Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Alankomaat

Alankomaat - juustoa, tulppaaneja ja kauniita kaupunkeja

Kirjoittajan oletuskuva
Rantapallo Päivitetty: 28.02.2024
Alankomaat on kulttuurinnälkäisen matkailijan unelmakohde.

Alankomaat on Euroopan luoteisosassa Pohjanmeren rannalla sijaitseva maa, joka tunnetaan myös nimellä Hollanti. Maa on alavaa tasankoa ja siellä on paljon järviä, jokia ja kanavia. Yli 16 miljoonan asukkaan Alankomaat on yksi maailman tiheimmin asutuista maista.

ALANKOMAAT MATKAILUMAANA

Hiekkaranta Alankomaassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuuria ja huveja Alankomaissa

Alankomaiden kulttuuritarjonta on monipuolista ja runsasta. Maan ooppera, teatteri ja baletti ovat erittäin suosittuja ja korkeatasoisia. Hollannin suurin museo on Amsterdamissa sijaitseva Rijksmuseum, joka kattaa laajasti Alankomaiden historiaa. Utrechtissä voi vierailla historiallisissa kirkoissa ja käydä katsomassa maan vanhinta yliopistoa.

Iloiset ja mutkattomat hollantilaiset nauttivat paikallisista juhlapäivistä. Huhtikuussa maassa juhlitaan kuningattaren päivää, joulukuun alussa taas vietään Sinterklaas-juhlaa. Helmikuiset karnevaalit täyttävät etenkin maan eteläosan kadut karkeloivista ihmisistä.

Hiekkarantoja ja luonnonpuistoja

Länsirannikon pitkät hiekkarannat ja -dyynit ovat oivallisia paikkoja rentoutumiseen ja rantaelämästä nauttimiseen. Etelärannikolla voi myös nauttia kauniista luonnosta. Maassa onkin paljon luonnonpuistoja ja suojelualueita.

Hollannin tasainen maasto on oivallinen pyöräilyyn. Pyöräillen pystyy hyvin tutustumaan rannikon pieniin ja tunnelmallisiin kalastajakyliin. Alankomaat on tunnettu tulppaaneistaan, liljoistaan ja muista kukistaan. Mahtavat kukkapellot löytyvät juuri Amsterdamin ulkopuolelta ja ne säteilevät eri väreissä. Keukenhof on kuuluisa kasvitieteellinen puutarha Lissessä ja se sijaitsee noin tunnin matkan päässä pääkaupungista.

Leuto ilmasto ja monipuolinen ruokakulttuuri

Alankomaissa vallitsee leuto rannikkoilmasto, jolloin ominaista ovat korkea ilmankosteus ja voimakkaat tuulet. Talvisin lämpötila on hieman alle kymmenen asteen ja kesäisin lämpötila nousee yli 20 asteen. Talvikuukausina Hollannissa saattaa myös sataa lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alankomaiden perinteisiä ruoka-aineita ovat muun muassa leipä, peruna, kala, liha ja vihannekset. Yleisiä ruokia ovat esimerkiksi hernekeitto ja ohukaiset erilaisilla täytteillä. Paikallinen juusto on maankuulua ja alankomaalaiset ovat ylpeitä useista laadukkaista oluistaan.

Kansainvälisessä Hollannissa on paljon maahanmuuttajia, joiden ansiosta ruokakulttuuri kukoistaa mitä erilaisimmissa muodoissa. Maasta on helppo löytää erityisesti indonesialaisia herkkuja tarjoilevia ravintoloita.

Hyvä tietää Alankomaista

Alankomaat sopii kohteeksi kaikenlaisille matkailijoille. Maasta löytyy suurkaupunkien vilskettä mutta myös idyllisiä pikkukyliä, kaunista rannikkoa ja rauhallista luontoa. Myös lapsiperheille löytyy Hollannista mukavaa tekemistä.

Alankomaiden vilkkain turistisesonki ajoittuu kesäkuukausille, jolloin tärkeimmille nähtävyyksille voi muodostua jonoja. Myös majoitus kannattaa kuumimpaan sesonkiaikaan varata hyvissä ajoin etukäteen. Kevät ja syksy ovat niin ikään hyviä aikoja vierailla Alankomaissa.

Tuulimyllyjen, tulppaanien ja puukenkien lisäksi Alankomaat tunnetaan vapaamielisestä huumepolitiikastaan. Coffee shop -nimellä kutsutuissa kuppiloissa kannabiksen myyminen ja polttaminen on sallittua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ALANKOMAISSA

Suomesta lyhyt lentomatka Alankomaihin

Lennot Alankomaihin

Lennot Suomesta Alankomaihin kestävät vain kahdesta kolmeen tuntia. Suoria yhteyksiä Suomesta on tarjolla muun muassa Finnairin ja KLM:n siivin. Edestakaisten lentojen hinnat alkavat noin 200 eurosta. Halpoja lentoja Amsterdamiin on tarjolla pahimpia ruuhkahuippuja lukuun ottamatta lähes ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Schipholin lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä pääkaupungista ja sieltä kulkee säännöllisesti junia Amsterdamin päärautatieasemalle.

Majoitus Alankomaissa

Hollannista löytyy monenlaisia majoitusmahdollisuuksia edullisista vaihtoehdoista luksukseen. Pääkaupungin Amsterdamin ja muiden suurten kaupunkien hotellit ovat luonnollisesti hieman maaseutua hintavampia.

Edullista majoitusta tarjoavat lukuisat hostellit. Automatkalaiset puolestaan yöpyvät kätevästi leirintäalueella. Tarjolla on myös matkustajakoteja ja majoitusta jopa kanavalaivoissa.

Liikkuminen Alankomaissa

Joukkoliikenteen avulla pääsee maassa kulkemaan edullisesti ja tehokkaasti. Välimatkat maan sisällä ovat lyhyitä, joten matkoihin ei kulu paljoa aikaa. Useimmissa kaupungeissa on rautatieasema, joka toimii yleensä pääasemana busseille, raitiovaunuille ja metroille. Useilta asemilta voi myös vuokrata polkupyöriä. Alankomaissa matkailija huomaakin paikallisten liikkuvan lähes aina pyörällä.

Hollanti on pinta-alaltaan pieni maa, jonka voi kätevästi kiertää vuokra-autolla. Auton voit vuokrata näppärästi jo Suomesta käsin ja noutaa suoraan lentoasemalta saapuessasi Hollantiin.

ALANKOMAIDEN MATKAKOHTEET

Alankomaiden pääkaupunki on Amsterdam

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alankomaiden pääkaupunki Amsterdam

Maan pääkaupunkia Amsterdamia hallitsevat kanaalit ja kauniit kaarisillat. Kapeiden kujien kaupungissa on rakennettu tilan puutteen vuoksi tiiviisti ja ylöspäin.

Amsterdamissa kannattaa tutustua kaupungin moniin museoihin. Picassoa on esillä Stedelijk-museossa ja kaupungista löytyy myös Van Gogh –museo. Amsterdamissa sijaitsee myös Anne Frankin talo, jossa kuuluisan päiväkirjan kirjoittanut juutalaistyttö piileskeli vainojen aikaan.

Amsterdamin pääkatu Damrakilta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Katu johtaa Dam–aukiolle, jossa sijaitsee kuninkaanlinna. Keskeltä kaupunkia löytyvä punaisten lyhtyjen alue on viihdekeskus, joka syttyy eloon iltaisin. Mielipiteitä jakava alue on itse asiassa mainettaan siistimpi. Taskuvarkaita kannattaa silti alueella varoa.

Paikalliset liikkuvat Amsterdamissa useimmiten polkupyörällä. Myös kanaaliajelu kapeiden kanaalien välissä on oiva tapa kiertää kaupunkia.

Yliopistokaupunki Utrecht

Amsterdamin tapaan myös Utrechtin kaupunki tunnetaan kanaaleistaan, puistoistaan ja viehättävistä aukioistaan. Utrechtissa historialliset linnoitukset kohtaavat modernin arkkitehtuurin. Kaupungista löytyy riittämiin myös ostosmahdollisuuksia.

Yksi Utrechtin tärkeimmistä nähtävyyksistä on Alankomaiden vanhin yliopisto. Opiskelijoiden kansoittama Utrecht on nuorekas ja eloisa – kaupunkiin kannattaakin suunnata vaikka baarikierrokselle.

Hienostunut Maastricht

Viehättävä Maastricht on yksi Alankomaiden kauneimpia kaupunkeja. Etelä-Hollannissa sijaitseva Maastricht ei ole perihollantilainen – kaupungin sijainti Saksan ja Belgian kupeessa on vaikuttanut siihen, että sen tunnelma on muuta maata keskieurooppalaisempi.

Mielenkiintoisia nähtävyyksiä Maastrichtissa ovat esimerkiksi St Pieterin linnoitus sekä tunneliverkosto. Kaupunki on tunnettu historiallisista kirkoistaan, jotka houkuttelevat turisteja puoleensa. Maastrichtia ympäröivät viihtyisät kylät, kuten Thornin valkoinen kylä, joka on visiitin arvoinen.

Poliittinen keskus Haag

Vaikka Alankomaiden pääkaupunki onkin nykyään Amsterdam, on poliittinen valta säilynyt entisessä pääkaupungissa Den Haagissa. Siellä sijaitsevat myös kuninkaallisen perheen residenssit. Kaupunkiin saapuvaa matkailijaa kiinnostaneekin parlamenttirakennus ja kuninkaallinen palatsi. Haagissa on myös paljon historiallisia rakennuksia ja kauniita aukioita.

Vastapainona vallalle ja politiikalle Haagin tuntumasta löytyy myös rantaelämää sekä koko perheen huvipuisto Duinrell. Madurodam-puistossa puolestaan voi nähdä koko Hollannin miniatyyrikoossa.

Moderni Rotterdam

Idyllisten hollantilaiskaupunkien rinnalla Rotterdam erottuu selvästi nykyaikaisen arkkitehtuurinsa ja modernin ilmeensä ansiosta. Rotterdam ei ehkä ole Alankomaiden kaunein kaupunki, mutta se on maan taiteen ja designin keskus. Muotitietoisessa Rotterdamissa erilaiset tyylit ovat rohkeasti esillä.

Rotterdamissa kannattaa poiketa kaupungin lukuisiin museoihin sekä karheankauniiseen satamaan. Euromast-torni on Rotterdamin maamerkki, josta aukeavat parhaat näkymät yli kaupungin.

ALANKOMAIDEN PARHAAT

Alankomaiden parhaat

Alankomaiden parhaat elämykset

  1. Koe boheemi Amsterdam kanaaleineen ja kujineen.
  2. Ihastu viehättävään Maastrichtiin Etelä-Hollannissa.
  3. Vuokraa auto – pienikokoisen Hollannin voi helposti kiertää ympäri.
  4. Vieraile Alankomaissa tulppaaniaikaan ja näe kukkaloisto.
  5. Näe Alankomaiden kauniit rannat ja luonnonpuistot.

Lisätietoa

Alankomaiden viralliset matkailusivut

Teksti: Minna Miettinen ja Maria Hietala
Kuvat: Keukenhof Holland, Flickr / Bert Kaufmann , HENRY SCOTT , j. kunst

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa, jotka haluat kokea

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin – KLM avaa uuden reitin joulukuussa

Amsterdam

Amsterdamin hotellit – lue vinkit erilaisille matkailijoille ja löydä oma suosikkisi

Kesäinen ja vehreä maisema Amsterdamin taloihin

Tampereen lentotarjonta monipuolistuu kerralla: seitsemän uutta Euroopan-kohdetta kesäksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja