Hyppää sisältöön

Viisi kohdetta, jotka turistien pelätään pilaavan kokonaan – katso rauhallisempi vaihtoehto niistä jokaiselle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.08.2018
Euroopan ylikuormittuneissa lomakohteissa paikalliset alkavat jo kärsiä turismista, eikä matkailijakaan voi olla huomaamatta epäkohtia. Lue vaihtoehtoiset kohdevinkit!

1. Barcelona – kokeilisitko sittenkin San Sebastiania?

Kaikki rakastavat Barcelonaa, Euroopan suosituinta kaupunki- ja rantakohteen yhdistelmää. Jopa niin paljon, että turismi on saanut paikallisissa aikaan voimakkaan vastareaktion.

Matkailijoille Barcelonan kuormittuminen näkyy vähemmän – onhan kyseessä suurkaupunki, jossa voikin odottaa ruuhkia ja jonoja. Kaupunkilaisilla alkaa kuitenkin olla vaikeuksia löytää sopuhintaisia asuntoja ja päästä hoitamaan asioita turistien täyttämillä kaduilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBarcelona
Barcelonalaiset ovat kyllästyneet turisteihin, mutta siitä huolimatta matkailija toisensa jälkeen valitsee kaupungin lomakohteekseen.

Barcelonassa ongelmaan on puututtu muun muassa rajoittamalla uusien hotellien rakentamista ja turistien vierailuaikoja Ramblan varrella sijaitsevassa kauppahallissa. Myös loma-asuntojen vuokraukselle suunnitellaan rajoitteita.

Jos matkustat yleensä Barcelonaan rantojen perässä, löytyy Espanjasta helposti vaihtoehtoisia kaupunkikohteita. Pohjoisen Baskimaassa sijaitseva San Sebastian on rantakaupunki, johon lähes kaikki tuntuvat ihastuvan.

IstockphotoSan Sebastian on rauhallisempi vaihtoehto Barcelonalle
Espanjalainen kaupunki ja rannat samassa paketissa? Kokeile pohjoisen San Sebastiania.

Surffaajien ja kulinaristien unelmakohteessa ei ehkä ole Barcelonan veroisia shoppailumahdollisuuksia, mutta kuitenkin varsin mukiinmenevä valikoima liikkeitä. Ja San Sebastianissa syöt vähintään yhtä hyvin kuin Barcelonassa – ellet paremminkin.

Pohjoisen viileämmän ilmaston takia rantaloma onnistuu San Sebastianissa parhaiten keskikesällä. San Sebastianissa sijaitseva ranta La Concha on jopa valittu koko Espanjan parhaaksi.

2. Helpot vaihtoehdot Dubrovnikille

Kun puhutaan Dubrovnikista, puhutaan lähes aina myös turistimassoista. Kroatian ykköskohde on oppikirjaesimerkki Euroopan ylikuormittuneista lomakohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Kroatiaan vihdoin laskeutui rauha 90-lukun sodan jäljiltä, oli selvää, että historiallinen Dubrovnik tulisi houkuttelemaan matkailijoita. Näin totta tosiaan kävikin, ja 2000-luvun alkupuolelta saakka nousu on ollut tasaista. Tänä päivänä Kroatia ja erityisesti Dubrovnik kuuluvat Euroopan suosituimpiin kesäkohteisiin.

IstockphotoKokeile Dubrovnikin sijaan rauhallisempia kohteita
On helppo ymmärtää, miksi Dubrovnikista on tullut jo liiankin suosittu.

Ongelmaksi muodostuivat ruuhkat. Dubrovnikin vanhankaupungin pinta-ala on varsin pieni, eikä nähtävyyksiä ja kapeita katuja ollut tarkoitettu massoittain saapuville ryhmille. Lopullinen niitti Dubrovnik-huumalle olivat Game of Thrones -sarjan kuvaukset kaupungissa.

Dubrovnikissa on jo jouduttu tekemään muutoksia rajoittamalla Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan vanhankaupungin päivittäistä kävijämäärää. Myös risteilyturistien saapumisia on pyritty aikatauluttamaan paremmin.

Pahimpia ruuhkia voi välttää majoittumalla jossakin Dubrovnikin lähikohteista, joista pääsee käymään vanhassakaupungissa helposti. Tai entä jos kokeilisit pidempää lomaa Rovinjissa? Istrian niemimaalla sijaitseva kaupunki on Kroatian vähemmän tunnettuja kohteita, joka ihastuttaa kävijät kauneudellaan.

ShutterstockRovnij, Kroatia
Rovinj tarjoaa rauhallisen vaihtoehdon matkailijamassojen täyttämälle Dubrovnikille.

Yllättävä vaihtoehto Dubrovnikille Kroatian ulkopuolelta löytyy Maltalta. Saarivaltion pääkaupunki Valletta on upea historiallinen kaupunki, ja myös Maltalla voi vierailla Game of Thronesin kuvauspaikoilla.

3. Venetsia – vaihda ruuhkat Ranskan Annecyyn

Venetsia on tyypillinen eurooppalainen must-kohde, jonne suuntaavia matkailijoita varoitetaan ruuhkista ja rahastuksesta. Turistien valloittama kaupunki, joka on hitaasti vajoamassa – pitäisikö tänne edes matkustaa?

ShutterstockMitkä ovat vaihtoehtoja Venetsialle?
Kaikki haluavat nähdä lumoavan Venetsian – täällä et pääse lomailemaan omassa rauhassa.

Ja silti lähes kaikki haaveilevat näkevänsä mystisen Venetsian edes kerran elämässä. Kanaalikaupungin lumovoima tuo paikan päälle lomailijoita, päiväretkeilijöitä ja risteilymatkustajia niin paljon, että vuosittainen lukema yltää noin 30 miljoonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisten huolena on paitsi kohonnut hintataso, myös pelko kaupungin muuttumisesta teemapuistoksi. Onneksi Italiasta löytyy muitakin kohteita, joista käsin voi helposti tehdä retken Venetsiaan. Esimerkiksi Romeon ja Julian kaupunkina tunnettu Verona on viehättävä kohde.

ShutterstockAnnecy, Ranska
Ranskan Annecy on hyvä vaihtoehto supersuositulle Venetsialle.

Jos maltat vaihtaa Venetsian kokonaan toiseen kohteeseen, harkitse Ranskan Annecya. Alle 60 000 asukkaan kaupungissa on kanaaleja, idyllisiä maisemia ja charmia, josta kaikki eivät vielä ole kuulleet.

Annecy sijaitsee lähellä Ranskan ja Sveitsin rajaa kirkasvetisen Annecy-järven rannalla. Lähimpiä isoja kaupunkeja ovat Lyon ja Geneve. Olisiko monesti Ranskan kauneimmaksi kaupungiksikin tituleeratusta Annecysta haastajaksi Venetsialle?

4. Amsterdam – vai sittenkin Belgian Brugge?

Tiesitkö, että myös Amsterdam kuuluu ylikuormittuneiden eurooppalaiskaupunkien joukkoon? Suomesta kaupunkilomalle on suunnattu perinteisesti useammin Lontooseen tai Pariisiin, mutta uudet halpareitit ovat tehneet Amsterdamista entistä houkuttelevamman kohteen.

Sievässä kanaalikaupungissa paikallisia hiertää matkailijoiden valtava määrä, joka on riistäytymässä käsistä. Keskeinen sijainti takaa halpareitit lähes Euroopan jokaisesta kolkasta. Asunnoista kilpaillaan nyt turistien kanssa, ja korkeat hinnat puskevat damilaisia yhä kauemmas keskustasta.

ShutterstockAmsterdam on alkanut kärsiä massaturismista
Amsterdamissa näkyy jo turismin pimeä puoli.

Oma lukunsa on punaisten lyhtyjen alue, jossa polttariseurueet ja kännitörttöilijät kiristävät paikallisten hermoja. Bilettäjät jättävät alueen niin törkyiseen kuntoon, että päättäjät ovat suunnitelleet siivoustaukoja, joiden aikana katuja suljettaisiin väliaikaisesti vilkkaimpina öinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä jos viettäisitkin edes osan lomasta Belgian Bruggessa? Reilun 100 000 asukkaan kaupunki on kuvauksellinen, helposti käveltävissä sekä kohtuullisen etäisyyden päässä Amsterdamista. Turisteja riittää toki Bruggessakin, mutta tunnelma on rauhallisempi.

ShutterstockBrugge, Belgia
Kanaalien lävistämä Brugge tarjoaa rauhallista tunnelmaa ja kauniit maisemat.

Suomalaisille Brugge lienee tutuin Keski-Euroopan kiertomatkoilta. Monesti Euroopan kauneimpien pikkukaupunkien joukkoon listattu Brugge muistetaan myös Colin Farrellin tähdittämän vuoden 2008 elokuvan In Bruges näyttämönä. Suomeksi elokuva ilmestyi nimellä Kukkoilijat.

Brugge sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Amsterdamista. Välimatkan voi taittaa joko vuokra-autolla, junalla tai bussilla. Älä jätä väliin veneajelua kanaaleissa tai kipuamista Belfort-kellotornin näköalapaikalle.

5. Santorinin vaihtoehdoksi sopii Paros

Olisi väärin kehottaa ketään välttämään vierailua Santorinilla. Kreikan hulppeimpia maisemia tarjoileva luksussaari on suosittu syystä, eikä täysin vastaavanlaisia kalderamaisemia löydy muualta saaristosta.

Suosion mukana tulleissa lieveilmiöissä voi kuitenkin olla kestämistä. Saaren ykköskohteiden kapeat kadut pursuavat väkeä, ja hinnat on hilattu reippaasti ylöspäin. Joka puolella on turisteja, selfie-tikkuja ja surisevia droneja. Oian parhaille auringonlaskupaikoille saa kesäkuukausina jonottaa jo tunteja ennen luonnon omaa show’ta.

ShutterstockMikä saari sopii vaihtoehdoksi Santorinille?
Santorini on nähtävä kerran, mutta seuraavalla reissulla voikin jo suunnata johonkin muualle.

Paras tapa kokea Santorini on viettää siellä vain osa lomasta ja siirtyä sen jälkeen vähemmän kansoitetuille saarille. Santorinin tärkeimmät nähtävyydet ehtii hyvin kokea muutamassa päivässä.

Jos olet jo käynyt Santorinilla ja kaipaat nyt jotain rauhallisempaa, kokeile Parosta. Saarten välinen matka taittuu laivalla muutamassa tunnissa, mutta kaikki massaturismiin liittyvä hulabaloo jää Santorinin kaduille.

IstockphotoParos on hyvä vaihtoehto Santorinille
Kreikan Parokselle on piilotettu hienostunut vanhakaupunki, joka aukeaa vasta sokkeloihin sukeltamalla.

Parokselta löytyy niin ikään valkoisten rakennusten vanhakaupunki, tyylikkäitä putiikkeja ja komeita maisemia. Matkailijoita riittää täälläkin, mutta määriä ei voi edes verrata Santoriniin.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dubrovnik, Kroatia

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä kahteen uuteen kohteeseen

Barcelona, Espanja

Kuusi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Barcelonassa – varaudu näihin

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Joukko ystäviä kulkemassa naureskellen palmujen reunustamaa rantakatua pitkin.

Mitä Barcelonassa voi tehdä ilman rahaa? 10 vinkkiä ilmaisiin huveihin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja