Hyppää sisältöön

Matkaopas: Malta

  • Jutta Närhi
Jutta Närhi Päivitetty: 02.08.2023
Kirkkaiden vesien ympäröimä Malta on kulttuurien hioma saarivaltio, jossa vaivaton rantaloma yhdistyy kiehtovaan historiaan.

Vain 27 kilometriä pitkä ja 14,5 kilometriä leveä Malta sijaitsee Välimerellä, Sisilian ja Pohjois-Afrikan välissä. Saarivaltio koostuu useista saarista, joista pääsaari Malta sekä lyhyen venematkan päässä olevat Gozon ja Cominon saaret ovat asutettuja.

Pienestä koostaan huolimatta Malta tunnetaan historiallisista nähtävyyksistä, rikkaasta kulttuurista ja kristallinkirkkaista vesistä kallioisine uimapaikkoineen ja pitkine hiekkarantoineen. Malta tarjoaa monipuoliset puitteet myös aktiivilomailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malta on Euroopan unionin tiheimmin asuttu valtio ja yksi tiheimmin asutuista valtioista koko maailmassa. Asukasluku vierastyöläisineen on noin puoli miljoonaa.

Pääkaupunki Valletta on maan ainoa suurempi kaupunki, mutta lähes koko maa koostuu urbaanista alueesta pikkukaupunkeineen ja kylineen.

Saarivaltiolla rantaviivaa riittää joka puolella, ja mistä tahansa on rannalle lyhyt matka. Suuri osa Maltan rannoista on kallioisia, mutta myös erilaisia hiekkarantoja ja poukamia löytyy runsain mitoin.

ShutterstockRantaloma Maltalla
Välimeren ympäröimä Malta on erityisen suosittu rantakohde.

Ulkoilma-aktiviteetteja on tarjolla aina veneretkistä snorklaukseen ja patikoinnista kalliokiipeilyyn. Kristallinkirkkaiden vesien vuoksi Malta on erityisesti sukeltajien ja muiden vesiurheilijoiden suosiossa.

Maltan erityispiirteisiin kuuluu rannikon korkea kallioinen maisema, joka aukeaa Välimerelle. Pienuutensa ansiosta kaikki on lähellä, joten kohde on erityisen sopiva esimerkiksi autolla kierrettäväksi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltan ensimmäiset asukkaat saapuivat alueelle luultavimmin Sisiliasta jo noin 5 000 eaa. ja jättivät jälkeensä muinaiset megaliittiset temppelit. Rakennelmat ovat saarten vanhimmat ja yksi kohteen kolmesta Unescon perintökohteista.

Sittemmin Maltaa ovat hallinneet muun muassa foinikialaiset, Rooma ja bysantti, arabit, sisilialaiset ja Iso-Britannia, josta Malta itsenäistyi vuonna 1964. Monivaiheinen historia näkyy saarten kulttuurissa tänäkin päivänä niin kielessä kuin keittiössäkin. Englanti on Maltan rinnalla toinen tasavallan virallisista kielistä. 

Maltan ilmasto

Maltalla vallitsee lempeä Välimeren ilmasto, ja aurinkoisilla saarilla sataa harvoin.

Lämmin lomakausi on yksi pisimpiä Euroopassa ulottuen huhtikuusta lokakuun loppuun. Aurinko paistaa jopa 3 000 tuntia vuodessa.

Suosituin matkailukausi sijoittuu kuumimmille kesäkuukausille, jolloin keskilämpötila kohoaa noin 30 asteeseen. Ilmankosteus saa merituulesta huolimatta usein lämpötilan tuntumaan huomattavasti korkeammalta. 

Matkustamista kannattaa harkita myös kevät- tai syyskuukausina, jolloin ilmasto on lempeämpi, mutta lämpötila vastaa silti Suomen parhaita kesäpäiviä. Kesäkauden ulkopuolella vältät pahimmat turistimassat, ja historiallisissa ulkoilmanähtävyyksissä on miellyttävämpää vierailla. 

Hintataso ja raha Maltalla

Maltan yleinen hintataso on hieman Suomea alhaisempi. Etenkin ulkona syöminen ja juominen on edullisempaa kuin Suomessa. Myös hyvätasoisissa hotelleissa yöpyy hieman Suomen hintoja huokeammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltalla on käytössä eurot. Tippikulttuuri vaihtelee. Juomarahan jättäminen ei ole välttämätöntä, mutta hyvästä palvelusta voi lisätä laskun loppusummaan 5–10 prosentin tipin. 

ShutterstockMaltan matkaopas
Mdinan historiallinen kaupunki on muurien ympäröimä.

Kansainväliset pankki- ja luottokortit toimivat maksuvälineinä suurimmassa osassa paikoista. Maltalaiset käyttävät kuitenkin edelleen pajon käteistä, joten sitä on hyvä varata mukaan. Esimerkiksi lauttalippua ostaessa käteinen voi olla ainut maksuvaihtoehto, ja pankkiautomaatit saattavat sijaita kaukana.

Suosituimpia tuliaisia saarilta ovat Maltan ristiritareiden kahdeksankärkiset ristikorut sekä värikkäät, käsintehdyt lasiesineet, joita on saatavilla perinteikkäiden yritysten valmistamina muun muassa Vallettassa ja Mdinassa. Paikallinen viini tai maukkaat oliivit ovat hyviä tuliaisvaihtoehtoja kulinaristille.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Maltalla

Maltan kulttuurissa näkyy vaikutteita sen moninaisen historian vaiheista. Tapakulttuuri on välitöntä ja tunteet saavat näkyä. Tuntemattomia tervehditään muodollisemmin, mutta poskipusuja vaihdetaan tuttujen kesken. 

Maltalla voi nauttia yöelämästä, mutta paikallisilla on tapana nauttia alkoholia välimerelliseen tapaan kohtuudella. Illallista nautitaan tavallisesti vasta kahdeksan jälkeen illalla, jolloin suvut kokoontuvat ravintoloihin. 

Suurin osa maltalaisista kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Uskonto näkyy katukuvassa Suomea enemmän. Monet perinteikkäistä juhlista, kuten eri kylissä eri viikoilla vietettävä viikon kestävä ”festa” ovat katolilaista perua. Maltalla sanotaan olevan 365 kirkkoa – yksi vuoden jokaiselle päivälle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pukeutumiskulttuuri on melko vapaata, joskin uima-asut on syytä jättää rantakäyttöön. Iltaisin ravintolaan mentäessä on tapana pukeutua siististi. 

Yleisesti ottaen Malta on turvallinen kohde, mutta liikennekäyttäytymisen vuoksi kannattaa olla tarkkana.

ShutterstockEsteettömyys ja liikkuminen Maltalla
Malta on turvallinen lomakohde, mutta sielläkin tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta.

Esteettömyys on huomioitu uusissa rakennuksissa ja kaupunkien keskustoissa hyvin. Vanhoissa rakennuksissa ja hotelleissa ei kuitenkaan aina ole hissejä. Alunperin hevosille tehdyt kadut ovat kapeita ja jalkakäytävillä on ajoittain haastavaa kulkea lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa.

Yleisesti ottaen jalankulkijoiden tulee arvaamattoman liikenteen takia noudattaa Maltalla erityistä varovaisuutta. 

Esteettömyys on otettu huomioon myös julkisessa liikenteessä, kuten busseissa ja suurimmassa osassa lauttoja. Lisäksi suuri osa nähtävyyksistä on varustettu rampein ja hissein. Rantaelämästä pääsee niin ikään nauttimaan esteettömästi useilla suosituilla rannoilla sekä Maltan että Gozon saarilla.

Malta on Euroopan ehdoton edelläkävijä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksissa, ja tarjonta kohderyhmälle suunnatuista baareista, klubeista ja majoitusvaihtoehdoista on kattava. Saman sukupuolen kesken solmitut avioliitot ovat olleet laillisia vuodesta 2017.

Lennot Maltalle

Tällä hetkellä Maltalle ei pääse Suomesta suorilla lennoilla, mutta esimerkiksi Lufthansalla on sujuvia vaihtoyhteyksiä Frankfurtin tai Münchenin kautta useita kertoja päivässä. Vaihtoehtoisia reitityksiä on tarjolla myös useiden muiden Euroopan maiden kautta. 

Nopeimmin Maltalle pääsee Helsingistä noin kuudessa tunnissa vaihtoajan huomioiden. 

Edullisimmillaan Maltalle voi päästä reilusti alle 200 euron, mikäli on valmis joustamaan lentojen kellonajoissa ja vaihtoaikojen pituudessa. Yleisimmin hyvät lennot löytää tähän verrattuna tuplahintaan.

ShutterstockMitä tehdä Maltalla?
Sininen luola eli Blue Grotto on Maltan suosituimpia luontokohteita.

Lentojen hintoja kannattaa vertailla hakupalveluissa. Hinnoissa voi olla päivästä riippuen suuriakin eroja. Kalleimmillaan lennot ovat heinä–elokuussa ja halvimmillaan yleensä lomakausien rajamailla.Suuremmista matkatoimistoista Tjäreborg ja Apollomatkat tarjoavat omatoimimatkoja Maltalle  reittilennoin ympäri vuoden. Maltan lentokenttä sijaitsee pääsaarella 10 kilometrin päässä Vallettasta, johon taksimatka kestää noin 20 minuuttia ruuhkasta riippuen. Lentokentältä on edullinen bussiyhteys pääkaupunkiin ja muualle saarelle. Taksin hinta lentokentältä suosituimpiin turistikohteisiin on 15–30 euroa.

Majoitus Maltalla

Maltalla ja Gozolla on hyvä tarjonta eritasoisia hostelleja, hotelleja ja Airbnb-majoituksia. Cominon saarella ei voi tätä nykyä yöpyä.

Halvimmillaan majoituksen yöksi saa muutamalla kympillä, mutta jos haluaa panostaa majoitukseen, tarjonta mahdollistaa luksustasoisenkin yöpymisen. Maltalla on myös lukuisia boutique-hotelleja.  

Gozon hotellihinnat ovat hieman Maltan hintoja edullisemmat ja ympäristö rauhallisempi. Suuremmalla porukalla matkustaessa kannattaa harkita Gozon saarella myös perinteisen huvilan eli farmhousen vuokraamista. On kuitenkin hyvä huomioida, että Gozolta on ainoastaan lauttayhteys pääsaarelle.

ShutterstockMajoitus Maltalla ja Gozolla
Lautat Maltalta Gozolle saapuvat Mgarrin satamaan.

Etenkin suosituimman turistikauden aikana monet majapaikoista on Maltan saarilla täynnä, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Majoitus on syytä valita omien mielenkiinnon kohteiden mukaan, sillä sarten eri osilla on omat erityispiirteensä.

Liikkuminen Maltalla

Pienen koonsa vuoksi Malta sopii erinomaisesti kiertomatkakohteeksi autolla. Autonvuokraus on paras tapa saada mahdollisimman paljon irti saariryhmän ominaispiirteistä ja nähtävyyksistä. 

Isot tiet ovat yleensä hyväkuntoisia. On hyvä huomioida, että Maltalla on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenne ruuhkautuu helposti, joten lyhyistä matkoista huolimatta automatkoihin on syytä varata aikaa. Parkkipaikkoja on ajoittain haastava löytää pääsaarella.

Mikäli autonvuokraus mietityttää, suurin osa nähtävyyksistä on saavutetavissa myös bussilla. Bussiliput voi ostaa suoraan kuljettajalta. Vallettassa ja sen pohjoispuolen kaupunkialueella pärjäät kävellen. 

Gozon ja Maltan pohjoiskärjen välillä kulkee lautta, jolla voi matkustaa autolla tai kansimatkustajana. Autolla matkustettaessa matka maksetaan paluumatkalla laivaan ajettaessa. Kansimatkustajat voivat ostaa lippuja netin kautta tai terminaalista. Vallettasta on yhteys Gozolle pikalautalla. 

Pikalautat kulkevat myös Maltan ja Cominon välillä, jossa turkoosinsininen laguuni Blue Lagoon tarjoaa upeat puitteet rantapäivään tai snorklailuun.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Maltalla

Hintataso ravintoloissa on jonkin verran Suomea alhaisempi. Parhaat ravintolat löydät Maltan saarelta. 

Kalastajakylä Marsaxlokkin rantakatu tarjoilee tuoreita meren herkkuja, joita nauttiessa voit ihastella perinteisiä värikkäitä kalastajaveneitä.

ShutterstockMaltan ruokakulttuuri
Maltalla on pakko maistaa pastizzi-leivonnaisia.

Myös Maltan kansallisherkku, stuffat tal-fenek, perinteikäs jänispata on kokeiltava. Maista myös herne- ja ricottatäytteisiä Pastizzi-piirakoita, jotka vievät kielen mennessään.

Erikoisruokavaliot on huomioitu yleensä Maltalla melko huonosti, eikä tietoa allergeeneista tai ainesosaluetteloista ole aina saatavilla lukuunottamatta hyvätasoisia hotelleita. 

Lue lisää: Makumatka Maltalle – katso vinkit paikallisiin herkkuihin ja ruokatapahtumiin

Maltan nähtävyydet

Maltan pääkaupunki Valletta sijaitsee maan pääsaarella Maltalla. Vallettassa voi seurata esimerkiksi Johanniittain ritarikunnan jalanjälkiä vanhassakaupungissa, joka liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1980.

Malta tarjoaa historian ja kulttuurin ystäville peräti kolme Unesco-kohdetta: Vallettan lisäksi Hal Saflienin hypogeum eli maanalainen temppeli sekä Maltan megaliittiset temppelit, jotka ovat Egyptin pyramidejakin vanhempia.

Bongattavaa riittää myös elokuvafaneille, sillä Maltan lukuisat rannat ja kaunis arkkitehtuuri ovat tuttuja monista Hollywood-elokuvista.

Popeye Village eli Kippari-Kallen kylä on teemapuisto elokuvista kiinnostuneille. Vanhoihin lavasteisiin on rakennettu yksi Maltan hauskimmista nähtävyyksistä.

Maltalla on mahdollisuus vierailla Popeye Village -teemapuistossa, joka rakennettiin 1980-luvulla Kippari-Kalle-elokuvan lavasteiksi.

Arkkitehtonisesti kiinnostavia nähtävyyksiä ovat saarten kauniit kirkot. Vallettan St John’s Co-Cathedral -kirkosta löytyy myös taidehistoriallisesti arvokkaita maalauksia. Toinen kiinnostava kirkko on Ta’ Pinu Gozon saarella.

Mdinan linnoituskaupunki Maltalla ja Citadelin linnoituskaupunki Gozolla ovat vierailun arvoisia historiallisia kohteita.

Myös luontokohteissa riittää nähtävää: katsele siniseen mereen katoavaa auringonlaskua Dinglin henkeäsalpaavien kallioiden reunalla Maltan lounaisrannikolla tai suuntaa patikointiretkelle Gozon saarelle.

ShutterstockMaltan luontokohteet
Dingli on yksi Maltan jylhistä luontokohteista.

Gozon tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Citadelin linnoituskaupunki ja Calypso Cave -näköalapaikka. Luolasta avautuu maisemat alla olevalle kultahiekkaiselle uimarannalle ja merelle.

Vaikuttava luontokohde saarella on myös Wied il-Mielaħ, luonnon muodostama ikkunan kaltainen kivimuodostelma veden yllä. Se on samantyyppinen kuin vuonna 2017 romahtanut kuuluisampi serkkunsa Azure Window eli sininen ikkuna.

ShutterstockGozon nähtävyydet
Calypso Cave on suosittu näköalapaikka Gozolla.

Cominolla on muihin saariin verrattuna varsin vähän ihmisen aikaansaamia rakennelmia. Saaren tunnetuin nähtävyys on St. Maryn torni, joka on peräisin 1400-luvulta. Torni on vilahtanut monissa filmeissä ja Hollywood-tuotannoissa.

Cominon luolat ovat niin ikään näkemisen arvoisia, ja niihin on helppo tutustua Maltan tai Gozon saarilta lähtevillä veneretkillä.

Maltan matkakohteet

Monipuoliselta Maltalta jokainen löytää oman suosikkialueensa.

  • Pääkaupunki Valletta: Nauti kulttuurista, yksityiskohtaisesta arkkitehtuurista ja maltalaisen keittiön antimista. 
  • Sliema ja St. Julian’s: Yhdistä shoppailu, yöelämä ja auringonotto.
  • Mellieha ja Golden Bay: Pitkiä hiekkarantoja ja rentoa rantalomaa perheen kesken.
  • Mdina: Arkkitehtuurin, kulttuurin ja historian ystäville.
  • Eteläinen Malta: Pakene turistivirtoja ja koe aitoa kalastajakylien tunnelmaa.
  • Comino: Kristallinkirkkaasta vedestä tunnettu sukeltajien paratiisi luolineen.
  • Gozo: Maaseutua, aktiivilomaa, historiaa ja boutique-hotelleja.

Jutta on asunut ja matkaillut useassa eri maanosassa. Hänen suosikkejaan ovat matkat, joiden aikana on mahdollisuus kokea useita eri kohteita, ja joita ei ole suunniteltu turhan tarkasti.
Lue lisää