikon luoneen Daniel Fahrenheitin synnyinkaupunki? Vanhastakaupungista löytyy tiedemiehelle omistettu monumentti.

2. Pyhän Marian kirkko

Yksi Gdanskin vaikuttavimmista rakennuksista on Pyhän Marian kirkko, jota pidetään ehkä koko maailman suurimpana tiilikirkkona. Keskiaikaiseen rakennukseen mahtuu parhaimmillaan 25 000 ihmistä.

Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1343 ja se valmistui 1500-luvun alussa. Tornista avautuu upea maisema yli Gdanskin ja naapurikaupunkien – ensin on kuitenkin jaksettava nousta 400 porrasta.

ShutterstockGdanskin tärkeimmät nähtävyydet
Massiivinen Pyhän Marian kirkko on Gdanskin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kirkossa on 1400-luvulla valmistunut astronominen kello, joka on lähes 14 metriä korkea. Vanhan legendan mukaan paikalliset päättäjät sokaisivat kellontekijä Hans Durangerin, jotta tämä ei voisi koskaan rakentaa komeampaa kelloa kuin Gdanskissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirkossa vieraillessa kannattaa muistaa käyttäytyä kunnioittavasti ja välttää paljastavia vaatteita, sillä puolalaiset ovat hartaita katolilaisia.

Pyhän Marian kirkossa voi vierailla seitsemänä päivänä viikossa. Sisäänpääsymaksun sijaan puhutaan noin kolmen euron suuruisesta lahjoituksesta, jota vierailta pyydetään.

3. Neptunuksen suihkulähde

Fontanna Neptuna eli Neptunuksen suihkulähde sijaitsee Gdanskin vanhassakaupungissa Długi Targin aukiolla ja markkinapaikalla.

Suihkulähde on tärkeä osa Gdanskin katukuvaa: ensimmäisen kerran siihen kuuluva patsas veden jumala Neptunuksesta on koristanut kaupunkia jo 1600-luvulla. Viimeisimmät kunnostustyöt tehtiin vuonna 2012.

ShutterstockSuihkulähde Gdanskissa

Fontanna Neptuna löytyy Gdanskin vanhankaupungin sydämestä.

Vanhan legendan mukaan ihmiset heittivät vasta avattuun suihkulähteeseen dukaatteja eli kultarahoja, mikä sai Neptunuksen muuttamaan ne kultahipuiksi. Näin syntyi Goldwasser, Gdanskissa tänäkin päivänä myytävä likööri, jossa on kullanvärisiä hiutaleita.

Kun vierailet suihkulähteellä, kiinnitä huomiota myös komeaan, valkoiseen Artus Court -rakennukseen, joka seisoo lähdettä vastapäätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Gdanskin kaupungintalo

Gdanskin vanhankaupungin näyttävimpiin rakennuksiin kuuluu kaupungintalo, joka sijaitsee pääkadun varrella. Se tuskin jää keneltäkään huomaamatta: rakennuksessa on nimittäin kaupungin korkein torni, joka kohoaa yli 80 metriin.

Kävijät voivat vierailla kaupungintalossa tutustumassa sen komeisiin yksityiskohtiin. Kaupungintalon kuuluisin huone on punainen sali, jonka hulppeita koristeita onnistuttiin piilottelemaan toisen maailmansodan pommitusten aikana.

ShutterstockGdanskin vanhankaupungin nähtävyydet
Kaupungintalon torni on helppo bongata vanhankaupungin rakennusten joukosta.

Kaupungintalossa toimii myös Gdanskin historiamuseo, joka on mielenkiintoinen kohde sekä historiasta että arkkitehtuurista kiinnostuneille matkailijoille.

Kesäkuukausina kaupungintalon torniin on mahdollista nousta ihailemaan maisemia. Torniin johtavissa portaissa on noin 200 askelmaa.

5. Vihreä portti ja kansallismuseo

Gdanskin vanhassakaupungissa on muutamia portteja, joista yksi tunnetuimmista on Brama Zielona eli vihreä portti. Se seisoo Długi Targin ja Motława-joen välissä.

Vihreä portti rakennettiin aikoinaan kuninkaallisten residenssiksi, mutta siihen tarkoitukseen sitä ei lopulta käytetty. Puolan entisellä presidentillä Lech Wałęsalla oli kuitenkin rakennuksessa henkilökohtainen toimisto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / ArtMediaFactoryBrama Zielona
Brama Zielona on yksi vanhankaupungin porteista.

Rakennuksessa toimii myös Gdanskin kansallismuseon yksi toimipiste, johon kootaan väliaikaisia näyttelyjä. Vuonna 1870 perustetulla museolla on kaikkiaan kuusi toimipistettä.

Museotoiminnan lisäksi rakennuksessa järjestetään erilaisia tapahtumia ja tapaamisia.

6. Stary Zuraw, Gdanskin nosturi

Gdanskin vanhankaupungin pääkatu päättyy satamaan, jossa sijaitseva nosturi Stary Zuraw on kaupungin kuvatuimpia maamerkkejä.

Keskiaikainen nosturi on poikkeuksellisen suuri ja hyvin säilynyt. Sitä käytettiin nostamaan jopa neljä tonnia painavia massoja 11 metrin korkeuteen.

ShutterstockGdanskin historiallinen nosturi
Älä jätä väliin kävelyä Gdanskin kuuluisan nosturin ohi.

Nosturi on osa Gdanskin merenkulkumuseota, joka on levittäytynyt useisiin paikkoihin ympäri kaupunkia. Varsinainen museorakennus sijaitsee toisella puolella jokea. Kokonaisuuteen kuuluvat myös esimerkiksi museolaivat Sołdek ja Pomarza.

Vuonna 2023 satamanosturin sisätilat ovat suljettuna remontin takia, mutta monille riittää sen tutkiminen ulkoapäin. Mahdolliset aukioloajat kannattaa tarkastaa ennen vierailua.

7. Westerplatten niemimaa

Noin kymmenen kilometrin päässä Gdanskin keskustasta sijaitseva Westerplatte on kaupungista erillinen niemimaa, jolla ammuttiin toisen maailmansodan ensimmäiset laukaukset. Rantakohde muuttui kertaheitolla sotatantereeksi.

Tänä päivänä Westerplatte on ulkoilmamuseo, jossa on muun muassa 25 metriä korkea toisen maailmansodan muistomerkki. Alueella on erilaisia näyttelyitä, raunioita ja bunkkereita.

Sotahistoriasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa tutustua opastettuihin kierroksiin, joilla alueesta saa eniten irti.

Shutterstock / Patryk KosmiderWesterplatten niemimaa Gdanskissa
Yli 20 metriä korkea monumentti muistuttaa Westerplatten karusta historiasta.

Westerplatteen voi matkustaa Gdanskin keskustasta taksilla, bussilla sekä kesällä myös vesibussilla.

Kävely Westerplatten alueella ei vaadi pääsylippuja.

8. Toisen maailmansodan museo

Toisen maailmansodan museo toimii modernissa rakennuksessa Motlawa-joen varrella. Museon pysyvässä näyttelyssä kerrotaan toisen maailmansodan tarina Puolan näkökulmasta.

Museo avattiin yleisölle vuonna 2017 vuosien valmistelujen jälkeen, eikä ilman pientä draamaa. Puolan oikeistohallituksen mielestä museossa ei korostettu tarpeeksi puolalaisten kärsimystä ja uhrauksia sodan aikana. Ulkopuolelta sitä taas kritisoitiin populismista ja historian kirjoittamisesta uusiksi siten, että Puola näyttäytyisi mahdollisimman hyvässä valossa. Kohun keskellä museon johtaja nimettiin uudelleen.

Museossa on näyttelyille osoitettua pinta-alaa jopa 5 000 neliön verran. Historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa varata reilusti aikaa näyttelyiden kiertämiseen.

Shutterstock / Patryk KosmiderSotamuseo Gdanskissa
Museorakennuksen on suunnitellut gdynialainen arkkitehtitoimisto Studio Architektoniczne Kwadrat.

Rajusta aiheesta huolimatta toisen maailmansodan museossa voi vierailla myös lasten kanssa. Osana pysyvää näyttelyä on alle 12-vuotiaille suunniteltu alue, jossa voi nähdä 1930-luvun luokkahuoneen. Samaan tilaan on rakennettu myös esimerkki siitä, miltä varsovalaisen perheen asunto on näyttänyt juuri ennen toisen maailmansodan syttymistä, Saksan vallan alla sekä päivänä, jolloin Saksa antautui.

Peruslippu museoon maksaa noin kuusi euroa ja lapset pääsevät sisään alennettuun hintaan. Museo on suljettu maanantaisin.

9. Euroopan pisin puulaituri

Gdansk muodostaa sen kyljessä sijaitsevien Sopotin ja Gdynian kaupunkien kanssa kolmoiskaupungin, joiden rajoja ei oikeastaan edes huomaa.

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Gdanskin keskustasta sijaitsevasta Sopotista löytyy koko Euroopan pisin puulaituri. Sillä on mittaa 511,5 metriä. Huvilaituria kutsutaan nimellä Molo, mikä tarkoittaa puolan kielellä laituria.

ShutterstockEuroopan pisin puulaituri Sopotissa
Molo-nimi kuulostaa suomalaisittain vitsikkäältä. Puolan kielellä se tarkoittaa laituria.

Kesäkuukausina huvilaiturista tulee Sopotin rantojen keskipiste, jossa järjestetään muun muassa elokuvanäytöksiä.

Huhtikuusta lokakuuhun laiturille veloitetaan pieni pääsymaksu. Liput voi ostaa joko paikan päältä tai etukäteen verkosta. Vuonna 2023 peruslipun hinta on 10 Puolan zlotya eli hieman yli kaksi euroa. Myynnissä on myös perhelippuja sekä alennushintaisia lippuja lapsille.

Sopotin muihin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa vaikuttava Grand Hotel, joka on nykyään osa Sofitel-ketjua. Kesäisin Sopotissa voi viettää rantalomaa ja nauttia vilkkaasta yöelämästä.

10. Euroopan solidaarisuuskeskus

Euroopan solidaarisuuskeskus on Puolan solidaarisuusliikkeelle omistettu museo, joka avattiin Gdanskissa vuonna 2014. Sitä pidetään yhtenä kaupungin tärkeimmistä museoista.

Solidaarisuusliike oli ammattiliitto, joka laajeni 80-luvulla antikommunistiseksi kansanliikkeeksi. Elettiin aikaa, jolloin sen selviytyminen oli itäblokissa jotain ainutkertaisen harvinaista.

Gdanskin telakalla sähkömiehenä työskennellyt Lech Wałęsa nousi solidaarisuusliikkeen johtoon ja lopulta jopa Puolan presidentiksi vuonna 1990.

Euroopan solidaarisuuskeskuksen ulkopuolella kohoaa kolmen ristin monumentti, joka on omistettu vuonna 1970 telakalla järjestettyjen lakkojen aikana kuolleiden työntekijöiden muistolle. Ristit ovat yli 40 metriä korkeita.

Gdanskin museot
Euroopan solidaarisuuskeskuksen pihalla seisova monumentti on omistettu kuolleille telakkatyöntekijöille.

Euroopan solidaarisuuskeskus sijaitsee Gdanskin telakalla keskustan ulkopuolella. Vanhastakaupungista telakalle on noin parinkymmenen minuutin kävelymatka. Sinne pääsee helposti myös taksilla tai raitiovaunulla.

Keskukseen on vapaa sisäänpääsy, sillä museon lisäksi siellä toimii myös muun muassa kirjasto, ravintola ja talvipuutarha. Lapsille järjestetään erilaisia työpajoja. Museon näyttelyihin on ostettava noin 30 zlotyn eli vajaan seitsemän euron suuruinen pääsylippu.

11. Oliwski-puisto

Gdanskin versio kaupungin keuhkoista ja paikallisten olohuoneesta on Oliwskin puisto ja kasvitieteellinen puutarha. Upeat vanhat rakennukset ja erilaisia tyylejä edustavat puutarhat luovat yhdessä hienon kokonaisuuden. 

Erityisesti viikonloppuisin ja lämpimällä säällä keväästä syksyyn puisto täyttyy paikallisista ja matkailijoista. Sinne hakeudutaan kävelylle, piknikille, valokuvaamaan ja ottamaan aurinkoa. Puiston alueella on myös useita nähtävyyksiä. 

Puolalaiseen tapaan puistosta löytyy kirkko, massiivisista uruistaan tunnettu Oliwan katedraali. Siellä toimii myös kansallismuseon toimipisteitä, joissa voi tutustua moderniin taiteeseen ja etnografiseen tutkimukseen.

ShutterstockGdanskin kuuluisin puisto
Pidemmällä lomalla Gdanskissa kannattaa tehdä retki Oliwskin puistoon.

Oliwskin puisto sijaitsee Gdanskin keskustan ulkopuolella Oliwan kaupunginosassa. Matkaa vanhaankaupunkiin on noin kymmenen kilometriä. Puistoon pääsee helpoiten taksilla tai raitiovaunulla. 

Oliwskin puistoon ei ole pääsymaksua.

12. Amber Sky -maailmanpyörä

Gdanskissa vuonna 2014 avattu maailmanpyörä Amber Sky tarjoaa yhden perspektiivin kaupungin maisemien ihailuun. Maailmanpyörä seisoo joen varressa Gdanskin filharmonisen konserttisalin vieressä.

Ajelu maailmanpyörässä kestää 15 minuuttia ja vie kävijät noin 50 metrin korkeuteen. Jokaiseen hyttiin mahtuu kuusi henkilöä kerrallaan.

ShutterstockMaailmanpyörä Gdanskissa
Maailmanpyörän kupeessa on myös Gdansk-kyltti, jonka monet haluavat ikuistaa lomakuviin.

Parhaimmillaan maailmanpyörä on kesäkuukausina. Vilkkaimman matkailusesongin ulkopuolella aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

Liput maailmanpyörään maksavat noin 35 Puolan zlotya eli vajaat kahdeksan euroa.

Lue myös: Gdanskin parhaat näköalapaikat

13. Gdanskin meripihkamuseo

Gdanskia pidetään maailman meripihkapääkaupunkina, eikä sitä voi olla huomaamatta kaupungissa vieraillessa. Putiikeissa myydään erilaisia meripihkasta tehtyjä tuotteita kuten koruja ja koriste-esineitä.

Gdanskissa toimii tietysti myös meripihkamuseo, jos haluat tutustua aiheeseen tarkemmin. Modernissa museossa kävijälle selitetään miksi juuri Gdansk on kuuluisa meripihkasta ja mitä kaikkea siitä voi tehdä.

Shutterstock / AvillfotoGdansk on maailman meripihkapääkaupunki
Meripihkamuseon vieressä seisova ristikkotalo on kopio toisen maailmansodan aikana tuhoutuneesta rakennuksesta.

Museo on rakennettu vanhaan myllyyn, joka on itsessään kiinnostava tila. Museossa on interaktiivisia osuuksia ja siellä voi vierailla myös lasten kanssa.

Pääsylippu maksaa 32 zlotya eli noin seitsemän euroa. Maanantaisin museoon on ilman sisäänpääsy.

14. Kolmoiskaupungin rannat

Kesäkuukausina Gdansk on hyvä paikka yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Historiallisille nähtävyyksille ja museoille tuovat vastapainoa Itämeren rannat.

Gdanskin keskustaa lähimmät rannat ovat Stogi ja Brzeźno, hieman kauempaa löytyy esimerkiksi Jelitkowo. Gdanskin, Sopotin ja Gdynian muodostaman kolmoiskaupungin parhaina pidetyt rannat löytyvät kuitenkin Sopotista.

ShutterstockGdanskin kolmoiskaupungin parhaat rannat
Grand Hotelin edustalla sijaitseva ranta Sopotissa on Gdanskin , Sopotin ja Gdynian muodostaman kolmoiskaupungin suosituin.

Rantakelejä Gdanskissa voi odottaa kesäkuusta elokuuhun. Keskikesällä lämpötila pysyttelee usein 20 asteen paremmalla puolella. Suosituimpien rantojen tuntumassa on kaikki tarvittavat palvelut sekä uimavalvojat.

Liikkuminen Gdanskin, Sopotin ja Gdynian välillä on helppoa. Gdanskin päärautatieasemalta kulkee lähijunia molempiin kaupunkeihin.

15. Katutaidetta Zaspassa

Jos koet nähneesi jo tarpeeksi historiallisia nähtävyyksiä, lähde tutkimaan Gdanskin toista puolta Zaspan kaupunginosaan. Gdanskin vanhan lentokentän paikalle rakennettiin 70- ja 80-luvuilla isoja kerrostaloja, jotka ovat nyt saaneet uuden elämän.

Zaspasta löytyy koko Puolan isoin katutaidealue. Kaupunginosan kalseanharmaat kerrostalot on koristeltu värikkäillä seinämaalauksilla, joita kierrellessä saa kulumaan monta tuntia.

Ensimmäiset muraalit maalattiin Zaspassa jo vuonna 1997, mutta kokonaisuudesta tuli isompi vasta kun Gdanskissa alettiin järjestää Monumental Art Festival -tapahtumaa vuonna 2009. Vuosien varrella maalausten määrä on tasaisesti kasvanut.

Muraaleja on Zaspassa yli 60 ja niihin on helppo tutustua omatoimisesti. Gdanskin keskustasta Zaspaan pääsee taksilla tai lähijunalla.

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Gdanskiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sopot on Puolan Riviera

Halpa rantaloma “Puolan Rivieralla” – Sopot tunnetaan kolmesta asiasta

Mielenkiintoiset faktat Puolasta

Tiesitkö tämän Puolasta? 10 hauskaa faktaa viime vuosien suosituimmasta budjettikohteesta

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja