Hyppää sisältöön

Penninvenyttäjän Kööpenhamina – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.01.2023
Kööpenhamina tunnetaan kalliina matkakohteena, mutta kaupungissa riittää tekemistä myös budjettilomailijalle. Rantapallo listasi 10 asiaa, jotka voi tehdä Kööpenhaminassa täysin ilmaiseksi.

1. Näe Pieni merenneito

Pieni Merenneito on Kööpenhaminan symboli, joka paistattelee päivää satamassa. Patsas on kaupungin tunnetuin nähtävyys, mutta sen nähdäkseen ei tarvitse pulittaa pääsymaksua.

Kuuluisa patsas sijaitsee noin puolen tunnin kävelymatkan päässä keskustasta. Mikäli vaatimattoman kokoisen patsaan haluaa nähdä ja ikuistaa ilman lukuisia muita turisteja, kannattaa vierailuajankohdaksi valita aamu tai ilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalle reitille osuu myös näkemisen arvoinen Amalienborgin palatsi, jossa asuu Tanskan kuningatar.

2. Tutustu Kööpenhaminan museoihin

Säästäväinen kulttuurin suurkuluttaja vierailee Kööpenhaminan museoissa täysin ilmaiseksi. Alle 18-vuotiaat pääsevät kaikkiin Tanskan kansallismuseoihin ilmaiseksi, ja Tanskan kansallismuseo, ulkoilmamuseo, musiikkimuseo sekä posti- ja telemuseo tarjoavat näyttelynsä maksutta myös aikuisille.

Todellinen tarjoushaukka tutustuu myös moneen muuhun tavallisesti tyyriiseen museoon veloituksetta, sillä moni kulttuurikohde pitää avoimien ovien päivää kerran viikossa. Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo on esimerkiksi ilmainen aina sunnuntaisin, ja Kööpenhaminan museo puolestaan jokaisena perjantaina. Tarkista siis aukioloajat ja hinnat etukäteen museoiden nettisivuilta.

VisitDenmark / Dorte KroghGlyptoteket-taidemuseo on kiinnostava kohde Kööpenhaminassa.
Kiinnostavaan Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseoon pääsee tutustumaan ilmaiseksi aina sunnuntaisin.

Opiskelijoiden kannattaa myös vilauttaa opiskelijakorttiaan museoiden kassalla. Esimerkiksi designmuseoon kaikki alle 26-vuotiaat opiskelijat ovat tervetulleita ilman pääsymaksua.

3. Osallistu opastetulle kävelykierrokselle

Koe Kööpenhamina pintaa syvemmältä ja tutustu kaupungin historiaan opastetulla kävelykierroksella. Sandemanin vapaaehtoinen opas kierrättää matkailijoita ympäri kaupungin merkittävimpien nähtävyyksien ja tarinoi niin Kööpenhaminan historiasta kuin nykypäivästäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kierros kestää noin kaksi ja puoli tuntia, ja niitä järjestetään viikon jokaisena päivänä. Kierrokset alkavat Raatihuoneentorilta, ja niitä järjestetään peräti kolmesti joka päivä. Kierrokset ovat ilmaisia, mutta toimintaa voi tukea haluamallaan lahjoituksella.

4. Virkistäydy Islands Bryggessä

Kööpenhaminalaisilla ei ole tarvetta omalle uima-altaalle, sillä aivan keskustan tuntumasta löytyy koko kaupungin ulkoilmauimala. Islands Bryggen merikylpylä on suosittu ajanviettopaikka kesähelteillä.

VisitDenmark / Nicolai PerjesiIslands Bryggessä on merialtaita uimareita varten.
Islands Brygge tarjoaa maksuttoman virkistäytymisalueen keskustan kupeessa.

Perheet ja lomalaiset polskivat ja paistattelevat päivää Islands Bryggessä pidemmän kaavan kautta, kun taas työmatkalaiset saattavat huuhtoa työpäivän kiireet pikaisesti altaassa matkalla kotiin. Alueelta löytyy yhteensä viisi uima-allasta, joista kaksi sopii erityisesti lapsille.

Altaiden lisäksi alueella on myös nurmikkoa, jolla monet ottavat aurinkoa, pelaavat pallopelejä tai viettävät eväsretkeä. Talvisin Islands Bryggessä pääsee myös avantoon – ja kaikki tämä on mahdollista täysin ilman rahaa.

5. Ikuista kaupungin paras näköala

Christiansborgin palatsin 106-metrinen torni on Kööpenhaminan korkein torni. Matkailijalle ilahduttavasti torniin pääsee kiipeämään ilmaiseksi, ja parempaa näköalaa kaupungin ylle saa hakea.

Palatsi on ollut aikoinaan kuninkaallisen perheen koti, mutta nykyään se on pääasiassa Tanskan parlamentin käytössä. Monelle suomalaisellekin palatsi on tuttu näky tanskalaisesta hittisarjasta Vallan linnake.

Tornista löytyy myös ravintola, mutta siellä illallistaminen vaatii jo rahallista panostamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kiertele kasvitieteellisessä puutarhassa

Kymmenen hehtaarin kokoinen kasvitieteellinen puutarha on keidas Kööpenhaminan ytimessä. Puutarha on seisonut nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1870 asti, ja siellä voi tutustua peräti 13 000 eri lajiin. Harrastajien lisäksi paikka hurmaa myös muut vierailijat.

VisitDenmark / Science MuseerneKööpenhaminan kasvitieteelliseen puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.
Kasvitieteellisen puutarhan eksoottiset kasvit kiehtovat useimpia.

Käyskentely kasvitieteellisessä ulkopuutarhassa kruunaa kesäisen päivän, mutta erityisen vaikuttavia ovat puutarhan lasiset kasvihuoneet. Katseltavaa riittää eksoottisissa kasveissa, kukissa ja puissa, ja myös puutarhan perhoshuone tekee vaikutuksen.

Kyseessä ei ole pelkkä kesäkohde, vaan kasvitieteellinen puutarha on myös mainio paikka paeta talven hyytävää merituulta ja räntäsadetta.

7. Vahdinvaihto Amalienborgin edustalla

Amalienborgin linna on paitsi tanskalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte, myös maan kuningattaren asuinpaikka. Linna sijaitsee kävelyetäisyydellä Kööpenhaminan keskustasta, ja vaikka sisäänpääsy rakennukseen on maksullinen, on linnan alue kokemisen arvoinen kohde myös budjettimatkailijalle.

Amalienborgin linnalle kannattaa suunnata puolenpäivän aikaan, sillä tällöin tapahtuu kuuluisa vahdinvaihto. Juhlallinen marssivien vahtien rituaali on hauska näky koko perheelle. Lähistöltä löytyy myös useita kauniita kirkkoja, joten arkkitehtuurin ystävälle Amalienborgin alue on erityisen kiinnostava.

8. Tutustu tanskalaiseen arkkitehtuuriin Mustassa timantissa

Tanskan kuninkaallinen kirjasto tunnetaan Kööpenhaminassa paremmin nimellä Den Sorte Diamant, musta timantti. Rakennus on nimensä veroinen: kiiltävän musta, kulmikas marmorirakennus tuntuu uhmaavan painovoimaa meren äärellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
VisitDenmark / Devid RotaspertiMustan timantin arkkitehtuuria voi ihailla ilmaiseksi Kööpenhaminassa.
Musta timantti on yksi Kööpenhaminan näyttävimmistä rakennuksista.

Valmistuttuaan vuonna 1999 Musta timantti edusti poikkeuksellisen modernia arkkitehtuuria. Sen muotokieli on kuitenkin kestänyt aikaa, ja kirjasto on yhä yksi Kööpenhaminan vaikuttavimmista rakennuksista sekä ulkoa että sisältä.

Kirjastoon pääsee tutustumaan ilmaiseksi, ja sieltä löytyy perinteisten kirjasto-ominaisuuksien lisäksi myös kirjakauppa, kahvila, ravintola, konserttisali sekä valokuvamuseo. Mikäli vierailuun kirjastossa haluaa yhdistää myös valokuvamuseon, on siitä maksettava noin viiden euron sisäänpääsymaksu.

9. Koe kohuttu vapaakaupunki

Kööpenhaminan kohutuinta aluetta lienee itsenäisen vapaakaupunki Christianian kadut ja kujat. Christiania tunnetaan erityisesti Pusher Streetistään, jolla kaupataan avoimesti kannabista vastoin Tanskan yleisiä lakeja.

Vapaakaupunki on kuitenkin myös paljon muuta. Lystikkäät värikkäät talot, boheemit kahvilat sekä letkeä hippitunnelma tekevät kaupunginosasta liki pakollisen vierailukohteen Kööpenhaminan-matkalla. Sisäänpääsy vapaakaupunkiin on ilmainen, mutta muista noudattaa alueen sääntöjä: valokuvaaminen on kielletty monissa osissa Christianiaa.

Myös kaupungin rennot ja usein hieman nuhjuiset kahvilat ovat huomattavasti keskustan paikkoja edullisempia, joten Christiania on oivallinen kohde penninvenyttäjälle.

10. Piknik Frederiksbergin puistossa

Kesällä ei Kööpenhaminassa kannata jättää väliin kävelyä Frederiksbergin puistossa. Kyseessä on laaja puistoalue, jonne pääsee keskustasta helposti julkisen liikenteen avulla tai vielä näppärämmin polkupyörällä. Puiston korkeimmalta kohdalta löytyy mahtipontinen Frederiksbergin palatsi, jonka juuret sijaitsevat 1700-luvulta.

VisitDenmark / Kim WyonFrederiksbergin puistossa sijaitsee myös palatsi.
Vehreä Frederiksbergin puisto kutsuu paistattelemaan päivää.

Englantilaistyylinen puisto kuuluu kaupungin kauneimpiin viehättävän lammen, kauniiden siltojen ja puutarhojen ansiosta. Puisto sopii piknik-paikaksi, joten pakkaa mukaan eväät ja nauti niistä idyllisessä ympäristössä. Lammen kiertäminen polkuveneellä on myös mukavaa ajanvietettä lämpimänä päivänä.

Puisto sopii hyvin kohteeksi myös lapsiperheille, sillä aivan sen kupeessa sijaitsee kaupungin eläintarha. Pääsymaksuissa pihistelijä riemuitsee siitä, että puiston puolelta pääsee tiirailemaan myös jotain eläintarhan asukkeja täysin ilmaiseksi.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock, VisitDenmark / Kim Wyon, Dorte Krogh, Nicolai Perjesi, Science Museerne, Devid Rotasperti, Kim Wyon

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Kööpenhamina, Tanska

Tämä lumoava uima-allas tekee tutusta Kööpenhaminasta trooppisen kohteen – tunnet olevasi jossain paljon kauempana

Kööpenhaminan ravintolavinkit

Ravintolavinkit Kööpenhaminaan – 7 paikkaa, joissa herkuttelua et unohda

Kaksi lasta katselemassa legoista rakennettua kaupunkia

Tällainen on Tanskan Legoland – poimi vinkit perhelomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja