Hyppää sisältöön

Monipuolinen Malta

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Pieni Maltan tasavalta houkuttelee matkailijoita Välimeren kirkkailla vesillä, kulttuurinähtävyyksillä ja aktiviteeteilla.

Malta on yksi maailman pienimmistä ja tiheimpään asutuista valtioista. Pieneen kokoonsa nähden Maltan saarilta löytyy runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Kulttuurin ohella Malta on tunnettu myös urheilumahdollisuuksistaan.

Pienen saariston pitkä historia

Maltan tasavalta koostuu lukuisista saarista, joista vain kolmella suurimmalla on asutusta. Tasavallan suurimpia saaria ovat Malta, Gozo ja Comino. Maltan saaristo sijaitsee keskellä Välimerta, alle sadan kilometrin päässä Sisiliasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia kulttuurien sulatusuunina. Saarella on ollut asutusta jo useita tuhansia vuosia, ja yhä pystyssä olevien esihistoriallisten jäänteiden perusteella ensimmäisten maltalaisten väitetään asuneen saarella jo viisi tuhatta vuotta sitten. Malta on koko historiansa aikana ollut merenkulun edelläkävijä, tärkeä kauppapaikka ja Johanniittain ritarikunnan tukikohta. Myöhemmin Malta kuului muun muassa Isolle-Britannialle ennen itsenäistymistään vuonna 1964.

Nykyisin Malta on suosittu matkakohde, jonka kulttuurinähtävyyksistä tunnetuimpia ovat ikivanhat megaliittiset eli suurista kivistä rakennetut temppelit. Kulttuurin ohella Malta tarjoaa matkailijoille myös kalliorantoja, sukellusmahdollisuuksia, patikointia ja kalliokiipeilyä. Malta sopiikin lomakohteeksi auringonottajille ja aktiivisille liikkujille, kulttuurinystävistä puhumattakaan.

Shutterstock
Yksi Maltan pakollisia luontokohteita on sininen luola Blue Grotto.

Välimeri tuo pitkän kesän

Maltalla vallitsee tyypillinen välimerenilmasto: kesät ovat kuivia ja kuumia, talvet viileitä ja kosteita.

Kesäisin mereltä puhaltavat tuulet viilentävät usein helteitä, mutta tuulten vaikutus voi olla myös päinvastainen. Keväisin ja syksyisin Afrikasta tulevat tuulet tuovat ajoittain kuumuutta ja kosteutta Maltalle, mikä pidentää lämpimän kauden kestoa.

Kuiva ja lämmin kesäkausi kestää verrattaen pitkään, ja rantakelejä riittää touko-kesäkuusta jopa lokakuulle saakka. Lämpimintä on heinäkuusta syyskuuhun, jolloin päivälämpötilat kohoavat keskimäärin noin 25 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malta on melko kuiva kohde, ja esimerkiksi heinäkuussa sateita ei ole käytännössä lainkaan. Eniten sateita on marras-, joulu- ja tammikuussa. Talvet ovat Maltalla leutoja. Viileintä on tammi-maaliskuussa, jolloin päivälämpötilat kieppuvat kymmenen asteen yläpuolella.

Kulttuuria ja urheilua

Maltan kaupungit ovat kasvaneet niin tiiviisti yhteen, ettei aina ole helppoa erottaa missä yksi kaupunki loppuu ja toinen alkaa. Malta onkin kulttuurilomailijan aarreaitta ja saarilta löytyy runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Maltalla sijaitsee kolme Unescon maailmaperintökohdetta: Vallettan kaupunki, Maltan megaliittitemppelit sekä Hal Saflienin hypogeum. Muita kulttuurinähtävyyksiä ovat Citadelin linnoituskaupunki ja vanha pääkaupunki Mdina.

Maltan rannat ja vedet ovat yleisesti ottaen puhtaita ja turvallisia. Rannat ovat usein kallio- tai korallirantoja, mutta joukossa on myös pehmeitä hiekkarantoja. Seudun sukellusvedet kuuluvat Euroopan parhaimmistoon: Maltalla Välimeren vesi on puhdasta ja kirkasta. Saarella vuokrataan sukellusvälineitä lähes kaikkien suurien rantojen tuntumassa. Sukeltamisen lisäksi Maltan vesissä voi harrastaa esimerkiksi purjehdusta, vesihiihtoa ja varjoliitoa.

Vesiurheilulajien lisäksi Maltalla on monipuoliset mahdollisuudet myös muunlaiseen aktiivilomailuun. Maltan saarilla patikointi on elämys ja pääsaarella järjestetään Maltan maraton vuosittain helmi-maaliskuussa. Kivinen maasto tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös kalliokiipeilyyn.

Turvallisuus ja tapakulttuuri

Malta on turvallinen matkakohde, mutta esimerkiksi vasemmanpuoleisen liikenteen suhteen kannattaa olla tarkkana. Siestaa Maltalla vietetään päivän kuumimpina tunteina kello 13–16. Tällöin kaupat ovat tavallisesti suljettuina joitakin suurten kaupunkien vaateliikkeitä lukuun ottamatta.

Maltalla on syytä pukeutua astetta muodollisemmin etenkin Vallettassa, ja kirkkoon mennessä tulee peittää olkapäät sekä polvet.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MALTALLA

Shutterstock
Välimeren ympäröimä Malta on erityisesti suosittu rantakohde.

Pakettimatkalle tai omatoimisesti

Maltalle on hyvät lentoyhteydet Euroopasta ja monet eurooppalaiset lentoyhtiöt operoivat lentoja Maltalle. Suomesta Maltalle lentää suorin lennoin kotimainen Finnair, joka lentää reittiä syyskuusta lokakuuhun. Lennot Maltalle maksavat noin 200–300 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Maltan kansallinen lentoyhtiö, Air Malta, ylläpitää lentoyhteyksiä Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaupunkeihin. Maltan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Vallettasta.

Monesti matkustaminen Maltalle saattaa olla halvinta matkatoimistojen järjestämillä pakettimatkoilla, johon kuuluvat sekä lennot että hotelli.

Hotellit ja majoitus

Iso osa saariston hotelleista sijaitsee maan pääsaarella Maltalla, jolta löytyvät suurimmat hotellikeskittymät. Hotelleja sijaitsee myös Gozon saarella. Gozolla voi majoittua esimerkiksi hotellissa, huoneistohotellissa tai huvilassa. Cominolla majoitusmahdollisuudet ovat vaatimattomampia.

Saarilla sijaitsee luksushotellien ohella myös edullisia hostelleja ja majataloja. Hotelliyö Maltalla maksaa halutusta tasosta riippuen keskimäärin 60–150 euroa yötä kohden.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Maltan matkakohteissa liikkuminen on usein helppoa kävellen, sillä kaupungit ovat pienikokoisia. Esimerkiksi Vallettassa voi mainiosti liikkua paikasta toiseen jalan, pienistä kylistä puhumattakaan. Jalankulkijan kannattaa kuitenkin olla valppaana, sillä maltalainen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta.

Bussilla liikkuminen on Maltalla edullista. Pääkaupunki Valletta on risteyskohta, josta pääsee bussilla lähes mihin tahansa osaan saarta. Esimerkiksi matka lentokentältä Vallettan keskustaan maksaa vain pari euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maltalla voi liikkua myös taksilla, jotka kuitenkin ovat bussimatkustusta huomattavasti kalliimpia. Taksimatkan hinta tulee sopia etukäteen ennen autoon astumista. Jos tavallinen autotaksi tuntuu tylsältä, kokeile paikallista vaihtoehtoa: kirkkaankeltaiset venetaksit kulkevat muun muassa Vallettan sekä Senglean ja Vittoriosan historiallisten kaupunkien välillä.

Saarten välistä liikennettä operoidaan lautoilla. Esimerkiksi Maltan, Gozon ja Cominon saarten välillä on säännöllinen lauttayhteys.

Saariin pääsee tutustumaan parhaiten omalla vuokra-autolla. Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne, ja saarten kadut voivat olla kapeita ja maantiet huonossa kunnossa, mutta liikenne on eteläeurooppalaisittain jopa yllättävän rauhallista. Pienen saaren kiertää autolla yhdessä päivässä, joten autoa ei tarvitse vuokrata jokaiselle lomapäivälle.

MALTAN MATKAKOHTEET

Shutterstock
Muurien ympäröimä Mdinan kaupunki on yksi Maltan hienoja historiallisia nähtävyyksiä.

Pääkaupunki Valletta

Maltan tasavallan pääkaupunki Valletta sijaitsee maan pääsaarella Maltalla. Vallettassa voi seurata esimerkiksi Johanniittain ritarikunnan jalanjälkiä Vallettan vanhassakaupungissa, joka liitettiin Unescon maailmaperintölistalle vuonna 1980. Nuorekasta iltaelämää kaipaava puolestaan löytää Vallettasta monia vilkkaita yökerhoja, baareja ja musiikkitapahtumia.

Vallettassa kannattaa tutustua myös kaupunkia tiiviisti ympäröiviin muihin kaupunkeihin, kuten Sliemaan ja Saint Juliansiin.

Romanttinen Gozo

Maltan toiseksi suurin saari, Gozo, sijaitsee noin puolen tunnin lauttamatkan päästä Maltan pääsaarelta. Gozo on maalaisromanttinen pikkusaari, joka tarjoaa luonnonrauhaa, pieniä kyliä ja nähtävyyksiä. Gozolla voi nauttia myös rantaelämästä Ramla Baylla.

Gozon tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Citadelin linnoituskaupunki ja Calypso Cave -näköalapaikka. Saarella oli aiemmin myös tunnettu kalliomuodostelma Sininen ikkuna, mutta se romahti mereen vuonna 2017.

Pikkuinen Comino

Maltan ja Gozon saarten välissä sijaitseva Comino on pieni, vain hieman yli kolmen neliökilometrin kokoinen pikkusaari. Cominolla matkailija voi nauttia luonnonsuojelualueen rauhasta ja lintujen tarkkailusta.

Cominolla on muihin saariin verrattuna varsin vähän ihmisen aikaansaamia rakennelmia. Saaren tunnetuin nähtävyys on St. Maryn torni, joka on peräisin 1400-luvulta. Torni on vilahtanut monissa filmeissä ja Hollywood-tuotannoissa, sillä saari on ollut elokuvantekijöiden suosiossa.

MALTAN PARHAAT

Shutterstock
Popeye Village eli Kippari-Kallen kylä on kiinnostava teemapuisto elokuvista kiinnostuineille. Vanhoihin lavasteisiin on rakennettu yksi Maltan hauskimmista nähtävyyksistä.

Maltan parhaat nähtävyydet

  1. Vallettan vanhakaupunki
  2. Hal Saflienin hypogeum
  3. Pinnanalainen Välimeri
  4. St. Maryn torni
  5. Popeye Village

Lisätietoa Maltasta

Visit Malta: Maltan virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto